Na de EQC en de aangekondigde EQS volgt de voor Nederland erg interessante EQA. Aan de laatste letter mag je afleiden dat de EQA 250 een compacte elektrische SUV wordt, die had Mercedes nog niet.
Morgen (20 januari) om 11:30u volgen alle details, maar we hebben nu de eerste informatie voor je. We mochten al de eerste meters met de Mercedes EQA afleggen. Hilarisch genoeg zijn dan logo’s etc afgeplakt, alsof we aan de vorm niet kunnen zien dat het een auto is die behoorlijk lijkt op de Mercedes GLA.
Mercedes EQA 250
Nog niet alle technische details zijn beschikbaar, maar de typeaanduiding geeft een indicatie van het prestatieniveau. En dat wellicht ook nog andere varianten komen met meer of minder vermogen. Deze EQA 250 heeft een vermogen van 140 kW, of wel 190 pk.
Een voorwielaandrijver
Formeel is het nog niet gecommuniceerd, maar tijdens de korte kennismaking voelden we duidelijk de voorwielen wat krabbelen. Vrij logisch: want de GLA, GLA, B- en A-klasse zijn allen in de basis voorwielaangedreven. De Mercedes vierwielaandrijvijng 4Matic is bij de benzine en diesel versies optioneel. Of er van de elektrische EQA (of elektrische GLA zoals je wilt) een 4WD versie komt is nog niet duidelijk.
Prima prestaties EQA 250
Een vermogen van 190 pk is niet wild veel voor deze klasse en ook niet voor een EV. Zeker niet omdat het accupakket behoorlijk wat gewicht aan de Mercedes EQA heeft toegevoegd. Het is wel voldoende om meer dan vlot met het verkeer te kunnen meekomen. Prestatiecijfers volgen morgen, maar het voelt zeker niet “muesli” aan.
Laden en range Mercedes EQA 250
Details over de grote van het accupakket zijn er nog niet, maar wel over de range. Volgens Mercedes heeft de EQA 250 een WLTP range die in ieder geval groter is dan 420 km.
Over de AC laadmogelijkheden aan een langzame (thuis) laadpaal is nog geen informatie. Snel laden kan de Mercedes EQA in ieder geval met maximaal 100 kW DC. Geen wereldrecord, maar zonder meer snel genoeg.
frank2b zegt
Een compacte SUV.
Da’s minder erg dan een full-size SUV, toch?
Toch?
Mooi interieur overigens.
Jochempie zegt
Leuk hoor, ondanks corona dit jaar toch nog een EQA.
cossiekiller zegt
Spoordweling van de dag!
Pascal zegt
Nog steeds geen liefhebber van SUV’s hier, maar Mercedes is lekker bezig!
superfunky zegt
Dik en geen toeval, volgende maand de Audi Q4 e-tron. Zelfde segment, zelfde doelgroep. Het wordt steeds leuker (en Duitser) in EV land.
Binnenkort zien we ook de Enyaq verschijnen. Marktaandeel van onze Oosterburen gaat door de 60% in 2021, easy.
kevin82 zegt
Electro en dan voorwielaandrijvingen beetje gemiste kans wat mij betreft. Zelfs vw wat merendeels voorwiel aangedreven is heeft met de id3 achterwielaandrijving
Edge zegt
Volkswagen heeft er dan ook heel bewust voor gekozen om de ID modellen (en de aankomende Seat en Skoda broertjes en zusjes) op een volledig nieuw platform te zetten dat specifiek ontwikkeld is voor elektrisch aangedreven auto’s. Dan heb je in principe volledige vrijheid om te doen wat je wil, en dus ook om als FWD-merk naar RWD te wisselen.
Mercedes heeft ervoor gekozen om in deze klasse geen aparte platforms te gebruiken. In plaats daarvan heeft Mercedes ervoor gekozen om een platform te ontwikkelen dat de gewone A/CLA/GLA met verbrandingsmotor kan huisvesten, maar ook ruimte biedt om een batterijpakket en elektromotor te plaatsen voor de EQA. Het lijkt meer op hoe Volkswagen bij de Golf 7 de eGolf maakte, dan wat op Volkswagen nu met de Golf 8 en ID.3. Het gevolg is dat je gebonden bent aan de FWD-layout de ook voor de verbrandingsmotoren wordt gehanteerd, want er is achterin geen ruimte begroot voor de elektromotor.
Het is een keuze die ik betreur, want het resultaat is een auto waar toch wel wat compromissen voor gesloten zijn. Het meest opvallende is natuurlijk het uiterlijk; de EQA is heel duidelijk een GLA met een andere lichtpartij. Maar ik denk dat er ook qua packaging en efficiëntie wel winst te behalen valt als je de auto direct als 100% elektrisch model ontwikkelt. Kijk naar het verschil in vormgeving tussen de Volkswagen ID.4 (om het maar even bij de SUV’s te houden) en de T-Roc en Tiguan waar ‘ie qua formaat precies tussenin valt. Toch snap ik de keuze van Mercedes wel. De A-familie is een zeer goede modellijn, maar Mercedes heeft bij lange na niet het schaalvoordeel dat Volkswagen heeft en dus zal het zeer waarschijnlijk te duur zijn om diezelfde gesplitste platformstrategie te hanteren.