Een auto waar slechts 6 exemplaren van gebouwd zijn. Is dat wel genoeg reden voor een heel artikel? Wel als het om zoiets bijzonders, groots en exclusiefs gaat als de Bugatti Type 41 aka ‘Royale’. Een auto die maar liefst 25% zwaarder en 20% groter is dan een moderne Rolls-Royce Phantom.
Om definitief te bewijzen dat Bugatti wel degelijk in staat was om te concurreren met Bentley en Rolls-Royce besloot Ettore Bugatti eind jaren ’20 om een auto te ontwerpen die eigenlijk alleen maar goed genoeg zou zijn voor mensen van koninklijke huize, het is idee voor de Royale was geboren. De Bugatti Type 41, zoals dit model officieel heet, werd in 1927 aangekondigd, maar het duurde tot 1929 voordat het eerste productie exemplaar gereed was. Door de grote depressie was er echter geen enkele koning of andere royal te vinden die het aandurfde om een Bugatti Type 41 te kopen. Van de oorspronkelijk geplande 25 exemplaren werden uiteindelijk slechts 6 exemplaren gebouwd. En daarvan wist Ettore er maar 3 te verkopen.
Onder de motorkap van dit bijna 3.200 kilo zware monster ligt een achtcilinder lijn-motor met een inhoud van 12,7 liter die er een vermogen van tussen de 280 en 300 pk uitperst. En het allereerste exemplaar van de Royale (de zogenaamde Coupe Napoleon) heeft zelfs een 14,7 liter grote motor. Op de radiator van elke Type 41 is een sculptuur van een olifant te vinden die ontworpen is door Ettore’s broer, Rembrandt Bugatti.
Door de grote armoede die er heerste in het interbellum duurde het tot 1932 voordat de eerste Royale werd afgeleverd aan een klant. Bijzonder is dat alle 6 de exemplaren voorzien zijn van een andere body en sommige exemplaren zijn zelfs meerdere malen van een andere body voorzien. Tegenwoordig kijken we daar nogal vreemd van op, maar vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om je auto van een unieke body te voorzien.
Bijzonder is verder dat er maar liefst 2 exemplaren in 1 collectie te bewonderen zijn, namelijk de Schlumpf collectie in Cité de l’Automobile, Musée national de l’automobile in Mullhouse. De 6 exemplaren zijn:
– Kellner car, eigenaar is onbekend
– Berline de Voyage, Blackhawk Collection.
– Coupe de Ville Binder, nu in handen van VW (gekocht in 1999 voor $20 miljoen).
– Cabriolet Weinberger, sinds 1957 in het Henry Ford museum:
– Coupe Napoleon, was van Ettore Bugatti nu in Schlumpf Collectie:
– Limousine Park-Ward, ook onderdeel van de Schlumpf collectie:
PS: De motoren die Bugatti overhield (en een heleboel extra motoren) zijn later nog jarenlang gebruikt door de Franse spoorwegen om treinen aan te drijven. Hoe luxe is dat? Een trein met een Bugatti motor!
ACCOBRA zegt
volgens http://www.coachbuild.com/index.php?option=com_gallery2&Itemid=50&g2_itemId=10214 is de kellner car van een japans bedrijf
ACCOBRA zegt
@ACCOBRA: srry verkeerde code voor link Link
robbie zegt
@ACCOBRA: die Japanners hebben de auto verkocht in 2001.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bugatti_Royale#41.141_-_Kellner_car
turtle zegt
Hé daar ben ik vorige week nog geweest!
Hele mooie collectie.
Die bugatti’s ook gezien maar wist niet dat ze zo speciaal waren!
norge zegt
Je zou ook een Daf vrachtwagen van een leuke coupe body kunnen voorzien ,heb je een modern variantje .
Echt mooie wagens deze collossen
Raptor zegt
Bij de Schlumpfcollectie staat ook nog het zevende exemplaar die is later gebouwd met originele onderdelen.
Er staat er ook nog een in het Auto en Technik Museum Sinsheim.
robbie zegt
@Raptor: dat is toch een replica?
