Omdat de boetes zo hoog zijn, loont het dan voor jou om in bezwaar te gaan? Of is dat niks voor jou?
Verkeersboetes, we haten ze allemaal en we hebben er al meer dan eens over geschreven. Vooral dat ze te hoog zijn en laatst nog dat mensen flink in de financiële problemen kunnen komen als ze een verhoging krijgen omdat ze de oorspronkelijke boete al niet konden betalen.
Maar wat ze vaak niet weten is dat je heel makkelijk in bezwaar kunt gaan. Je gaat gewoon naar de pagina van het CJIB en je logt in met je DigiD. Daar kun je heel eenvoudig zelf melden waarom jij vindt waarom je boete onterecht is.
Ga jij weleens in bezwaar tegen boetes?
Bij mij hangt het er heel erg vanaf. Als ik een snelheidsboete krijg die ik heel duidelijk zelf heb veroorzaakt, ga ik op de blaren zitten en betaal ik gewoon. Het is niet anders, maar het moet maar. Had ik maar beter moeten opletten. Zoals bij de boete van de headerfoto. Eigen schuld en betalen…
Maar ik ben het laatste jaar wel twee keer in bezwaar gegaan tegen -in mijn ogen- onterechte verkeersboetes. Eentje was 100% mijn fout, maar ik had wel gewoon betaald. Ik had alleen het kenteken van mijn ouwe en inmiddels verkochte Jaguar aangeklikt op de parkeer-app. Stom.
Dus ik heb een net briefje naar de gemeente Zandvoort gestuurd -kon allemaal via de site- met de uitleg, de gegevens dat ik wel had betaald, vrijwaringsbewijs, het kenteken en eigendomsbewijs van de beboete auto erbij.
Binnen een maand kreeg ik een vriendelijk briefje terug waarin de boete werd kwijtgescholden. Ik had immers aangetoond dat ik keurig had betaald en dat er niks meer aan de hand was. Zo kan het dus ook. Hulde.
Ga eens aan het werk, stelletje ambtenaren
Maar een ander bezwaar loopt nog. Ook een parkeerboete. De gemeente Laren en ik betwisten of de auto op privéterrein stond. Of eigenlijk vonden ze dat ik op mijn privéterrein te dicht bij de openbare weg stond. Ik heb foto’s gemaakt waaruit blijkt dat dit niet zo was en verder zoveel mogelijk moeilijke juridische termen gebruikt in het bezwaar.
Komt die rechtenstudie toch nog van pas, ondertekenen met ‘mr. R.’ doet die ambtenaartjes sidderen onder hun systeemplafonnetjes. Je ziet ze al zwetend en met rode konen beven van angst voor de toorn van hun grote baas omdat ze de zaak gaan verliezen van een heuse jurist… (Is een grapje hè, zit zitten in een heel mooi pand met luxe wc’s en net zulke luxe plafonds En airco, dus zweten doen ze vast ook niet, al is het maar vanwege hun arbeidsethos…)
Maar goed. Dat bezwaar dus. Dat loopt nu al sinds juli en ondertussen wacht ik rustig af. En ik ga er vanuit dat ik niet hoef te betalen OMDAT MIJN AUTO OP MIJN EIGEN TERREIN STOND, WAAR DAT GEWOON MAG!! (Proef je de frustratie?) Weliswaar behoorlijk dichtbij de openbare weg, maar toch. Bring it on!
Dus als ik vind dat boetes onterecht zijn, ga ik wel degelijk in bezwaar.
Maar doe jij dat ook? Laat het weten!!
Loek zegt
Ja, maar daardoor eigenlijk nee.
Heb 1 keer een parkeerboete aangevochten. Maar de gemeente c.q. bureaucratische rompslomp waar je dan in terecht komt is zo omslachtig en de antwoorden getuigen zo erg van de hakken in het zand steken dat 69 euro betalen ineens de minder erge optie is.
Was twee jaar geleden en heb ‘m gewoon betaald, ik denk dat als ik dat niet had gedaan dat ik nu nog bezig was met mijn gelijk krijgen.
