Milieugekkies hebben een smadelijke nederlaag geleden tegen de asfaltlobby.
Getouwtrek tussen milieuliefhebbers en liefhebbers van rap vervoer bestaat al sinds de invoering van de automobiel. Sterker nog, zelfs in de tijd dat stedelijke rossen doorgaans nog niet uit staal vervaardigd werden, stonden voorstanders van een prettige leefomgeving en voorstanders van goed transport niet zelden diametraal tegenover elkaar. Wie herinnert zich niet de Grote Paardenmestcrisis van 1894, destijds kleurrijk beschreven door The New York Times. De paardenpopulatie in de metropool was aan het eind van de 19de eeuw samen zo’n 100.000 pk sterk.
Dit zorgde de hele dag voor keihard kletterende hoeven op de gritty streets, ongevallen, ziektes en een onvoorstelbare hoeveelheid ‘uitstoot‘. Fris is anders, maar de New Yorker had toen ook al places to be en people to see. Zonder ordentelijke infrastructuur en vervoer kom je, letterlijk, nergens.
Een dikke 100 jaar later bestaat de tweespalt nog steeds. De liefhebbers van snel van A naar B scheuren willen graag de A16 verbinden met de ontiegelijk drukke A13. Op die manier kan je lekker makkelijk wegvluchten uit Rotterdam in de richting van Den Haag. Of vice versa natuurlijk, afhankelijk van welke stad jou het beste bevalt.
Een hele trits belangenorganisaties hadden echter bezwaar gemaakt tegen het nieuwe stukje rijksweg van elf kilometer. Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik, Vereniging Natuurmonumenten en nog wat bewonersorganisaties zien de lap asfalt liever niet verschijnen.
Maar helaas voor hen, heeft de Raad van State vandaag alle bezwaren van de boomknuffelaars omver gewalst zoals een ethanol-boer zou doen met een stukje Braziliaans regenwoud. Dat wil zeggen dat de nieuwe verbindingsweg er nu toch komt. Ze volgen daarmee de lezing van Rijkswaterstaat. Volgens hen zorgt de ‘A16 Rotterdam’ er juist voor dat het verkeer op de A13, de A20 en de omliggende lokale wegen straks vlotter kan doorrijden. Daardoor zou de leefbaarheid en bereikbaarheid van het gebied juist alleen maar beter worden.
Tegen de beslissing van de Raad van State kan geen beroep aangetekend worden en dat wil zeggen dat dit jaar nog gestart wordt met de voorbereiding van de weg. Denk echter niet dat je aan het eind van het jaar al even een testritje kan maken op het nieuwe asfalt. De aanleg begint namelijk pas in 2019 en voordat de asfaltlint begaanbaar is voor het publiek is het naar verwachting 2024.
TimoBac zegt
Hoe meer asfalt in de randstad, hoe beter. Verbinding Rotterdam/Den Haag is altijd kut geweest dus dit is bijzonder welkom!
kimhung zegt
Weer een heerlijke Photoshop @jaapiyo
trustmeiamanengineer zegt
EDIT: fixed…
OT: Meer asfalt, meer beter!
Gulli zegt
Ik wist niet dat je met je Ferrari zo ver in het bos kon komen, maar goed, het staat op de foto dus dan zal het wel kloppen!
joop112 zegt
Zo is natür
Gulli zegt
Overigens als je op maps kijkt zie je dat ze ooit al eens begonnen zijn met aanleggen maar waarschijnlijk op een ingegraven milieuhippie gestoten zijn. Het talud van A20 die naar het noorden zou kunnen afbuigen ligt er al bijna, en je ziet dat er vanuit de A16 naar boven ook al stukken liggen; https://www.google.nl/maps/@51.9502436,4.5310227,1182m/data=!3m1!1e3
Wie benieuwd is naar de plannen kan hier eens kijken, hier stonden eerder ook al de plannen die inmiddels zijn gerealiseerd om de A12 bij Gouda te verbeteren door een extra brug aan te leggen en om Moordrecht heen een extra verbindingsroute naar de A20 te maken. Ze zijn goed bezig daar!
