De ene welvaartsziekte maakt plaats voor een andere?
Autokopers zien de nodige leeuwen en beren als het gaat om elektrisch rijden. Tot op heden was vooral range anxiety een ding. De actieradius van EV’s neemt echter gestaag toe. Een range van boven de 400 km is geen uitzondering meer. Daarmee neemt de range anxiety langzaam maar zeker af. Daar voor in de plaats komt echter weer een nieuwe angst, namelijk EV charging anxiety, oftewel laadangst. Dit concludeert Autovista op basis van de vragen die consumenten stellen.
Laadangst
Zorgen over de actieradius maken nu dus plaats voor zorgen omtrent het opladen. Voor veel mensen is het niet duidelijk wat de mogelijkheden zijn. Dit resulteert in verwarring en onzekerheid, wat je dus laadangst of laadstress zou kunnen noemen.
Potentiële kopers hebben veel vragen over het oplaadproces, het gebruiksgemak en de oplaadtijd. De actieradius wordt meteen duidelijk met één getal en wordt ook goed gecommuniceerd. Het hoe en wat over opladen is echter iets ingewikkelder. Als het gaat over oplaadtijden wordt bijvoorbeeld soms gesproken over opladen van 0 tot 80%, soms van 0 tot 100%, soms van 20 tot 80% en soms weer van 10 tot 100%. Ook de verschillende oplaadmogelijkheden (een fase/drie fasen, AC/DC) zijn niet voor iedereen even duidelijk. Dergelijke zaken zorgen voor verwarring bij de consument. En verwarring kan dus voor laadstress of -angst zorgen. Zie jij het al voor je, mensen die wakker liggen omdat ze niet weten of de auto morgenochtend wel vol is?
Gelukkig is er een remedie tegen deze welvaartsziekte. Autovista stelt namelijk voor om de oplaadtijden te standaardiseren. Als iedereen hier consistent in is, kunnen de laadtijden straks net zo makkelijk vergeleken worden als de actieradius. Verder zal het vooral een kwestie van tijd zijn voordat de gemiddelde consument weet hoe de vork in de steel zit.
dper4mance zegt
Ik heb geen enkele anxiety met mijn ouderwetse plofmotor. Als ie leeg is vul ik hem binnen 3 minuten bij, kan op elke hoek van de straat, range maakt daardoor ook niet echt uit. Wat is ouderwets zijn soms fijn.
SimonMc zegt
@dper4mance: Als niemand vooruit wou, zou jij ook nog steeds met paard en kar rijden. Alsof die eerste auto’s het walhalla waren.
racerx zegt
@simonmc: daarom wacht ik mooi nog even tot EV’s wél het Walhalla zijn. Ik heb bijzonder weinig trek om m’n auto als een soort mobiele telefoon te moeten behandelen.
cloverleaf zegt
@racerx: mooi gezegd. Vroeger kocht je een auto met telefoon. Nu koop je een telefoon die kan rijden
kevertje zegt
Er wordt vooral veel gepocht met die ranges, die in echte duurtesten meestal maar een deel van de gespecificeerde cyclus blijken. Laat de temperatuur bovendien flink zakken, in praktijk met met meerdere personen en bagage in de auto rijden, en het is helemaal duidelijk dat we er nog lang niet zijn om dezelfde range aan te bieden dan een moderne diesel. Rij bv. naar Z-Frankrijk, een 55KW-laadstation op de bekende parkings noemt men een snellader, daar kan je 1,5 tot 2 uur aan liggen om je batterij naar 80% te brengen. Reken ook dat er maar een paar stuks staan. Dat ritueel mag je op zo’n rit dan 3 of 4 keer uitvoeren met de huidige actieradius en je mag niet te lang moeten wachten, dus zo’n traject kost je minstens 1 dag extra. Het probleem is vooral dat die Lithium-technologie door iets beters vervangen moet worden, dat ecologisch duurzamer, betrouwbaarder ook op langere termijn en vooral goedkoper is. Eens de magische grens van 1000km bijladen op een uur tijd of zo overschreden wordt, wordt het een andere discussie, maar ik denk niet dat we dit de eerste 5 jaar mogen verwachten, anderzijds denk ik wél dat het eraan komt. Maar the ‘early adopters’ zijn altijd de klos en wees eerlijk, dat gaat ook de tweedehandsprijs op termijn stevig bepalen. Als je van een EV met een range van 300km moet afgeraken wanneer de marktstandaard 600-700km is, wordt dat geen goed verhaal.
