Of vraagt hij zich af wat hier in hemelsnaam is gebeurd?
Talloze autofabrikanten zijn er van overtuigd dat het grootschalig op de weg plaatsen van autonome auto’s het alsmaar groter wordende verkeersprobleem kan aanpakken. Met enkele regelmaat krijgen we dan ook mobiliteitsconcepten te zien, die een kijk bieden op de auto’s van de toekomst. Renault pakt in Parijs uit met zijn EZ-lijn.
De naam geeft het al enigszins weg, maar de bolides die momenteel vorm geven aan de EZ-modellijn, geven stuk voor stuk een manier waarop mobiliteit verbeterd (en vooral eenvoudiger) kan worden. De EZ-Pro, bijvoorbeeld, richt zich volledig op het vervoeren van goederen in grote steden. Als een soort locomotief met wagons erachter pruttelt het volledig elektrisch, autonome apparaat door metropolen, op zoek naar zijn bestemming.
De EZ GO en EZ Ultimo richten zich niet op goederen, maar op mensen. Waar de EZ GO in zekere zin een kruising is tussen een taxi en een tram, is de Ultimo juist een soort rijdende loungeruimte. Waar we in de Ultimo vooral zakenlui zullen vinden die elkaar nieuwe ideeën pitchen, is de kans groot dat je in de EZ GO eerder lastiggevallen zal worden door een willekeurig individu dat je bij zijn pyramid scheme wil betrekken. De toekomst ziet er rooskleurig uit.
trust zegt
Ik vind concept cars zo nietszeggend. Komt nooit op de markt en 9 v/d 10x lijkt niets er uiteindelijk op. Laat staan autonoom rijden, ik zeg maar altijd zolang ze treinen niet autonoom kunnen maken dan lukt dat met auto’s al helemaal niet.
rufctr01 zegt
@trust: gaat er wel komen! Daar ben ik van overtuigd. Je kunt auto’s autonoom met veel hogere snelheid dichter op elkaar laten rijden.
Geen mensen die onnodig op de rem staan, geen last van mist etc
trust zegt
@rufctr01: ik doel op het feit dat concept cars er praktisch nooit komen. Maar dat autonoom rijden er komt denk ik ook alleen duurt het nog wel een paar decennia. Behalve de beleving is autonoom rijden natuurlijk zoals je zelf zegt een stuk efficiënter
rufctr01 zegt
@trust: ze gebruiken kleine designs van concept cars in produktie modellen
Esprit_de_Flandre zegt
@trust: Een paar decennia? Denk ik niet. Als je in 1995 had gevraagd aan iemand of ie ooit een gsm zou hebben, zei 90% nee, want “dat heb ik toch helemaal niet nodig”. Nu lopen we met een computer in ons zakken die vele malen krachtiger en sneller is dan wat toen de top was, een desktop met Windows 95. Akkoord, dat is ook al bijna 25 jaar geleden (en dus meerdere decennia), maar de doorbraak van de gsm kwam rond 2000, en het is blijven evolueren tot de slimme foon die er nu is.
En de evolutie van die slimme foon heeft de autonome auto mogelijk gemaakt. De vooruitgang in batterijen, chips, opslaggeheugen, processorkracht en camera’s, en dat alles in miniatuurschaal, is de technologie die nodig is voor die zelfrijdende auto. In de jaren ’50 fantaseerde men daar al over, maar de tech was er niet. Nu wel, hoewel die niet gemaakt is met dat doel op zich. Dat maakt de toekomst juist zo onvoorspelbaar. Een technologische vernieuwing in één gebied kan plots van alles mogelijk maken in een andere sector, die, als je je alleen richt op die andere sector, heel onwaarschijnlijk kan lijken.
Zelfde geldt voor drones bvb. In WO2 werd daar al mee geëxperimenteerd, maar dat waren ingewikkelde, onbetrouwbare, dure dingen, die lastig te bedienen waren, vaak vanuit een bemand vliegtuig dichtbij. Nu rollen er drones in alle vormen en maten van de band (naar schatting 3 miljoen in 2017), en sommige daarvan kunnen zelfstandig ingewikkelde vluchten uitvoeren. De mogelijkheden zijn enorm!
Het grootste probleem voor autonome auto’s is niet de tech of de auto zelf, maar de infrastructuur die er niet op voorzien is. Vraag is dus hoe snel die kan worden aangepast. En aangezien dat een zaak van de Staat is, tja, dat wel even duren hé. Maar bvb de snelweg zou heel makkelijk kunnen aangepast worden. In feite is het daar gewoon een kwestie van geen mensbestuurde auto’s meer toe te laten, enkel nog autonome. Hoge snelheid, grotendeels rechtdoor, dicht op elkaar, auto’s die communiceren zodat elk exemplaar weet wat de andere 20 rond hem van plan zijn, kilometers op voorhand voorsorteren om een afrit te nemen, geen gevaarlijke situaties meer, geen files meer. Perfect mogelijk met de huidige technologie.
Democratisch zal dat echter wat moeilijker liggen, want ja, mag je de brave man met de twintig jaar oude Corolla uitsluiten van de snelweg? Zo’n ideeën leveren niet direct stemmen op, vooral nu nog niet. Daarom denk ik dat dit soort besluiten – die er zeker zullen komen – het eerst zullen getroffen worden in grootsteden als Singapore, Shanghai, Beijing, etc…
trust zegt
@esprit_de_flandre: en precies daarom zeg ik dat het dus nog decenia’s duurt ;) Technologie is er zeker, volvo had paar jaar geleden al dat experiment met een paar autos en een vrachtwagen in een treintje heel dicht op elkaar, als ik het mij goed herriner.
detroitv8 zegt
@rufctr01: moet je dergelijke middelen als overheid wel verplichten te gebruiken. Nee, bedankt.
moveyourmind zegt
Dit soort concepts zijn een aangename afwisseling op een autoshow. Even de realiteit van het nu los kunnen laten en jezelf mee laten slepen in de fantasie- en belevingswereld van de ontwerpers.
Terwijl het voor de ontwerpers een mooie gelegenheid is om hun creativiteit volledig de vrije loop te laten, niet gehinderd door allerlei praktische zaken waar een productiemodel aan moet voldoen.
trust zegt
@moveyourmind: gelukkig zijn we het met elkaar eens ;) je hebt zeker een punt aangezien ze toch praktisch bij elk merk/model alles copy paste’n.
mashell zegt
@moveyourmind: en daarom is het wel erg jammer dat alle verre toekomst concepts of de vorm van een cocon hebben of die van een zeecontainer. Er is weinig origineels bij.