Volgens een kwaliteitspublicatie wil Leclerc af van Sainz als teamgenoot bij Ferrari.
Een van de belangrijkste zaken in de Formule 1 als je succes wil hebben als coureur is invloed uitoefenen op wie je teamgenoot is. Soms is het wellicht handig als er ‘in de andere auto’ een goede coureur zit, vooral als de verstandhouding goed is. Denk aan een scenario als bij Mercedes vorig jaar. Als de auto voor geen meter gaat, is het wel prettig als beide coureurs bij kunnen dragen aan positieve ontwikkeling.
Meestal willen coureurs echter stiekem gewoon Gaston Mazzacane als teammaat hebben. In dat geval hoeven ze zich nooit zorgen te maken een nederlaag te lijden in de kwalificatie of in de races. Uiteindelijk zijn je prestaties ten opzichte van je teammaat toch de belangrijkste maat van hoe goed je het doet als coureur. Bijkomend voordeel: als je duidelijk de betere van de twee bent, gaat het team automatisch achter jou staan. Zo ontstaat een situatie die zichzelf versterkt.
De voorbeelden van teammaten waarop de druk zo hoog wordt dat de relatie volledig scheef loopt zijn, niet verrassend, legio. Pironi en Villeneuve, Mansell en Piquet, Prost en Senna, Alonso en Hamilton, al deze vetes maken nu deel uit van de F1 folklore. Niet voor niks dwong Prost in 1993 bij Williams af dat iedereen behalve Senna zijn teammaat kon worden. Ook niet voor niks roemt Hamilton Kovalainen en Bottas vaak als de beste teamgenoten die hij heeft gehad. Tegen hen had LH44 het een stuk makkelijker dan tegen Alonso, Button en Rosberg.
Volgens El Nacional is de relatie tussen de twee coureurs bij Ferrari nu de volgende die naar zijn grootje gaat. De Spaanse kwaliteitspublicatie heeft het zelfs over een ‘burgeroorlog’, waarbij Leclerc Sainz buiten probeert te werken. De Monegask zou al zijn vraagtekens hebben bij de collegialiteit van Sainz en in Australië zijn deze twijfels opnieuw opgeflakkerd.
Leclerc hoopte in Q3 een tow te krijgen van Sainz, maar die kreeg hij niet. In plaats daarvan reed de Spanjaard hem juist een beetje in de weg. Over de radio liet Leclerc na afloop cynisch weten dat het ‘erg prettig was om een tow te krijgen van Sainz tussen bocht 3 en 4, omdat het altijd fijn is om daar lekker dicht bij elkaar te zitten’. Zoals je kan zien op het plaatje hieronder, is het dat absoluut niet.
Er volgde een ietwat vertraagd gezapig ‘copy’ op het bericht, dat verder grotendeels onopgemerkt bleef. Echter volgens El Nacional is er meer aan de hand en tekent het de gespannen verhouding tussen de twee. Beiden staan nog onder contract bij Ferrari tot en met 2024. Bij de race in Engeland vorig jaar, weigerde Sainz ook al het teamspel te spelen, toen Ferrari de strategie weer eens verknalde bij Leclerc. In plaats van als buffer te fungeren voor de Monegask bij de herstart achter de safetycar, ging Sainz zijn teammaat snel voorbij en won hij zijn eerste race. Voor Leclerc resteerde P4.
Van de twee Ferrari coureurs wordt Leclerc over het algemeen gezien als het grootste talent. De drie jaar oudere Sainz zit echter doorgaans aardig in de buurt van de Monegask. Bovendien is hij vaak wat handiger met strategische calls. Ondanks de overspeed van Leclerc, wist Sainz in 2021 meer punten te verzamelen dan LEC. De Spanjaard kan in een suboptimale situatie vaak maximaal punten sprokkelen. De Monegask komt juist boven drijven als de auto echt goed is. Dan kan hij juist nog net een beetje extra brengen.
