Make American Motors great again. The Machine deed het in 1970. Zo ongeveer.
Het was op de Detroit Motor Show in januari 2004. De Ford Motor Company onthulde de vijfde generatie Mustang. Deze auto word gezien als de start van de musclecar-revival. Geheel terecht overigens. De Mustang combineerde een paar hele essentiële ingrediënten die kenmerkend en onmisbaar zijn voor een rechtschapen musclecar.
Het eerste was een in-your-face design. Niets subtiel, alles overdone. Het was duidelijk te zien dat Ford met meer dan een schuin oog had gekeken naar de eerste generatie van de Mustang. Het tweede ingrediënt was een dikke V8. Wederom geen verfijning. Dat is niet belangrijk. Overdadig vermogen, sleurend koppel en oorverdovend kabaal zijn dat wel. Het derde ingrediënt is een lage prijs. In Nederland kost een Mustang GT 5.0 meer dan een ton en concurreert daardoor met de Mercedes-AMG C63 en Porsche 911. Dat kon en kan nooit de bedoeling zijn. In de states had je een Mustang V8 voor de prijs van een aangeklede Jetta.
Enfin, nadat Ford enorm succes had met de vijfde generatie Mustang, konden concurrenten Chrysler en General Motors niet achterblijven. De Dodge Challenger en Chevrolet Camaro waren zo mogelijk nog gaver dan de Mustang. De tweede generatie Mustang en Camaro hebben gelukkig aangetoond dat dit type auto voorlopig nog levensvatbaar is. Toch is er één ding erg jammer. De musclecar die het recept: stoer ontwerp, dikke V8 en een lage prijs als beste had toegepast, kreeg geen tweede leven. De beste daarin was namelijk van een merk dat helaas niet meer bestaat: AMC (American Motor Company). Het model in kwestie: de Rebel. De naam van de non-plus-ultra uitvoering: ‘The Machine’. Eat that, BMW.
De AMC Rebel was het tegenovergestelde van een BMW. Niets premium. Sterker nog, de Rebel was een typische value-for-money auto. De Hyundai Sonata van zijn tijd. De Rebel zat in het hart van het aanbod van AMC, dat overigens uit wonderlijke auto’s bestond. AMC had een niet al te best imago en de Rebel moest dat rechttrekken. AMC had een nieuw marketingbureau aangenomen. Zo konden de nieuwe producten véél brutaler in de markt worden gezet.
De Rebel volgde in 1967 de redelijk succesvolle AMC Rambler Classic op. Net als die auto kon je de Rebel in vele uitvoeringen krijgen. Zo was er een 4-deurs sedan, 2-deurs sedan, 5-deurs stationwagon, 2-deurs cabriolet en 2-deurs hardtop. Qua motoren is het Amerikaans en eind jaren 60. Instappen deed je dus met een hele dikke zescilinder. Dit was een 3.8 liter zes-in-lijn met een bijzonder laag specifiek vermogen. Afhankelijk van het bouwjaar en markt leverde het blok zo’n 150 tot 175 pk.
Uiteraard bestond de hoofdmoot van het aanbod uit achtcilinders in V-opstelling. In Europa denken we met een V8 aan prestatiegerichte uitvoeringen. In Amerika eind jaren 60 lag dat wat anders. Een V8 was gewoon een type motor. Zo was er een 4.8, 5.0, 5.6, 5.9 en zelfs 6.4 liter groot. Die laatste motor was voorbehouden aan de SST uitvoering. Dat was een soort semi-sportief luxe model. Qua kosten en positionering zouden we het in Nederland hebben over de Kia Pro_cee’d GT. Net als met die Koreaanse topper was die auto behoorlijk ondergewaardeerd. Voor de goede orde, meer dan drie kwart van de Rebel eigenaren kozen voor de middle-of-the-road 5.0.
De Rebel zou niet lang in productie blijven. Maar voor het laatste jaar wilde AMC nog even groots uitpakken. Nu hadden ze dat al eens eerder gedaan met de AMC Rambler Hurst S/C. Nu was het nadeel van die auto dat de looks heftiger waren dan de prestaties. AMC besloot dit keer geen halve maatregelen te nemen. Wederom werkte AMC samen met specialist Hurst. Maar dit keer was het resultaat iets heel bijzonders.