fmgarcia zegt
@kevertje: Jij hebt anders wel een goed verhaal! Denk dat het inderdaad echt een dingetje gaat worden op de tweedehands markt. Zeker de komende jaren gaan de nieuwere modellen over de 500km gemiddeld. Zo kom je nooit meer van die oude 250km auto’s af inderdaad, en de rest van Europa waar ze naartoe zouden gaan is de infrastructuur nog lang niet klaar.
olivier420 zegt
@kevertje: Gelukkig is daar dan Tesla. Waar je met Max 30 min weer verder kan ;-).
On-topic: Laadpaal angst heb ik wel een beetje, als in: het is best een gedoe om je verstokte plug in buren van die paal af te rauzen. Ze zijn verplicht omwille de lage range om er elke dag aan te staan, maar hebben niet de incentive om m eraf te halen voor een ander als die vol is (wat vaak na 2u al is).
Reden hiervoor gok ik dat ze zelf niet weten hoe het is om niet te kunnen laden en dus te moeten omdenken (daar er altijd een conventionele motor helpt als de accu leeg is).
Vind elektrisch rijden verder fantastisch en heb geen laadstress als in: Ik vind het prima om 1x per maand aan de supercharger te staan en wat te ontbijten bij bijv Valk, maar het zou nog prettiger zijn als we de laadinfrastructuur wat beter zouden benutten…
Ik vergelijk het maar een beetje met wachten bij de pomp van de Shell A4. Daar stikt het van de werkbusjes ‘s ochtends die tanken en vervolgens een half uur een broodje staan weg te duwen zonder hun auto weg te halen.
chrisvis zegt
@kevertje: volledig correct. Heb zelf om naar mijn werk te gaan een electrische step(Segway es4), ding gaat 32 per uur en range van 45km(fabrieksopgave). Na 1000km kom ik nog net aan 30 per uur en de range van 45 km heb ik zoizo nooit gehaald (was 25km en nu maar 22km). Het word idd echt dramatisch wanneer de temperatuur richting vriespunt gaat. Waar ik normaal 50% van de batterij overheb als ik aankom op het werk, is het op zulke dagen nog slechts 33%.
Electrisch is een mooie tussenoplossing maar gaat het niet worden denk ik. Wij doen jaarlijks +30000km met de wagen en is nog altijd voordeliger en handiger met onze euro 6 diesel dan gelijk welke andere manier.
Xseron zegt
Nergens last van (Model 3 Model S)
bierbuik zegt
@xseron: nergens last van (Nissan Micra, 50cc snorscooter)
superhans zegt
@kevertje: op een gegeven moment zullen toch wel aftermarket oplossingen aangeboden worden om oudere EVs te upgraden?
porsche928 zegt
@superhans: die is er al, er is een NL bedrijf dat Nissan Leafs en Renault Zoe’s van de eerste generatie een grotere batterij geeft.
barchettadriver zegt
Wacht even, tussen 20 en 80% laad je normaliter bijna volle snelheid. Als jij stelt dat dat anderhalf uur duurt, dan heb je bij 55 Kw 60% van je accu geladen. In die periode laad je dus 82,5 KWH in je accu.
Blijft dus die 40% overige capaciteit over. Je voorbeeld gaat dus uit van een auto mat een 115,5 KWH accu.
Leg mij eens uit waar ik die kan kopen?
Oftewel, je overdrijft schromelijk en maakt jezelf belachelijk.
Met diezelfde 55 KW kun je een E-Niro met 64 KWH accu in 42 minuten van 20% naar 80% laden. Ja, da’s langzamer dan een normale auto, maar vergeet niet dat je altijd vol vertrekt. In dit geval 100% vol. Dan sta je bij 20% restlading dus al 51 KWH x 6 KM verder, dus al halverwege Parijs. Hoef je dus nog maar 1 keer te laden om je bestemming te halen. Kost t je dus 40 minuten extra, geen extra dag.
