Naast het vervangen van bestaande flitspalen komen er ook nieuwe exemplaren op nieuwe plekken.
In de ene gemeente lijken ze op elke hoek van de straat te staan. In de andere gemeente is er niet één aan te treffen. Wie bekend is in de omgeving weet zo ongeveer waar ze staan. En dan zijn er ook nog apps die je een handje helpen. Maar let op, het Openbaar Ministerie (OM) gaat nieuwe flitspalen installeren op nieuwe plekken.
Dat betekent dat je plots verrast kan worden door een nieuwe flitspaal. Nederland telt op dit moment meer dan 600 vaste flitspalen. Het overgrote deel stamt inmiddels uit de prehistorie en moeten vervangen worden. Deze klus pakt het OM op en ziet het meteen als een uitgelezen kans om er nóg meer te plaatsen.
Bovendien worden de kasten slimmer. Vroeger was het al een revolutie dat de daadwerkelijke flits verdween. Nu zet men de volgende stap. Nieuwe camera’s zijn in staat om meerdere rijstroken in de gaten te houden.
Nieuwe flitspalen op nieuwe plekken
Er gaat sowieso een puzzel plaatsvinden in Nederland met betrekking tot flitspalen. Het OM gaat namelijk ook een aantal palen verplaatsen. Op plekken waar ze van mening zijn dat de flitspalen nu niet meer nodig zijn verdwijnen ze. Deze flitspalen worden op een andere plek ingezet. Kortom, op jouw vaste traject kan het zomaar zijn dat de flitspaal opeens weg is, maar elders juist opduikt waar je het misschien niet verwacht. Volgens de NOS zullen zo’n 100 flitspalen in Nederland van plaats veranderen.
Als het project is afgerond verwacht het OM dat er straks 650 vaste flitspalen in het land staan. Een stijging van 50 in vergelijking met de huidige situatie. Het gaat hier om flitspalen die controleren op snelheid en op het rijden door een rood verkeerslicht.
Flexflitsers
Tot zover de vaste flitspalen. Dan zijn er ook nog de flexflitsers. Klinkt heel flitsend, we weten het. De flexflitsers zijn mobiele flitspalen die het OM gebruikt in gebieden waar bijvoorbeeld meldingen binnenkomen van hardrijders of op gevaarlijke kruispunten. Deze palen wisselen iedere paar maanden van plek.
Er staan nu 28 flexflitsers in Nederland. Er komen een klap meer van deze palen bij, het aantal stijgt namelijk naar 125. En daar blijft het niet bij. Het OM investeert ook meer in camera’s die controleren of automobilisten een smartphone in de hand hebben. Van dit soort camera’s komen er ook nog eens 50 bij.
Locaties
Waar de nieuwe palen komen is uiteraard niet bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zelf een aanvraag doen bij het OM voor een flitspaal. Het is dan aan het OM om te bepalen of het inderdaad nodig is of niet.
In de provincie Noord-Brabant is men al begonnen met het installeren van de nieuwe palen. De primeur is voor de Gijzenrooiseweg in Geldrop. Hier stond al een flitspaal en is de bestaande paal vervangen voor een modern exemplaar.
Niet zomaar overal palen
Lukraak flitspalen plaatsen is er niet bij. Het OM zegt duidelijk te kijken naar de noodzaak ervan. Het landschap wordt er immers ook niet mooier op met die krengen overal. Ieder jaar leveren de flitspalen zo’n 3 miljoen boetes op.
karhengst zegt
Vroempartij m’n reet. Eerst de boetes met 10% verhogen, ondanks protest van het OM, met wederom het letterlijk stellen dat het niks met de verkeersveiligheid te maken heeft, enkel met het dichten van de begroting.
Dat de VVD niks met de rechtsstaat opheeft, was natuurlijk al bekend, maar dat ze zelfs zo ver gaan hun eigen principes te verloochenen is wel echt een nieuw dieptepunt.
jorizzss zegt
Laten we eerlijk zijn: goeie zaak. Die dingen worden niet op een afgelegen landweggetje geplaatst, maar op locaties waar hardrijden snel een gevaar vormt.
