Crash minder en betaal minder. Simpel eigenlijk.
Verzekeraar Interpolis start vandaag in samenwerking met Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een groot opgezet onderzoek onder autorijdende jongeren. Omdat jugend tussen de 18 en 25 jaar 5 tot 7 keer meer kans op een verkeersongeval maakt ten opzichte van ervaren automobilisten (30-59 jaar), gaan ze de komende anderhalf jaar experimenteren met een speciaal programma dat de rijveiligheid van jongeren een boost moet geven.
Daarmee willen ze het aantal verkeersongevallen fors terugdringen, en uiteraard de schadelast drukken, met minimaal 25%. Tijdens dit tweedaagse experiment toetst Interpolis onder 480 jongeren welke vormen van training het best bijdragen aan de rijvaardigheid: een fysieke rijvaardigheidstraining (op de weg), een virtual reality rijvaardigheidstraining (met Oculus Rift) of een mobiele rijvaardigheidstraining (via iPad).
Waarom dit u zou moeten boeien? Wel, mochten de resultaten hoopvol zijn, en jongeren daadwerkelijk minder stuk maken na zo’n training, dan is de kans groot dat dit effect heeft op de verzekeringspremie. Een woordvoerder van Interpolis sluit niet uit dat er dan een beloningssysteem komt voor goed gedrag, of dan de prijs van een autoverzekering – jongeren betalen nu gemiddeld 5 keer meer – simpelweg omlaag gaat.
Foto: Sait van Altijd Geslaagd met toekomstige brokkenmakers
wallietax zegt
“jongeren”
almera-ga16det zegt
Het idee is goed maar de uitwerking wat minder
noodles zegt
Laat die “jongeren”eerst eens een jaar of 2 met een oude RWD Ascona rijden, leren ze een beetje echte wagenbeheersing en wanen ze zich niet onkwetsbaar.
Gewoon terug naar de basis, het is immers niet alleen verstand dat met de jaren komt bij de groep die minder schade rijdt.
Zij hebben voor een groot deel nog leren rijden in auto’s waarbij lompgedrag niet werd gemaskeerd door computergestuurde beschermengeltjes.
ruzzz zegt
@noodles: De groep jongeren die nu roekeloos in hun ”computergestuurde” auto’s de weg onveilig maken zullen net zo roekeloos zijn in hun aftandse Ascona. Daarnaast hebben de meeste ongelukken die jongeren maken vrij weinig met wagenbeheersing te maken, ze zijn gewoon druk op facebook/whatsapp, stomdronken, of komen gewoon rijervaring te kort.
noodles zegt
@ruzzz:
En hoe komt het dat ze denke dat ze kunnen bellen, whatsappen en dronken achter het stuur kruipen?
Als.ze hun volledige concentratie nodig hebben om de auto te besturen zullen ze dat wel laten.
De echt hardleerse neem je dat pasje gewoon af en geef ze een nieuwe kans als ze die verantwoordelijkheid wel aankunnen.
Tegen de tijd dat ze de dertig gepasseerd zijn.
ruzzz zegt
@noodles: ”En hoe komt het dat ze denke dat ze kunnen bellen, whatsappen en dronken achter het stuur kruipen?”
Dat komt omdat die groep jong en roekeloos is, ongeacht het voertuig. Ik durf zelfs te wedden dat die ”computergestuurde auto’s” waar jij zo op af geeft levens heeft gered van zowel deze jongeren als ook levens van derden.
De groep jonge wegmisbruikers waar het hier om gaat zijn van alle tijd. Dat heeft niets met ABS/Cruise Control/ESP te maken.
silenro zegt
@noodles: Het heeft er misschien ook wel mee te maken dat de huidige jeugd vaak geen geld heeft voor een eigen auto. En voordat ze dan de verkeerservaring van de gemiddelde automobilist hebben duurt gewoon langer..
