Levensgevaarlijk, dat fietsen. De meeste verkeersslachtoffers in 2021 met ernstig letsel zaten op de fiets.
Moest je vroeger nog vrezen voor je leven in een Suzuki Alto of Daihatsu Cuore, tegenwoordig zijn ook de A-segment autootjes behoorlijk veilig. De kans op letsel in een personenauto is enorm gedaald. Zelfs een hobbel nemen met 100 km/u op de A28 doorsta je vanuit de auto zonder letsel. Hoe anders is het gesteld met kwetsbare verkeersdeelnemers.
Verkeersslachtoffers 2021: ongelukken met de auto
Uit nieuw onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL blijkt dat van alle 110.000 verkeersslachtoffers in 2021 de auto op de vierde plek komt te staan. Er waren vorig jaar 10.000 slachtoffers met licht letsel naar aanleiding van een ongeluk met een personenauto. In zo’n 5.000 gevallen ging het om zwaar letsel.
Verkeersslachtoffers 2021: ongelukken met de fiets
Door ongelukken op brommers en scooters waren er meer dan 10.000 slachtoffers met licht letsel. En voetgangers meer dan 10.000 slachtoffers met zwaar letsel. Fietsers spanden echter de kroon in 2021. In 45.000 gevallen was er sprake van ernstig letsel. In meer dan 70.000 gevallen licht letsel. Dat betekent dat twee derde van alle verkeersslachtoffers in 2021 een fietser was.
Het zijn vooral enkelvoudige fietsongevallen (63%). Dat betekent dat fietsers, vaak ouderen, bijvoorbeeld vallen van de tweewieler. De opkomst van de e-bike is daar debet aan.
Het dragen van een fietshelm zou de kans op hersenletsel met een derde verminderen. Maar de helm is niet echt geïntegreerd onder Hollanders op de fiets. In slechts 25 procent is er sprake van een botsing met een tegenpartij, zoals een personenauto
De e-bike is op die ongelukken na misschien we de beste uitvinding sinds gesneden brood. Want
- Neemt minder plaats in de schuur in dan een scooter
- Is goedkoper dan een nieuwe scooter
- Hoeft geen WA verzekering (want alle ongelukken zijn toch enkelzijdig)
- Geeft je een moreel superioriteitsgevoel (want geen ‘vieze’ bah bah elektrische scooter)
- Ziet er super sportief uit (beetje net als luchtgitaar spelen, maar meer ingeburgerd)
Het eerste waarschuwingsschot wordt al gegeven bij de uitkomsten van dit onderzoek: ‘zou een helm niet handig zijn’. De Nederlandse federatie van kappers is ook blij, want oudere fietsers met helm op betekent extra watergolfjes, permanentjes en meer paarse spoelinkjes. Win Win!
Dutchdriftking zegt
Neem van mij aan, de baby boomers zetten nooit een helm op. Onder het motto “wij hebben dit land opgebouwd na de oorlog” denken ze dat ze boven de wet leven. Als je ze op zondagmiddag ziet fietsen zijn ze vaak nog asocialer dan racefietsers.
potver7 zegt
Volgens mij denkt zo’n beetje iedere verkeersdeelnemer dat hij/zij boven de wet leeft, en dat alleen ándere mensen ongelukken krijgen. Je moet voor de grap eens kijken welke leeftijdsgroep met kop en schouders bovenaan staat bij de racefietsers en mountainbikers: 25-54 jaar. En als ik zie met wat voor ’n vaart al die papa’s en mama’s met electrische bakfiets vol koters voorrang némen ipv krijgen (koters wel een helm op, papa/mama niet)…
Prima om baby boomers als achterlijk, stug of eigenwijs weg te zetten, maar neem van mij aan dat de jongere generaties geen haar beter zijn.
por100 zegt
Dat ben ik met je eens: babyboomers zijn vergelijkbaar andere generaties. Wel is het zo dat gemiddeld genomen de babyboomers (mensen tussen 1946 en 1968 geboren) met meer zijn. De geboortegolf lag destijds bijna 2x zo hoog als daarvoor en daarna. En als je meer van iets hebt wordt dat al snel als vervelend ervaren, zoiets als meer grill op een auto, of meer gewicht … heel vervelend! Of het ergste: meer crossovers!
Robert zegt
@potver7: ik vermoed dat @dutchdriftking meer doelt op het feit dat de babyboomer generatie in grote getale op de e-bike stapt (na soms járen niet te hebben gefietst), en daarbij onvoldoende rekening houdt met het (verhoogde) risico wat ze lopen door met 25 km/u te fietsen i.p.v. met de helft van die snelheid…
Overigens ben ik het wel met je eens dat ook de jongere generaties een vorm van egocentrisme vertonen waarbij bijv. verkeersregels op z’n best als ‘facultatief’ worden geïnterpreteerd, ongeacht of ze op een bakfiets, mountain bike of e-bike rondrijden. Zonder helm, maar mét smartphone in de handpalm geplakt.