Er zijn pas drie races geweest, maar tot op heden zien we dat patroon zich dit jaar wederom uitspelen. De SF23 is knaak, ‘dus’ staat Sainz voor Leclerc in het kampioenschap met 20 punten versus 6 punten. Mogelijk is dit ook de reden waarom Sainz zo aangeslagen was door zijn straf na de race in Melbourne. Met P3 of met P4 had hij al een echte buffer gehad ten opzichte van Leclerc in de punten.
Duidelijk is dat het bij Ferrari weer een ouderwetse puinhoop is. Teambaas Vasseur vecht met CEO Benedetto Vigna om wie het voor het zeggen heeft in het team. Op de achtergrond staat Agnelli-telg John Elkann daar nog boven. De auto gaat ondertussen voor geen meter. En nu is er dus ook nog wrevel tussen de coureurs.
Nu beide coureurs recent gelinkt zijn aan andere teams (Sainz aan Audi, Leclerc aan Mercedes) is het de vraag hoe het verder moet. In principe hebben beiden aangegeven dat rijden voor Ferrari hun absolute droom is. Maar hoe lang dat duurt als het team eerder steeds verder terug lijkt te vallen dan dat het vooruitgang boekt, is in de F1 altijd weer de vraag.
toniominestrone zegt
Leclerc is mentaal niet opgewassen om in het F1 wereldje mee te draaien, liet hij vorig jaar ook al zien, hij is de eerste die in paniek raakt.
W115 zegt
Sainz is een lastige jongen. Een Alonso Jr. Met Max heeft het ook niet gewerkt.
Edge zegt
En vergeet ook Sainz sr. niet. Papa is echt niet te beroerd om de vuile was buiten te hangen en zo druk uit te oefenen op het team van zijn zoon. Daar kunnen Red Bull en de Verstappens je alles over vertellen
brammetjedeb zegt
Sainz een lastige jongen? Het zal wel, ik heb het nog niet eerder gehoord en hij heeft toch bij meerdere teams gezeten. Uiteraard een bekende vader achter zich die zich ermee bemoeit of in ieder geval bemoeide, maar dat kan ook juist positief voor hem werken. Verder zie en hoor ik hem graag.
Vorig jaar had hij het lastig in de Ferrari, maar eenmaal vertrouwd met de machine presteerde hij alleraardigst. Het jaar ervoor eindigde hij zelfs voor leclerc.
Leclerc is een prima talent, maar maakt veel te veel fouten en is totaal niet assertief. Het is wachten op een top auto voor hem, want ik zie hem anders geen kampioen worden. Sainz is qua pure snelheid de iets mindere, maar maakt dat op andere vlakken weer goed. Als ik leclerc was zou ik zelf eens verder gaan kijken dan die bende bij Ferrari. Ik denk dat dat team juist meer aan een Sainz heeft dan aan de timide leclerc.
Verder is het de vraag of het allemaal echt is wat de media schrijft. Het wordt tijd dat er weer geracet gaat worden in ieder geval…
flyerbunch zegt
De meeste dromen zijn bedrog..
thearchitect zegt
Het zijn een lange vier weken zonder F1, waarin weinig echt nieuws te melden is.
Maar laat Autoblog tenminste niet meegezogen worden in die maalstroom van dit goedkoop scorende instagram of tiktok nieuws.
Kom op zeg.. hier doen we toch niet aan mee, met z’n allen?
Roadster1976 zegt
Gaston Mazzacane heerlijk :)
pomoek zegt
Interessant tot ik de bron las. Is geen woord van waar. Leclerc is in elk opzicht sneller dan Sainz, en een slimmere coureur. Sainz gaat nooit wereldkampioen worden. Leclerc waarschijnlijk wel. Maar Sainz nooit. Die zat g0dd0mme te janken in zijn auto omdat hij punten verloor in de laatste race. “They cant do that to me”. Serieus? Over mentale weerbaarheid gesproken. Sainz moet ieder jaar een paar races wennen aan zijn auto. Leclerc snapt het ding waar ie in rijdt meteen. Beide coureurs doen af en toe iets onverklaarbaars en rijden dan hun auto in het grind. Sainz iets vaker dan Leclerc.
Dus nee. Leclerc doesn’t care about Sainz.