Johanneke zegt
Mijn ouders een keer. Parkeerautomaat gelopen, kwamen ze terug, hadden ze boete. Parkeerambtenaar aangesproken, die wilde / kon niets doen, moest maar via de gemeente. Heeft maanden geduurd, want, de gemeente wilde dat mijn ouders eerst betaalden, alvorens ze het protest in behandeling gingen nemen. En dat weigerden mijn ouders weer. Uiteindelijk hebben ze geen cent betaald, mijn vader dacht nog grappig te zijn door administratiekosten op te voeren maar die heeft ie niet gekregen.
lekkaah zegt
Unpopular opinion: Het moet ook weer niet te toegankelijk en te makkelijk zijn. Net als met bijvoorbeeld juridische hulp. Anders klaagde men elkaar al aan voor een potlood.
Loek zegt
@lekkaah: dat ben ik helemaal met je eens, daar niet van. Maar dit was gewoon ofwel een foutje ofwel iets waar de controlerende macht het gewoon niet bij het rechte eind had. Details komen ietwat overeen met het verhaal van Nicolas.
Dat jij als burger dan door een bijna ondoordringbare muur van van-kastje-naar-muur-gestuurd-worden en na 10 keer nee pas een keer een ‘misschien’ krijgt en over een proces van jaren toch blijkt dat jij inderdaad gelijk had, dan mag er toch vanuit (in dit geval de gemeente) ook een klein beetje coulance komen.
Alle andere parkeerboetes die ik heb gehad waren ofwel vergeten te betalen (en ik snap dat de foutmarge 0 moet zijn anders blijf je bezig) ofwel expres kijken hoe groot de kans is dat er net gecontroleerd wordt en in beide gevallen kwam aanvechten niet eens bij mij op.
Dutchdriftking zegt
Ik heb bij de laatste boete getwijfeld. Ik reed flink te hard en had dan ook een beste bekeuring. Echter stond de betreffende struikrover op een pechplaats met alarmlichten aan met de kassa op de achterbank opgesteld. Natuurlijk was ik fout, maar bij mijn weten mag je een pechplaats niet onnodig blokkeren dus was de boete onterecht. Is er een rechter in de zaal die kan aangeven of aanvechten nut zou hebben gehad?
alpina007 zegt
Je mag niet te snel rijden!! Eigen schuld dus 😂😂😂
Dutchdriftking zegt
Haha, ik denk dat jij hier de meeste ervaring hebt met aanvechten?
Edwin zegt
Inderdaad. Tegen elke boete bezwaar. Ik betaal niet voor niets 9 euro administratiekosten. Bij de laatste strafbeschikking in verzet gegaan. Na anderhalf jaar een brief ontvangen dat ze door drukte niet aan de zaak toekomen en de zaak seponeren. Scheelt toch weer 499 euro.
En zo heb ik er nog wel meer niet hoeven te betalen: verkeerde omschrijving van de meetinstallatie in het PV, verkeerd gebruik van de laser (door voorruit), of gewoon een goed verhaal bij de rechter.
mashell zegt
Dan sta je bij de rechter. Die is je eerst 10 minuten aan het uitlachen en je krijgt dan een preek dat je te snel langs een auto reed die met de alarmknipperlichten gevaar signaleerde en eigenlijk ongeschikt bent om aan het verkeer deel te nemen, bij een auto met alarmknipperlichten moet je er rekening mee houden dat er mannen, vrouwen, kinderen, schapen, kamelen en huisdieren zomaar uit de auto kunnen springen en moet dus snelheid terug nemen.
