De auto’s in de F1 zijn tegenwoordig veel te zwaar. Mercedes heeft daar wel een oplossing voor.
De Formule 1 auto’s van nu zijn wondertjes der techniek. Oké, dankzij het budget cap en restrictieve regels is er misschien wat minder innovatie dan voorheen. Of beter gezegd, speelt die innovatie zich af binnen kleinere marges. Maar toch, een moderne F1 auto is een waar ruimtevaartschip. Het enige waarom ze niet werkelijk gaan vliegen is omdat de vleugels daarvoor precies de verkeerde kant op staan.
Toch is niet iedereen fan van de huidige generatie auto’s. Nog niet eens zo heel lang geleden, toen Vettel en Hamilton hun eerste titels wonnen, waren F1 auto’s zo’n 600 kilo en korter dan vijf meter lang. Tegenwoordig wegen F1 auto’s zo’n 800 kilo en zijn ze bizar genoeg langer dan een Bentley Flying Spur. In tegenstelling tot de hoogte en breedte, is de lengte namelijk niet (heel) strak vastgelegd in de reglementen. En de aerodynamici hebben uitgevogeld dat een langere auto meer ruimte biedt voor een ideale luchtgeleiding.
‘Is dat dan een probleem?’, kun je je afvragen. Mwah, ja ende neen. Als kijker op TV merk je van het gewicht van de auto’s vermoedelijk weinig. Ze gaan nog steeds kneiterhard en if anything maakt het de remzones iets langer. Dat wil je als fan, want daar gebeurt het inhaalwerk. Alleen de puristen zien dat de auto’s zich net wat minder kwikzilverig gedragen dan vruuuuger. En de mannen achter het stuur natuurlijk, die dit niet heel tof vinden. Verstappen heeft er al vaak over geklaagd dat zijn RB19 bij lage snelheid ‘net een boot’ is. Nu vallen ook mede-grootheden Alonso en Hamilton onze held bij.
Alonso beaamt het hoge gewicht van de auto’s, maar ziet er niet direct een oplossing voor. Niet althans bij behoud van de veiligheid en de hybride aandrijflijnen met turbo’s. Die power units voegen natuurlijk veel gewicht toe aan de auto. Hamilton wil zelf graag terug naar kleinere wielen kennelijk. Hij noemt de huidige 18″ jetsers nodeloos zwaar.
F1 honcho’s Stefano Domenicale en Muhammed Ben Sulayem zijn het erover eens dat de auto’s idealiter lichter zouden zijn. Maar ja, hoe vlieg je dat aan? Bij Mercedes heeft James Allison hierover wel een prachtig idee. Hij zegt dat men het gewoon de verantwoording van de teams moet maken. Verlaag het toegestane minimumgewicht gewoon en kijk hoe ver de teams komen. Zo creëer je een incentive voor nieuwe tech die potentieel ook goed is voor straatauto’s. En, sommige team kiezen wellicht voor zo licht mogelijk terwijl andere denken we maken een boot die als een speer gaat op Monza. Variatie!
Het nieuwe idee is dus min of meer, maak het weer precies zoals het ooit was. Echt goede nieuwe ideeën, zijn veelal een stap terug in de tijd, zo blijkt. Net als James Allison zelf overigens, die bij Mercedes is teruggehaald om het tij te keren.
Richmond zegt
Je moet teams sowieso meer vrijheid geven om tot een oplossing komen. Je kan nog steeds kaders geven van regels en budget. Maar minder strikt.
banderas zegt
Ik dacht dat de 18 inch vooral vetter zouden ogen, maar met die wieldoppen wordt dat teniet gedaan. Dus hup: dan maar terug naar kleinere velgen.
Richmond zegt
Ben Bang dat ze die met 13 inch nog steeds gaan behouden
ponnie zegt
De velgen an sich zien er idd dik uit, alleen jammer van de kappen.
Sommige teams doen er dan nog iets leuks mee qua bestickering, maar ook daar verwacht je eigenlijk meer unieke designs.
Robert zegt
Voor het tanken weer in. Tegenwoordig moeten ze 105 kg (ca. 150 liter) brandstof meenemen om de race van 300 km plus een ronde uit te rijden. In de tijd dat er tijdens de pitsstop nog mocht worden getankt, was de brandstoftank de helft kleiner.
Rudy zegt
Sloop de hybride systemen eruit en druk er gewoon een dikke turboloze (op biobrandstof draaiende…) V12 in. 2 vliegen in 1 klap!
Richmond zegt
Want een v12 is zo licht…
ggj1987 zegt
Een V10 dan, of een V8
sanderkomnogeensergens zegt
Wie kan mij de laatste grote “ontdekking” of ontwikkeling noemen die ook in straat auto’s is geïmplementeerd? De vrijheid voor de teams is veel te klein.
joki zegt
Al die knoppen op het stuurwiel. Hoewel het in het al lang geen wiel meer is… wat ook steeds meer in gewone wagens komt. Met andere woorden, al wat tegenwoordig doorsijpelt is niet echt een verbetering…
Ze zouden beter iets uit het rally laten doorsijpelen…
Richmond zegt
Zoals?
petroldrinker zegt
DRS schiet mij direct te binnen, CCB’s zullen er ook vandaan komen gok ik, alle werkbare knoppen op sturen etc
Flutterbear zegt
Kleinere auto’s, easy. Geeft op stratencircuit ook meer ruimte voor actie. En natuurlijk beter voor het milieu want minder is beter.
snuif zegt
Minimum gewicht met 100 kilo omlaag, lengte van de auto met 1 meter inkorten, benzinetank halveren (dus tanken weer toestaan) en ontwikkelingsbudget met 50 miljoen omhoog.
Volgens mij komt er dan meer variatie in de auto’s en door het tanken ook in de taktiek.
560pk zegt
“Laat de teams kijken hoe licht ze een auto kunnen maken”. Was in het verleden, toen dat was toegestaan, een groot succes! (Opa verteld): Lotussen waar draagarmen afbraken als luciferhoutjes, de auto van Senna, waar (waarschijnlijk) de stuurstang spontaan brak. Teams keken niet naar 1 of 2 doden extra. Erg slecht idee dus!
sportevo zegt
Die een na laatste zin slaat natuurlijk nergens op. Op Andrea Moda is er geen enkel team te bedenken die hun rijders graag zouden zien verongelukken voor een paar honderdsten extra snelheid.
jaapiyo zegt
De Lotus draagarmen waren naar verluidt hol om gewicht te besparen. Ja Lotus had geen beste reputatie wat dat betreft. Aan de andere kant: de carbon monocoque is er ook gekomen uit gewichtsbesparing, niet per se uit oogpunt van veiligheid. Maar het is wel (een stuk) veiliger. Sterker nog, bizar om te denken dat ze ooit in zo’n homp staal klommen.
Elise zegt
Colin Chapman zou wel wat ideetjes gehad hebben.
flyerbunch zegt
Best grappig, want afgelopen dagen werd in de nasleep van het Le Mans gebeuren nog geopperd om een soortgelijke iets te gaan invoeren zoals in de WEC en RB dus te straffen met meer gewicht. Die ingeving kwam volgens geruchten van Mercedes bij Domenicali terecht en deze zei No, Toto, Nooo..
pomoek zegt
Ben niet enthousiast. Het eerste slachtoffer van gewichtsbesparing is altijd veiligheid. Lichtere auto’s=minder veilige auto’s.