Robert zegt
Hardrijders én rood licht negeerders.
Ik ken kruispunten waar ze wat mij betreft in viervoud zouden mogen worden opgesteld.
johnhert zegt
Net zo kansloos als markie, die yesilgoz.
De reden die ze geeft is dat het belangrijk dat er in woonwijken niet te hard word gereden.
Nu ben ik daar nog nooit een flitspaal of mobiele flitsers tegengekomen.
Meeste flitspalen staan op punten waar de snelheid al laag is en waar er lekker verdient kan worden…
alfa147ti zegt
Laat ze die palen is een keer in een woonwijk neer zitten waar 30km geld,
klaasjevaak zegt
Hebben we het over munten of biljetten? En van welke waarde? Zonder deze info is het onmogelijk om te bepalen hoeveel geld 30 km is. ☹️
Homer55 zegt
Ha ha ha. We weten heel goed wat hij bedoelt meneer Nederlands. Het is nu weekend, maandag ochtend kun je weer voor de klas staan.
maotje zegt
Snelheidscontroles op 30 km/ h wegen is heel moeilijk. Vaan zijn de wegen niet ingericht als 30 km/h maar als 50 km/h. Dan is handhaving niet mogelijk.
Enkel een bord 30 km neerzetten heeft juridisch gezien geen houvast.
Yannick zegt
Waar baseer je die onjuistheid op? 30 is 30, ongeacht of het een kaarsrechte, kilometer lange vlakke weg is. Anders kan je ook wel 100 rijden op de ringweg van Rotterdam, ipv 70, of 100 op de 50 weg bij de Algerabrug.
Dutchdriftking zegt
Het wordt tijd dat Frank Jacobs ze weer in de fik steekt🙈
sabrerator zegt
Er staat nu zo’n mobiel flitsding op de N217 in de Hoeksche Waard tussen ‘s-Gravendeel en Maasdam, net als je naar Maasdam rijdend het HSL viaduct uitkomt. Wees gewaarschuwd!
jlvanleeuwen zegt
Uiteindelijk heeft maling aan de snelheid, even remmen en weer gas erop. Op de A1 staat in de werkzaamheden een flexpaal, de meeste rijden in de 90 gewoon 100 a 110. Bij de paal even gas eraf en hoppa terug naar de 110 of harder. Vind het gewoon een raar beleid, alsof dit gaat helpen, steek het geld in agenten, of flits auto’s ( in Engeland rijden deze ) die flitsen vanuit een rijdende auto en je pakt iedereen die geen zin meer heeft in 100 rijden inclusief mezelf. Met uitzondering van werkzaamheden, want er zijn ook papa’s aan het werk die graag thuis willen komen.
Yannick zegt
Het is geen raar beleid. Het is puur winstbejag. In Frankrijk hebben ze trajectcontroles weggehaald en vervangen door flitspalen omdat iedereen zich netjes aan de snelheid hielt, bijna alsof mensen beseffen wat voor impact het heeft om te hard te rijden rondom flitspalen en trajectcontroles. Heeft niks met verkeersveiligheid te maken. Rood licht flitsers zijn nuttig maar die hangen er eigenlijk voornamelijk voor het 50 km/u limiet omdat (e.g. Rotterdam) je makkelijk ff gas kan geven om het groene licht te halen.
supertjeduc zegt
Ik kreeg gisteren een boete thuis omdat ik in de Bosch een bruggetje heb gepakt met de scooter van de verkeerde kant ( was een richting ) 110€ , gaat toch nergens over
z3cabby zegt
Het gaat over wat je beschrijft…je hebt op een eenrichtingsweg tegen het verkeer in gereden. Spookrijden dus. Als het met een auto op de snelweg gebeurt en bewust wordt gedaan (zoals jij in dit geval op je scooter deed), dan denk jij toch ook ‘wat een idioot’.
dree16v zegt
Flitsmeister blijft je vriend ;-)