Pagina 8 geeft een goede situatieschets weer, tunnelen onder het Rottemerengebied en aansluiten op de reeds bestaande weg langs vliegveld Rotterdam The Hague Airport;
http://www.platformparticipatie.nl/Images/Ontwerptrac%C3%A9besluit%20A16%20Rotterdam%20Inpassingsvisie%20%26%20Landschapsplan%20Bijlage%20J%20-%20hoofdstuk%201%20en%202_tcm318-369456.pdf
desjonnies zegt
Wacht maar, als mede oprichter en bestuurslid van de Algemene Nederlandse Wildplas Behoeftigen, kortweg ANWB genoemd hebben we zojuist ons bezwaarschrift naar de raad van State gestuurd wij willen tussen Rotterdam en De Haach gender neutraal kunnen wildplassen en voor dit stuk snelweg moeten er 43 populieren 4 eiken en 83 lariksen sneuvelen.
davelepeef zegt
@desjonnies: dat genderneutraal plassen gaat me erg moeilijk af. Niet zitten en ook niet staan, moeilijk moeilijk moeilijk…
oxymoron zegt
Hoe soepeler het verkeer loopt, hoe minder last je er van hebt. En bovendien, lag daar dan natuur?
Gulli zegt
@oxymoron: Het Rottemerengebied, maar daar gaan ze nu een tunnel onderdoor graven heb ik begrepen. Het stuk om het Terbregse Plein kan er alleen maar mooier op worden met die lelijke vierkante industriële gebouwtjes en dumpplekken die er nu liggen. Kan me niet voorstellen dat de Geelgekuifde Dwarsfluiter daar rondfladdert.
ehnl zegt
lekker genuanceerd stukje weer!
overigens is ‘het stalen ros’ een andere benaming voor een tweewieler, in de tijd dat dit synoniem ontstond waarschijnlijk een fiets …
lekbak zegt
Goh, en ik maar denken dat er al een weg loopt tussen de a13 en de a16. En het heet a20. Maargoed, die is al druk genoeg.
Ik vraag me alleen wel af hoe ze al dat extra verkeer nou eigenlijk op de a13 willen managen. Want straks staat de hele a13 weer vast omdat het vast loopt bij Den Haag.
Gulli zegt
@lekbak: én de A4 loopt er inmiddels ook langs!
lekbak zegt
@Gulli: juist omdat die A4 doorgetrokken is loop het vast op de a4 net voorbij de a13. Ze hebben daar namelijk bedacht dat je eerst een rijstrook weg moet nemen voordat er een tweede weg bij komt. Ipv dat drie km later te doen. Als er dan nog extra aanvoer van de a16 over de a13 komt is het aan de Den Haag kant helemaal een drama.
Ik ben dan ook van mening dat men beter het lokale werken kan stimuleren. Meer asfalt is soms wel nodig, maar het is altijd het symptoombestrijding en nooit het aanpakken van de oorzaak. Want de oorzaak is dat men zich teveel wil verplaatsen.
Gulli zegt
@lekbak: of meer vrachtvervoer over het water, ben jij ook weer blij ?
lekbak zegt
@gulli: dat was eigenlijk niet eens de achterliggende gedachte op dat moment. Maar het is inderdaad wel een goed middel.
mashell zegt
@lekbak: “Want de oorzaak is dat men zich teveel wil verplaatsen”
Pas op. Daarmee kom je aan de vrijheid van mensen, de hoogste verworvenheid in onze maatschappij.
lekbak zegt
@mashell: ik weet dat het nogal lastig is voor onze overheid. Maar je hoeft echt niet persee iets te verbieden of te belasten om mensen te beïnvloeden.
