De prijzen stijgen. Van gas, energie en.. ook de kosten voor een parkeervergunning!
Verdorie, alsof het leven al niet duur genoeg is. In veel gemeenten zijn de prijzen voor een parkeervergunning weer gestegen. Afhankelijk van de gemeente, stegen de prijs met gemiddeld 1,2 procent. Dat blijkt uit een publicatie van Vereniging Eigen Huis. De organisatie liet Marlyse research onderzoek doen in 119 gemeenten
Gemiddeld 1,2 procent is niet veel. Uitschieters waren er echter ook. In vier gemeenten gingen de kosten met meer dan 10 procent omhoog. ‘s-Hertogenbosch en Utrecht bijvoorbeeld, met 17,4 procent. En ook Meppel met 20,1 procent. De grootste stijging vond plaats in de gemeente Nijkerk, daar gingen de kosten voor een parkeervergunning met maar liefst 21,4 procent omhoog
Gemeenten mogen zelf een prijs hanteren. Daardoor zijn de verschillen erg groot. In hartje Amsterdam ben je bijna negen keer meer kwijt voor een parkeervergunning qua kosten in vergelijking met het centrum van Den Haag.
Het zijn niet alleen maar stijgers. Er zijn ook dalers. In Nijmegen gingen de kosten voor een parkeervergunning met 73,3 procent naar beneden. Een kleine kanttekening. Een parkeervergunning voor tweede of derde auto is wel duurder geworden.
De gemeenten hebben uiteenlopende redenen waarom de tarieven omhoog gaan. De ene gemeente wil de omgeving meer autoluw maken. De ander wil de extra inkomsten gebruiken om financiële tegenvallers op te vangen. En weer een ander probeert op deze manier de parkeerdruk te verlagen.
VeniVidiVici zegt
Ach wel ja toe maar weer. Het punt is alleen dat je in de toekomst nooit lees “prijzen dalen flink”
lpgbarrel zegt
@venividivici: Dat is economisch ook niet de bedoeling. Maar ‘ons’ inkomen zou harder moeten stijgen dan de prijzen ;-)..
VeniVidiVici zegt
@lpgbarrel: Ah ja, en wie betaald dat inkomen… precies de werkgevers. En waar halen de werkgevers dat extra geld daarvoor vandaan… precies, weer bij de consument met prijsverhogingen van producten. Punt is de overheden (lees ambtenaren) zijn de schuldigen die, i.p.v. alles met rust te laten, de boel maar lekker duurder maken (allerlei smoezen voor) om zo de staatskas te spekken en zo daarmee allerlei onzinnige klimaat en solidaire weldoener hobbies te kunnen bekostigen. Om nog maar te zwijgen over de karrenvrachten met geld wat naar de Europese Unie gaat (Kabouter Plop Timmermans neemt nog een flesje Moët hoor)
mashell zegt
Zo de hele rechte propaganda kast is weer eens open getrokken…
Nederland is een klein land maar wel met een belachelijk grote haven, een belachelijk grote luchthaven en een belachelijk grote veestapel. En dat kan allemaal dankzij die EU. We verdienen als Nederland gigantisch aan de EU, sterker nog we hebben alleen dankzij de EU nog bestaansrecht.
Je geeft de ambtenaren de schuld maar het beleid wordt door de politiek bepaald, de ambtenaren voeren slechts uit. Dus als jij het leven te duur vindt moet je niet op rechtse partijen stemmen die voor lage belastingen voor bedrijven en hoge belastingen voor burgers zijn maar moet je links stemmen waar betaalbaarheid voor de burger wel meetelt. Probleem is alleen dat het Nederlandse volk zo gigantisch dom is geworden dat ze willens en wetens tegen hun eigen belangen in stemmen.
Dus ik zou zeggen laten we stoppen met rechtse hobbies als bedrijven vrijstellen van belastingen en rare vrije markt experimenten die duidelijk mislukken (vrije sector woning huur), de veel te ver uit de kluiten gewassen veeteelt, de verdozing van het landschap, de slechte behandeling van ZZPers, etc.
VeniVidiVici zegt
@mashell: Tja het is een gecompliceerd verhaal hier in NL. En al die splinterpartijtjes wat het eeuwige polderen in stand houd schiet ook niet op! O en de politiek valt ook onder ambtenarij hoor. En te duur leven is wat anders dan alles zomaar geleidelijk en onredelijk duurder lopen maken.
herve11f zegt
@mashell: Over welke bedrijven heb je het die je meer wil belasten? De multinationals? Die kan je nationaal niet pakken. De nationaal sterke bedrijven? Diegenen die de lokale bevolking werk en brood verschaffen? Ook niet? Dus de enige die overblijven zijn de middenstanders. Ja, ga die nog wat meer belasten want ze hebben het al zo breed, niet? Dan maar de burger plagen met allerlei nonsens belastingen, zeker? Precies… Er is geen links of rechts. Er is betalen of betalen. De rest is inderdaad propaganda.
berlinetta zegt
Nee, want dan krijg je deflatie. Net als inflatie is deflatie ook niet wenselijk, omdat men dan aankopen gaat uitstellen omdat de prijs toch wel zullen dalen. Dat is uiteraard niet goed voor de economie.
Joris24 zegt
Afgezet tegen de inflatie wordt het goedkoper. Overigens loopt dat met brandstofprijzen ook niet zo heel erg uit de pas. Eind 2010 betaalde je gemiddeld 1,50 per liter benzine. Nu, ruim 11 jaar later tegen zeg gemiddeld 2,5% inflatie kom je gemiddeld tegen 2 euro per liter uit (grof genomen, de uitschieter agv internationale onrust daargelaten). Aangezien de geldontwaarding ongeveer even hard gaat, is de brandstof dus ongeveer even’duur’ als 11 jaar geleden.
Ik hoop voor eenieder hier ook dat zijn inkomen met gemiddeld 2% per jaar stijgt (alsmede de gemiddelde lonen), en bij een normale inflatie (dit jaar zal wel anders worden) worden de absolute waarden dan wel hoger, maar dat heeft geen invloed op je koopkracht.
Natuurlijk zijn er wel andere zaken die sneller duurder worden dan de inflatie, maar als je het hebt over een gemiddelde stijging van parkeerkosten van 1,2% in feb 2022 heb je het afgezet tegen inflatie van 7% oid effectief alsnog over een prijsdaling.
faalhaas zegt
Maximaal straffen die milieuvervuilende burgers!
Dutchdriftking zegt
Alleen al hierom erg blij met parkeren op eigen grond.