Dutchdriftking zegt
@potver7: @por100: @toniominestrone: @mashell: @flutterby: Iedere generatie heeft zijn eigen minpunten, en ongecontroleerd zonder helm op een elektrische fiets met maling aan alles en iedereen is het minpunt van de babyboomers.
De generatie er na zit met overgewicht op de racefiets en kan geen fatsoenlijke bel monteren IVM het gewicht van de fiets. En ook die tonen nogal eens raar gedrag. Een klein groepje is geen punt, bij meer dan vier fietsen ga je gekke dingen zien. En natuurlijk zitten er ook echte dakhazen tussen die doodleuk op de 80km weg rijden daar ze het fietspad niet glad genoeg vinden…
Mijn eigen generatie zit met een smartphone vastgelijmd aan de handpalm achter het stuur met een fles lachgas op de bijrijdersstoel, ook daar mag je wat van vinden.
Van Epschoten zegt
@dutchdriftking: lang verhaal kort: Het gebeurt altijd bij een ander tot het jezelf overkomt.
toniominestrone zegt
@dutchdriftking: Dit soort opmerkingen kan je verwachten van een Xennial.
mashell zegt
Notitie in de kantlijn: als de corona crisis ergens een zegen is geweest dan is het wel bij de racefietsers, er zijn dames gaan fietsen en als die meefietsen met de groep dan gaat het er opeens een stuk minder asociaal aan toe. Dames houdt vol dat fietsen!
flutterby zegt
@dutchdriftking: het is altijd de schuld van andere!
pomoek zegt
@dutchdriftking: Ach, iedereen die na de oorlog geboren is heeft dit land na de oorlog opgebouwd. Ik zie hun rijgedrag niet zozeer als asociaal, maar meer als: ach, wat maakt het nog uit? gedrag.
Van Epschoten zegt
@pomoek: Als Powtin zo doorgaat zijn we allemaal weer van voor de oorlog.
potver7 zegt
Ik weet niet of de schrijver van het stukje wel eens prijzen vergeleken heeft, maar de stelling dat een ebike goedkoper is dan een scooter is vooral wishful thinking. Om het over de verkrijgbaarheid nog maar niet te hebben…
Overigens klopt de titel van het artikel ook niet echt. Het is niet zo dat de meeste verkeersslachtoffers op de fiets zaten: dat percentage is 44%, dus niet de meerderheid. Bovendien is dat cijfer inclusief brom- en snorfietsen.
por100 zegt
beetje muggenzifterij? Met 44% kan je toch de grootste groep zijn? Misschien staat dat er niet zo precies, maar we snappen toch wel wat er bedoeld wordt
michaelras zegt
@potver7 ‘de meeste’ = het grootst in aantal of hoeveelheid.
Dus niet perse: ‘de meerderheid’
leefvrij zegt
Fietsers zijn dus de slachtoffers, maar wie veroorzaken de ongelukken? Ligt dat aan de slechte indeling van de weg of andere weggebruikers of zijn het eenzijdige ongelukken?
kniesoor zegt
Vooral veel zelfoverschatting en gebrek aan talent.
potver7 zegt
Heb je het nu over jezelf? ;)
Om vanachter je bureaustoel, zonder je ook maar enigszins in de materie te verdiepen (anders had je wel wat anders geschreven) zo’n conclusie te trekken – dat getuigt van behoorlijke zelfoverschatting.
michaelras zegt
bij 25% was er maar een tegenpartij.
Volgens sommige mensen ligt het NOOIT aan de fietsers ;-)
potver7 zegt
Heb je het rapport van Kenniscentrum Veiligheid gelezen? Is echt niet verboden hoor! ;)
flutterby zegt
@leefvrij: fietsers schatten hun eigen risico niet goed in. Ze kunnen een lesje leren van motorrijden.
Daarnaast zijn er enorm veel ouderen die afhankelijk zijn van hun ebike voor hun mobiliteit. Voor hetzelfde geld had het ongeluk ook plaats gevonden als ze nog in de auto stapte.
karhengst zegt
Zaten*
michaelras zegt
ik twijfelde inderdaad nog om de titel aan te passen ;-)
petroldrinker zegt
Dus, massaal vd fiets af en alles met de auto doen :)
Rudy zegt
Grootste probleem wat mij opvalt is dat er veel (ouderen) op fietsen zitten die veel te hard gaan voor hun rijtalent. Vaak vrouwen maar ook zeker mannen. Als je ziet opstappen en wegrijden weet je al genoeg. Toch komen Truus en Jan met 25 km/h op een gemiddelde rotonde of kruising af zonder zich te beseffen hoeveel afstand ze nodig hebben om te remmen.