Volgens een onderzoek wat ik een tijdje terug tegen kwam is een bestuurder pas redelijk ervaren na 150.000km achter het stuur. En niet iedereen red dan binnen 2 jaar zoals ondergetekend persoontje. Dus helemaal kwalijk te nemen is het niet mijn inziens..
roppp zegt
@noodles: dan snap je het niet. De meest gevaarlijke situaties heb ik juist meegemaakt in dat soort auto’s met mensen achter het stuur die dachten rallycoureur te zijn. Bovendien heb je niets aan ervaring met een achterwiel aangedreven auto als je daarna in een tiendehands Golf V stapt.
clarkson zegt
Cash minder betaal minden? Je bedoeld: Crash minder betaal niet meer?
danmar zegt
De groep 25 tm 29 jaar stopt even met rijden tot ze 30 zijn?
lekbak zegt
@danmar: uiteraard, heb een paar jaar geleden mijn auto’s weg gedaan. Maar ik mag alweer bijna rijden gelukkig…
johanhummer9 zegt
@lekbak: mag? ben je stout geweest?
Ozan zegt
De verzekering van mijn vader met 17 jaar no claim blijft (zolang ik nog studeer en niet fulltime werk) toch iets aantrekkelijker!
BmwMPower zegt
@Ozan: ben jij er zo een….
Ozan zegt
@BmwMPower: ja. Nu nog wel, als 19 jarige student gaat de verzekering voor een Spark uit 2011 op eigen naam mijn pet toch net iets te boven… betaal overigens wel alles(MRB, brandstof, onderhoud, eventuele schade etc.) zelf, dus snap het probleem niet helemaal?
bimmerfanatic97 zegt
@ozan: waarom verdedig je je überhaupt? Het is niet meer dan logisch dat je je zak niet leeg wil laten kloppen toch?
Ozan zegt
@bimmerfanatic97: Yay, iemand de me begrijpt, dankje! :D
yupyup zegt
@ozan: tenzij jij jezelf als regelmatige bestuurder heb opgegeven ben je alleen wel de l*l als je betrokken raakt bij een (ernstig) ongeval.
Ozan zegt
@yupyup: geldt dat ook als ik niet de schuldige ben?
yupyup zegt
@ozan:: ja, een verzekeraar doet in het geval van een grote schade altijd zijn best om zo min mogelijk te hoeven betalen. Als jij niet geregistreerd staat als regelmatige bestuurder bega je verzekeringsfraude en rij je technisch gezien onverzekerd rond. Daarnaast zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje, daar kan je, hoe goed jij zelf ook vindt dat je kan rijden, best zelf schuldig aan zijn.
Ik heb het een keer mee gemaakt dat het fout ging bij een dergelijke constructie (auto op naam van de ouders verzekerd) en dat liep niet leuk af… Laten we zeggen dat het betreffende meisje nog steeds betaald en de meeste verzekeraars haar nu weigeren.
Ozan zegt
@yupyup: Je hebt gelijk wat betreft dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat ook ik fouten kan begaan.
Maar ik neem aan dat ik toch zeer zeker wel in de auto van mijn vader mag rijden. De rest van het gezin gebruikt de auto ook regelmatig, aangezien een Spark een iets logischer boodschappenwagentje is dan een ‘fünfer’. Moeten zij ook allemaal ingeschreven staan?
yupyup zegt
@ozan: in principe verzeker je de auto op naam van de persoon die er het meest inrijdt. Als bijvoorbeeld jou vader de eigenaar is van de auto, maar jij rijdt er meer in, dan bieden de meeste verzekeraars de optie ‘regelmatige bestuurder’ waar je de naam van degene die hem veel gebruikt kan invullen. Als de rest van jou gezin er minstens net zoveel in rijdt zou ik hem ook gewoon op één naam verzekeren. Echter dacht ik dat bedoelde dat de auto op naam van jou vader staat, en jij vrijwel alle kilometers met de auto maakt. Dat is dan niet verstandig. (Overigens maakt het niet uit of het een spark of een 5 serie betreft, in het geval van dat meisje ging het ook om een boodschappen wagentje, een corsa.)
Ozan zegt
@yupyup: duidelijk, danku!
ramon zegt
@yupyup: Want? Iemand mag zijn auto niet uitlenen? Laat die verzekering maar bewijzen dat hij er (afgezien van het moment van het ongeval), regelmatig mee rijdt dan.
yupyup zegt
@ramon: geloof me, als de schade groot genoeg is doen ze dat. Bij die kennis waar ik in het vorige bericht over poste doormiddel van een buurtonderzoek.
