Fraudeurs hebben het op je parkeergeld gemunt.
Het is af en toe al best uitdagend om je auto zonder velgschade uit een parkeergarage te sturen. Maar er liggen nog meer gevaren op de loer bij het parkeren. Schijnbaar hebben oplichters een nieuwe manier gevonden om geld van je af te troggelen. Het gebeurde al eerder in Amsterdam en het Belgische Genk en afgelopen week waarschuwde ook de gemeente van Maastricht ervoor: een valse QR-code op parkeerautomaten.
Voor de fraude wordt met name het parkeerbedrijf EasyPark misbruikt. Wie de werking van een QR-codes begrijpt, snapt de truc. Je scant met de camera van je telefoon, de zwart-witte stippencode en er verschijnt een link naar een website waar je kunt betalen. In plaats van dat je de code scant van de parkeerbeheerder kom je terecht bij een nepwebsite.
Als je de echte parkeerwebsite nog nooit hebt gezien, zou je zweren dat het een normale betaalwebsite is. Ook de link ziet er betrouwbaar uit. De website vraagt je om te betalen met je creditcard. Wanneer je je creditcardgegevens hebt ingevuld, geeft de website een foutmelding en daarbij het advies om de parkeerapp te downloaden. Intussen hebben de criminelen je bankgegevens te pakken en kunnen ze hun gang gaan met jouw creditcard.
Tips tegen valse QR-code bij parkeerautomaten
De nep-codes hebben ook al de oversteek gemaakt naar Duitsland. Daar adviseert het ADAC om alleen te betalen via een parkeerapp die je rechtstreeks vanuit de App Store hebt gedownload. De Duitse staatsrecherche zegt dat de stickers lastig van echte QR-codes te onderscheiden zijn. Het lettertype en de kleuren uit het EasyPark-logo zijn goed overgenomen. Mocht je er te laat achter komen dat je via een nep-code hebt betaald, blokkeer dan zo snel mogelijk je creditcard, doe aangifte en houd je rekeningtransacties in de gaten.
De beste tip is er nog een van het ADAC: betaal gewoon via de automaat met contant geld of met je pinpas. Dat blijft de veiligste manier. Dan voorkom je dat parkeren nog duurder wordt.
Foto: Lamborghini Huracán STO gespot door @koen92winterswijk via Autoblog Spots!
petroldrinker zegt
Wat een geweldig lijnenspel heeft zo een STO toch vergeleken met de normale huracans
quincy zegt
Cash is geld volgens mij nog een ding in Duitsland. Maar in Nederland wordt dat alleen maar beperkter en beperkter.
Ik vind de app toch het handigst tegenwoordig. Scheelt zoeken naar een paal en in de regen heen en weer lopen.
schuimbekje3 zegt
ik heb qr codes nooit als iets veiligs gezien.. je krijgt een paar letters van een url.te zien en dan maar ophoop van zegen dat de site lief doet?
en dat is als de.oorspronkelijke eigenaar.nog actief is…
lekkerlinksrijden zegt
De tip is dus: gebruik nooit de qr code, gewoon nooit. Geen dank
iphonistvongates zegt
Er was nog niet zo kort geleden tevens een artikel in Bright.nl over phishing praktijken met valse QR-codes op laadpalen in Brussel dacht ik. Het is dus al overgewaaid naar parkeerautomaten en binnenkort naar incheck poorten bij het OV, drank- & snoepautomaten, internet grand-café’s enz. Kan het einde van de QR-code als transactie/ID methode zijn wellicht.