We weten dat Porsche werkt aan “total domination” bij Volkswagen. Porsche heeft nu 50,76 procent van de VW aandelen in handen en schroomt niet om dat belang verder uit te breiden naar 75 procent. Een klein onbenullig formaliteitje was dat Porsche ook nog even een bod moest doen op alle uitstaande aandelen van vrachtwagenfabrikant Scania. VW is namelijk voor 68,6% eigenaar van Scania en nu Porsche dus meer dan de helft van de VW aandelen in handen heeft moeten ze volgens de Zweedse wet verplicht een bod uitbrengen op de rest van de aandelen. Porsche is totaal niet geïnteresseerd in Scania en deed dus het minimale bod van zo’n 2,8 miljard euro. Dat bod lag ver beneden de marktwaarde, met de nadruk op “lag”.
Als gevolg van de crisis is de koers van het Scania aandeel in het laatste kwartaal van vorig jaar ongeveer gehalveerd. De prijs per aandeel dook zelfs onder het bedrag dat Porsche bereid (lees: verplicht) is neer te tellen voor de aandelen. Hierdoor is het aanvankelijk absurde bod van Porsche ineens een interessant bod geworden.
Porsche zelf acht de kans erg klein dat men straks met een nog groter aandeel in Scania opgescheept zit. Porsche heeft steeds heel duidelijk benadrukt geen interesse te hebben in Scania. Dat kunnen ze wel roepen, maar als het bod wordt geaccepteerd, moet er gewoon afgerekend worden. Lang leve de crisis! (via: bloomberg)
San Sebastiano zegt
Reality is stranger than fiction, baby!
Lout zegt
Haha,… wat een bizarre wending!!
joah zegt
krijgen we dit soort tafferelen!!?
Arnoud zegt
Tjonge. Straks worden vrachtwagens ook nog met enige structuur, precisie en efficientie in elkaar geschroefd…
AutoInformatief zegt
Aan de ene kant is dit natuurlijk best wel humor. Ze willen het absoluut niet en doen zo’n laag bod dat ze het in een normaal geval nooit zullen krijgen. EN nu krijgen ze straks Scania ook gewoon in de schoot geworpen!
Maar hoe zit het met M.A.N.? Ik meen dat Volkswagen daar ook flink wat aandelen van had. Moeten ze daar dan ook een bod op doen?
Laurens zegt
Van Cayenne Diesel naar een vrachtwagen is toch niet zo’n grote stap?
WieAndersDasAuto zegt
Ik hoop ook dat ze een bod op MAN moeten doen. Ik meende dat VW iets van 30% aandelen daar in had….
Vinny_93 zegt
Zul je net zien dat alle vrachtwagenfabrikanten worden overgenomen door VW, alleen om Porsche te pesten.
ripjans zegt
@Vinny: :D Dat zou een mooie situatie opleveren :D
RenesisHP zegt
Ik snap het probleem van Porsche niet. Vrachtwagen races zijn zo gaaf. :D
Dennis zegt
@AutoInformatief.com: “In hun schoot geworpen” ??
2,8 miljard euro is heel veel geld voor iets dat je niet wilt hebben.
jurrian zegt
Ik ben benieuwd hoe ze dat willen aanpakken met de motor achtering zo’n scania, als hij achter de achteras moet zal het toch de aanhanger worden. :P
Potver7 zegt
@ Das Auto & Vinny_93: De enige andere (grote) vrachtwagenfabrikant die onder de Zweedse wet valt is Volvo. Bovendien staat er in het artikel dat VW een meerderheidsbelang moet hebben, die 30% die het in MAN heeft is dus niet genoeg (ook al zou MAN Zweeds zijn).
Maar goed, met zo’n 16-liter V8 Diesel met 620 PK zou zo’n Cayenne misschien nog eens wat worden…
Esprit_de_Flandre zegt
Als ze het dan toch moeten kopen, zullen ze het over een paar jaar tegen een betyere prijs weer verkopen. Niet mee inzitten.
AutoInformatief zegt
@ Dennis,
Ik bedoelde het meer in de zin van. We doen een zo laag mogelijk bod want we willen het niet (en verwachten het daarmee ook niet te krijgen) En dan krijgen ze het evengoed, als in de schoot geworpen.
Het stond er inderdaad misschien een beetje raar ja ;)
Jan C. zegt
Maar VW wil Scania hebben. Porsche wil VW hebben, dus iedereen blij. Niks “opgescheept”
Rolo zegt
Het is op dit moment misschien een slechte bijkomstigheid, maar de kredietcrisis zal niet eeuwig blijven duren. De transportsector, die nu misschien op zijn gat ligt door de extreem lage consumpties, komt er ook wel weer bovenop. Daardoor denk ik dat Porsche er nog wel winstgevend vanaf kan komen.