En dat zegt iemand die een diesel met een actieradius van 1100 KM rijdt. Maar laten we even niet slechtpraten wat niet slecht is.
lekbak zegt
@barchettadriver: tja, zo zit ik nog gewoon in Nederland als ik die e-Niro naar 20% heb gereden als ik richting Parijs ga.
duittenb zegt
@lekbak:?? Ik rij in de winter (7 graden) van Schiphol naar Brussel en terug zonder te laden (meer dan 400km): Hyundai Kona EV. Route: snelwegen, snelheid: 5-10 km boven de max snelheid
boomhauwer zegt
@barchettadriver: ik zie het voordeel voor elektrische auto’s enkel en alleen voor regionale rijders. Voor lange afstanden is de diesel nog altijd onovertroffen. Mijn BMW 320d deed afgelopen week 780km op 37 liter. Dat is 1: 21km of 4,74 liter per 100km.
barchettadriver zegt
Overigens, die ‘magische grens’ van 1000 km/uur is inmiddels overschreden. Die Porsche kan met 350 KW laden. 350 KW * 4,5 (Porsche is zwaarder, dus minder km/kw) is 1575 KM per uur laden.
crepito zegt
@barchettadriver: kW* en geen 350 maar ~ 270.
robert110 zegt
Los van de laadtijd is het laden van een elektrische auto ook gewoon een ramp. tesla heeft er met haar eigen laadnetwerk voor gezorgd dat er op dit moment niet één enkele laad standaard is (terwijl dat er allang had moeten zijn) en de wirwar aan laadbedrijven en pasjes zorgt voor een enorme onduidelijkheid, niet alleen binnen Nederland maar ook binnen Europa.
Er is een tijd terug hard aan gewerkt om voor alle mobiele telefoons binnen Europa de zelfde usb aansluitingen te krijgen en dat zou voor elektrische auto’s ook moeten gebeuren.
Één of twee soorten laadaansluiting, geen merk specifieke laadpalen en gewoon kunnen betalen met een bankpas of creditcard. Anders krijg je nooit heel Europa aan de stekker.
olivier420 zegt
@robert110: Het is echt te debiel voor woorden. Hoe moeilijk is het om gewoon iedereen te laten betalen met zijn/haar bankpas? Of desnoods een account op je telefoon en dan via nfc betalen……
Ik kan er echt niet bij met mn hoofd
ouwedibbes83 zegt
@olivier420: de laadpaal is denk ik handig voor de bedrijven, ze hoeven niet over een paal te maken die betalingen accepteert. En zo’n pas is een drempel tegen vreemdgaan; je bent meer gebonden aan de laadpalen van t bedrijf waar je een pas van hebt
hans33sw zegt
@robert110: behalve apple. En tesla is een soort van Apple, dus lekker frikkin anders
kevertje zegt
Geloof je dat echt? Er zijn nu al mensen die van hun hybride niet meer afraken omdat de batterijen eigenlijk de geest gegeven hebben. Voor de kostprijs van zo’n pack kan je haast een instap-auto kopen. Je kan je terecht afvragen of we het milieu wel dienen met dit soort van oplossingen – ik wil het verschil in de totale ecologische voetafdruk wel eens zien tussen een moderne diesel die 20 jaar kan blijven rijden en een EV of Hybride die na 8 jaar definitief aan de kant staat of nog maar beperkt bruikbaar is, terwijl die batterijen ook vol nikkel en zware metalen zitten. Op mini-schaal gebeurt hetzelfde eigenlijk met elektrische fietsen, ook vaak op die LiIon-technologie gebaseerd. Er zijn er echt weinigen die met nog een bruikbare range boven de 6 jaar meegaan en dan wordt al heel moeilijk om nog een nieuwe batterij aan te schaffen als die stuk gaat – zelfs in de aftermarket omdat er ook firmware-kwesties spelen (ik kan uit ervaring meespreken). @Xseron… hoe lang is de Model 3 op de markt? Rij je zoals ik bv. elke maand een paar keer +500km op één dag, door weer en wind, ook grote koude? Ik wil het allemaal wel eens zien hoe dit in praktijk loopt zonder complexe toestanden en lange wachttijden en eerlijk, ik wil gerust een believer zijn, maar wie er vandaag instapt, is een early adopter en dat is meestal meer emotie dan wel praktisch gemotiveerd. Dit gezegd zijnde, is Tesla uiteraard wel diegene die op de mark van de meest geloofwaardige ranges aanbiedt, maar het is nog steeds veel te weinig en té onbetaalbaar voor de grote massa ook om deze weg op te gaan. De meeste gezinnen moeten voor een auto van 30k€ al heel hard werken en sparen, hoor, ik heb zo de indruk dat media en politiek dat in hun enthousiasme volledig over het hoofd zien…
crepito zegt
@kevertje: Zijn al talloze onderzoeken die de ecologische voetafdruk vergelijken, in het voordeel van een EV. Verbranden van een fossiele brandstof is gewoon enorm inefficient.
