Over het algemeen kost het nog steeds geld om naar je werk te rijden.
De onbelaste kilometervergoeding. Sinds de prehistorie stond de vergoeding op 0,19 eurocent per kilometer. Vergelijkbaar met de benzineprijzen in het Krijt tijdperk. Dat is inmiddels even geleden. Lang bleef het stil in Den Haag, maar daar kwam dit jaar dan eindelijk verandering in.
De onbelaste kilometervergoeding ging op 1 januari 2023 van 0,19 cent naar 0,21 cent. Met een verhoging naar 0,23 cent in 2024. Het is een druppel op de gloeiende plaat, want de afgelopen jaren zijn de prijzen extreem gestegen. Niet alleen van brandstof, maar ook onderhoud is duurder. Evenals de aanschaf van een auto. Afschrijving, reparaties en brandstofkosten bij elkaar opgeteld kom je tot de conclusie dat zelfs 0,23 cent per kilometer niet dekkend is.
Met een zuinige occasion die nog nauwelijks afschrijft zou je gelijk kunnen spelen, maar dan nog. Vereniging Zakelijke Rijders is dan ook van mening dat de onbelaste kilometervergoeding verder omhoog moet. VZR lobbyt al meer dan 10 jaar voor een verhoging van de onbelaste kilometervergoeding. Ook werkgevers trekken met enige regelmaat aan de bel.
Uit een analyse van VZR blijkt dat de 23 cent per 1 januari 2024 alleen de variabele kosten dekt van de allerkleinste auto’s. De organisatie wil een reële onbelaste kilometervergoeding, maar noemt dan weer niet een concreet getal.
De reden dat de overheid nauwelijks aan de knoppen draait van de onbelaste kilometervergoeding heeft alles te maken met de kosten. Voor de verhoging van 0,19 cent naar 0,21 cent en later 0,23 cent werd destijds 200 miljoen euro uitgetrokken door het kabinet.
Een verdere verhoging zou weer enkele honderden miljoenen euro’s kosten. Aangezien een volgend kabinet te maken heeft met een zeer strenge begroting is het nog maar de vraag of een verdere verhoging de komende jaren in de pijplijn zit. In de tussentijd blijft VZR doorgaan met lobbyen in de hoop op een hogere onbelaste kilometervergoeding.
Allison Burgers zegt
Caroline regelt dat wel. Gewoon niet uitrekenen wat het kost.
Flutterbear zegt
Bezit van privé auto zou ook niet vergoed moeten worden. Verzekering en belasting betaal je toch al en afschrijving en onderhoud maakt meestal geen groot verschil of je er wel of niet zakelijk mee rijdt.
Als voorbeeld kost onze leaseauto 400 euro per maand, extra kilometers echter maar 6ct. De zakelijke rijder zou dan die 6ct plus de energiekosten belastingvrij vergoed moeten krijgen. De werkgever kan overigens prima meer vergoeden enkel wordt dat belast.
G-Ammo zegt
”Bezit van privé auto zou ook niet vergoed moeten worden.”
Krijgen we toch allemaal wagen van de zaak? :)
Flutterbear zegt
Een auto van de zaak is (in Nederland) een sigaar uit eigen doos. Voor de bijtelling kan je ook zelf iets leuks rijden waarmee je niet gebonden bent aan nieuw, kleur of bepaald budget, uiteraard in de aanname dat je leasebudget bruto uitgekeerd krijgt.
Verder is woonwerkverkeer voor de Belastingdienst niet gelijk aan zakelijke kilometers. Voor de inkomstenbelasting belasting krijg je ze onbelast vergoed, maar voor de omzetbelasting is het privé.
Robert zegt
“Verzekering en belasting betaal je toch al en afschrijving en onderhoud maakt meestal geen groot verschil of je er wel of niet zakelijk mee rijdt.”
Oh? Het maakt juist behoorlijk wat uit of je privé 6.000 km per jaar rijdt of 25.000 per jaar voor werk en privé. En dat stopt niet bij de benzinepomp alleen.
volvo480gtt zegt
Het gaat toch ook om de kosten die gemaakt worden om van en naar het werk te komen?
Als je 5x per week 60km woon-werk rijdt komt dat bij 45 weken per jaar neer op 13.500km. Als je dat 5 jaar doet is dat 67.500km. Dat is aanzienlijk meer onderhoud en afschrijvingen voor kosten die zakelijk/woon-werk gemaakt worden (setje remmen en banden gaan ?40.000km mee?). En bij een gemiddeld verbruik van 1:15 is dat 4500l brandstof om van en naar het werk te komen. De brandstofkosten alleen zijn al €0,133 per kilometer.