Het begon al met de naam: The Machine. The Machine moest namelijk niet alleen de snelste musclecar worden, maar ook de beste. In elk geval in zijn prijsrange. Dat betekende ook een opvallend uiterlijk. Je kon de Rebel The Machine in diverse kleuren krijgen. Ging je daarvoor dan had je de keuze voor een vinyl dak. Ondanks dat het zo nutteloos is als een staafmixer voor baby’s, stond het de Rebel The Machine erg goed. De meeste auto’s zijn legendarisch geworden door hun stickerset. Denk aan de Mitsubishi Lancer Evolution VI GSR Tommi Makinen Edition, Porsche 997.2 GT3 RS, Ferrari 360 Challenge Stradale en Ford Mustang Boss 302 Laguna Seca.
Hetzelfde geldt voor de AMC Rebel The Machine. Om de auto de uitstraling te geven van de The American Dream kreeg de auto een stickerset in het rood, wit en blauw. Leuk weetje: de stickerset werd vervaardigd door 3M, het bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor de matzwarte wrap op de Ford Focus RS500.
Om die strepen eer aan te doen kreeg de Rebel The Machine zijn eigen motor, een variant van de 390. Die 390 staat voor cubic inches en is omgerekend 6.4 liter groot. Het vermogen bedroeg maar liefst 340 pk. Hoofdattractie is natuurlijk het koppel: bij slechts 3.800 toeren per minuut wist de ‘390’ 580 Nm te produceren. Geheel in lijn met alle andere echte musclecars had The Machine een handgeschakelde transmissie met vier verzetten. Een drietrapsautomaat was overigens wel mogelijk.
De Machine was voor maar één ding gemaakt: sprinten. Alleen de quarter mile deed er toe. Mocht je met je Golf GTI naast een Rebel The Machine komen te staan bij een verkeerslicht, bedenk dan eerst even goed of je hier aan wilt beginnen. In standaardvorm ging de AMC in 6,4 seconden naar de 100 km/u. Dat is nog steeds een vlotte acceleratietijd. Kun je nagaan hoe dat in 1970 was. Topsnelheid is bij een musclecar niet relevant. De meeste hadden namelijk een korte bak. Standaard liep The Machine zo’n 204 km/h. Dan liep je in de 4e versnelling in het rood. Met langere overbrengingen was de 250 makkelijk te halen, maar niet van waarde in de VS.
Ondanks het redelijk bescheiden vermogen was The Machine dus erg snel. Dat kwam mede doordat de auto ‘verborgen’ paardenkrachten had. Mocht je flink snelheid maken dan trok de luchthapper via vacuüm zich open om zo de motor van een ‘ram air’ effect te voorzien. In hoeverre dit echt bij heeft gedragen aan meer vermogen is niet duidelijk, alhoewel er gesproken wordt over 30 pk, dus op volle snelheid moest The Machine 370 pk leveren. Naar het schijnt waren het wel een paar paarden meer. De Rebel SST had op papier niet eens zo heel veer meer power, maar desondanks was de Rebel The Machine een klap sneller. Zoals met de beste auto’s waren de opgaves van AMC nogal bescheiden. Door 340 pk op te geven viel de auto in de ‘stockcar’ dragrace-klasse en bleven de kosten voor de verzekeringspremies enigszins binnen de perken. De motor kreeg wel koele lucht, de bestuurder zelf niet. Airconditioning was nog niet een gemeengoed in auto’s, laat staan in goedkope auto’s als AMC. Het was een (behoorlijk) prijzige optie waarvoor slechts 45 eigenaren gekozen hebben.
Maar het kon natuurlijk altijd sneller. Je kon bij de dealer allerlei upgrades bestellen om je The Machine naar eigen smaak aan te kleden. Denk aan opties als een Detroit Locker sperdifferentieel met 5.001 Ratio voor $45. Altijd doen. Holley carburateurs stonden ook op de optielijst, evenals aangepaste spruitstukken, uitlaten en grotere luchtinlaten. De hoeveelheid extra paarden werd helaas niet vermeld. Maar als je de opties juist uitzocht: een Edelbrock ‘High-Rise’ spruitstuk, Crane-nokkenas, 850 Holley carburateur en Thrush-dempers, Detroit Locker sper en Good Year dragrace-slicks dan kon je de kwartmijl afleggen in 12.8 seconden bij een snelheid van 172 km/u. Dat is nog altijd een goede waarde.