Overigens is een accu van een elektrische fiets niet te vergelijken met van een EV…. ooit gehoord van batterijmanagement?
Mijn Tesla heeft na 200.000 km nog 90+%.
kevertje zegt
Dit vind ik ook een mooie. Dus 350-450Kw. Om een 12-tal auto’s te laden (zeg maar zoals in een gemiddeld tankstation zou gebeuren) mag je een vermogen aanleggen van 5.4 Megawatt. Ik ben zeer benieuwd waar we dat soort van vermogens vandaan gaan halen, we hebben nu al moeite om het net in de winter voor iedereen beschikbaar te houden. Het verbaast me echt dat voor elke discussie rond EV’s een oplossing gegeven wordt die in praktijk zinledig is tenzij we op grote schaal overschakelen naar nieuwe kerncentrales. Ook die kosten nog decennia om te bouwen aan een kost die geen enkele politieker wil assumeren.
koeberg zegt
@robert110 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014L0094&from=en
Pargraaf 33 stelt dat alle aanbieders van laadinfrastructuur Type 2 voor standaard laden moeten aanbieden en CCS voor snelladen. (er wordt niet verboden om daarnaast ook nog andere connectoren aan te bieden zoals ChaDeMo of Tesla connector)
Dit is de reden waarom Tesla al haar Superchargers heeft omgebouwd met twee slangen (haar eigen connector en CCS). Het uitbrengen van de model 3 met CCS was daarop een logische keuze (hoewel Tesla daartoe niet verplicht was).
drsjeroen zegt
Eens met de stelling. Je meer nu verbruik ook per 100km, dus waarom niet gewoon de norm +100km actieradius?
stationcar zegt
@kevertje;
Probeer eens in zuid Frankrijk, Italië of Slovenië te komen met een EV met een karretje of een caravan. Gaat je een week extra kosten omdat je elke 100km moet opladen. Oftewel we gaan in de toekomst met z’n alleen max 100km ver op vakantie of we gaan allemaal vliegen. Of we blijven lekker in een auto met verbrandingsmotor rijden. Of op waterstof, in ieder geval iets wat flexibeler is dan een auto op batterijen.
quincy zegt
@stationcar: Of je huurt een auto voor de vakantie. Maar dat is vast te creatief gedacht als ik jouw reactie zo lees ?
twijn zegt
@stationcar: Straks wil geen Nederlander meer naar Frankrijk of Slovenië op vakantie als het daar in de zomer standaard 40 graden is.
Teerdz zegt
Wacht maar totdat iedereen straks in de file staat om te laden, dan krijg je pas laadangst..
tjorque zegt
Range anxiety… sjah mijn huidig hoofdvoertuig doet 230km met een lading (benzine).
Als er 11km autonomie over blijft op de teller dan begin ik een bepaalde druk te voelen om er dringend iets aan te doen.
Met ~500ml in de tank begint het toch nodig te zijn.
Gelukkig duurt dat laden niet lang ?
racerx zegt
@tjorque: je had een nieuwe motor toch..? Bevalt ‘ie?
koeberg zegt
@Teerdz Eens. Ik wil van het zomer graag naar midden Frankrijk op vakantie. Ik overweeg een benzineauto te huren.
timdawg zegt
@koeberg: Ik ga dit jaar ook naar Midden-Frankrijk in de zomerverkansie (660km enkele reis). Ga ik gewoon proberen met mijn Model 3 long range. Onderweg zijn er 6 superchargers, waarvan 3 op dat deel van de route waar het rustig zal zijn. Het wordt alleen ff billen knijpen in België / Lille waar het wel erg druk zal zijn. Als ik bij één van de 3 superchargers kan stoppen, komt het goed. Gewoon je reis uitstippelen en er voor gaan!
stationcar zegt
@autoblog;
Wat werkt de nieuwe layout van de site beroerd, alles is VEEL te groot en onoverzichtelijk. En de ‘beantwoorden’ knop werkt niet.
