Da’s nieuw. Want vroeger stond de trajectcontrole nooit aan bij werkzaamheden…
Ze zijn enorm populair bij de overheid; trajectcontroles. En terecht, want ze leveren elk jaar een godsvermogen op voor de staat. Wat wil je ook, ze staan 24 uur per dag, 7 dagen per week en soms zelfs 366 dagen per jaar aan. Behalve bij werkzaamheden.
Het was voor de techneuten bij de overheid waarschijnlijk iets te moeilijk om de trajectcontrole aan te passen aan de dan geldende snelheidslimiet. Die is bij werkzaamheden vanzelfsprekend wat lager dan normaal. Maar binnenkort starten er werkzaamheden waar dit voor het eerst wél gebeurt.
Werkzaamheden bij de Galecopperbrug
Er gaat binnenkort namelijk flink gewerkt worden aan de Galecopperbrug op de A12 bij Utrecht. Daar hangt al een trajectcontrole, weet ondergetekende uit ervaring. Aan de rechterkant van de brug mag je 80 en in het midden 100. En als je die twee in alle haast door elkaar haalt, krijg je een flinke prent. Doch dit geheel terzijde.
Deze trajectcontrole gaat dus aangepast worden, meldt het OM op haar website. Je bent daar vanaf 13 juni de sigaar als je over het traject gemiddeld harder rijdt dan 70 kilometer per uur. Oh ja, dit geldt zeker voor de rest van dit jaar én het jaar hierna, want pas begin 2024 zijn de werkzaamheden klaar. Als het goed is tenminste.
LET DUS OP JE TELLER!!1!
We schreeuwen het nog maar eens, je moet daar dus goed op je teller passen. En wel om twee redenen. De eerste is vanwege de veiligheid van de wegwerkers. Stel je eens voor hoe k*t het is als je daar aan het werk bent en er scheuren auto’s met 120+ voorbij.
Ten tweede omdat een overtreding je serieus geld gaat kosten. 10 kilometer te hard kost bijvoorbeeld al 89 piek, exclusief die vermaledijde 9 euro administratiekosten. En bij 30 te snel -100 is dat dus- kun je je rijbewijs al kwijtraken.
U bent dus gewaarschuwd!
geelbarrel zegt
Prima, de mensen zijn voor ons bezig. Te hard rijden is echt not done op zulke plekken. Op open baan gaat bij mij dan wel weer vaak de naald plus 10 a 20.
audicoupe84 zegt
€98 is toch minder dan met bromscooter op een fietspad rijden €109 in Amsterdam, maakt niet uit of je door straat opbrekingen niet anders kan
Robert zegt
Ik durf de gok wel aan, dat de verscherpte trajectcontroles op dit stuk, deze wegwerkzaamheden grotendeels zullen gaan financieren. En als belastingbetaler wordt ik daar eigenlijk nog wel een beetje blij van ook.
RiKe zegt
Prima dat het voor de veiligheid van de harde werkers daar is, gaat hij dan aangepast worden als er niemand is? Anders rijdt men daar voor Jan met die zeer korte achternaam onnodig langzamer.
sportabgasanlage zegt
Het is vaak ook voor onze veiligheid. Meestal is de vluchtstrook afgesloten, of zijn de rijbanen smaller.
En prima dat het geld oplevert, scheelt weer belastingen op andere zaken die ik niet hoef te betalen.
sizedoesmatter zegt
Juist bij wegwerkzaamheden altijd controleren, maar niet als er net ff een weekjeniets gebeurd…..
petroldrinker zegt
Ok,en als ze niet aan het werk zijn, zoals de helft vd tijd, word de snelheid weer omhoog gegooid? Nee tuurlijk niet, ze laten oms graag langzaam rijden.
Zoniet weten we nu al wat de roverheid gaat doen, namwlijk de paaltjes nog een jaar laten staan om de snelheid laag te houden om die onzinnige stikstof uitstoot te verlagen…
petroldrinker zegt
Overigens vind ik stukje veiligheid altijd de grootste bullshit, die lui kiezen dat vak, dan weet je ook dat dat gebeurt, lekker de snelheid houden zoals die normaliter is, kan je daar niet tegen, ga lekker een andere baan zoeken
sportabgasanlage zegt
Echt he.. soms denk ik wel eens dat je gewoon alleen maar aan het trollen bent hier op Autoblog. Gewoon om reacties uit te lokken. Want je kunt die echt niet menen. Echt niet!