Citrofiel zegt
Dan hebben ze tenminste diesels die krachtig genoeg zijn voor een Porsche, ipv die belachelijke V6. :P
Simpson zegt
@autoinformatief: ik denk niet dat M.A.N. onder de zweedse wetgeving valt :)
Ik ben wel benieuwd of dit ook de reden is dat Volvo nog niet verkocht is, wie weet welke zweedse keukenketen je er bij moet kopen :?
Blackjack77 zegt
Vrachtwagens met een boxermotor mss? De toekomstige Scania GT of 4S
de sjonnies zegt
Och Scania is nou niet bepaald het armoedigste merk in vrachtwagenland, en ls het bedrag voor de krediet crisis belachelijk laag was, dan zal hetzelfde bedrag dadelijk belachelijk weinig zijn geweest als ze het met 10 keer de aankoopwaarde kunnen verkopen.
Vergeet niet dat Scania , behalve in de VS een wereld wijd verkocht merk is !
Vinny_93 zegt
I couldn’t care less, eerlijk gezegd, maar @ Citrofiel:
Liever helemaal geen diesels.
En het is een Boxer-6, geen V6
Citrofiel zegt
@ Vinny; Daar ben ik het helemaal mee eens. Geen diesel in een Porsche. Maar nu ze er eenmaal voor gekozen hebben dat er wel diesels in Porsches komen, vind ik het zwak dat ze zo’n kleine V6 van VW hebben gekozen. (niet boxer! Ik had het over de diesel in de Cayenne) Nu is het dubbel stom: Diesel, en zwak. Diesel en sterk had nog íets goedgemaakt.
Onehp zegt
@Arnoud: assemblage van vrachtwagens is toch nét andere koek dan sportwagentjes, die overigens bijna evenveel kosten. Voor je geld krijg je minder auto, minder PKs, veel minder duurzaamheid, veel veel veel minder lastvermogen en veel veel minder keuzevrijheid in de configuratie. Om maar iets te noemen. ;-)
Arnoud zegt
@ Onehp:
Ik heb het ook niet over kwaliteit of duurzaamheid gehad.
Maar ik werk zelf bij een leverancier van kippers en container wissel systemen en weet toevallig dat elk chassis verschilt in lay-out. Ook van dezelfde types truck zijn er nauwelijks 2 identieke exemplaren te vinden. Dat moet in de assemblagelijn toch ook te merken zijn aan de tact-tijden. Dat is wat ik bedoelde met structuur, precisie en efficiëntie. ;)
Onehp zegt
@Arnoud: IC. Scania werkt met manuele assemblage genoodzaakt juist door die diversiteit, maar die manuele assemblage is wel zo efficient dat zelfs Toyota op bezoek komt om ervan te leren. Dat geen twee chassi’s dezelfde zijn is dan ook omdat ze konstant verbeterd worden, niet omdat er chaos heerst…
Nick zegt
Wat zeikt Porsche? Hiermee kunnen ze ook op dat gebied DaimlerBenz en Renault rivaliseren en zijn ze een stapje dichterbij om als conglomeraat Toyota te verslaan.
marruk zegt
Als ik Porsche was dan kocht ik Scania nu gewoon voor een peuleschil en verkocht ik het over 4 of 5 jaar voor de hoofdprijs.
Is die andere 31,4% Scania trouwens van (Saab) GM?
En ondanks dat Scania afgelopen week bekend maakte dat het nogal wat minder verkoopt, is dat bedrijfsproces inderdaad geniaal om te zien, echt. Alleen de banden zijn bij wijze van hetzelfde, verder is echt alles anders.
Arnoud zegt
@ Onehp:
Zo moeilijk kan het toch niet zijn om het een en ander te standaardiseren? Gewoon een eenduidig gatenpatroon over de gehele lengte van de chassisbalken bijvoorbeeld. Laat die opbouwers dan vervolgens lekker zelf uitzoeken hoe ze hun spullen erop krijgen. Maar doe in iedergeval altijd hetzelfde gatenpatroon. En niet bij de ene vrachtwagen een groepje gaten op 4m vanaf de vooras en de volgende op 4,10m… Dat werkt niet.
Arnoud zegt
@Arnoud: Scania werkt met een gestandariseerd modulensysteem maar dat van de gaten is een geldig punt. De eerste trucks met gestandariseerd gatenpatroon lopen dan ook nu van de band…
Onehp zegt
@Arnoud: Scania werkt met een gestandariseerd modulensysteem maar dat van de gaten is een geldig punt. De eerste trucks met gestandariseerd gatenpatroon lopen dan ook nu van de band…