Een hele sloot nieuwe elektrische auto’s voor Kia. Maak kennis met de EV3, EV4 én EV5.
Kia blijft maar hard aan de weg timmeren als het gaat om nieuwe elektrische auto’s. Dat lijkt heel erg logisch, want binnenkort zal het hier in Nederland de norm zijn om een EV te kopen. Net als mensen die roken, scheetjes laten en geen deo gebruiken worden mensen met een plofmotor de nieuwe paria.
Maar niet overal ter wereld gaat die EV-adaptie zo snel als in Noord-Europa. Je ziet met name aan de Japanse merken, die wereldwijd enorm veel auto’s verkopen en relatief gezien minder in Europa. Die merken zijn nu pas bezig met hun eerste elektrische auto’s voor het grote publiek, terwijl Kia met de e-Soul en e-Niro al jarenlang ervaring heeft.
Nieuwe elektrische Kia’s
Dat zijn nog modellen waar ook een reguliere benzine- of hybride-variant van is. De EV-lijn staat op de E-GMP bodemsectie. Een architectuur gelijkend op een skateboard met de accu in het midden en de motoren op de assen. Die familie gaat Kia nu flink uitbreiden. Enerzijds met een productiemodel (de EV5), anderzijds met twee concepts, de EV3 en EV4.
Concept EV3
We beginnen met de belangrijkste en dat is de Kia Concept EV3. Dat is de voorbode voor de Kia EV3. De Concept EV3 een studie voor een betaalbare crossover. Het is duidelijk dat de EV9 model heeft gestaan en dat is absoluut geen schande.
Leuk: het is kloeke verschijning waarbij er eens niet gekozen is voor misplaatste sportiviteit. Qua specificaties houdt Kia de lippen nog stijf op elkaar. Het gaat voornamelijk om de ‘Joy for Reason’-designfilosifie, waarbij men vreugde en ratio probeerde te combineren. Weet je dat ook weer.
Concept EV4
Ook bij de EV4 Concept is er een ontwerpfilosifie: ‘Opposites United Untied’. Je moet er maar opkomen. Het is een traditionele sedan die alles behalve traditioneel lijkt te zijn. Zonder te vervallen in bijzondere marketingtermen, de Kia EV4 wordt een medium sedan met een bijzonder uiterlijk.
De familiegelijkenis met de Kia EV9 is groot, de zijkant doet wat denken aan de EV6 en de achterzijde is helamaal uniek. Die wielen zien er nogal maf uit, zoals wel vaker het geval is met elektrische auto’s. Ook hier bijzonder weinig feitelijke informatie, dus je kunt vooral genieten van de foto’s.
EV5
Dan tot slot de Kia EV5. Da’s geen concept, maar een productiemodel. De ervaring leert ons dat Kia het ontwerp van de concept slechts op punten aanpast voor productie. De Kia EV5 is een crossover voor millennial-gezinnen. Wat dat ook moge zijn. De Kia EV5 is derde Kia (na de EV6 en EV9) die vanaf de ventieldopjes als EV ontworpen en ontwikkeld zijn.
Standaard heeft de Kia EV5 een 160 kW (da’s omgerekend 218 pk) sterke elektromotor onder de kap. De accu is 64 kWh groot. Optioneel is er een Long Range-model, dat dezelfde 218 pk motor heeft, maar dan met een capaciteit van 88 kWh.
Het topmodel van de Kia EV5-reeks heeft twee motoren, die 160 kW-motor op de achteras en een motor met 70 kW (95 pk) op de vooras. Samen leveren ze 313 pk. De batterij van het AWD-model is standaard die 88 kWh-accu.
krisp zegt
Ziet er prima uit, maar de belangrijkste vragen worden niet echt beantwoord (iig voor de EV5):
– hoeveel verbruikt hij?
– hoe snel laadt hij?
– wat kan hij trekken?
– zit er V2G op?
