Afhankelijk waar jij woont ga je meer betalen voor je autoverzekering.
Keurig je schadevrije jaren opbouwen door geen brokken te maken en toch jaarlijks meer premie moeten betalen. Ik kan me nog van jaren geleden herinneren dat ik juist jaarlijks minder ging betalen. Het is nu de omgekeerde wereld. De schuld volgens verzekeraars: dure reparaties aan moderne auto’s en het inflatiespook.
Ook ik kreeg recent een mailtje van de autoverzekering dat mijn premie met enkele euro’s per maand omhoog ging voor het nieuwe jaar. Met bovenstaande redenen. Je slaakt een zucht en de prijsverhoging kan bovenop de stapel van alle bedrijven en instanties die je de afgelopen en komende maanden informeren dat je meer moet gaan betalen. Van de Ziggo’s van deze wereld tot je zorgverzekering aan het einde van dit jaar.
In hoeverre je meer moet gaan betalen voor je autoverzekering verschilt weer per provincie. Uit data van prijsvergelijker Autoverzekering (goede SEO naam hoor, applaus) blijkt dat autobezitters die in 2024 een autoverzekering afsluiten gemiddeld 14 procent meer betalen in vergelijking met een jaar eerder. Wie al een autoverzekering heeft zal ongetwijfeld ook meer moeten gaan betalen, zoals ondergetekende hierboven schetste. Natuurlijk kan je altijd nog overstappen, als het loont.
In 2023 lag het gemiddelde bedrag op 59,40 euro per maand. In 2024 is dit gestegen naar 67,55 euro per maand. Op jaarbasis scheelt dat bijna 100 euro. In de provincie Zuid-Holland moet je het meeste lappen, namelijk gemiddeld 85,98 euro per maand. De provincie Utrecht is de hoogste stijger, daar werd dit jaar een autoverzekering 17 procent duurder.
In de provincie Friesland was de stijging het minst. Daar steeg de premie van 47,94 euro per maand naar 53,13 euro per maand. Kortom, buiten de Randstad in een rustig dorpje kun je nog enigszins betaalbaar een dikke bak verzekeren. Binnen de Randstad en zeker in grote steden als Rotterdam, Amsterdam of Den Haag heb je te maken met een flinke premie.
Robert zegt
“Uit data (…) blijkt dat autobezitters die in 2024 een autoverzekering afsluiten gemiddeld 14 procent meer betalen in vergelijking met een jaar eerder.”
Over de laatste twee jaar is dat dus al 35 procent. Prijsvergelijkingen laten zien dat zoiets nog wel weer iets goedkoper kan, maar daar verdien je hooguit 15-20 euro per jaar mee, of je moet concessies doen qua eigen risico o.i.d. En dat met 25 jaar schadevrij op de bonus-malus ladder…
991TurboS zegt
Met 25 schadevrije jaren ben je ook niet wijs als je het eigen risico niet al lang geleden naar het maximale bedrag hebt gezet. Je maakt immers toch nooit brokken en het bedrag wat dit maandelijks scheelt is echt wel serieus.
Robert zegt
Ik draai het liever om; waarom tóch moeten betalen bij schade, als je er een verzekering tegen hebt?
991TurboS zegt
Bij mijn verzekeraar kan ik kiezen tussen een eigen risico van 0 of 150 of 300 euro. Ik heb gekozen voor 300 euro eigen risico. Ieder jaar dat ik geen schade heb, heb ik het eigen risico in premie bespaard. Volgens mij is het verschil in premie zelfs nog meer dan die 300 euro jaarlijks. In mijn geval gaat dit al 28 jaar zo. Dus mocht ik toch een keer onverhoopt in een ongeval verwikkeld zijn, betaal ik die 300 euro wel.
maotje zegt
Je maakt immers nooit brokken. maar je bent nou eenmaal niet alleen op de weg. Ik vertrouw mn eigen rijvaardigheid wel. Maar al die andere idioten op de weg niet. Je ziet t weggedrag bijna maandelijks verder verhufteren.
991TurboS zegt
Goed dat je jouw eigen rijvaardigheid vertrouwt, doe ik ook. Als iemand anders brokken maakt en jij raakt erin verwikkeld betaal je helemaal geen eigen risico.
Klojum zegt
Prijzen die regiobepaald zijn zijn niks nieuws. Als je in een grote stad woont en je typt een postcode van maar twee straten verder in, dan krijg je ook al een andere/hogere verzekeringsprijs voorgeschoteld.
Joris24 zegt
Altijd dat gejank over stijgende prijzen. CBS: “Tussen 2020 en het derde kwartaal van 2024 namen de cao-lonen het meest toe bij de overheid (21,9 procent). Bij de cao-sector gesubsidieerde instellingen stegen de lonen in deze periode met 20,0 procent en bij particuliere bedrijven met 20,2 procent. ” “Per juli 2019 bedroeg het minimumloon €10,49 per uur. De verhoging van het minimumloon per 1 juli 2024 betekent dat het minimumloon minimaal €13,43 zal zijn. In de afgelopen vijf jaar is het minimumloon 28% gestegen. Dat bedrag kan echter nog verhoogd worden in verband met de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon.”
Ja, er is sprake van kostenstijgingen agv inflatie, maar als je salarissen de afgelopen 3,5 jaar niet met minstens 20% gestegen zijn dan doe je ook iets verkeerd. Ja, het leven wordt duurder, maar je inkomen stijgt als het goed is grotendeels mee. Wil niet zeggen dat er licht koopkrachtverlies is, maar we kunnen ons allemaal nog een auto betalen (iig meer dan 9 miljoen personenauto’s in NL), schiphol is ongeveer drukker dan ooit, meer dan 60% van de jeugd heeft een iphone, en we zijn nog steeds ongeveer het rijkste en gelukkigste land ter wereld. Alleen onze gezondheid daalt gewoon omdat we collectief teveel vreten en te weinig bewegen (obesitas). Het mag ook wel eens iets optimistischer.