Dutchdriftking zegt
Ik was expres op de linkerbaan gaan rijden om die ruimte te garanderen;)
piedlourd zegt
Altijd in bezwaar en in beroep. Het moet de staat meer kosten dan het zze oplevert.
kniesoor zegt
Tssskk, schrale Ferrarist !
imaginenl zegt
En waar haalt de staat dan weer z’n geld vandaan? Bij jou toch? Al weet ik dat hele volkstammen de “staat als de grote vijand” theorie aanhangen.
iphonistvongates zegt
De 1ste maal niet opdagen, je wordt bij verstek veroordeeld en daar ga je opnieuw tegen in beroep. De rekening voor het openbaar ministerie gaat plots richting de €1.700,-. Nieuwe zittingsdag, je daagt op met zo’n verkeersboeteskruisvaarder die binnen 12 minuten of de overtreding en de boete(s) van tafel krijgt of een veel lagere boete uitgesproken krijgt. Het hele systeem rondom verkeersboetes is een Non Zero Sum Game waarbij iedereen met gezond verstand alle voortvloeiende kosten en tijdverspilling niet wenst te zien. De overheid is bereid om een veelvoud van het boetebedrag uit te geven om deze (mogelijk) te kunnen innen. Ja… we zijn prettig gestoord!
AudiRS zegt
Je kunt je ook gewoon aan de regels houden. Want door jouw houding betalen alle belastingbetalers voor jouw fout. Waarvoor je wordt bedankt. Manmanman.
rollingstoned zegt
Indien onterecht wel, indien eigen schuld nee.
str8six zegt
Ja, al een paar keer is de boete toen verworpen. Dus zeker de moeite waard.
kniesoor zegt
Krijg zelden boetes (ff afkloppen . . .) en als ik ze al krijg zijn ze in 99,9% van de gevallen terecht. Die ene keer in alle jaren, dat dat in mijn ogen niet het geval was idd bezwaar aangetekend. Helaas was de zittende magistratuur het niet met me eens (nou ja !) maar ze halveerden het bedrag van de boete wel. Al schoot ik daar eigenlijk niets noemenswaardigs mee op, het bedrag van de boete was sowieso al vrij laag, het ging me om het principe..
Robert zegt
Dito hier. Ik moet het afkloppen, want de laatste post die ik van het CJIB ontving, stamt uit 2013. Ik reed 84 km/u (na correctie), waar 80 was toegestaan. destijds, incl. administratiekosten nog geen vier tientjes. Ik vond het de moeite niet waard om het hele bezwaartraject in te gaan.
por100 zegt
Ik nam eens 1 x per maand een busverbinding die van 16 tot 18 uur verboden was in te rijden, per ongeluk wel te verstaan (bordje was niet duidelijk).
Na 7 maanden kwam de eerste boete binnen en toen kwam binnen een week nog 7 van die beotes binnen.
Ik maakte bezwaar tegen de boetes die ná 4 maanden waren verstuurd omdat ik daardoor geen kans had om mijn gedrag te verbeteren en omdat er bij de rechtbank vaak boetes worden geseponeerd als ze te laat zijn verstuurd.
OM achtte mijn bezwaar ongegrond zonder ook maar een toelichting te geven. Dus ik stond voor het dilemma om een hele rompslomp en rechtszaak op te starten voor het mogelijk seponeren van 3 boets (totaal €400,-) . Dat heb ik maar niet gedaan, maar ik heb gewoon elders mijn burgerlijke ongehoorzaamheid laten gelden om die boetes eruit te halen. Inmiddels staan de roverheid en ik weer quitte.
Robert zegt
Een kennis van me is zo ook een oor aangenaaid. Hij woonde net buiten de grens van de milieuzone van Arnhem-Centrum, wat gunstig was omdat hij dieselde in een auto uit 2002 (fiscale youngtimer-regeling). Enige tijd later echter werd die zonegrens met één straat verlegd, waardoor hij er ineens bínnen woonde. Voordat hij er erg in had, had hij al 19(!) keer post ontvangen voor dezelfde overtreding.
Het bezwaar aantekenen leverde hem geloof ik niks op. De diesel is de deur uit gegaan en vervangen door een zescilinder op E5. En een zure ervaring rijker.
petroldrinker zegt
En de roverheid toch weer zn zin gekregen door die beste man uit zijn auto te krijgen ondanks dat hij er wss nog niet aan toe was, zum kotsen
werf76 zegt
http://www.zelfreflectie.nl
por100 zegt
Nog schrijnender,
Je wordt heel cynisch van zulks gedrag bij het OM, je snapt best dat je even wat meer moet dokken dan 1 boete, maar de volle mep is gewoon totaal krankjorum. Maar het OM wijst gewoon standaard ieder bezwaar af, geen redelijkheids toets meer.
