Zo gaat het gebeuren.
In België zijn ze al wat verder met het onderwerp kilometerheffing dan bij ons in Nederland. Terwijl we hier af en toe het onderwerp op tafel gooien, is er nu in België een concreet plan. In elk geval voor de hoofdstad Brussel.
Brussel krijgt namelijk met een vorm van kilometerheffing te maken. Wanneer dit ingevoerd gaat worden is nog niet duidelijk, maar wel is bekend dat dit nog in de huidige regeringsperiode van Het Brussels Gewest gaat gebeuren, aldus De Tijd.
Het zou hier gaan om een stadstol met een variabel tarief, voor zowel inwoners van de stad als bezoekers. Het te betalen bedrag zal gebaseerd worden op het type auto, maar ook het tijdstip is van belang. Een kleine auto zal bijvoorbeeld minder hoeven te betalen dan een SUV. Tijdens de spits zul je bovendien meer moeten lappen dan ’s avonds laat.
Het is een doel van Brussel om verkeersopstoppingen tegen te gaan. Met name tijdens de spitsuren lopen diverse wegen in en om de stad vast met verkeer. Het tolsysteem zal gebruikt worden in combinatie met de slimme camera’s die er nu al hangen in de milieuzone gebieden. Er zullen de komende periode meer van dit soort camera’s geïnstalleerd gaan worden. De camera’s scannen het kenteken en bepalen zo wat de eigenaar van het voertuig moet betalen.
Waar, wanneer en wat het gaat kosten is nog niet duidelijk. Wel dat deze maatregel op de prioriteitenlijst van Brussel staat, dus die heffing gaat er vroeg of laat komen.
Foto: een Belg met humor. Via @frissegast op Autojunk
fanboy zegt
Dit klinkt meer als automatisch tolpoortje dan als kilometerheffing. Maar het zal zeker het begin zijn.
Zijn we misschien geen fan van, maarja, hopelijk werkt het tegen de files. (als er werkende alternatieven zijn)
boomhauwer zegt
@fanboy: het belangrijke sleutelwoord “ALS”.
rulefollower zegt
@boomhauwer: Je creëert eerst een gigantisch probleem, door nooit ergens een degelijk plan voor te maken en vervolgens ga je je chaos belasten. BXL is inmiddels een zogeheten sh*thole city. Ik wens ze succes met het oplossen van de problemen.
sportevo zegt
Ik vraag mij altijd af bij dit soort dingen: de bedoeling van deze heffing is om de verkeersdrukte te verminderen. Maar als dit nu niet het gewenste effect heeft, draaien ze het dan terug en verzinnen ze iets anders wat wel werkt? Of is het een weer een mooi excuus om extra inkomsten te verkrijgen.
RiKe zegt
@sportevo: Vooral het laatste, gewoon een extra vorm van belasting
RiKe zegt
Het bijzondere bij dit soort constructies is dat er maar van uit gegaan wordt vanuit de regering dat werktijden flexibel zijn, terwijl dat in de meeste gevallen niet zo is. De meerderheid van die mensen die in die files staan, die staan daar niet voor hun lol maar omdat ze ergens moeten zijn op een bepaalde tijd. Kortom, het is gewoon weer een extra belasting voor extra inkomsten.
BaRa zegt
@rike: Dat is niet waar er wordt vanuit gegaan. België heeft een systeem van salariswagens. Een wagen geven aan een werknemer is fiscaal aantrekkelijker dan een gelijkwaardige loonsverhoging. Onder andere daardoor, maar ook door het sterk versnipperde wonen in de buitenstedelijke gebieden, is er teveel autoverkeer tijdens de spits. Dat verkeer is zonder veel problemen te reduceren door wagens te weren. Het is niet alsof er dan geen alternatieven meer zouden zijn. Bovendien kunnen mensen nog steeds de stad in, alleen moeten ze dan, net zoals bijvoorbeeld in Londen, betalen. Verandering komt niet vanzelf, maar is wel nodig. Ook voor mij zal het wennen zijn, maar goed: de vouwfiets is intussen in bestelling.
