Van de inmiddels 137 Chinese automerken zijn er slechts 19 levensvatbaar. Dat betekent dat 87 procent van de Chinese merken zal verdwijnen…
We schrijven er wel vaker over, de Chinezen komen. In grote getale. Ze parkeren havens vol met hun modellen en zoeken de koper later wel. Ze pakken enorme verliezen per auto gesteund door de Chinese overheid die wil laten zien hoe goed het land de autofabriek van de wereld is geworden.
Maar de grote vraag is of dat houdbaar is. Nou nee dus! Onderzoek van adviesbureau Alixpartners (Ali met een x…) waar AutomotiveNews Europe over bericht wijst uit dat maar zo’n 13 procent van de huidige Chinese automerken tegen het einde van het decennium winstgevend zullen zijn. En daarmee levensvatbaar.
Prijsoorlog
Al bijna twee jaar woedt er een prijsoorlog die de marges bij verschillende Chinese EV merken onder druk hebben gezet. Zolang grote spelers in de markt zoals BYD en Tesla dit vol kunnen houden, omdat zij een brutomarge over houden onder aan de streep, hebben de andere fabrikanten een nadeel.
De gemiddelde verkoopprijs van auto’s in China zelf is in het afgelopen jaar met maar liefst 13,4 procent gedaald en qua marges kregen de merken er gemiddeld 1,5 procent bij.
Dot komt echter vooral doordat de fabrikanten kosten hebben bespaard. Leveranciers zijn onder druk gezet en er zijn in hoog tempo nieuwe modellen op de markt (en de boot naar Europa) gezet. Daar valt in de nabije toekomst niet veel meer te halen.
Chinese merken gaan verdwijnen
Tegen het eind van 2030 zullen Chinese autofabrikanten 33 procent van de wereldwijde automarkt in bezit hebben en 45 procent van de verkoop van volledig elektrische en plug-in hybride auto’s. Maar die koek zal onder minder merken worden verdeeld.
Voor Europa is de prognose flink verlaagd. Kijken we alleen naar de Europese markt dan verwacht het onderzoeksbureau een flinke daling van het marktaandeel. Van 15 procent naar 12 procent. Dat komt dan weer door de extra opgelegde importtarieven van de EU voor Chinese auto’s.
Alles bij elkaar zullen in 2030 slechts 19 van de 137 Chinese merken winst kunnen maken. Van die 118 merken zullen de meeste verdwijnen of blijven strijden om de kruimels van de automarkt. Zo’n 87 procent van de Chinese merken is dus niet levensvatbaar.
slakkie zegt
Jaja, koop gijle maar allemaal van die Chinese brol op wielen. Als ge pech hebt om het verkeerde merk gekocht te hebben en er binnen 5 jaar iets kapot is aan uw wagen kunt ge naar uw vervoersmiddel fluiten. En verkopen zal ook niks opbrengen want wie wil een kapot voertuig kopen waar geen stukken meer van voor handen zijn.
En ondertussen maken de Chinezen onze markt kapot waardoor onze Europese merken ofwel ook brol moeten maken ofwel verdwijnen en we niet anders kunnen kopen dan andere Chinese brol op wielen. Wel … met alle Chinezen maar niet met den deze !
Mijn auto is Europees en in Europa gebouwd (weliswaar met wat Chinese onderdelen in, maar je kan niet meer doen dan je best)
hardleersbv zegt
Lieverd denk om je hart. Heel trots op je Europese auto, maar alles volledig EU kopen is gewoon niet te doen. Voor concurrentieposities liggen de lonen hier gewoon te hoog. Deze ontwikkeling is echt niet gek. Misschien moet je de boel eens globaal gaan bekijken?
RiKe zegt
En de Europese merken zijn standaard te duur, dus wat houden we over aan het einde van het decennium? Een flinke verhoging van de kosten wat ongetwijfeld opgelegd gaat worden omdat de transitie naar EV gewoon doorgedrukt wordt
lekkaah zegt
U gaat door voor de koelkast. Zonder de Chinezen was de middenklasse allang al weggevaagd. Probleem is dat Chinezen ook snel rijker worden en arbeid duurder begint te raken. Plus ze maken ook steeds minder kindertjes. India dan maar.
ty5500 zegt
Ik ben er niet rouwig om, we zijn nu al veeeeeel te afhankelijk van een China dat steeds openlijk agressiever wordt en samenwerkt met de grootste bedreigingen van het westen.
mashell zegt
De grootste bedreigingen van het westen is het westen zelf! Het zwakke Rusland lukt het niet eens om Oekraïne te veroveren, daar hoeven we niet bang voor te zijn. China bemoeit zich niet met wat zij zien als buitenlandse aangelegenheden, ze verkopen gewoon wat ze te koop hebben aan wie het maar wil kopen, zijn eigenlijk gewoon neutraal. Maar het westen buitelt over elkaar heen om sancties op sancties op te leggen, schiet zich daarbij zelf in de voet vanwege de hoge energieprijzen en daaruit volgende inflatie. Het westen levert gratis oude wapens en vliegtuigen aan Oekraïne en de wapenindustrie vindt het geweldig want zij verkopen daardoor weer nieuw vervangend spul. Onderwijl gaan de mannen in uniform rond en preken dat er een oorlog komt en we ons moeten voorbereiden. En het volk laat zich gek maken en geeft China daarvan de schuld. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?
ty5500 zegt
Je hoofd in de grond steken als imperialistische dictators landen beginnen over te nemen is een rampzalige strategie. Rusland had dan ondertussen heel Oekraine veroverd, zou de Oekrainse industrie en bevolking mobiliseren voor de volgende oorlog zoals ze steeds doen (Moldavië is dan al een binnenkopper als volgend doelwit) en zou strategisch een stuk beter af zijn. China zou een stuk meer aangemoedigd zijn geweest om Taiwan, de Filipijnen enzovoort binnen te vallen want de wereld trekt zich toch niks aan van internale regels zoals landsgrenzen.
China houdt de Russische economie recht en saboteert elk internationaal initiatief tegen Rusland, levert veel van de componenten om wapens te maken of speelt hiervoor tussenpersoon, loopt de deur plat bij Putin en zit ondertussen zelfs met zijn troepen te trainen in Wit Rusland. Als je dat neutraal opstellen noemt, dan ben je echt niet goed aant opletten.
In verband met die hoge energieprijze, Rusland was de prijzen al in 2021 kunstmatig aan het opdrijven om ons te chanteren. Russische energie was een doodlopende straat, want ze zouden ons hiermee blijven chanteren.
papa zegt
Ja hoor “het zwakke Rusland” voet een oorlog tegen het voltallige westen van de wereld (inclusief usa) en hoor je ooit van terrein winst door de Oekraïense troepen? De Russen echter boeken wel degelijk terrein winst, ook al zijn ze er mogelijk slechts op uit de oorlog te rekken.
tommycooker zegt
Is normale economische ontwikkeling. We hadden in de vorige eeuw in Amerika en Europa ook veel meer autofabrikanten dan nu. Daar is door economische, maatschappelijke en technologische ontwikkeling nu nog een handjevol van over. De zaak is vervolgens weer scheefgetrokken door de “bijzondere” relatie van chinese staat met chinese autofabrikanten en het chinese economische model, maar dat is niet vol te houden, zo gaat ook China merken, dus zal er rationalisatie plaatsvinden. En waarschijnlijk zullen die overblijvende merken dan ook wat fabrieken in/naast EU en USA gaan neerzetten om zo de invoerheffingen te ontlopen. Levert ook weer banen op.