Dat zet gewoon meer kwaad dan dat het goed doet, met calculerende dieven/criminelen begrijpelijk maar niet met mensen die de wereld draaiende houden.
gregorius zegt
Sommige mensen lijken onterechte boetes aan te trekken.
Een onterechte boete zou ik altijd aanvechten; want onterecht de sjaak zijn is zo’n slecht gevoel.
1 keer heb ik bijvoorbeeld een boete voor wildplassen gehad in Enschede. Ben nog nooit in Enschede geweest. Ik gok dat het een ‘bekende’ was die geen legitimatie bij zich had en wel mijn adres en geboortedatum wist.
1 keer heb ik een fietsen op mijn motorkap gehad. 1 baansweg, 1 richting, verhoogd fietspad aan beide kanten. Bezopen fietser fietste tegen de richting in, links van me. Stak vlak voor mn auto opeens over (richting de goede kant). Gozer stonk naar de alcohol. Toen hij bij kwam, met een flinke hoofdwond, leek hij ze niet helemaal op een rijtje te hebben…. dachten we. Of hij was gewoon bezopen.
Ambulance in.
Als automobilist krijg je altijd de schuld als je een fietser inkopt. Later 200nogwat boete gehad. Bezwaar geschreven. Maar er was geen bewijs dat hij bezopen was. Hij hoefte niet te blazen, ik wel; ik was 100% nuchter.
DAT noem ik nou onterecht.
Maar als ik ergens zou parkeren waar het toch niet mag: gewoon dokken. Rijd ik te hard, ook al gaat het van 50 naar 70, naar 60, naar 80 en terug naar 50 in 5 minuten; tja, blijft toch mijn schuld; gewoon dokken.
Maar een boete voor parkeren op eigen terrein: ik zou zelfs een advocaat inhuren en zijn kosten ook proberen terug te vorderen. Of, de volgende keer als die parkeerambtenaar komt, gewoon pek en veren over die verrader gooien.
ArnoldH zegt
Eind september voor t eerst in 7 jaar weer eens een boete gehad. Op de N214 een landbouwvoertuig ingehaald en daarbij wat harder dan de toegestane 80km/h gereden en precies daar stond een mobiele flitser. Eigen schuld, dus in bezwaar gaan vind ik ook zonde van mijn eigen tijd.
mashell zegt
Elke minuut stress kost je een uur van je leven. Dus bij eens in de zeven jaar inderdaad gewoon betalen en meteen vergeten, heel dat gedoe met bezwaar schriften is de moeite en de stress die dat geeft niet waard.
Pallas zegt
Puur voor de grap bezwaar ingediend tegen een kleine snelheidsovertreding (9km/h te hard op de ring), bleek deze paal niet tijdig geijkt te zijn. Boete kwam vrijwel meteen te vervallen. Je kan de ijkingsrapporten vinden op internet.
ecknine zegt
Beetje een ander verhaal, maar ben ooit eens geflitst en een boete van €50 op de mat gekregen. Netjes betaald. Echter na enkele maanden een brief gekregen dat het toestel niet correct geijkt was, waardoor ik mijn €50 zou terugkrijgen. Fijn. Half jaartje later nog steeds mijn €50 niet ontvangen. Na menig telefoons en e-mails, meerdere keren van de kast naar de muur te zijn gestuurd heb ik het opgegeven. Die €50 heb ik nooit meer terug gezien…
werf76 zegt
Altijd een leuke discussie. Veel mensen en terrein eigenaren denken dat een parkeerplaats “eigen terrein” is. Dat kan wel zo wezen. Echter…..
Voorbeeld:
Parkeerplaats Jumbo. Is eigen terrein. Echter heeft het een openbaar karakter. Er zijn geen slagbomen, is niet voor een selecte groep toegankelijk. Dus..
Wegsleepregeling –> Nope. Doe je het toch als eigenaar, dan is alle schade voor jou.