faithnomore zegt
@bara: salariswagens zijn een vakbond woord dat enorm populair is bij jaloerse HLN lezers. Ja er zijn relatief veel bedrijfswagens in België doordat het nu eenmaal het zwaarst belaste land ter wereld is (op arbeid). Of mensen jaloers moeten zijn denk ik niet, het gaat over consultants, vertegenwoordigers en managers. Die betalen door hun inkomensschaal sowieso al veel meer belastingen dan de mensen die typisch jaloers zijn. Maar, diezelfde bedrijven zullen je evengoed een treinticket betalen (zonder negatieve impact op je auto). Ik geloof dan ook niet dat fiscaliteit een grote impact heeft op de files. De 19 corrupte en overbodige baronies van Brussel die al decennia geen visie hebben, uitbreiding van sporen of metro blokkeren, dat lijkt me het echte probleem. Alsof iemand nu echt (met of zonder bedrijfswagen) met de wagen naar stad zou komen als openbaar vervoer beter zou zijn.
pomoek zegt
@rike: daar ben ik het niet met je eens. Ik denk dat er genoeg mensen in de file staan die kiezen voor de auto omdat dit gemakkelijk is. En dat is natuurlijk ook zo. Als we files willen verminderen moeten er mensen op een andere manier naar hun werk. Niet allemaal maar toch een deel. En die moet je dus de auto uit krijgen. Kosten verhogen is daar een onderdeel van. Het lijkt me dan wel zaak om dan ook alternatieven aan te dragen. Gebruik daar de opbrengsten van de kilometerheffing voor. Zorg voor een robuust en betaalbaar OV. Stimuleer de aanschaf van elektrische fietsen. Maak thuiswerken fiscaal aantrekkelijk voor de werknemer maar ook de werkgever. Laat scholieren en studenten niet om 8:30 maar om 9:30 beginnen met les en college.
RiKe zegt
@pomoek: In plaats van het gebruik van de auto duurder te maken, kan je ook het gebruik van het OV voordeliger maken. De prijzen daarvoor zijn ook belachelijk in Nederland. Bovendien is de reistijd met het OV vaak langer als met de auto (mijn reistijd naar werk zou 3x zo lang zijn met het OV), en is het vele malen minder comfortabel
pomoek zegt
@rike: tja, dat zei ik dan ook. Ik weet natuurlijk niet hoe lang je nu reist, maar je zegt eerlijk genoeg dat je het rijden met de auto een stuk comfortabeler vindt dan het OV.
berlinetta zegt
@pomoek: Ik ben iemand die ervoor kiest om met de trein naar werk te gaan ipv met de auto. Duurt in mijn geval net zo lang, is goedkoper en ook nog een beter voor het milieu. En omdat ik zelf ook nog een stuk moet lopen en moet fietsen ook nog eens beter voor mezelf. Ik vind het wel prima zo.
Nu moet ik zeggen dat het ook wel lekker is om aan het eind van de dag niet constant op de klok te hoeven kijken om de trein te halen en gewoon de deur uit te lopen en mijn reet in de auto te laten zakken, maar zodra ik dan weer de files in rij en het centrum van Arnhem in moet, ben ik dat alweer vergeten.
tttijn zegt
Yes, welkom meer big Brother.
posthumus zegt
Patser of rijdt Pat Jr ook nog ergens rond?
rammillius zegt
In London is toch zoiets al? Topgear aflevering met een Lexus had zoiets volgens mij. Moesten bellen naar iets om kenteken door te geven
galverink zegt
SUV’s extra belasten? Gaat een Captur dan ook meer betalen dan een Clio? Goed plan!
bennyyy zegt
Dit was er toch al om het centrum in te komen? Goed nu dus voor de toekomst in heel Brussel. Hopen dat ze voor de Expo bezoekers een uitzondering maken…
Volvo_440_turbo zegt
@bennyyy: enkel een milieuzone, maar nog geen tolheffing… Ik woon vlakbij Brussel.