Die 6ct waar jij het over hebt, daar zit ook een maximum aantal kilometers aan, dat kan niet anders.
lekkerlinksrijden zegt
Volgens een econoom die het vorig jaar had berekend moet het op 32 cent zitten, dus in 2024 waarschijnlijk nog iets hoger. Kan het niet meer vinden op internet, maar was geen onzin berekening
berlinetta zegt
Ik heb nog wel hogere bedragen gelezen, zelfs 40-50 cent. Verder geen idee hoe het berekend is.
lekkerlinksrijden zegt
Ik ben nog even aan het zoeken gegaan en zie inderdaad veel bedragen langskomen, 1 ding hadden ze gemeen, het was een hoger bedrag dan de 23 cent in 2024
Jasp3r zegt
Autorijden is helemaal niet duur, het wordt duur gemaakt door een onsamenhangend systeem van belastingen en subsidies, om de ambtenaren te kunnen financieren die het riedeltje mogen controleren
potver7 zegt
In de prehistorie, waar jullie zo gloedvol naar verwijzen, mocht je blij zijn als je auto het na 100000 km nog deed of na 4 jaar niet compleet weggerot was. Afschrijving was toen écht een bitch, vergeleken met nu.
En ja, de literprijs van brandstof is gestegen, maar daar staat tegenover dat auto’s aanzienlijk zuiniger zijn geworden, ondanks de gestegen corpulentie.
Ik kan met sowieso niet herinneren dat het ooit de bedoeling is geweest om het belastingvrije deel van de kilometervergoeding 100% kostendekkend te maken. Iedere werkgever mag een hogere vergoeding geven, maar dan zal het verschil belast worden. Persoonlijk snap ik het probleem niet zo.
kromatic zegt
Niet alleen dit is een probleem. Ook de hardnekkige 40 km enkele reis die als standaardbepaling in veel CAO’s staat, is echt een ramp. Werkgevers willen er niet vanaf want duurzaam etc., maar werven wel lekker mensen uit het hele land. De keer dat je dan wel naar kantoor moet, is het echt huilen. Ik moet één keer per week vanuit de randstad naar Amersfoort (85km enkele reis) en leg dus 90 km toe op elke retourrit. Gaat dus gewoon om serieus geld. Deze rit gaat ook standaard in de 107 i.p.v. de Macan want dan is het helemaal janken. Leasebak is pas vanaf managementniveau. Ik zit er helaas net een trede onder.
Jagris zegt
Kan je dat ritje dan niet beter met de trein doen? Amersfoort is best goed te bereiken vanuit de Randstad lijkt mij.
Robert zegt
Dat zegt nog niks. Ik heb jaren lang woon-werkverkeer gereisd van Arnhem naar Nijmegen en die 19 km enkele reisafstand deed ik met de auto in ca. 2x 20 minuten per dag. Fietsen kostte me 2x 5 kwartier + 2x douchen per dag en met het OV was helemaal geen optie, omdat de afstand tussen de dichtstbijzijnde bushalte en de voordeur van mijn werkgever alleen al dik 20 minuten lopen was, want midden in een industrieterrein. En onder de streep en in totaal dus 2x anderhalf uur per dag. Dat grenst aan zelfkastijding.
gallardogt zegt
Die algemene reiskostenvergoeding van 23 cent is op dit moment afhankelijk van de CAO. In bijvoorbeeld de CAO schoonmaak, horeca en retail heb je pas recht op reiskostenvergoeding als verder woont dan 30 km van je werkplek. Het idee er achter is dat je op elke hoek van de straat een vlijtige loonslaaf kan vinden om aan te nemen en niet verder hoeft te zoeken. En dan klagen de werkgevers dat ze geen gedegen personeel kunnen vinden. Iets voor de aankomende verkiezingen, verplichte reiskosten ongeacht het CAO.
3246cm252kw zegt
Daar hoef je geen rekenmeester voor te zijn om dat te berekenen 😂
misterBo zegt
Wat een onzin dat dit de overheid geld kost….bedrijven betalen dit! Het graaien van de overheid neemt obsessieve vormen aan…tijd om hier hard op in te grijpen! Stop met al die onzin als toeslagen, klimaat, stikstof, ontwikkelingshulp en “vluchtelingen” opvangen :.:.terug naar kerntaken en belastingen verlagen!!!