Mocht je de opties en accessoires zorgvuldig uitgekozen hebben, dan had je een van de fijnste musclecars van zijn tijd. Natuurlijk was het geen lichtvoetige sportwagen. Het was vooral heel erg veel motor en weinig anders, zou je denken. Vergeleken met de concurrentie van de Rebel The Machine viel het allemaal heel erg mee. Dat begon met de zitpositie. Deze was aanmerkelijk beter dan in een vergelijkbare Dodge of Ford. Ondanks dat de fabrikant ‘American Motors’ heette, was de auto niet gebouwd op typische ‘American’ lijven. Tot 1,80 meter kon je redelijk achter het stuur zitten. Daarboven werd het een heel stuk lastiger. Ook moest je niet te veel American Pie hebben gegeten. De zetels waren behoorlijk voorgevormd. Een Amerikaan zou zeggen: bucket seats. Wij Europeanen noemen het: net geen driezits bank.
Ook de wegligging was anders dan veel andere musclecars. Niet alleen was The Machine nogal krap, veel Amerikanen vonden de auto te hard geveerd. Alles is relatief natuurlijk, maar als je moderne banden legt onder een Rebel The Machine dan kun je er nog prima mee sturen. Er was tenminste iets van een wegligging. Bij sommige auto’s geldt het oude cliché dat de auto smaller aanvoelt dan deze is. Niet zo bij de Rebel The Machine. Aan alles merk je dat je met een lel van een auto onderweg bent. En het was een lap auto. Het gewicht viel nog enigszins mee, een kleine 1.700 Kg (E39 M5 waarden). Combineer dat met een vermogen van een kleine 400 pk (met alle performance opties) en je begrijpt dat dit een serieuze deelnemer was op de dragstrips en Telegraph Road.
In 1970 was het niet alleen begonnen, maar ook al weer afgelopen met de AMC Rebel The Machine. Ondanks dat de Rebel slechts 4 jaar in productie was geweest, achtte AMC het nodig de auto te vervangen door de Matador. De Rebel had er voor gezorgd dat men anders keek naar het merk. Nog altijd een goedkope aanbieding, maar geen belegen of slechte techniek. Integendeel. De Rebel zou een van de betrouwbaarste en best ontwikkelde auto’s blijken uit zijn tijd. Niet hoogstaand, maar het werkte wel allemaal. Een groot probleem was namelijk de kleine marges op de Rebels. En met The Machine in het bijzonder. Toen een klant een compliment gaf aan een van de executives van AMC, gaf deze aan: “Je realiseert je toch wel dat de motor ons meer kostte dan de hele auto jou heeft gekost?”
Mede daardoor heeft het merk American Motors het niet gered. Dat is eigenlijk opmerkelijk. Van alle Amerikaanse merken waren ze behoorlijk progressief. Ook de kwaliteit van de producten was niet eens zo heel verkeerd. Het lag meer aan de bijzondere management stijl en de bedrijfsstructuur. De samenwerking met Renault mocht helaas niet baten. Jazeker, in Europa kon je ook een Renault Rambler Rebel kopen. Net zoals de Renault Latitude eigenlijk een Samsung SM5 is.
Behoort de Rebel tot de grote namen der musclecars? Op zich wel. Niet zozeer qua verkopen. AMC was geen held in het bijhouden van documentatie, dus elke bron spreekt van een ander getal. Het zijn er waarschijnlijk zo’n 1.950 geweest, misschien een beetje meer. Daarvan was de helft uitgevoerd als ‘Clown Car’, dus met de bijzondere kleurenstelling. De andere helft werd gespoten in één van de andere 16 mogelijke kleuren.
Een voordeel is dat deze parel onder de musclecars niet in het vizier is van de investeerder. Voor 50k in dollars heb je een in prima staat verkerende The Machine. Aangezien het een klassieker is hoef je er geen extra belasting over te betalen. Sla de Mustang over en ga voor een echte The Machine. Dan heb je de musclecar zoals deze hoort te zijn. Uitbundige looks, veel power en een lage prijs.