De grootte van een scherm vind ik echt volkomen oninteressant: als het systeem snel genoeg is maakt het echt niet uit of het 10 of 12 inch is.
Allison Burgers zegt
Dat zijn inderdaad de vragen die je stelt bij conceptcars.
potjak zegt
De Concept EV3 ziet er goed uit, mooie compacte auto. Qua design had het in mijn optiek ook een volgende generatie Volvo kunnen zijn.
str8six zegt
Die EV4 ziet er wel gaaf uit maar over het algemeen ben ik niet weg vd nwe design taal van Kia. Lijken allemaal een beetje losstaande items die bij elkaar zijn gegooid tot een design waarbij de coherentie maar moeilijk te vinden is.
kreukelzone zegt
Wederom crossovers/suvs met een Cw waarde van boven de 10. Waarom? Maak nou eens fatsoenlijke sedan/station die efficiënt omgaat met de beschikbare energie.
Robert zegt
Die SUV vorm hebben ze nodig om dat accupakket in de bodem kunnen wegwerken. Zou je de traditionele carrosserievormen elektrificeren, dan krijg je al heel snel hele rare verhoudingen, alsof de wielen te klein zijn, de flanken te hoog, etc.
rollingstoned zegt
Dat SUV-vorm argument kan zo de prullenbak in. Neem b.v. de Model S en de Taycan, die zijn het levende bewijs van het tegendeel.
Edge zegt
Het is meer dat de markt erom vraagt. Tesla Model S, BMW i4 en i5, Peugeot e208, Opel Astra Electric, het zijn zomaar wat voorbeelden die aantonen dat je prima elektrische auto’s kunt maken in de traditionele carrosserievormen zonder dat dit ten koste gaat van de verhouding of dat je noemenswaardig veel binnenruimte verliest.
mashell zegt
Als je een auto wilt die “efficiënt omgaat met de beschikbare energie” moet je per direct stoppen met verbrandingsmotoren, daar gaat twee derde van de energie verloren aan geluid en warmte, sommigen noemen dat beleving maar eigenlijk is het verspilling.
Een SUV gebruikt een procent of 20 meer dan een sedan of station van vergelijkbaar formaat, daar krijg je meer rijcomfort vanwege langere veerwegen, beter uitzicht en betere instap voor terug. Niet gek dat inmiddels de meerderheid van de nieuw kopers daarvoor kiest. Waarom eigenlijk dat gezeur daarover?
O plaat zegt
Omdat ze lelijk zijn en ruk wegligging hebben? Rij comfort heb je in full size sedans. Die combineren luxe met sportieve wegligging.
mashell zegt
Sportieve wegligging en comfort is compleet tegenstrijdig. En wegligging van SUV’s is door het ietsjes hogere gewicht helemaal prima (want meer gewicht is een betere wegligging). Sportief en lichtvoetig rijgedrag is een andere naam voor een slechte wegligging. Mazda maakt er zich bij de MX5 telkens druk om dat die niet meer grip (geen betere wegligging dus) krijgt want dan gaat de sportiviteit verloren. Full size sedan’s hebben minder interieur ruimte, minder veercomfort en dat is ook de reden dat sedan’s als de S-klasse steeds meer vervangen worden door GLS en Range Rover achtige modellen, die zijn in comfort gewoon beter.
rollingstoned zegt
Omdat objectief én rationeel gezien SUV’s gewoon een bar slecht concept zijn. Wat feiten op een rijtje:
– Hoger gewicht
– Meer bandenslijtage, dus meer uitstoot van fijnstof
– Aerodynamisch slecht, wat resulteert in een hoger verbruik (en meer wind en bijgeluiden)
– Duurder qua aanschaf, onderhoud, verzekering en wegenbelasting
– Onpraktisch vanwege de grote afmetingen, zeker in de stad; onze infra is er helemaal niet op berekend
– Kosten veel meer qua dure en schaarse grondstoffen, omdat ze zo lomp groot zijn
– Slechtere rijeigenschappen dan een equivalente sedan, hothatch of stationwagon
– Geven de bestuurder een vals gevoel van veiligheid, terwijl ze juist een stuk onveiliger voor andere medeweggebruikers zijn
Enz. Enz. Maar goed. Deze trend doet de huidige milieuwinst van elektrisch rijden totaal teniet. En die hoge zit en dat betere zicht gaan natuurlijk ook niet meer op als iedereen in zo’n SUV rijdt. Rest de alleen de ‘fijne hoge instap’. Niet echt een goed argument om de alle nadelen van SUV’s te rechtvaardigen.
