Daar was nog wel genoeg ruimte voor, toch?
McLaren is soms vrij onvoorspelbaar. Zoals toen ze met de 620R kwamen, die in de laagste serie (540C, 570S, 570GT, 600LT en dus 620R) al een beetje uitleg nodig had. Toch is er ook een deel van het McLaren-gamma waar het allemaal heerlijk voorspelbaar is: de topklasse. Dat leggen we even uit.
In de vroege jaren ’90 had je de McLaren F1, de eerste straatauto van het merk. Het geesteskind van Gordon Murray was ongekend snel, maar niet alleen door zijn snelheidsrecord van 386 km/u. De auto was ook gebalanceerd en goed voor enorme circuitprestaties. Niks ten nadele van Bugatti, maar de enorm logge Veyron is wat dat betreft minder indrukwekkend. Die circuitprestaties vertaalden zich naar verscheidende circuitversies van de McLaren F1. De bekende Long Tail, maar ook versies van de korte F1. De raceversies werden ‘GTR’ gedoopt.
Voor de F1 GTR mogen dan spreekwoordelijk alle remmen los. De auto is iets minder krachtig (600 vs 627 pk), maar ook lichter dan de straatversie en door aerodynamische hulpmiddelen als een grote vleugel ook nóg dat stukje beter in de bochten. Dan gaat er iets prikkelen. De McLaren F1 wil zo goed zijn in zowel snelheid als bochtenwerk, maar een messcherpe auto die tegelijkertijd bijna de 400 aantikt is een utopie. Kun je dan niet wat elementen toevoegen aan de reguliere F1 om hem nog scherper te maken op een circuit? Het antwoord werd gegeven in de vorm van de McLaren F1 LM.
Bovendien werd de raceversie iets geknepen om aan regelementen te voldoen. Dat maakte de F1 LM ook leuk: in plaats van een beperkte 600 pk kreeg je niet alleen gewoon de 627 pk terug: zonder restricties is de F1 LM goed voor 689 pk! Je moet eigenlijk de F1 LM niet zien als een reguliere F1 met upgrades. Je moet het zien als een F1 GTR die enkel zo is aangepast dat er een nummerbord op mag, en dat betekent carte blanche op het gebied van motorrestricties. Er kwamen maar een paar LM’s. De normale F1 is al een zeldzaamheid, maar voor een F1 LM moet je écht goed zoeken. Dan nu waarom McLaren in dit geval voorspelbaar is. De opvolger van de F1, de P1, kwam in zijn levensloop ook als GTR, waar je dus alleen mee op het circuit mag. Gooi daar de essentiële zaken bij op als geluidsrestricties, een stel knipperlichten en iets minder heftig spoilerwerk, en je hebt exact hetzelfde recept als de F1 LM. Dit keer heet de creatie P1 LM. De auto’s werden overigens gebouwd door Lanzante, een derde partij. Niet door McLaren, of in de divisie van de P1, MSO, zelf.
Je voelt hem al aankomen: momenteel is de opvolger van de P1 nog steeds een hot item. De McLaren Senna, die overigens al direct uitverkocht was, wordt nu door en door geleverd aan klanten. Er bestaan bijna geen identieke versies van de hypercar: de mogelijkheden van McLaren Special Operations zijn oneindig. MSO heeft nu een nóg exclusievere Senna afgeleverd aan de McLaren-dealer van Glasgow. En je kunt al raden wat het is. De Senna kennen we, de Senna GTR die alleen voor het circuit is, kennen we ook. McLaren Glasgow heeft de eerste Europese McLaren Senna LM.
https://www.instagram.com/p/B6c41uoH0YQ/
Er was geen grootschalige aankondiging voor dit speciaaltje, toch is het dit keer wél een project van MSO zelf. Naar verluidt kost het apparaat 1,3 miljoen pond en komen er 20 van. De eerste is deze grijze met oranje die dus in Glasgow het daglicht ziet. Een nadeel van de auto wordt al duidelijk als je er een blik op werpt: hij verschilt niet zoveel met de reguliere Senna. Logisch: de Senna is van zichzelf al zo ongeveer het meest heftige wat je op straat aantreft. Voor de LM konden ze dit keer alleen maar een setje lichtere wielen toevoegen en koelgaten boven de wielkasten.
https://www.instagram.com/p/B6c4z_sHg1R/
Dit maakt het totaal straatlegale Senna’s 520 stuks. Er is al één andere gespot in de VS, deze is compleet en helemaal oranje. Een bijzonder project en een mooie hommage aan de F1 LM. Al heeft het bij de Senna minder zin dan je verwacht.