Remmen is sowieso wel een ding want als er geremd moet worden remmen ze zich voornamelijk onderuit.
Enig rekening houden met de rest van het verkeer doen ze ook niet. Als (zeer recreatieve) wielrenner valt het me op dat ze nooit aan de kant gaan op fietspaden. Rijden met zijn tweeën naast elkaar en nemen 3/4e van de weg in gebruik waardoor ze voor de helft op de verkeerde weghelft rijden maar gaan geen mm aan de kant. Hoogst asociaal.
karhengst zegt
Mij vooral op dat er van uit wordt gegaan dat de automobilist op de rotonde wel eventjes wacht. Ook als de rotonde deel maakt van een provinciale weg. En vervolgens nog boos worden ook als je met piepende banden iemand van een vroegtijdig einde kan behoeden.
De hele mentaliteit van “kan wel, de ander kijkt wel uit” is behoorlijk doorgeslagen. Volledig er aan voorbijgaande dat de kans met de dag groter is dat de tegenpartij hetzelfde principe aanhoudt.
pomoek zegt
@Rudy: ja, dat merk ik vaak aan recreatieve wielrenners: het ongenoegen dat overige verkeersdeelnemers zich niet permanent bewust zijn van de noodzaak om in een treintje met 35km/h of meer over een fietspad te jagen en ze niet per direct de berm inschieten als die recreatieve wielrenners ze aan de kant gillen.
Rudy zegt
Ik fiets altijd alleen, of maximaal met zijn 2. Doet ook niet af aan het probleem.
por100 zegt
Tsja het fietsen is natuurlijk een beetje dubbel als je dat zo ziet, maar vergeet niet dat er uiteindelijk maar 600 mensen sterven per jaar in het verkeer, terwijl er per jaar bijna 4000 mensen (indirect) sterven door vallen! Gewoon vallen, van de trap, of van het keukentrapje of over een stoeptegel en dan binnen een paar weken bezwijken omdat men allerlei andere klachten krijgt.
De fiets houdt je ook gewoon een stuk gezonder en in het vlakke nederland is het toch een uitkomst! Ook de kritiek op wielrenners en mountainbikers die voor veel ongelukken zorgen moet je van een andere kant bekijken: de overgrote meerderheid valt niet en doet zeer veel fietservaring op voor tijdens de oude dag. Ik heb liever een stoicijnse 85+er op de fiets, dan dat ie verplicht wordt een helm te dragen en dan maar de auto pakt.
flutterby zegt
@por100: veel ouderen blijven mobiel dankzij de ebike. Nu blijft de schade met name beperkt tot hebzelf maar als ze in de auto stappen is het risico veel groter voor andere weggebruikers.
Homer55 zegt
Ik maak het regelmatig mee dat ze de fiets overal tussen gooien. Het verrekken om even af te remmen omdat ze dan even een poot op de grond moeten zetten waardoor automobilisten vreemde manoeuvres moeten uithalen of zelfs tot stilstand komen. Voorrang nemen. Veel ook zonder verlichting rijden. Automobilisten gunnen elkaar nog enigszins ruimte bij smalle wegen, fietsers voelen zich koning(in) op de weg.
herve11f zegt
@homer55: idd
Rick-dos zegt
Er is een groep fietsers die denken dat ze onbreekbaar zijn of zo. Komen met hoge snelheid uit zijstraatjes zetten zonder op of om te kijken. Hebben dan ook nog hun oordopjes in dus totaal niet bewust van hun omgeving. Hoe vaak ik wel niet op mijn rem heb moeten trappen of knijpen is ontelbaar geworden. Krijg het idee dat sinds de automobilist altijd aansprakelijk is bij een aanrijding met een zwakkere verkeersdeelnemer dat sommige zwakkere verkeersdeelnemers denkt dat hij of zij geen verantwoordelijkheid meer heeft en onaantastbaar is.
Maar goed, dit is even mijn onderbuikgevoel bij dit onderwerp.
stekkerkoning zegt
@rick-dos draadloze oordopjes in, trapondersteuning aan en blik op oneindig. Een beetje kijken naar wat er om je heen gebeurt of wat inzet tonen en je schuldig maken aan zoiets als anticiperen kan de bedoeling niet zijn.
ozzytrk zegt
Ze fietsen zich zelf dood, kwestie van afwachten. En nu vooral met die elektrische fietsen die boomers vliegen je voorbij in de straat net piloten. Toekomst ziet er niet best uit :)