En dan zeggen mensen: hoe groot is de kans dat ik betrokken raak bij zo’n ernstig ongeluk? Probleem is dat als je wel betrokken raakt de verzekering juist op dat moment het hardst nodig hebt. Dat meisje heeft nog steeds spijt dat ze op deze manier geld heeft willen besparen.
reistje zegt
@Ozan: Zou er mee opletten waar je die info post inderdaad.
purepet9000 zegt
@ozan: Wat rijd je?
harrie zegt
Sait! Hoe zou het met hem zijn?
baasbas zegt
Niet dood gaan was niet voldoende motivatie?
germancarsftw zegt
Ik erger me soms wel eens aan mijn leeftijdsgenoten. Ik ben nu 19 jaar, heb m’n rijbewijs net 2 jaar en rij per week gemiddeld 150-500 km voor mijn werk als Hiker in verschillende auto’s (heb geen eigen auto dus hier moet ik het voorlopig maar even mee doen). Ik kan er echt met m’n hoofd niet bij waarom mensen bijvoorbeeld zitten te appen in de auto. In het verkeer heb je niet alleen een verantwoordelijkheid ten opzichte van jezelf, maar met name ten opzichte van je medeweggebruikers. Hoe vaak komt het wel niet voor dat ik met de cruise op 107 over de A2 sukkel, en dat ik weer iemand van links naar rechts over z’n rijstrook zie zwalken omdat hij/zij bezig is met appen, make-up of andere zaken die totaal niet relevant zijn tijdens het autorijden. Vaak zijn dit inderdaad jongeren, maar geregeld ook een ouder iemand. Ik snap dat autorijden over de A2 best saai is, maar dat geeft nog geen excuus om dan maar iedere vorm van verantwoordelijkheidsgevoel uit het raam te gooien. Zet dan gewoon een lekker muziekje op en sukkel voort. Die telefoon kan wel even een halfuurtje wachten.
6cilinder zegt
@germancarsftw: dat komt omdat die mensen niet geintereseerd zijn in auto’s/ auto rijden en dus ook niet volledig nadenken bij wat ze aan het doen zijn. Het komt dus op de tweede plek en je plek op de sociale ladder is voor die personen belangrijker helaas….
miezemiez zegt
@6cilinder: Dan heb je ook nog de groep die zo erg geinteresseerd is en fanatiek zijn met auto’s/autorijden dat ze een bocht / remweg of gevaar verkeerd inschatten.
germancarsftw zegt
@6cilinder: Helaas wel, ik snap best dat de doorsnee mens de auto slechts ziet als een middel om van A naar B te komen en dat sommigen dat proces best saai vinden (al heb ik nog nooit iemand gehoord die een hekel heeft aan autorijden). Maar als je je blijkbaar niet beseft dat je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt tijdens het autorijden, mag je wat mij betreft daar linksom of rechtsom best flink voor gestraft worden. Niemand wil graag naar een (dure) gedragscursus bij het CBR, en niemand wil een vette prent (zeker jongeren niet). Laat ze dus maar strenger controleren op het gebruik van mobiele telefoons in de auto voor andere dingen dan navigatie. Wie niet horen wil, moet maar voelen. In de portemonnee.
Ozan zegt
@germancarsftw: hiking heb ik ook een tijdje gedaan, leuk werk op het reizen met OV na… Neusje van de zalm is voor mij een 328i toruing geweest!
germancarsftw zegt
@ozan: Hiking is mooi werk inderdaad! Wat je zegt over het OV onderschrijf ik helemaal, soms kom je terecht in van die godvergeten dorpen waar de bus maar 3x per dag rijdt, zit je dan. Neusje van de zalm is voor mij (tot nu toe) een A6 Avant!
Citrofiel zegt
@germancarsftw: Zeker is hiken leuk! Ik ga binnenkort stoppen wegens het verlopen van mijn OV-kaart, maar het is bijzonder leuk geweest om veel verschillende auto’s te rijden. Wel merkte ik dat het soort auto’s erg regio-afhankelijk kan zijn. Hier in Twente heb ik nooit iets echt bijzonders op kunnen halen, dat waren altijd vervolgritten. A6 en Q5 basismotoren heb ik ook wel gehad, maar mijn topper was een Seat Leon Cupra R. Helaas een kort ritje, maar wat bruut zeg, 265pk in zo’n auto. :D
Ozan zegt
@germancarsftw: ja precies, ik heb een keer een C3(wat een kut automaat zeg) in Dinxperlo afgeleverd. Moest met 3 verschillende Mercedes Sprinters als OV naar het dichtstbijzijnde treinstation.
reistje zegt
Ik ben benieuwd maar betwijfel of dat deze oplossingen helpen. De fysieke rijvaardigheidstraining lijkt mij dan nog het nuttigste, maar wat moet ik daarbij voorstellen? Een slipcursus of gewoon les-achtige activiteiten?