Rohrl-fan zegt
Sta me toe te zeggen dat de artikels van @Willeme veruit mijn favoriete schrijfsels zijn op Autoblog. Heerlijk hoe je autoliefhebbers zoals mezelf wat geschiedenis kan bijbrengen!
Vraagje aan de auteur… Komt deze info allemaal uit parate kennis of is hier research aan vooraf gegaan?
mopar zegt
@rohrl-fan: zal vast een combinatie zijn. Willeme weet vast van het bestaan van deze wagens af en gaat vervolgens op onderzoek om voor ons autoliefhebbers een mooi stukje tekst neer te zetten. Prachtig!
geelbarrel zegt
@rohrl-fan: top geschreven Willeme, je krijgt direct zin om het internet af te struinen of er ergens eentje te koop staat!
robage zegt
Heerlijk artikel! Gave wagen overigens.
rossi46audi zegt
Heel dik. Ik hou wel van deze stijl. Me like
denniss00 zegt
Hihi, Forza Horizon 3!
dwersbongel zegt
@denniss00: Yea! Ik heb hem in FH3 maar nog niet geprobeerd. Dat zal nu dus niet lang meer duren!
toyotafortuner zegt
Kijk hier hou ik nou van! Interessanter dan t stukkie van Interclassics
>zeer informatief stuk
>creatief geschreven
>onmeunig dikke Amerikaan uit de 70s
Whats not to like? Meer Amerikanenlove op AB graag!
Wel jammer dat t AMC niet zo voor de wind ging.
Dutchdriftking zegt
Lijkt me wel wat voor zondag morgen.
misterdrogba zegt
Ik vind er geen bal aan. Doe mij maar een Matador met die lel van een ronde koplampen..
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik je artikels niet waardeer Willeme integendeel, heel leuk geschreven!
lincoln zegt
Was geen beste kar ..
Maar zeker niet te vergelijken met BMW in 1970 ..
En was zelfs een heeeeel stuk beter als Rolls Royce ..
Heb zelf een 72er Javelin en en een AMX gehad ..
Had ze nooooooit moeten verkopen ..
lekbak zegt
@lincoln: een javelin, knalgeel met enorme hoodscoop heeft jarenlang naast de countach gehangen aan de muur.
Nog iets nuttigs te vertellen over de pacer? Is mijn wederhelft nogal dol op.
lincoln zegt
@lekbak:
Horen bij mijn eerste 20 auto’s ..
Toen had ik er nog geen reet verstand van ..
En van het hele AMC gebeuren weet ik eigenlijk alleen de basis info ..
Dus helaas .. ik kan je geen zinnige anekdotes verkopen ..
Interieur van de Javelin was groen Pierre Cardin ..
Maar dan ook ECHT groen ..
Werkelijk alles ..
AMC was bruin .. heeeeeeeel erg bruin ..
rhellema zegt
@lincoln: straks ga je ons nog vertellen dat je lid bent van de plaatselijke line dance vereniging…
lincoln zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
rhellema zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
lekbak zegt
Wel van deze auto gehoord maar wist er het fijne niet van. Heerlijk als een automerk eens flink uitpakt en een statement wil maken. Komen vaak pareltjes uit dat soort acties. Toch zou ik voor een charger kiezen als favoriete musclecar, met de onbetaalbare hemi.
O plaat zegt
Leuk stuk over een auto waar ik de details niet van kende. AMC word toch veel over het hoofd gezien als het over muscle cars gaat. Hun verkoop cijfers zullen wel de voornaamste reden hiervoor zijn waarschijnlijk. Ik vind het een zalige wagen maar als ik in de markt was voor een “big body” Amerikaan ging ik toch voor de Ford Gran Torino vooral het 1970 model doet mij meer dan de AMC.
lincoln zegt
@shiva:
67er Galaxie natuurlijk ..
66er en 68er zijn dan weer butt ugly ..
tarquesh zegt
AMC was een erg eigenwijs automerk uit de USA. Zeg maar de Citroën van Amerika.
