De racerij heeft heel wat bijzondere kindjes grootgebracht, deze Lotus met straalmotor en vierwielaandrijving hoort daar zeker bij. In 1968 deed onder andere Graham Hill er een gooi mee naar de titel op de Indy 500.
In 1967 won het Granatelli Racing-team bijna met een formulewagen met turbinemotor de legendarische Indy 500, een simpel lager weerhield ze van de zege. Genoeg reden om het in 1968 nog eens te proberen, ook al waren de regels ondertussen wat aangescherpt. Zo was de toegestane maximale luchtopening flink kleiner geworden, waardoor het vermogen van de turbinewagen niet kon toenemen. Nu was er in die dagen één man die zweerde bij zeer lichte sport- en racewagens: Lotus’ eigen Colin Chapman. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat juist Lotus werd aangetrokken om de wagen voor de race van 1968 te ontwerpen. Doordat een turbinemotor veel minder onderdelen heeft en dankzij het enorme koppel een versnellingsbak niet nodig is, was de gewichtsbesparing aanzienlijk. Niet voor niks zag Jaguar enkele jaren terug nog heil in deze techniek.
Vliegtuigmotor
Net als in 1967 zorgde een Pratt & Whitney-straalmotor voor de aandrijving, welke was afgeleid van een turboprop-vliegtuigmotor. Exacte specificaties zijn niet bekend, maar de straalmotor in de Lotus schijnt goed te zijn voor zo’n 500pk. Niet misselijk voor een racewagen uit 1968 zonder spoilers die zijn rondjes maakt op een circuit zonder grindbakken of bandenstapels. 1968 was het jaar dat spoilers in de Formule 1 hun intrede deden maar in Indianapolis wilde men daar nog niets van weten. Hoewel de Lotus 56 geen spoilers heeft, zorgt zijn extreme wigvorm wel voor veel meer downforce dan de conventionele wagens van de concurrentie.
Ongeluk op ongeluk
Zoals wel vaker bij revolutionaire auto’s is vooruitstrevende techniek geen garantie voor succes. Lotus wilde vier auto’s inzetten, maar de talentvolle Jim Clark kwam een maand voor de Indy 500 om bij een tragisch ongeluk in Duitsland. Mike Spence vervangt hem, maar crasht tijdens de trainingen drie weken voor de grote race. Hij wordt op het hoofd geraakt door een afgebroken voorwiel en overlijdt later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De overige drie wagens staan op 30 mei aan de start, maar geen enkele Lotus 54 komt uiteindelijk aan de finish. De laatste twee wagens vallen respectievelijk 12 en 9 ronden (van de 200) voor het einde uit met een probleem aan de brandstofpomp.
Op de Scottsdale-veiling, georganiseerd door Barett-Jacksson, van 10 tot 18 januari, komt de bijzondere Lotus van Graham Hill onder de hamer. Over de verwachte opbrengst doet het veilinghuis geen uitspraak.
stefanos zegt
Doe mij die maar dan !
mrrallycross zegt
In die tijd werd zoiets nog eens geprobeerd
tupperware zegt
Die moet ik hebben, fantastisch bouwjaar en nog van m’n favoriete merk ook..
series2 zegt
Dat dit gewoon echt is ingezet… gruwelijk vet! En lotus sowieso+1
dmk94 zegt
Dacht dat de snelheid/kracht van straalmotoren door de thrust kwam. Iemand die hier meer info over heeft.
racerx zegt
@dmk94: een turboshaft motor is een turbinemotor die middels een as door een gearbox krachten kan overbrengen. Wordt toegepast bij helikopters, maar wielen aandrijven ipv een rotorhead kan natuurlijk ook…
dmk94 zegt
@racerx: aha. Dat klinkt al wat logischer. Thanks
patab zegt
@racerx: maar in de text staat er dat er een versnellingsbak gebruikt word? Dus moet er enorme wheelspin zijn als die vertrekt? Of werkt het anders?
Mee zegt
@patab: In de tekst staat er net dat de wagen géén versnelllingsbak nodig had.
patab zegt
@Mee: da moest inderdaad geen zijn. Dat bedoelde ik ook als je de rest van mn reactie hebt begrepen
racerx zegt
@patab: Ik denk dat de schrijver probeerde duidelijk te maken dat dit apparaat geen versnellingen heeft. Je hebt wel een soort gearbox nodig om de overbrengingsverhouding wat aan te passen en/of om de krachten van de driveshaft op beide wielen overgebracht te krijgen.
rufctr01 zegt
Gaaf!
bozothenutter zegt
was het geen helicopter motor ipv een turboprop?
Dizono zegt
@bozothenutter: Nope, de motor is een afgeleide van de Pratt & Whitney PT6 (klik), in de basis een vliegtuigmotor, al zijn er ook variaties gemaakt voor helicopters, de bovengenoemde Lotus en zelfs een trein.
moveyourmind zegt
Vooruitstrevend stuk techniek voor die tijd, maar toch, er gaat niks boven old school techniek:
http://www.youtube.com/watch?v=OKK6DMyhXmw
mclarenf1lm zegt
Toen reden de coureurs nog echt met gevaar voor eigen leven, niet dat ze dat nu niet meer doen, maar autosport is de laatste jaren toch wel een stuk veiliger geworden. Ziet er heerlijk uit trouwens, ik denk dat de huidige Indy/F1 coureurs in de broek zullen schijten van angst als ze hierin plaats zouden nemen.
Jansen zegt
Engelse sportwagen, Lucas brandstof pompje… Garantie voor problemen
pomoek zegt
Reed deze auto dus op kerosine?
norge zegt
@pomoek: Je mag ook lampeolie of parrafine zeggen.
fordnut zegt
Een turbinemotor is heel wat anders dan een straalmotor. Eerst huiswerk doen en dan pas gaan schrijven.
gregorius zegt
Grappig, afgelopen weekend was er een docu op de BBC over Graham Hill. ’t heet: Racing Legends (serie 2, aflevering 2). Als je playback hebt of handig genoeg bent om de iPlayer aan te zwengelen: leuke aflevering. Deze komt er niet in voor, maar de overwinning van Graham Hill als Rookie bij de Indy 500 wel bijvoorbeeld.
clarkson zegt
@gregorius: Pepernoten leg je ook pas in de winkel rond sinterklaas.