https://nos.nl/artikel/2300999-de-suv-is-populair-en-daardoor-blijft-de-co2-uitstoot-van-auto-s-stijgen
michaelras zegt
Ja, NL weet gewoon niet wat goed voor ze is. Want ze willen allemaal een SUV of crossover. En terecht natuurlijk.
kreukelzone zegt
Dank voor de samenvatting, je slaat de spijker op z’n kop. Hoge instap komt wel als ik richting de pensioenleeftijd ga, gelukkig hebben we nog even.
mashell zegt
” Deze trend doet de huidige milieuwinst van elektrisch rijden totaal teniet”
Nee, daar heb je een gebrek aan kennis van zaken. Per kilometer heeft een EV maar een derde van de hoeveelheid energie per kilometer nodig in vergelijk met een verbrandingsmotor, die laatste zijn nogal schandalig inefficient. Een SUV verbruikt pakweg 20% meer. Dat doet een zescilinder ook t.o.v. van een viercilinder en daar wordt niet over gezeurd, want sportief.
Een SUV heeft zeker geen slechtere rijeigenschappen, ze hebben meer comfort en dus juist betere rijeigenschappen want comfort heb je elke kilometer op de openbare weg wat aan, sportiviteit alleen op het circuit.
De hele maatschappij is doordrenkt van dat sportiviteit goed is en ik zal maar even in huid van Sigmund Freud kruipen: “dat ist vanwege die seksuele aantrekkelijkheid”. Maar dat geldt alleen voor je eigen lichaam. Met een dik lijf in een sportief joggingpak en met sportschoenen aan in een verlaagde 3 serie stappen maakt je echt niet aantrekkelijker.
Ook zijn SUV’s niet echt groter dan een sedan of station uit dezelfde klasse, alleen wat hoger. Er zijn ook niet veel meer grondstoffen voor nodig, want alleen ietsjes hoger. Vaak (niet eens bij elk model) is de interieurruimte van een SUV wat hoger wat sterk werkt voor de ruimte beleving van de inzittenden. De nadelen van SUV’s zijn maar klein, de voordelen best serieus voor wie er voor openstaat.
O plaat zegt
Elke maar dan ook elke suv waar ik al in gereden heb heeft een waardeloze wegligging tegen over een evenwaardig laag voertuig.Dat ontkennen is het zonlicht ontkennen. Neem nu de X6 die stuurt op elk vlak slechter dan de 5 serie en bied minder ruimte dan de 5 serie. Ja sportief rijgedrag is een overuigende factor om naar een sedan te gaan. Maar belangrijker voor mij is schoonheid mooie wagens zijn altijd coupés en sedans, we zijn schoonheid verloren uit ons maatschappij en dat zie je niet enkel aan de suvs ook aan het kleuren palet waarin ze komen.
rollingstoned zegt
Wat een treurnis weer, deze zeecontainers op wielen.
O plaat zegt
Als je niet in de markt bent voor een crossover hebben ze niets, maar toch mooi 3x de zelfde wagen ontworpen.
heckblende zegt
“Mom, I want a Polestar”
– “We have Polestar at home”
Polestar at home:
mashell zegt
Die EV3 is de XC30 concurrent bij uitstek, de EV4 vind ik er fantastisch uitzien.
anthwan zegt
Ik zie hier niet meer dan 3x dezelfde auto met enkel een andere achterkanten.
Zielloos en inspiratieloos.