Raptor zegt
@robbie: Ja, maar wel met originele onderdelen.
doewap zegt
Voorwaar De Quarter Pounder onder de automobielen.
tom307 zegt
Er komt een nieuwe royale he, van bugatti
Xiphos zegt
In het Technisch museum Siensheim Duitsland staat ook een Royale, ben daar tijdje terug geweest auto is werkelijk gigantisch moet je in het echt zien om er een indruk van te krijgen mooi topstuk van automotive engineering :D
super zegt
kun je een mooie hotrod van maken.
Ties zegt
-edit: check!-
raphael zegt
Ik dacht toch bijna zeker dat Koning Leopold van Belgie een Royale had gekocht. Dus wel degelijk iemand van koninklijke bloede.
robbie zegt
@raphael: niet nieuw in ieder geval. En ook geen van deze exemplaren. Kom maar eens met bewijs zou ik zeggen :D
robbie zegt
@raphael: heb je het zoekwerk even bespaard. Koning Leopold had een Bugatti Type 59/57 “Grand-Mère”. Dat is dus iets compleet anders.
http://www.supercars.net/cars/1727.html
raphael zegt
@robbie: En toch ben ik bijna helemaal zeker. Ik heb via familie wat boeken over DeDietrich gekregen waarin het een en ander in stond over Ettore en zijn latere loopbaan na zijn werk voor DeDietrich. Ik zal het nog eens opzoeken in het oude vergeelde boek ;-)
robbie zegt
@raphael: succes moet uitzoeken! Hoor graag wat het resultaat is ;)
w0o0dy zegt
Weet niet zeker of het klopt maar ik heb ergens nog een boek met bijzondere automerken en daarin staat dat de wielen/banden samen een doorsnee hebben van een meter! meen ik…. ha dacht die rappert dat ie stoer was met 26inch rims… amateurtje, dit is 34inch of zoiets!
robbie zegt
@w0o0dy: Die rapper is stoerder hoor ;)
Citrofiel zegt
Jaren geleden ook bij de Schlumpf collectie geweest, erg indrukwekkende auto’s…
w0o0dy zegt
Alle 6 bij elkaar
Delorean zegt
Dit komt uit mijn persoonlijke ‘documentie’ betreffende de Types 41 van Bugatti:
– Type 41110 ‘Napoléon Coupé’ ‘Packard’ Royale Sedanca-de-Ville 4 – deurs (14726cc – achtcilinder) (#41110 kreeg 2 versch. carrosserieën !) –> bestaat dus niet meer!
– Type 41110 ‘Napoleon Coupé’ ‘Weymann’ Royale 2 – deurs (14726cc – achtcilinder) –> staat in de Schlumph collectie
– Type 41111 ‘Esders’ Roadster Royale 2 – deurs (12763cc – achtcilinder) (#41111 kreeg 2 verschillende carrosseriën !) –> bestaat dus niet meer!
– Type 41111 ‘Binder’ Royale 4 – deurs (12763cc – achtcilinder)
– Type 41121 ‘Weinberger’ Royale 4 – deurs (12763cc – achtcilinder)
– Type 41131 ‘Park Ward’ Royale 4 – deurs (12763cc – achtcilinder) –> staat in de Schlumph collectie
– Type 41141 ‘Kellner’ Royale 2 – deurs (12763cc – achtcilinder)
– Type 41 ‘Esders’ Roadster Royale 2 – deurs (12763cc – achtcilinder) (REPLICA) –> staat in de Schlumph collectie
corniche zegt
Is het nou 41100 of 41110 als chassisnummer voor de eerste royale van 1926-1931?
zijn er nu 6 originelen, of toch 7 plus 3 replica’s of 6 en 4 replica’s.. ?
Wie weet het nu nog en wie bepaald nu eigenlijk het verschil in waarde van een origineel en een replica?Er wordt tegenwoordig voor een replica ook veel betaald… De beste investering van het moment: zoek uit welke exemplaren er zoek zijn, bouw hem geheel of gedeeltelijk na met evt een paar originele onderdelen en je hebt de beste belegging aller tijden.. :-)..