Nein! ADAC stelt problemen met automatische noodoproepsystemen aan de kaak!
Een systeem waarbij de auto zelf 112 belt bij een ongeluk is een bijzonder nuttige innovatie. Zo’n systeem kan heel veel mensenlevens sparen. Volgens een schatting van de EU kan het op jaarbasis 2.500 verkeersdoden schelen. Dat wil zeggen: als het optimaal zou werken. Als dat echter niet het geval is kan het juist averechts werken.
ADAC
Dat is ook wat er in de praktijk gebeurt, zo blijkt. ADAC (dat is Duits voor ANWB) luidt hierover de noodklok. Dit doen ze naar aanleiding van een gründlich onderzoek dat ze hebben ingesteld naar eCall-systemen. Daaruit bleek dat er soms kostbare tijd verloren gaat.
Vertraging
Hoe komt dat? Fabrikanten willen graag zelf als eerste op de hoogte zijn als er een ongeval gebeurd. Met die informatie kunnen ze namelijk extra diensten aanbieden. Het probleem is alleen dat dit ten koste gaat van de alarmering van de hulpdiensten. De noodoproep gaat dan namelijk via de fabrikant in plaats van direct naar de alarmcentrale. Dit levert vertraging op, terwijl iedere seconde telt in zo’n situatie. Een kwalijke zaak dus.
Zie onder een voorbeeld waarbij het wel vrij vlot ging.
Eigen systemen
Het probleem geldt niet voor het gestandaardiseerde eCall-systeem, maar voor de eigen systemen van fabrikanten. Hoewel eCall sinds maart 2018 verplicht is op nieuwe auto’s, staat de EU ook toe dat fabrikanten hun eigen systeem toepassen. Dat blijkt dus niet zonder nadelen te zijn.
Oplossingen
ADAC stelt verschillende oplossingen voor. Ze pleiten onder andere voor het beter informeren van klanten over de verschillen tussen eCall en de noodoproep van een fabrikant. Ook willen ze dat de klant een voorkeur aan moet kunnen geven als beide systemen aanwezig zijn in een auto. Bovendien vinden ze dat de wetgever ervoor moet zorgen dat er überhaupt geen vertraging optreedt bij systemen van fabrikanten. Het is te hopen dat deze adviezen niet tegen dovemansoren gericht zijn.
Foto: ambulance met bijpassend kenteken, gespot door @branko
mashell zegt
“Met die informatie kunnen ze namelijk extra diensten aanbieden”
Dat klinkt net alsof terwijl je op de ambulance ligt te wachten er een verkoper aan de lijn komt om je over een nieuw model te informeren. Zo is het natuurlijk niet.
Omdat een automatische noodoproep veel eerder gestart wordt kan het zelfs met een extra telefooncentrale er tussen nog sneller zijn dan zelf je mobieltje zoeken in de puinhoop na de crash en proberen 112 te bellen.
pindakoning zegt
@mashell: haha, tevens zal Thuisbezorgd bellen of je tijdens het wachten op de hulptroepen iets te eten wil bestellen
flutterby zegt
@mashell: het gaat erom dat deze dienst om extra te verkopen komt in plaats van het eCall systeem wat direct de hulpdiensten belt. Achter een noodgeval mag nooit een commercieel doel zitten.
mashell zegt
@flutterby: nee, het gaat om extra diensten. De EU eCall is audio waarin beperkte data verstuurd wordt (denk aan het minimum zoals locatie) terwijl de fabrikanten een data verbinding met de wagens kunnen maken en heel veel meer kunnen uitlezen. Zoals bijvoorbeeld hoe vol de tank was of hoeveel gordels er vast zaten. Dat soort informatie kan gunstig zijn voor de hulpdiensten.
rutgerg zegt
Ja en nu wil ik, en vast ook alle andere lezers weten, wat zit er op mijn auto en hoe kom ik daar dus achter.
NLS zegt
@rutgerg: moet je even met 60 tegen een boom rijden. Dan kom je er vanzelf achter. Even zonder gekheid, het boekje/handleiding app zou uitkomst bieden toch?
rutgerg zegt
@nls: kaboem * goedemiddag BMW Klantenservice wat kan ik voor u doen?
