Het is Sinterklaas, dus we rijmen erop los.
Wie voldoende ambitie heeft om zijn stuurmanskunsten ook naast het asfalt te bewijzen, kan altijd een poging tot succes wagen in de lagere rallyklassen. Blijk je voldoende talent te hebben, dan kun je zelfs de stap maken naar de R2-modellen, die worden gebruikt in het Junior World Rally Championship. Voor 2019 heeft de FIA deze week de nieuwe Ford Fiesta onthuld, die gebouwd is naar de veranderde reglementen van de klasse.
De vernieuwde Ford Fiesta R2 is onderworpen aan een tal van aanpassingen, maar de meest ingrijpende vinden we vooral op technisch vlak. Zo kan de Fiesta R2 rekenen op een nieuwe motor, versnellingsbak en zijn ook de ophanging en het onderstel bij de lurven gegrepen. De Fiesta R2, die gebaseerd is op de ST-line, is door huidig WRC-kampioen M-Sport gebouwd en heeft een éénliter EcoBoost-motor die er 200 pk en 290 Nm uitperst. Daarmee pompt de driecilinder er evenveel pk uit als de Fiesta ST (rijtest), zoals Ford hem tegenwoordig in de showroom zet. Schakelen gebeurt in het rallygebakje middels een sequentiële vijfbak van Sadev. De teams die de auto inzetten kunnen ongeveer 2.000 kilometer doen met het blok en de transmissie. Tevens heeft de junioren-Ford een limited slip differentieel.
Verrassend genoeg wordt de Fiesta R2 volledig in elkaar gezet door de Poolse afdeling van M-Sport, in Krakau. Het is de eerste maal dat de Polen in deze klasse de kans krijgen zich te bewijzen. M-Sport Polen heeft momenteel afgesproken tenminste honderd exemplaren van de Fiesta R2 te bouwen, waarvan de eerste twintig aankomende februari zullen verschijnen tijdens de Rally van Zweden.
Dutchdriftking zegt
Valt me ergens nog wel mee. Het 1.0 blokje in de gewone Fiesta heeft na een simpel chipje zonder enige mechanische aanpassingen ook al 145pk. Natuurlijk is het in percentage nog altijd een flinke stijging, maar het vermogen is ook weer niet schokkend. Aan de andere kant is 145pk uit een 1.0 blokje voor alledaags gebruik natuurlijk wel redelijk idioot.
silverscope zegt
Om de 2000 km een nieuw blok en bak lijkt mij een dure grap. Then again zal dat wel normaal zijn in deze tak van sport
ikschrijfookoverautos zegt
@silverscope: 2.000 kilometer aan klappen, stoten, zand, water, etc. Dan is vervangen denk ik wel zo handig.
torsen zegt
@ikschrijfookoverautos: Let wel dat het een rebuild om de 2000 km betreft en geen replacement.
Dus het blok zelf is waarschijnlijk één van de weinige dingen die niet vervangen wordt (itt de bewegende onderdelen).
Grote kans dat de bak al voor de 1000 km een rebuild moet krijgen gezien het bij de vorige om de 600 km was.
Onderhoudskosten zullen per jaar minimaal €13k zijn. Zonder schade te rijden :’)
ikschrijfookoverautos zegt
@torsen: Scherp, dat is inderdaad zo.
jarropieters zegt
@ikschrijfookoverautos: een Mercedes amg gt-4 blok kan tot 500 race uren aan?
torsen zegt
@jarropieters: GT4. Dus zonder hobbels, zand, steentjes, modder en andere oneffenheden die voor extreme belasting op je aandrijflijn zorgen.
dare2think zegt
@silverscope: Het gebruikersprofiel is natuurlijk wel lichtelijk anders. Je gaat met je burgerauto niet 5000 km op 600 rpm rijden en voortdurend optrekken met nog vaker schakelen. Dat eist een zwaardere tol. Verder denk ik dat dit een goedkopere optie is dan een ST blok omdat het standaard blokje goedkoper nieuw is te krijgen. Ik denk trouwens dat in deze raceklasses met miljoenenbudgetten de kosten van een nieuw blok simpelweg ingecalculeerd zijn. ‘Duur’ is dan relatief.
dare2think zegt
@dare2think: 5000 = 2000*
mrB zegt
@dare2think: 600 = 6000?
dare2think zegt
@mrb: Correct, blijkbaar slechte dag vandaag ;)
mrB zegt
@dare2think: maar je hebt zeker gelijk. Je houd altijd rekening met de gebruikskosten en die zijn hoger bij extremer gebruik.
torsen zegt
@dare2think: Leuk bedacht dat verhaal over het ST blok maar heeft er niets mee te maken.
Komt simpelweg door de beperking op motorinhoud van de R2 klasse.
Miljoenenbudgetten voor een instapklasse lijkt me ook vrij vergezocht.
dawwg zegt
@dare2think: Ik rijd m’n getunede Cooper S R53 met 215pk al ruim 30 000km tegen de rev-limiter aan, inclusief klappen op de bak; slechts 1 rebuild nodig gehad van het blok. En dat is in principe een 15 jaar oude honds-onbetrouwbare auto met ook ‘slechts’ een 1.6L plus mechanische compressor (en wat stage 2 spul).
langejohn zegt
@silverscope: Tja, rallyrijden is dan ook niet voor jan met de pet. Kost bakken met geld. 2000 km valt nog mee, er zijn onderdelen die nog korter mee gaan, zoals de turbo.
dieselkameel zegt
Haha dat rijmt maar ’t dicht niet, dat doen alleen 2 vingers in je neus
kennone zegt
Ik ben benieuwd wat die 3pitter het op de tussen acceleratie en bovende 200 doet.
jarropieters zegt
@kennone: denk dat deze auto zo’n korte verhoudingen in de bak heeft dat deze nieteens de 200 haalt
Gulli zegt
@jarropieters: idd, totaal niet interessant in de rally. Twee weken geleden bij de Rallye du Var hoorde ik menig WRC/R2 auto dik in de begrenzer over een van de weinige langere stukken jagen. Om daarna na de haakse bocht van 30 tot 80km/u binnen 3 seconden op te trekken ?
JanJansen zegt
Kan iemand me misschien uitleggen waarom ze kiezen voor een 1 liter motor, die vervolgens zo ver getuned wordt dat ie maar 2000km mee kan.
Dan neem je toch gewoon een standaard 1.6 die het hele seizoen mee kan en het seizoen erop ook.
Voor het gewicht hoef je het niet te laten.
Oh wacht, motorsport is niet rationeel.
mpgc zegt
@janjansen: waarschijnlijk kiest de FIA er voor om voor de R2 klasse een lagere maximum motorinhoud te hanteren om te voorkomen dat de auto’s wat snelheid betreft te dicht in de buurt komen van auto’s uit de R5 klasse (die hebben een 1600).