Mán wat was die oude layout eigenlijk fijn, beetje ouderwets maar erg fijn. En je kon ook nog die geinige duimpjes geven.
Sorry mannen…
Dutchdriftking zegt
Daar sta je dan, midden in de nacht langs de snelweg je accu te laden. Wat een armoe……
barchettadriver zegt
@dutchdriftking: Daar sta je dan, in het midden van de nacht je tank te vullen, nee, da’s rijkdom.
racerx zegt
@barchettadriver: zeker, binnen 3 min weer op pad. Moet je nagaan als je ‘s nachts je accu moet laden en dat zoals bij velen niet voor de deur kan. Dan ben je lekker in de aap gelogeerd zeg… Ik heb niets tegen EV’s, maar het is gewoon nog niet praktisch genoeg voor mensen die niet razend enthousiast van die nieuwe tech worden (itt early adopters). Daarbij, tuurlijk zie ik wel eens een Tesla rijden, maar kijk eens om je heen; er is procentueel gezien geen hond die een elektrische auto rijdt, dat percentage ligt nog lager als we de bijtelling genieters ervan afhalen. Zolang die praktische beperkingen blijven zit er niemand op zo’n ding te wachten. Ik blijf het herhalen, mensen hebben geen behoefte aan een mobiele telefoon op wielen. Elke nacht aan de stekker en overdag wanhopig naar een oplaadpunt zoeken wanneer je te weinig prik dreigt te hebben klinkt niet echt aanlokkelijk. Dat kun je wegnemen door een EV te ontwikkelen die binnen 5 min weer good to go is, maar dat zal nog wel even duren. Ik zie dit overigens helemaal los van het feit dat ik een EV emotioneel niet meer als hobby ga zien, maar gewoon als gebruiksvoorwerp. Da’s best jammer, maar accepteer ik.
cazzo046 zegt
Afgelopen september Breda-Milaan gedaan. 2 man in een diesel bestelbus, 2 man in een Model X.
Diesel kwam 1 uur eerder aan dan Model X.
Misschien was een BMW diesel oid 2 uur sneller geweest, maar dat betwijfel ik in het huidige verkeer.
Verschillen van een dag naar Zuid-Frankrijk zijn onzin.
cloverleaf zegt
@cazzo046: heb gekeken naar Oostenrijk in een Model x. Dat is toch ruim 2u extra laadtijd. Kan er ook niet eens een ski koffer op het dak. 12.5u erover doen volgens de Tesla app. In de diesel hoef ik niet eens te tanken. Tuurlijk, je kunt (helemaal zomers) best naar Milaan in de X. Maar voor iemand die vaak langere afstanden reist is een EV, zelfs een M3, niet erg praktisch.
johnwaters zegt
In tijden waarin iedereen te weinig tijd heeft, heeft men plots veel tijd om een auto op te laden. Om te doen alsof je met het milieu begaan bent, en om er welstellend uit te zien moet je iets over hebben.
Aan die laadpalen gaat nog gevochten worden!
fastshifter zegt
Toen de eerste iPhone kwam vond iedereen het ook BELACHELIJK dat je elke dag moest opladen; hoor je niemand meer over. Laadangst is echt onzin; electrisch rijden betekent voor de meeste mensen in NL dat je nooit meer onderweg hoeft te tanken.
Ik vind ook zo langzamerhad dat de autojournalisten hier een verantwoordelijkheid hebben in het aanpraten van al die angst om dan maar zo lang mogelijk bij het oude vertrouwde brandstof model te blijven. Jarenlang was het streven naar een zo vlak mogelijke koppelkromme en een zo trillingsvrij mogelijke motor (en voor sommigen ook een zo stil mogeljike motor); die is er nu en dan willen we opeens terug naar het verleden uit angst dat onze hobby verdwijnt. Maar die verdwijnt niet. Net zoals de injectiemotor de waterkoeling en de automaat ook niet onze hobby heeft doen verdwijjnen,
lekbak zegt
@fastshifter: de bezwaren tegen elektrisch rijden gaan iets verder dan het ongemakje van elke dag moeten laden. Er is onvoldoende infrastructuur, die jaren duurt om te veranderen (helemaal in andere landen) en veel mensen kunnen niet eens thuis laden.