Met dank aan Jort voor de tip!
harrie zegt
Bumper in de spuitplamuur en het ziet eruit als de eerste de beste McDonalds bak.
gt1804 zegt
Sorry maar dit was echt de druppel. Ik snap er geen moer meer van.
willeme zegt
@gt1804: Senna is een P1 maar dan lelijk zonder elektromeuk. Senna GTR is de heftige uitvoering voor enkel het circuit. Maar nu kan er toch een kenteken op. Gewoon een 620R, volgens mij is dat de ‘sweet spot’ van de range. De rest is overkill.
trustmeiamanengineer zegt
@willeme: De 600LT was toch de sweetspot?
willeme zegt
@trustmeiamanengineer: ik denk dat ik mijn handen vol zal hebben aan een 540C.
Persoonlijk zou ik op zoek gaan naar een gebruikte MP4-12C, die hadden nog een fraaie neus.
lekkerlinksrijden zegt
@trustmeiamanengineer: ik weet wel waar de sweetspot zit. Oh, jullie hadden het over auto’s
isn1981 zegt
@lekkerlinksrijden: Yup over auto’s en dus niet over zoals je naam aangeeft, welke baan je moet rijden om lekker door te rijden.?
brammetjedeb zegt
@isn1981: of glijden…
auto1235 zegt
@willeme:
galverink zegt
@willeme: de Senna GTR is veel wilder qua bodywork. Dit ziet er meer uit als een Senna met wat MSO goodies dan als een Senna GTR met een kenteken.
ericc zegt
Heeft ook 4 uitlaatpijpjes ipv 3. Leuke kleurcombi overigens.
In de US heeft ie er maar 2.
jaapiyo zegt
Opeens zie je het: het huidige McLaren is niks meer dan het volgende in een lange reeks Britse sportwagenmerkjes. Gebrekkige betrouwbaarheid en honderdduizend varianten van dezelfde auto. Mocht de huidige sportwagenboom weer wat afvlakken zullen ze wss ook net zo failliet gaan als al die voorgaande merken.
Maarrrr…wel leuk voor een special van @willeme in 2045.
superhans zegt
@jaapiyo: Misscien heb je gelijk, of niet. AM heeft het decennia uitgehouden met afgedankte Jaguar modellen zonder eigen motor te ontwikkelen. Intussen lijken ze toch wel vooruit te zijn gegaan.
fabiancarspoter zegt
Bah wat een lelijke velfen??
lekkerlinksrijden zegt
@fabiancarspoter: nou hè, en dan die velgen nog
automotiveduo2 zegt
Lanzante is ook bezig met de eerste straatlegale Senna GTR!
arjan916 zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Gedurende de levensfases van de GTR zijn er updates doorgevoerd, de meest zichtbare daarvan de Longtail van ’97 en ’98. @redactie, je mag me benaderen over F1 info als je t zelf niet weet… ;)
Loek zegt
@arjan916: heb het even aangevuld, thanks!
galverink zegt
@arjan916: de GTR is drie seizoenen geleverd: 96, 97 en 98. De eerste serie is hetzelfde als de straatversie, met net genoeg aanpassingen voor het circuit. Veelzeggend is het exemplaar dat Le Mans won: een prototype, voor de gelegenheid omgebouwd naar GTR specs en verhuurd aan een Japans privéteam.
Voor ‘97 heeft McLaren wat meer veranderd. Met o.a. wielen 1 maatje groter op 18, wat meer spoorbreedte en extra koelopeningen. Die kleine sleuven leiden lucht naar tunnels in de monocoque. De F1 LM is daarvan de straatversie.
Gaandeweg kwam er meer competitie, met Mercedes en Porsche. McLaren heeft toen een volledig nieuwe monocoque ontworpen voor ‘98, de longtail. 19 inch wielen. De straatversie is de GT.
poes zegt
Sneu gedoe allemaal bij McLaren. Het is al compleet onoverzichtelijk aan het worden, maar deze manier van uitmelken slaat nergens op. Ze charme van de road legally F1 GTR zit natuurlijk in het feit dat dit vooraf nooit de bedoeling was. Dat is bij de (spuuglelijke) Senna natuurlijk niet het geval.
Edge zegt
Die volledig oranje Senna LM waar jullie naar linken is toch een partijtje lelijk! De binnenkant van die vouw waarin de koplampen en de DRL/knipperlichten zitten zien er echt niet uit in een andere kleur dan zwart of carbon, en het glaspaneel in de deur vervangen voor een oranje paneel doet het uiterlijk ook geen wonderen.
Dat McLaren (vrijwel) exact dezelfde velgen gebruikt als op de F1 LM vind ik dan wel weer een tof detail
Dutchdriftking zegt
Wat is zo’n F1 LM toch mooi zeg! Natuurlijk haalt hij het niet bij een P1, maar hij is zoveel mooier dan een “standaard” F1!