Richmond zegt
Maar Sainz durft nog wel het team tegen te spreken qua strategie en daarmee succes bereiken. Leclerc doet alles wat hem verteld wordt en gaar daarna janken over dat het team hem weer in de steek heeft gelaten. Dus beide hebben geen mentale weerbaarheid. Leclerc heeft meer talent en snelheid en over het algemeen (behalve dit seizoen) went hij sneller aan de auto. Maar in een normale race is het verschil niet zo groot als tussen hamilton en Bottas dat was. En als hij zelf geen leiding kan nemen in de auto, of een dusdanig snelle auto zoals Hamilton had waardoor dat niet nodig is, wordt hij net zo min kampioen als sainz al zou hij een kampioenschap waardige auto krijgen. Leclerc zou in 2021 net als sainz het afgelegd hebben tegen Hamilton als zij in de red bull hadden gereden ipv Verstappen. Puur op mentale weerbaarheid en met je vuist op tafel durven te slaan en te zeggen nee daar ben ik het niet eens. Ik wil een andere strategie, ik wil later of eerder binnen komen. Etc
Robert zegt
Nou, dit dus. +1
Is Sainz een lastige jongen? Ja, want lieve jongens worden geen kampioen.
Mist Leclerc de nodige mentale weerbaarheid? ja, want zachte karakters worden ook geen kampioen.
Als Ferrari opnieuw de titel wil pakken, dan moeten ze twee dingen doen: de leiding van het team in handen geven van iemand die niet de Italiaanse nationaliteit heeft én een dominante persoonlijkheid bezit (type Horner of Wolff). Daarbij moeten of ze Hamilton of Verstappen losweken bij hun team en contracteren. Ik zie beiden overigens niet gebeuren.
Vettel en Alonso werden als oud-kampioenen bij Ferrari allebei slachtoffer van zwalkend beleid, waarbij de verantwoordelijken soms meer bezig leken te zijn met het pleasen van het Ferrari management dan het uitvoeren van de taak waar ze vorstelijk voor werden betaald. De combinatie Brawn/Schumacher heeft dit al ondubbelzinnig bewezen.
pomoek zegt
@robert & @darschneider: het verschil is dat je mentale weerbaarheid best kan kweken. Talent niet. Het kost alleen tijd. De kans dat Leclerc kampioen wordt is klein. De kans dat Sainz kampioen wordt is denk ik nog véél kleiner.
osmo zegt
Leclerc kan dan wel het talent hebben om te racen, Sainz heeft het karakter om zelfstandig beslissingen te nemen. Ik denk dat geen van beiden ooit wk zal worden. Je zou eigenlijk een kruising van de twee moeten hebben.
Gulli zegt
Het was voor Vettel ook een droom om bij Ferrari te rijden, die man werd elk jaar 4 jaar ouder toen hij bij dat team zat.
dawwg zegt
Juist; Ferrari als team is moeilijk te tamen als coureur; het merk gaat voor de coureur en er is zoveel politieke achterklap dat je als coureur niet eens je eigen team 100% kunt vertrouwen. En laten we eerlijk zijn: Ferrari heeft momenteel niet de juiste mensen aan boord om dit te veranderen. LeClerc was vroeger nooit een ja-knikker; ik denk dat hij murw is van alle ellende. Als je regelmatig races wint, kun je bij Ferrari een grote mond geven, maar als het resultaat slechts af & toe een podium is, dan heb je maar braaf een loonslaaf te zijn binnen die organisatie.
gregorius zegt
Sainz weet verdomd goed dat op echte snelheid hij niet de beste is. Hij moet dus alles pakken wat hij pakken kan, zodat hij er in de punten een beetje goed voor staat. Op een goede dag, als de Ferrari een keer goed is afgesteld, kan hij dus ook een wedstrijd winnen.
Daarom is het makkelijker om negatief over hem te hebben. Want volgens mij zijn erg zeer weinig echt aardige coureurs; ze zullen allemaal eerst aan zichzelf denken; dan aan het team.
Dus het is aan het team om die jongen erg goed duidelijk te maken wat je wel en wat je niet kan maken.