Zoiets zeg maar…
rutgerg zegt
@nls: er staat dus inderdaad in het boekje dat het via de noodoproepcentrale van BMW loopt. In sommige gevallen kan ook een directe verbinding met de alarmcentrale tot stand worden gebracht staat er nog bij.
NLS zegt
Ja precies dat. Kun je direct even vragen welke andere opties er op je auto zitten en hoe je de wintertijd kan instellen.
torsen zegt
Hopelijk werken die systemen ondertussen wat beter.
Kan me nog een filmpje van een Corvette C7 herinneren waarbij de auto op het circuit zelf ging bellen.
https://www.youtube.com/watch?v=_IRmS_yshb4&t=4s
pindakoning zegt
Tijdens een overtocht op een veerboot op een Italiaans meer moest ik van de passagierskant naar de bestuurderskant klimmen (vraag niet waarom..), terwijl ik dat deed drukte ik onbewust met m’n petje tegen de sos knop en kreeg ik de hulplijn van Mercedes aan de lijn. Zal een gek gezicht zijn geweest toen ze de locatie van de auto op de kaart zag. Toen ik vertelde dat er niets aan de hand was hoorde ik daarom ook een lichte twijfel/verbazing in haar stem
henkp1 zegt
Waarom?
derx zegt
Omdat Italianen die veerboten zo vol proppen dat je vaak de deur maar een paar cm kunt openen.
Heb dat ook gehad op en overtocht van Genoa naar Sardinie. Die Italiaan wilde me mn auto zo laten parkeren dat mijn deur acherm 8cm op kon. Hij was flink aan het gebaren dat ik er dan maar aan de andere kant uit moest. Ik heb hem toen in internationale handgebaren laten weten dat ik het daar niet mee eens was, en ben toen zelf maar even aan het steken gegaan totdat ik mijn deur wel zo open kreeg dat ik eruit kon. Hij was daar niet zo blij mee volgens mij, maar dat kon me niet echt boeien op dat moment :)
flutterby zegt
@pindakoning: Bjorn Nyland heeft (dacht ik) met de EQC eens getest wat gebeurt als de auto de bestuurder niet meer detecteert. De mevrouw van de alarmlijn vond het maar vreemd, maar zag wel dat het een automatisch oproep was.
pjoes zegt
Welkom bij SOS. Om u beter van dienst te zijn hebben wij een keuze menu gemaakt. Toets 1 als u in EU bent. Toets 2 buiten de EU. Vervolgens: belt u voor een storing toets 1. Voor pechhulp toets 2 Voor offerte toets 3. Uw keuze is niet goed ontvangen. Toets 1, 2 of 3. Na 30 seconden: geen keuze gemaakt verbinding wordt verbroken. Zet muziekje SOS van Abba op, tuut tuut tuut groetjes aan Ruud.?♂️?
skid zegt
Als medewerker van een van Nederlands grootste alarmcentrales, kan ik vertellen dat veel E-Calls die bij ons binnenkomen in de categorie “ruis” vallen. Het is goed dat er nog een schakel tussen zit.
Zelf bellende auto’s in een showroom, vanaf de autosloperij of per ongeluk de knop ingedrukt. Fouten zowel technisch als menselijk van aard.
Dit alles ook heel veel met geëxporteerde auto’s waarbij de telematica niet omgezet is naar het nieuwe land van registratie. In Nederland kunnen we dan alleen de oproep doorzetten naar de alarmcentrale van het merk in dat land. Wel warm doorverbinden, dat wel.
Als al die ruis direct bij 112 binnen zou komen, van alle merken, dan komen ze om in de onzin en gaat het ten koste van de echte noodoproepen.
Daarbij zijn er mensen die een handmatige E-call verkeerd gebruiken. Deze zoeken wel hulp bij de bediening van hun auto, informatie over service of bij pech, maar daar is de knop uiteraard niet voor bedoeld. Vaak is er een 2e knop die daar wel voor bedoeld is (die er dan vlak naast zit….)
shizzle zegt
Erg interessante aanvulling!