petroldrinker zegt
En toch meen ik het
driftwood zegt
Die ‘lui’ kiezen er voor omdat zij weten dat hun werkgever en de wetgever er zoveel mogelijk aan doen om hun veiligheid te waarborgen, niet omdat er leeghoofden maling aan regels hebben en met hoge snelheid voort razen.
duckmefaddy zegt
Ik heb dat met airbags en gordels. Als je in de auto stapt weet je toch dat je risico loopt. Wil je dat niet, pak je de fiets maar lekker of blijf je lekker thuis zitten.
rutgerg zegt
Ja en als je op de fiets zit weet je dat je overreden kunt worden, eigen schuld dan moet je maar niet fietsen! O en als je thuis blijft zitten weet je dat het een risico is dat je je vol vreet en hart en vaatziekte krijgt, eigen schuld. Haha wat een kerel die Petroldrinker, misschien kan ie maar beter een litertje Euro 98 wegslokken als dit echt de manier is waarop hij denkt.
vondick zegt
Je rijbewijs raak je toch pas kwijt bij meer dan 50 km te hard?
nicolasr zegt
Behalve dus bij wegwerkzaamheden. Daar kan het al bij 30 te hard.
Overigens kun je je rijbewijs overal al kwijtraken bij minder dan 50 te hard. Als je je maar asociaal genoeg gedraagt op de weg krijg je vanzelf een artikel 5 aan de broek…
sprankel zegt
artikel 5 Wegenverkeerswet 1994 (WVW ‘94)
“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Op basis van dat artikel kan men je rijbewijs afnemen als je braaf 100 rijd waar 100 toegestaan is. Er zal wel moeten worden aangetoond dat jij een gevaar was en/of dat je het verkeer hindert.
Een voorbeeld is de snelweg lag vol sneeuw, jij knalt er aan 100 over, jij verliest controle en knalt tegen een andere wagen aan. Door het niet aanpassen van jou snelheid ben jij een gevaar op de weg, bovendien hinder je het verkeer want je hebt een ongeluk veroorzaakt. Als er dan nog gewonden of doden vallen komen er nog wat artikels bij.
Maar als de rechter bepaalt dat jij een gevaar bent bij 30 per uur te snel bij werkzaamheden dan kan dat je rijbewijs kosten.
mashell zegt
Maar… artikel 5 is zo algemeen omschreven dat elke inhalende vrachtwagen waarvoor een personenauto moet afremmen (dus gehinderd wordt) al een artikel 5 overtreding is. Van de praktijk weten we dat de soep niet zo heet gegeten wordt.
belisv zegt
Boven de 30km/u te hard bepaald de officier van justitie de straf.
Als je dit vaker gebeurt (lees; een 2e keer binnen bepaalde tijd) kan de officier besluiten het rijbewijs in te vorderen.
Dutchdriftking zegt
Bij werkzaamheden prima, bij een geel bord maar verder niks aan de hand is natuurlijk kansloos.
Henk O zegt
@Nicolasr: “de rechterkant van de brug“.
Ik kom er niet dagelijks maar de rechterkant is maar net vanaf welke kant je het bekijkt.
De autist in mij kan hier niks mee ;)
nicolasr zegt
Het toeval wil dat het vanaf bede kanten de rechterkant is. Want aan beide zijden is die trajectcontrole. Is juist superhandig voor de autist in jou, want duidelijkheid! ;-)
En even toelichten, er zijn twee hoofdrijbanen die in het midden lopen en waar je 100 mag en dan aan de buitenkanten zit aan beide zijden een parallelweg waar je 80 mag. Dus vanuit iedere richting is dat aan de rechterkant.
Nou, dat dus!
mashell zegt
Hoe werkt dit dan? Traject controle is de controle op de gemiddelde snelheid over een bepaald traject.
Als er een rijstrook versmalling is dan kunnen de voertuigen daar niet goed getrackt worden. Als er in het traject ook een stuk zonder werkzaamheden zit wordt er dan een andere gemiddelde snelheid gerekend (1 km 70km/h + 4 km 100 km/h in plaats van 5 km 100 km/h)?
belisv zegt
De snelheid wordt over het gehele traject van de controle teruggebracht naar 70km/u.
Het is ook niet zo dat je bijvoorbeeld op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam gemiddeld 115 mag rijden, omdat het stuk bij Voorschoten? 100km/u is en bij Schiphol 130km/u.