Bovendien is de range voor veel mensen echt nog te weinig. Zodra je met een kar of caravan weggaat kom je nergens meer. Als je vrij vaak 500+km rijdt is het een groot ongemak, en in de winter meer dan een ongemak.
Het is gewoon nog niet klaar voor iedereen. Dat ontkennen is niks beter dan ontkennen dat het er wel aan komt.
racerx zegt
@lekbak: tegen dovemansoren gezegd, dit soort early adopters luisteren toch niet naar enige vorm van redelijkheid. Daarbij vind ik het nog steeds bloedirritant om mijn telefoon elke nacht aan de stekker te moeten leggen, en als ik het een keer vergeet ik ergens een halfuur zit te wachten tot ik weer wat prik heb. Meestal laat ik mn telefoon dan gewoon lekker dood, maar dat is met een auto natuurlijk geen optie…
tjorque zegt
@racerx: mijn nieuwe motor is gisteren bij de garage geleverd (10 dagen eerder dan gepland ?)
Nog even de verzekering in orde maken en een lift naar de garage… ik sta te popelen!!!!
wimof zegt
Amsterdam-Marseille, 1237km hoe vaak moeten we gaan “tanken” met een Tesla model 3?
tjorque zegt
Ik heb overigens niks tegen elektrisch rijden voor 90% van mijn auto ritten is dat een doenbare oplossing.
In een auto heb ik ook al een hele tijd niet echt de nood meer aan ronkende motoren etc.
Op de motorfiets is dacht echter helemaal anders. Daar is dat voor mij echt en te groot stuk van de beleving dat ik niet wil opgeven.
Mocht ik geld als slijk verdienen zou ik wel als tweede motor een elektrische overwegen. Ik heb recent een zeer positieve review van de elektrische Harley gezien…
Ik spreek natuurlijk voor mijn persoonlijke situatie, maar met een laadpaal op de oprit zou ik me zelden zorgen maken over laadstress. De auto / moto staat er quasi elke dag minstens 22u te niksen… en voor de andere situaties bestaat er zoiets als planning ?
cazzo046 zegt
@ Wimof; in de zomer 2x 30/40 minuten in de winter 3x. Wel met volle accu vertrekken en je komt leeg aan, dus daar moet je wel kunnen laden.
In de praktijk zal het waarschijnlijk 1x extra zijn. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee om 3x te stoppen op 1200+km. Reistijd zal 1-2 uur langer zijn dan met een ICE, als je tenminste tankt en meteen doorrijdt, en niet een broodje gaat eten.
kevertje zegt
Amsterdam…Marseille… Kijk voor de verandering eens naar een eTron, iPace of EQC. Voor die mooie +80k€ mag je vanuit Amsterdam al rond Namen op zoek naar een laadpaal (veel succes daarmee). Daarna wordt Luxemburg doorkomen een uitdaging, zeg maar Noord Frankrijk (nogmaals, veel succes met de laadpaal). Vandaar een lange stretch richting Dijon. Dan voorbij hopelijk Lyon (ook dan, veel succes). En dan mag je op het laatste wellicht rond Aix op zoek naar nog een laadpaal. Als je al die uren optelt, kan je beter de TGV nemen, die gaat je voor minder dan het totaal aan laadtijd naar ginder brengen. Ik mis toch ergens iets in dit concept hoor. Het noemt heel eenvoudig ‘range’. En ik snap de uitleg van velen hierboven totaal niet. Amsterdam… Wenen is ongeveer even ver. Met een Model X die een range heeft van… 500km?… mag je in de real world minstens 3 keer laden op zo’n rit, tenzij je de zweetdruppels niet vreest (en de koffers wellicht per post laat opsturen).
9000cse zegt
@kevertje Sorry, m’n beste, maar je maakt het erger dan het is. Ik rijd met mijn Mondeo o.a. meerdere keren per maand naar een plaats 20 km voorbij Grenoble en een plaats 10 km voorbij Aix-en-Provence. Resp. 1.935 km en 2.290 km heen en terug. En dat doe ik al meer dan 6 jaar. De ervaring heeft geleerd, dat ik die afstanden het beste en veiligste afleg met het nemen van voldoende pauzes, ook omdat ik op die ritten nooit ga overnachten. Ik neem mijn pauzes om de ca. 300 tot 350 km, altijd op dezelfde plaatsen en ze duren gemiddeld zo’n 40 minuten. Daar zijn ook laadpalen voor elektrische auto’s en mijn TomTom geeft verder ook voldoende laadplekken aan op de plaatsen die jij noemt. Ik zie daarom dan ook niet zoveel beren op de weg als jij suggereert.