Het lijkt mij dat veel jonge bestuurders gewoon het inzicht nog niet hebben. Ook merk ik dat steeds meer jongeren erg onzeker zijn over hun rijkunsten, hoor de laatste tijd schokkend veel dat mensen het eng vinden. Uiteraard is er ook een groep die juist zekerder is dan goed is. Tel daar de weinige ervaring bij op die veel van deze jonge bestuurders hebben, et voilà.
germancarsftw zegt
@reistje: Ik ben heel blij dat mijn ma me, zodra ik alleen mocht rijden, op slipcursus heeft gestuurd. Was een erg leerzame en leuke dag, en je stapt echt met veel meer vertrouwen in de auto. Zouden meer mensen moeten doen!
moveyourmind zegt
Vijf keer meer premie voor de autoverzekering betalen als je jong bent?
Logisch dat je wat meer betaal omdat het risico een stuk hoger ligt, maar als jongere mag je wel de volle mep betalen voor je zorgverzekering om zo solidair te zijn met de babyboomgeneratie die in rap tempo aan het aftakelen is.
En pensioenpremies afdragen terwijl je zelf pas mag stoppen met werken als een beëdigd arts je overlijdensverklaring heeft ondertekend en geen seconde eerder.
Sterker nog, je mag nu nog meebetalen aan de lamballen in de jaren zeventig die zich per direkt af lieten keuren toen het kabinet Den Uyl de WAO invoerde omdat de gasinkomsten oneindig waren en er koste wat het kost doorheengejaagd moest worden.
Blij dat ik niet jong meer ben, ik zou me vreselijk genaaid voelen met de wetenschap dat je wel voor de generaties voor jou mag dokken terwijl zij totaal niet solidair zijn met jou. Anders betaalde je gewoon evenveel premie als de babyboomers die nu met de dikke pens voor de caravan op de Spaanse camping liggen te bakken.
Okkii zegt
@moveyourmind: ????????????????
baasbas zegt
@moveyourmind: De oplossing is simpel. Zorg voor een babyboom in de generatie onder je en je ouwe dag zit je geramd :-)
9000cse zegt
@moveyourmind:
Ik vermoed dat je referentiekader beperkt is tot je eigen direkte omgeving.
noodles zegt
@9000cse:
Juist, toen ik 30 jaar geleden mijn eerste autootje kocht betaalde ik ook gewoon een rooitje premie per jaar voor een Fiat 126.
Maar wij jankten niet, waren niet verongelijkt, je wist gewoon dat het zo werkte.
moveyourmind zegt
@9000cse: Dat klopt. Gelukkig kan ik er prima mee leven en heb ik er zelf minder last van dan anderen.
Dutchdriftking zegt
Ik ben benieuwd wat dit in de praktijk oplevert.
philipf zegt
Ik mag het hopen!
ej20g zegt
Ik hoop dat dit onderzoek resultaat geeft, de verzekeringspremies zijn echt belachelijk hoog en de verhoudingen zijn zoek. Ik betaal 50 euro per maand voor een Fiat Seicento 0.9 met 39 pk (officiëel mijn auto, ik gebruik ‘m alleen nooit). De Volvo op mijn naam was te duur (125 euro per maand), dus die staat op naam van één van mijn ouders.
De oorzaak mag duidelijk zijn: de jongeren van mijn leeftijd die als een mongool rijden. Die geven jongeren zoals ik een slechte naam en zorgen indirect voor de hoge premies. En ik kan daarom de verzekeraars best begrijpen, alleen zo jammer dat alle jongeren over één kam geschoren worden.
Citrofiel zegt
Als 24-jarige betaal ik (al jaren) 25 euro per maand. Oldtimerverzekering, maar wel dagelijks gebruik mogelijk (niet dat ik dat doe, puur hobbymatig). Enige jammere is dat ik geen schadevrije jaren opbouw. Dat ga ik voelen als ik wel een dagelijkse auto nodig ga hebben…
mrrallycross zegt
Hehe
cthijs zegt
Met jongeren bedoelen ze eigenlijk petje