Maar zoals het altijd gaat, de mens wil eenheidsworst.
Eigenzinnig automerk verdwijnt, de liefhebber heeft iets unieks.
Nog altijd wil ik dolgraag een Javelin of een AMX. Maar die zijn als ze in goede staat zijn richting de €30.000. Net zoals die overheerlijke powerbulls van Dogde en Plymouth.
lincoln zegt
@tarquesh:
Nope .. je kan het beter vergelijken met Audi .. een samenraapsel van fabrikanten die het niet meer konden bolwerken alleen ..
Rob zegt
@lincoln:
Nash en Hudson toch?
tarquesh zegt
Give me a satelite. Oh, een Dodge Monaco is a real avenger.
desjonnies zegt
Kende het hele ding niet
AMC Matador weer wel omdat het zo’ n foeilelijk ding was en de Pacer, maar dat is echt een hipster ding feworden.
geelbarrel zegt
@desjonnies: de Pacer is best wel gaaf. Laatst keek ik weer wat van Koot & Bie en kwamen Jaconse & van Ed voorbij in hun bruine AMC Pacer… Geweldig!
geelbarrel zegt
@geelbarrel: Jacobse & van Es dus….
desjonnies zegt
@geelbarrel: ûit Dûh Haach !
autodrop zegt
Dit soort artikelen is één van de redenen dat ik iedere week weer blij ben dat het zaterdagavond is. Dank @willeme!
Edge zegt
Deze kende ik nog niet. Met die striping ziet ‘ie er verdomd gaaf uit. Leuk en informatief artikel weer. Keep ‘em coming, Willem!
mrrallycross zegt
Mooi dat ze er zoveel verschillende V8 motoren in hadden. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer rendabel
dondeboer zegt
Erg leuk artikel over een auto waar ik nagenoeg niks van wist. Dank!
Enige kanttekening is dat een staafmixer juist heel handig is voor mensen met een baby.
E34M5Touring zegt
Zo’n leuk informatief stuk en dan geen referentie aan The Man with the Golden Gun? Die hele film zat vol met AMC producten! Persoonlijk vind ik de AMX leuker, mooi compact coupe’tje met een dikke 390 V8! Dingen beginnen nu eindelijk een beetje erkenning te krijgen! Leuke auto voor classic autocross evenementen ivm laag gewicht, redelijk korte wielbasis en veel vermogen.
moveyourmind zegt
Heerlijk dit soort oude Amerikaanse auto’s, al heeft AMC nog veel leuker spul gemaakt. Zoals de AMX, Gremlin, Eagle, Javelin en natuurlijk de heerlijk foute Pacer.
En zoals altijd wordt ik erg enthousiast na het lezen van deze rubriek en zat ik weer te Googelen om nog meer over het merk te weten te konen. Kwam nog een pracht van een advertentie van de Gremlin uit de seventies tegen, waarin AMC de benchmark in de compacte klasse uitdaagt:
http://www.lhmopars.com/MOPAR_Ads/1972_AMC_Gremlin_ad1.jpg
Volkswagen had toen kennelijk nog een heel andere reputatie in de States.
viezefreddyw zegt
Bij elk klassieker artikel ontwikkel ik een soort zwak over de auto waarover geschreven wordt. Vaak zoek ik op internet dan of er eentje te koop staag ergens.
Dit vind ik wel een gaaf ding hoor. Ik kende hem niet maar hij ziet er erg goed uit.
Rob zegt
Mooi stukkie over een onbekende, voor mij dan tenminste.
En AMC is ook verantwoordelijk voor één van de mooiste supercars allertijden. De AMX/3. Hebben zowel Bizzarrini en BMW een flinke vinger bij in de pap gehad en uiteraard een potente V8 in het midden. Ongelofelijk sexy! Werd helaas niet wat, slechts zes stuks van gemaakt en komen eigenlijk nooit in de handel. Tot nu dan:
http://www.goodingco.com/vehicle/1969-american-motors-amx3/
Moet ongeveer een miljoen dollars opbrengen. Schijntje natuurlijk….
E34M5Touring zegt
@rob: Lijkt wel een DeTomaso Mangusta! Mooi ding!