Na de aankondiging in februari konden we hem deze week op de beursvloer van Genève bewonderen: de elektrische proeftuin van Rolls-Royce met een Phantom-omhulsel. Maar op de vraag wat er nou precies onder de enorme motorkap schuil gaat hadden we nog geen antwoord gegeven. Tijd voor een update.
Ten eerste is de 102 EX een volledig funtionerend model. Als je de kans zou krijgen, zou je ‘m dus zo dwars over de beursvloer kunnen scheuren (waarmee we onze lezers natuurlijk niet op gedachten willen brengen). In het aluminium spaceframe van de 102 EX (ook wel Phantom EE genoemd) ligt een lithium ion ‘battery pack’ en twee elektromotoren, geplaatst op het achtersub-frame. De motoren zijn gekoppeld aan een versnellingsbak met 1 versnelling en geïntegreerd differentieel.
In totaal leveren de motoren 395 pk, wat niet veel minder is dan de 460 die de reguliere Phantom (met 6,75 V12) levert. Het maximumkoppel overklast dat van de Phantom zelfs: in plaats van 720 Nm leveren de elektro-units maximaal 800 Nm. Zijn ze leeg, dan kan je ze middels inductie heropladen.
De energiedichtheid van de Nikkel Cobalt Mangaan-accu ligt op 230Wh/kg, en dankzij de overdadige ruimte voor batterijen moet een bereik van ongeveer 200 km mogelijk zijn. 0-96 km/u kan in minder dan 8 seconden, en de topsnelheid is begrensd op 160 km/u. Voor korte stadsritjes moet dit meer dan voldoende zijn , en je zou je er eventueel ook nog mee naar je landhuis buiten de stad kunnen laten zoemen.
Verder moeten we in het achterhoofd houden dat Rolls-Royce duidelijk maakt (nog) geen productieplannen te hebben, maar een investering als deze wordt natuurlijk nooit gedaan alleen maar om iets te kunnen bewijzen. Laatste losse feitje: de Phantom schijnt in het GKL++ segment te vallen (superluxe voertuigen voor meer dan €200,000). Ik had er nog nooit van gehoord, jullie wel?
mattie zegt
tjonge tjonge, dat heb ik al een tijdje geleden als tip doorgestuurd,
en als je die leest dan kan je immers ook lezen dat er nog meer bekend is:
Rolls-Royce heeft de eerder aangekondigde elektrische versie van de Phantom voorgesteld in Genève.
De 102EX conceptwagen is op een normale Phantom gebaseerd. Onderhuids heeft de V12 met dubbele turbo echter moeten plaatsruimen voor twee elektromotoren. Die zijn goed voor 394 pk. Ter vergelijking: de gewone Phantom heeft 453 pk. Het koppel bedraagt 800 Nm, tegenover 720 Nm in de gewone versie.
De 2.700 kilogram 102EX moet onder de acht seconden de 100 km/u bereiken. Dat is sneller dan de gewone Phantom, ondanks het feit dat de elektrische versie 200 kilogram meer weegt. De topsnelheid is begrensd op 160 km/u. Het bereik zou zo’n 200 kilometer bedragen.
Tournee
Na het autosalon zal de wagen aan een wereldtournee beginnen; Rolls-eigenaars en -klanten uit Europa, Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten zullen de wagen kunnen testen en van hun bevindingen zal nauwlettend nota gemaakt worden. Of de auto in productie gaat, zal daar ook van afhangen.
Er was in mijn tip ook een foto te zien naar hoe hij er onder de kap uitzag, ook die foto mis ik hier…
mattie zegt
Oeps, foto staat er nu wel… zag die juist blijkbaar niet.
autoblogger zegt
@mattie: die foto stond er 2 dagen geleden al (in de gallery)
sir_smokalot zegt
Helaas hebben we allemaal maar 2 armen en 10 vingers (behalve autoblogger, maar daar hebben we het nou even niet over), maar we doen natuurlijk altijd ons best de trouwe tipgevers niet over te slaan. Als je in de inbox kijkt zie je daar dan ook een bedankje van onze zijde als het goed is :)
mattie zegt
@sir_smokalot: Sorry, misschien te snel gereageerd ;-)
zounds010 zegt
Inductie? Hoe dom kan je zijn? Dat levert zoveel verliezen op dat je de milieuwinst van het overstappen op electriciteit ermee teniet doet.
zdev zegt
Saai hoor. Bouw dan eentje met een micro nucleaire reactor aan boord.
ukbob zegt
Gratis tip aan Rolls:
Als jullie deze écht gaan maken, geef de eigenaren twee opties voor wat betreft het opladen:
1. De optie op de foto’s met een duidelijke ‘kabel’ aan je auto gekoppeld om te laten zien dat je GROEN bezig bent.
2. Een meer discrete optie om de auto op te laden, bijvoorbeeld – zoals al in het artikel gemeld – via inductie of vergelijkbare techniek zodat je je Rolss simpleweg in je garage parkeert en deze vervolgens volledig automatisch wordt opgeladen voor het volgende ritje.
XiPHiAS zegt
Mooi werk van Lotus Engineering …
Cantago zegt
8 seconden? TRAAG! 160km/u? Nog TRAGER! En dan maar 200km ver kunnen rijden? Dat is echt niks! Wat een kansloos apparaat weer zeg… Vooral dat opladen via inductie, dat is echt waardeloos, enig idee hoeveel energie daarmee verloren gaat? Plug gewoon een stekker in lambal!