Het sportwagenmerk, het raceteam, de collectie historische McLarens, Bahrein neemt de hele tent over.
Het is alweer 13 jaar geleden dat de McLaren MP4-12C, 12C voor intimi, op de markt kwam. Met deze auto werd McLaren een heuse fabrikant van sportwagens in de trant van Ferrari. Voorheen waren er weliswaar projectjes geweest voor de straat. Wat te denken van de McLaren Mustang M81, een variant op de Fox body Mustang. Natuurlijk was er ook de ultieme 90s supercar in de vorm van de McLaren F1. En later, de McLaren-Mercedes SLR, als voortvloeisel van de jarenlange samenwerking van de twee merken in de Formule 1.
Maar met de MP4-12C, moest er een continu modelgamma op de markt worden gezet. Op die manier kon men de F1 successen vermarkten, zo hoopten de investeerders. Kosten noch moeite werden bespaard. Voor het design tekende Frank Stephenson, de man die ook de F430 van Ferrari tekende. Iets wat je behoorlijk goed kon zien aan de MP4-12C. De motor heeft genen die uiteindelijk herleidbaar zijn naar een racemotor die Tom Walkinshaw Racing ontwikkelde voor een IndyCar-project van Nissan, dat nooit van de grond kwam.
De McLaren had direct een nadeel ten opzichte van Ferrari. Naast de iets minder illustere naam. De auto leek behoorlijk veel op de vorige Ferrari’s met V8 middenmotor. Maar toen ‘ie uitkwam, had Ferrari de 458 in de aanbieding. Technisch gezien kon die zich op papier niet meten aan de McLaren met diens carbon monocoque en twinturbo-V8. Maar qua looks en beleving was het een ander verhaal. Tevens was de McLaren niet bepaald betrouwbaar.
Dat laatste bleef eigenlijk aan McLaren kleven. De bouwkwaliteit houdt niet over. Bovendien kwamen er heeeeel veel modellen in korte tijd uit. Die allemaal een beetje op elkaar leken en ook veel onderdelen deelden. Dit deed de restwaardes dan weer geen goed. Al met al was/is niet iedereen blij met McLaren. En dat zorgde al langere tijd voor financiële problemen. Zo moest het bedrijf het megalomane hoofdkantoor in Woking (de trofee van Ron Dennis) verkopen en terughuren om de nodige cash voor handen te hebben. Wat dat betreft is het net iedere andere Britse bouwers van gave sportwagens.
Maar gelukkig heeft dat ook een goede kant. Er is vaak wel weer iemand te vinden die de tent wil overnemen. Zo ook bij McLaren. Investeringsfonds Mumtalakat Holding Company heeft de zaak nu officieel overgenomen. Mumtalakat komt uit Bahrein en ondanks de term holding company, is het ‘gewoon’ een staatsinvesteringsfonds. Zoals we er wel meer kennen vanuit die regio.
Mumtalakat was al aandeelhouder nadat het aandelen overkocht van Ron Dennis en Mansour Ojjeh. Het belang is daarna al uitgebreid. De investeringsmij kocht ook al eerder een paar historische McLarens, die het bedrijf eveneens verkocht om wat grijpstuivers in kas te hebben. Dus die worden in die zin nu herenigd met McLaren. De Bahraini krijgen McLaren Automotive, McLaren Applied, McLaren Racing Limited (onder andere het F1 team en IndyCar team) en McLaren Technologies in handen, aldus de BBC.
Uiteraard zijn er grote plannen. McLaren moet aan de EV. Hiervoor zouden de nieuwe eigenaren al gepraat hebben met Geely, Hyundai, BMW en Lucid Motors. De partner zou dan potentieel weer een percentage van de aandelen kunnen krijgen. Maar dat moet zich allemaal nog uitkristalliseren. Vorig jaar boekte McLaren nog een verlies van 276 miljoen Pond voor belasting. Maar voorlopig is de toko dus weer even gered. En dat is op zich goed nieuws, al is het maar voor onze waarde collega @Loek/720s.
ericc zegt
McLaren aan de EV? In landen met oliedollars zal het nog een tijdje duren voor ze deze stap zetten. Europese markt is voor McLaren te klein. En in andere continenten kijken ze niet naar een CO2-tje meer of minder!
Flutterbear zegt
Het is ook ver van duurzaam. Deze accu’s vereisen enorm veel kobalt en nikkel om hoge performance te kunnen bieden terwijl ze maar amper kilometers maken. Een elektrische supercar is daarmee erger dan greenwashing.
Compenseer de uitstoot van je supercar maar met een dak vol met zonnepanelen op je villa zodat je duurzaam je zwembad op temperatuur kan houden terwijl je zelf vliegt naar een ander continent.
mashell zegt
Het aantal supercars t.o.v. normale wagens is zo klein dat de hoeveelheid kobalt en nikkel die daarvoor nodig is niet zo relevant is. De reden dat supercars naar EV moeten is niet de uitstoot van die supercar op die drie zondagmiddagen per jaar dat er mee gereden wordt maar omdat een normale gezinswagen als een Tesla 3 als EV al supercar prestaties levert.
William zegt
Door de overgang naar elektrisch zal het geen goede investering zijn. En McLaren kan zich de peperdure F1 helemaal niet veroorloven. Net als Spyker destijds. En Jaguar daarvoor, de lijst voor die zinloze activiteit is erg lang.
alloallo zegt
F1 is tegenwoordig een lucratieve activiteit. Alle teams verdienen geld. Om deze reden laten de teams zelfs geen nieuwe teams toe tot f1
mashell zegt
Toegenomen populatiteit door Amerikaanse vermarkting en een budget cap die precies doet wat die moet doen.