McLaren gaat een belangrijk onderdeel voor de Czinger 21C leveren.
McLaren is veel meer dan een autofabrikant. Je hebt natuurlijk het F1-team, maar er is ook nog zoiets als McLaren Applied. Deze tak van het Britse sportwagenmerk ontwikkelt en levert technologie in eigen huis, maar ook aan derde partijen. In dat kader heeft McLaren Applied er een nieuwe klant bij in vorm van Czinger.
Het Amerikaanse automerk Czinger heeft momenteel de 21C hypercar in ontwikkeling. Een hybride supersportwagen die vanaf volgend jaar uitgeleverd gaat worden aan klanten. McLaren Applied levert de IPG5 800V silicon carbide inverter aan Czinger voor de 21C. In gewone mensentaal is dit de omvormer die het mogelijk maakt om het accupakket van een hybride of EV veilig en snel op te laden. Keiharde cijfers over de toepassing van dit systeem in de 21C zijn nog niet bekendgemaakt.
Czinger had een streng eisenpakket, waar uiteindelijk McLaren Applied aan wist te voldoen. Zo moest de omvormer een lichtgewicht unit zijn. Dat is met een gewicht van 5,5 kg en een inhoud van 3.79 liter gelukt.
De 800V omvormer is in staat om batterijen met een piekvermogen van 350 kW te laden. De variabele snelheid ligt op 250 kW. De Czinger 21C is uitgerust met twee kleine 2,6 kWh batterijen die samen een capaciteit leveren van 4,4 kWh.
De elektromotor levert 300 pk, terwijl er ook nog een 2.9-liter V8 van 950 pk is. Het systeemvermogen ligt op 1.250 pk. De achtcilinder is een top staaltje techniek en mag maar liefst 11.000 tpm draaien. Een belangrijk gedeelte van de hybride technologie komt dus van McLaren.
ghini zegt
Leuk voor McLaren maar hoeveel Czingers gaan er gemaakt worden, of hoeveel van die units gaan ze aan hun verkopen? McLaren heeft het heel lastig momenteel. Die Artura moet aantallen gaan draaien maar ik las ergens dat ze vanwege aanhoudende problemen al eea willen updaten. Geeft weinig vertrouwen, wie gaat er nu nog een huidige Artura kopen? Afgelopen jaar hebben ze maar iets van 3000 autos verkocht.. Ohja en daar had ik eigenlijk nog wel een artikel over verwacht, ze hebben weer een deel van hun klassieke racewagens verkocht aan hun grootste aandeelhouder in ruil voor 100 miljoen.
alloallo zegt
Grote klant? Om hoeveel auto’s gaat dit??
CYBRTRK zegt
80 dus een grote klant kun je het niet echt noemen
rikus zegt
McLaren als autofabrikant.. Het begon zo mooi. Vanuit het niets kwamen ze met een sportwagen met een onuitspreekbare naam, en daarna allerlei wagens die allemaal op elkaar leken, qua cijfers en qua uiterlijk. Met wat gave budget vretende technologische hoogstandjes zoals de Senna en natuurlijk de P1. En aangezien het merendeel van de mensen de McLaren showroom voorbij loopt zal dit merk in de aankomende paar jaar uitdoven als een kaars. Er is gewoonweg geen geld. Gelukkig hebben ze nu een GROTE klant.
dakarbemo zegt
Ik denk dat de P1/Senna/Elva best nog wel cashcows waren, veel bestaande tech herverpakt met premium prijskaartje.
rikus zegt
Die Elva is naar mijn inziens verre van een cashcow. Volgens mij verkoopt die voor geen meter, maar ik kan me vergissen. Ik denk dat ze voor het P1 project wel even met de pet zijn rondgegaan. Ik zie de door jouw genoemde auto’s als prestige projecten voor McLaren, niet als cashcow.
Richmond zegt
Hoezo uit het niets? Ze bestonden al met de F1 daarna samen met Mercedes de SLR McLaren. Dan lange tijd niets en toen begonnen ze met de MC modellen.
rikus zegt
Als los staand automerk zijn ze toch uit het niets ineens (weer) opgestaan? Ik zie een bedrijf wat zowat 30 jaar geleden 80 autos heeft gebouwd en 15 jaar geleden een samenwerking heeft gedaan met Mercedes niet echt als volwaardig automerk. Jij wel?
dakarbemo zegt
“grote” klant voor McLaren? Nah die Applied Technologies tak is al ruim een jaar geleden verkocht aan GreyBull Capital
ghini zegt
Goede bijdrage, bedankt!
mashell zegt
Een 4,4 kW batterij met 250 kW/h opladen. Dan ben je dus in een minuutje weer weg. Maar dit allemaal nogal zinloos.
MM93 zegt
Een 4,4kW accu opladen met 350kW? Als men regeneratief remt op de elektromotor, maar dit zal slechts enkele seconden zijn.
Deze inverter stuurt de elektromotor aan met een piekvermogen van 350kW en 250kW continu.
Een inverter zet 800v gelijkstroom uit het accupakket om in 800v wisselstroom voor de elektromotor. En andersom bij het remmen.