RazorHead zegt
Echt een complete zever. Brussel probeert gewoon in een ijltempo (met dank aan een de groenen en socialisten die daar de plak zwaaien) auto’s te weren zonder alternatieven te hebben.
– flexibele werkuren? Nog niet de helft van de werkgevers laat dit toe. En met flexibel bedoel ik niet (ergens tussen 8-9 aankomen)
– alternatieven: metrolijnen worden niet uitgebreid, OV is hopeloos en vuil in Brussel. Met de fiets is levensgevaarlijk.
Nu de werkende mensen die naar z’n werk gaat een beetje pesten is gewoon zielig en laat weeral zien dat er geen visie is. Nog voorbeelden: snelwegen in het brussel omvormen naar ‘stadsboulevards’ en even de rijstroken halveren, yikes.
Ik denk dat bedrijven stilletjes aan andere oorden gaan zoeken. Is nu al het geval als je ziet hoeveel bedrijven zich net buiten het brusselse gewest vestigen.
bikerbxl zegt
@razorhead: Heb jarenlang dagelijks het openbaar vervoer in Brussel gebruikt en ik zou het toch niet “hopeloos & vuil” noemen.
Momenteel doorkruis ik dagelijks heel Brussel op de fiets, en ik kan u verzekeren dat het absoluut niet levens-gevaarlijk is. Er is de laatste jaren veel aan het veranderen in Brussel om fietsen aantrekkelijker te maken en niet zonder resultaat –> uit metingen blijkt dat het aantal fietsers op 5 jaar tijd verdubbeld is in Brussel.
Iedereen die mij verteld dat fietsen in Brussel levensgevaarlijk is, heeft de laatste paar jaar zelf nooit gefietst in Brussel.
fanboy zegt
@bikerbxl: Mooi om te lezen, er wordt dus zeker wel gewerkt aan alternatieven.
Volvo_440_turbo zegt
Op zich geen slecht gedacht tegen files, maar graag DRINGEND iets aan het openbaar vervoer doen dan, ik moet vaak tijdens het spitsuur in Brussel zijn en erna ’s avonds naar huis gaan met het openbaar vervoer is een beetje een gokspel, je bent nooit zeker of de laatste trein nog rijdt. Mijn vriendin, toen ze nog geen auto had, ook al ontelbaar keren in Brussel centrum moeten gaan halen omdat een bus of trein niet kwam opdagen. Wij geven beiden avondschool, vandaar.
Dutchdriftking zegt
Een tolsysteem dus. Als dit cross-over’s en SUV’s bestrijd ben ik voor.
unknown32 zegt
Partij Groen is ondertussen teruggefloten… Dus wordt weer on hold gezet. Waarschijnlijk iets voor in 2189
bmw2coupeeigenaar zegt
Tja, ik snap de drukte wel. Het ligt naar mijn inziens hoofdzakelijk aan de Belg met de leasewagen. Zijn krijgen die bij een pak boter van de werkgever. Overal wordt de wagen voor ingezet. Ik zie dat terug bij mijn Belgische collega’s. Rijden overigens dikke wagens voor een prikkie. Denk aan de junior met de standaard 1 serie. De mediors/seniors rijden veelal in Cupra’s, E estate/5 series.
Anderzijds is het OV ook niet bepaald hoogwaardig in vergelijking met Nederland.
jometdebanjo zegt
Maakt niet uit. Brussel is en blijft een vieze stad. Voor altijd
mashell zegt
Laatst in Brussel geweest. Ze hebben daar een enorme p+r garage aan de rand van de stad (nu zelfs gratis) waar je de metro kunt nemen. Voor een weekendje naar een stad als Brussel is dat perfect.