Maar het is natuurlijk te gek voor woorden dat in Den Haag een aannemer uit Rotterdam bezig is en dat in Rotterdam een aannemer uit Den Haag aan het werk is. Om maar eens iets te noemen. En dit soort dingen gebeurt dagelijks…
jeroenwz zegt
Mooi genuanceerd stukje! Complimenten!
mashell zegt
Zo effectief is de randstad snelweg lobby dus ze willen een snelweg aanleggen die de A16 met de A13 verbind. Dat klinkt heel logisch, behalve als je bedenkt dat er al een A20 is die precies dat doet. Er lopen zelfs drie snelwegen van Rotterdam naar Den Haag (A4, A13 en A20, A12).
Dit is echt weer randstedelijk rupsje nooit genoeg gedrag! Als je die file te lang dan neem je toch de trein of de ranstadtrail? Ja, dat hebben ze daar ook nog naar binnen gelobbyed meerdere railverbindingen voor hetzelfde stuk! Terwijl het stukje Rotterdam – Den Haag zelfs korter is dan mening scholier in Drente, Friesland of Groningen moet fietsen! Er wonen blijkbaar erg veel politici en ambtenaren in Rotterdam die in Den Haag werken.
jeroenwz zegt
@mashell: mensen hebben zo wel meer keuze: waar ga ik vandaag eens in de file staan? De A16, A13, A20, A4 of de A15 zuid van de Maas? Of kom ik de snelweg niet op omdat het in mijn stad al volstaat richting diezelfde snelweg? Mooi man! In plaats van 3 rijen dik naast elkaar stil staan kan dat zo vier rijen naast elkaar.
olivier420 zegt
@mashell: De Randstadrail kan je afschrijven hoor. Een volle trein in Japan is er niks bij.
silenro zegt
@mashell: goed idee van je! Ongetwijfeld bekend met het feit dat bij veel overheidsinstanties zoals ministeries en dergelijke een auto van de zaak en parkeervergunning níét bij de arbeidsvoorwaarden horen, maar een uitgebreid OV-abonnement wél?
En wel zo prettig dat je ook meedenkt met mensen die geen andere mogelijkheid hebben dan per auto te reizen (wel eens geprobeerd om half 7 ’s morgens ergens te arriveren met het OV? Dat gaat niet, tenzij je de avond ervoor alvast gaat reizen).
Dus niet voor iedereen is OV dé oplossing.
desjonnies zegt
@mashell:
Enig idee hoe lang mijn vrouw met die fijne trein iedere dag van en naar De Haach onderweg is? NS moet zich de oren van de kop schamen over de non-service, als ze geen monopolist zouden zijn hadden ze hun toekomst achter zich,
Die minkukels moeten ze zich bezig houden met hun hoofdzaken en niet proberen hun onkunde en amateurisme te verbergen door populistische maatregelen als hun slachtoffers (reizigers durf ik het niet te noemen) gender neutraal aan te spreken.
jeroenwz zegt
@desjonnies: hé jongen, wist jij nou echt niet dat NS staat voor No Service?
pomoek zegt
@desjonnies: dat weet niemand hier natuurlijk behalve jij en je vrouw. Maar als ik een tip mag geven: meer treinen in de spits die vroeger rijden zou een aardige oplossing zijn.
Je bent overigens wel heel erg gefixeerd op dat hele gender verhaal. Heel erg gefixeerd….
gitaarknul zegt
@mashell: ik ben vaak erg blij dat ik in groningen woon, meestal als ik de verkeersberichten hoor tijdens de spits
autodrop zegt
Hahaha heerlijk geschreven @jaapiyo! Genuanceerd, nahh. Vol satire, ja!
kniesoor zegt
Mooi, eindelijk al dat getriefel uit 3B via die nieuwe verbindingsweg van/naar hun schrale Vinexhokken ipv via onze geliefde, lommerrijke Molenlaan.
pomoek zegt
Maar dat stukje A13 dat aan de A20 linkt zou dan gewoon weg kunnen? Dat is dan niet meer nodig.