Zo zie je ook wel eens van die kleine parkeerplaatsjes met 6 of 8 plekken. Staat er een bordje bij “eigen terrein”. Geen omheining, geen slagboom etc. Dan heb ik nieuws voor je…een forens tegenhouden lukt dan niet.
Zo heb ik ook mijn sportschooleigenaar gewezen op zijn eigen terrein. Sinds de gemeente betaald parkeren heeft ingevoerd. Resumé, er komt een slagboom welke geopend wordt middels een pasje.
nicolasr zegt
Het eigen terrein was in dit geval mijn eigen terrein. Van mij dus. Vandaar dat ik er tegen in bezwaar ben gegaan.
werf76 zegt
Ja? heeft het slagbomen? Als het een openbaar karakter heeft!..
Tonnie zegt
Als ze onterecht zijn zeker. 1x gedaan en gelijk gekregen bij een parkeerboete in Den Haag. Was zo geregeld.
seatleon zegt
Een keer toen ik een parkeerboete kreeg voor het niet betalen van parkeergeld. Wat bleek? Ik had een verkeerd kenteken in de app ingevoerd. Ik had namelijk een leenauto gehad kort daarvoor en dat kenteken stond er nog in.
Vanwege mijn achtergrond er ff in gedoken. De aanmelding bij de app of het halen van een bonnetje kwalificeert juridisch als het doen van aangifte parkeerbelasting. Je kan wel een boete krijgen voor het niet doen van aangifte, maar geen boete voor het niet doen van aangifte als je onjuist aangifte hebt gedaan. Daar voorziet de belastingwetgeving niet in. Dus de boete was ten onrechte opgelegd. Hier heeft de Hoge Raad al in de jaren ‘80 of ‘90 arresten over gewezen. Niet in het kader van parkeren, maar ze zijn wel van toepassing.
Bezwaar gemaakt, bewijs overgelegd van mijn onjuiste aangifte en per kerende post bericht dat ze mijn bezwaar niet gingen honoreren omdat het juridische onzin was, maar de boete werd wel verscheurd.
Het avontuur kon uiteraard niet uit, maar ik heb wel plezier gehad.
rob5nismo zegt
Heb een keer getwijfeld om er tegenin te gaan.
Dat was een situatie die de krant had gehaald een jaar geleden ongeveer in Breda
Vincert01 zegt
Ik heb nog maar eenmaal een bezwaar aangetekend.
Ik werd beboet wegens overdreven snelheid binnen de bebouwde kom.
Een onbemande camera had deze overtreding vastgesteld.
Van de plaatsnaam waar de overtreding zou plaatsgevonden hebben had ik nog nooit gehoord.
Het bleek een klein dorpje te zijn op meer dan 150 km van mijn woonplaats en ik was er nog nooit geweest.
Destijds reed ik met een lichtgrijze terreinwagen.
Ik heb contact opgenomen met de verbaliserende eenheid en uitgelegd dat ik op die plaats nog nooit geweest was.
Ze hebben het dossier erbij gehaald en op de foto van betreffende flitser stond… een kleine blauwe Fiat panda.
Als excuus werd opgeworpen dat de nummerplaat van de wagen erg vuil was en daardoor moeilijk te lezen.
Gulli zegt
Ooit een prachtige brief uit Duitsland gekregen met een korrelige foto erbij waar blijkbaar mijn auto op stond met een of andere kwibus achter het stuur die niet te herkennen was.
De brief was in het Duits geschreven, en ondanks dat mijn Duits goed genoeg is heb ik ze toch in het Nederlands een brief teruggestuurd met de vraag of ze hem ook in het Nederlands aan me wilden sturen (was toen al verplicht) want ik snapte er geen fluit van. Nooit meer wat van gehoord. Het ging ook maar om een klein bedrag dus ze hebben er vast de moeite niet voor willen doen.
Een paar jaar later kreeg ik een andere brief voor een ander vergrijp (in een andere deelstaat ook) met een iets minder korrelige foto, maar de brief was keurig in het Nederlands. Die 26,- heb ik dan ook maar netjes betaald, dan moet je wel consequent zijn natuurlijk.