En voor die mensen, die 1 of 2 keer per jaar zo’n afstand afleggen: Gebruik eindelijk eens je verstand! Als je je actieradius van >1.000 km gebruikt om in 1 keer die afstand af te leggen ben je voor mijn gevoel gewoon knettergek! En de feiten spreken gewoon boekdelen! Waarom zouden ’s-zomers de meeste ongelukken waarbij Nederlanders betrokken zijn anders plaatsvinden op de A7 tussen Lyon en Orange? Juist, ja! Door die onbenullen die menen aan een stuk door te kunnen jakkeren en voor wie denken dat pauzes alleen maar voor mietjes zijn.
marcel174 zegt
@9000cse: Je slaat de spijker op zijn kop. Ook ok een gewone auto moet je zorgen voor voldoende stops om te rusten. Ik zie ook het laadprobleem ook niet. En wat maakt het uit dat je wellicht 2 uur langer onderweg bent? Het is toch vakantie? Inderdaad heb je altijd de ongelukken bij Lyon in de vakantie tijd. Eerst de hele dag werken. Dan 3 uur slapen om vervolgens de hele nacht door te knallen en als het dan licht wordt ( je zit dan vaak omgeving Lyon) slaat de vermoeidheid toe. Totaal onverantwoord. Het mag allemaal. Rij en rusttijden wetgeving is er niet voor particulieren. Oh ja ik heb geen ev dus ben daarin niet bevooroordeeld.
schuimbekje3 zegt
Klinkt een beetje als ‘roken is niet gevaarlijk want mijn opa is 100 geworden’…. dat JIJ er geen last van hebt is irrelevant, net zoals ik er wel last van heb om mijn dagelijkse 12 uur van huis te verlengen met 2x 30 minuten om bij te laden.
Het grote probleem is dat EV’s gewoon lange minuut/km laadtijden hebben. En veel mensen hebben geen oprit en geen eigen 55kw DC lader thuis. Die moeten het met een bouwmarkt spanningslof en een 10A granny cable doen die jouw tesla 100kWh accu in 2.1 dag op laadt. Of met een snellader op de snelweg die meer lijkt op een hamburger toko drive-through waar ze 30% van hun range weer kwijt zijn omdat ze op achterlijke plekken op de snelweg zitten… en welke stekker en hoeveel.fasen en welke laadpas en hoeveel kost het dan?
teske zegt
Laadangst en bereikvrees zijn vooral kretologie uit de media. Ik ken geen stromers die daar last van hebben. Rij je dagelijks gewoonlijk minder dan pakweg 70% van je wltp en heb je thuis een laadpaal dan zit je gebeiteld
maikeltesla zegt
Ik gebruik zelf deze laadschijf van Theinnovationshop goed concept en merk dat het goed werkt. Als we nou allemaal zo’n schijf kopen is het probleem opgelost.
https://www.theinnovationshop.nl/product/laadschijf-parkeer-voor-elektrische-autos/
Jantje_555 zegt
Ik zou me, als ik zo een groene gozer was, afvragen of de stroom die ik in de auto stop wel groene is en niet via groene stroom certificaten of steenkool afkomstig is.
pablo1971 zegt
Het probleem in de toekomst wordt dat de huidige generatie accu’s minder ver komen dan de nieuwere. Dus je rijdt in een soort prehistorische Apple. Dus als verkoper van een leaf met 200 km range afkomen over 5 jaar: veel succes.
En n sommetje: een benzinepomp verwerkt per uur 10 auto’s. Gemiddelde snelwegstation heeft 12 pompen, dus 120 auto’s per uur.
We zien nu al wachtrijen op vakantie bij de pomp.
Nu elektrisch: laadtijd 45 minuten?? Dat betekent wachten bij een gelijke vraag. De elektropomp verwerkt dus met 12 aansluitingen maar 16 auto’s per uur.
Dus een gelijkwaardige elektropomp voor die 120 auto’s moet ofwel 90 aansluitingen hebben of de wachttijd loopt enorm op.