Je kunt nu ook flitspalen verwachten bij de overwegen in Nederland.
Flitspalen kun je op doorgaande wegen en bij kruispunten met stoplichten verwachten. Daar is nu een plek bijgekomen. Ze komen ook bij overwegen te staan. Het is het ultieme doel van ProRail om te zorgen dat automobilisten ook echt stoppen voor een overweg als de signalen klinken.
Flitspalen bij overwegen
Vanaf vandaag zijn de flitspalen actief. De komst van de camera’s was al eerder dit jaar aangekondigd. In de afgelopen periode heeft het bedrijf getest en nu staan ze daadwerkelijk aan. Er staan vier camera’s op de overwegen in Bussum. Tijdens een testfase werden al 350 overtredingen geconstateerd. Vanaf vandaag staan ze echt aan en kun je dus boetes verwachten bij een overtreding.
Bij het klinken van de signalen en het knipperen van de lampen is het de bedoeling dat je stopt en wacht. Vaak zit er nog enige moment tussen het sluiten van de slagbomen en de komst van de daadwerkelijke trein. Soms gebruiken automobilisten dit moment om nog snel over de overgang te rijden. Levensgevaarlijk, aldus ProRail. Met flitspalen bij overgangen moet dit gedrag voorkomen worden.
300 euro boete
Het negeren van de signalen levert een boete van 300 euro op. Voor brom- of snorfietsers bedraagt de boete 210 euro. Fietsers en voetgangers gaan vrijuit omdat er geen kenteken in beeld is om de boete te registreren.
ProRail zegt geschrokken te zijn van de resultaten van de testfase. 350 overtredingen bij vier camera’s zijn al best wat. Laat staan als alle 2250 overwegen een flitspaal zouden hebben.
De komende tijd worden 40 flitspalen geplaatst bij overwegen in Nederland. ProRail test al sinds 2018 met flitscamera’s, waaronder in Hilversum. Nu gaat de uitrol op grote schaal gebeuren na de ‘succesvolle’ testperiode. Doelstelling is natuurlijk dat mensen eindelijk eens echt gaan stoppen als de signalen klinken. (via Telegraaf)
Johanneke zegt
Hoe lang heeft de testfase geduurd?
Heb wel eens gehad dat de lichtsignalen beginnen een paar seconde voordat ik bij de overgang ben, ja dan rij ik gewoon door. Maar als de bomen al beneden zijn ben je niet wijs om er nog langs te rijden.
Richmond zegt
Van de site van ProRail:
Gedurende een proef vanaf april 2018 tot en met december 2020 zijn er flitscamera’s geplaatst bij twee overwegen in Hilversum. In deze periode zijn ruim 2650 boetes uitgeschreven voor het negeren van de rode knipperlichten. Het gaat daarbij om weggebruikers met kenteken. Tijdens de periode van deze proef, zagen we het aantal overtredingen afnemen met 50 – 60%. Dat is een zeer succesvol resultaat.
jaso013 zegt
Waarom zou je dan doorrijden? Als je aan komt rijden, ziet dat de lampen beginnen te knipperen dan kun je volgens mij altijd optijd stoppen? Tenzij je al practisch op de overgang staat.
Johanneke zegt
Stel je bent nog 30 meter van de overgang af, en je rijdt 50. Je remweg is al zo’n 20 meter bij een noodstop dan. Dan rij ik liever door.
mashell zegt
Terecht, die treinen rijden lang niet allemaal netjes 50 binnen de bebouwde kom…
flatsix010 zegt
Prima maar neem aan dat je pas geflitst kan worden nadat de seinen +/- 5 sec knipperen, of er eerst een oranje lamp brand? Bij sommige overwegen hoef je niet tot nauwelijks snelheid te minderen, een noodstop moeten maken lijkt me ook niet helemaal de bedoeling. Zelfde geldt trouwens bij sommige N-wegen, daar moet je soms flink in de ankers om het oranje ligt te halen.
towi1989 zegt
En stoplicht heeft nog een oranje lamp. Bij zo’n overweg begint het lampje uit het niets te knipperen. Ben je dan ook direct de sjaak of zijn er ook aanpassingen gedaan aan de signalering van deze overwegen?
mashell zegt
Bij de overwegen die ik ken staat er een 100m of zo voor de overgang een oranje lamp, als die gaat knipperen gas los want de overweg gaat sluiten. Eigenlijk beter geregeld dan bij verkeerslichten.
degrotemuis zegt
Ik ken wat situaties waar er vlak voor de overgang een straat is waar geen oranje knipperlamp staat, terwijl dat wel zo is op de doorgaande weg. In die gevallen kan het voorkomen dat je nog net een knippertje meepakt in de eerste seconde. Maar als je normaal kan stoppen, gewoon even stoppen. Wel benieuwd wie de boetes uitdeelt, want ProRail heeft volgens mij geen bijzondere opsporingsbevoegdheden?
Design_Driven zegt
Flitsen ze ook op snelheid, en de hoeveelheid lucht die je mee pakt? Ik vraag het voor een vriend.
maarteno zegt
alleen op Air Time, maar dat gaat dan weer af van de boete…per 10cm gaat er 20 euro af.
erwh zegt
Goede zet van ProRail, zet er maar één bij elke overweg. Ik verbaas mij erover dat dit niet al jaren geleden gedaan is.