We zetten op een rij wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van een eigen laadpaal.
Als je een elektrische auto hebt én over een oprit beschikt is een eigen laadpaal een must. Iedere ochtend met een volle accu vertrekken maakt het elektrisch rijden een stuk aangenamer. Daarvoor moet er wel het een en ander geregeld worden, van het kiezen van de juiste laadpaal tot de installatie ervan.
Bij het kiezen en installeren van een laadpaal zijn er zaken waar je op moet letten. Dingen waar je normaal misschien niet over nadenkt. Precies om die reden hebben we de belangrijkste vragen bij het aanschaffen van een eigen laadpaal op een rij gezet.
De volgende vragen beantwoorden we samen met Bart, een laadpaaladviseur van Essent, in de video.
#1 Kan mijn auto aan deze laadpaal?
De eerste stap is een laadpaal zoeken die bij je auto past. Daarbij moet je kijken naar het aantal fasen (een of drie), de specifieke aansluiting (de juiste stekker dus) en het laadvermogen van de paal.
#2 Waar plaats ik de paal?
Als je de juiste laadpaal hebt gevonden moet je ook een geschikte plek hebben om deze te installeren. Daarbij moet je rekening houden met zaken als de locatie van de laadklep op je auto en de manier waarop je wil parkeren. Het is handig wanneer het laadpunt in de buurt van de meterkast wordt opgehangen of neergezet. Wanneer je een overkapping of een carport hebt, dan is het aan te raden om te kijken of hij daar kan hangen, want dan sta je altijd droog. Allemaal zaken om rekening mee te houden.
#3 Wil ik een vaste of een losse kabel?
Qua kabels heb je de keuze uit een losse kabel en een vaste kabel. Een losse kabel is meer gedoe, want die moet je telkens opbergen, dan heb je dus na een regenbui vaker een natte kabel in je handen. Voordeeltje is dat zo’n kabel vaak wel langer meegaat, want een kabel die altijd blootgesteld is aan de elementen slijt ook.
#4 Kan mijn meterkast het aan?
Misschien kan je auto drie fasen laden, maar je meterkast moet dit natuurlijk ook aankunnen. Wat oudere huizen hebben soms nog een één fase aansluiting. Je zult de stroomaansluiting dan moeten verzwaren. En een zwaardere aansluiting betekent soms ook hoger maandelijks vastrecht (hogere maandelijkse lasten dus). Weet je niet zeker welk type meterkast je hebt? De laadpaaladviseurs van Essent helpen je hier graag bij.
#5 Wil ik load balancing?
Je kunt ook kiezen voor een laadpaal met load balancing. Dat betekent dat je laadpaal rekening houdt met het stroomverbruik van andere apparaten en zo voorkom je dat de boel overbelast wordt. Maar load balancing is wellicht niet in elke situatie nodig en er kunnen kosten aan verbonden zijn. Goed om hier dus even op te letten.
#6 Hoeveel laadsnelheid heb ik nodig?
Met een normale driefasenaansluiting kun je in principe met 11 kW laden. Dit is voldoende om je auto ’s nachts op te laden. Mocht je toch meer willen dan kun je ook kiezen voor een 22 kW-lader, waarmee je dubbel zo snel kunt laden (mits je auto dat aankan).
#7 Zit er een abonnement bij de laadpaal?
Naast de kosten van de laadpaal zelf en de installatie kunnen er in sommige gevallen nog abonnementskosten bij komen. Het gaat dan meestal om een abonnement voor een laadpas of voor online diensten. Let hier dus goed op bij de keuze voor een laadpaal.
#8 Wie kan ik laten laden bij mij thuis?
Een vaak gestelde vraag is of iedereen bij jouw laadpunt zijn auto op kan laden. Dit is wel degelijk te beveiligen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. De simpelste is de laadpaal in huis uitzetten, dit kan vaak in de meterkast. Maar dat is wellicht wat onhandig, al doen veel mensen het wel wanneer ze een paar weken op vakantie gaan. Logischer is het wellicht om bij de laadpaal in te stellen welke laadpassen er toegang hebben om te laden. Zo kunnen mensen die op bezoek zijn bijvoorbeeld wel via jouw laadpaal laden.
#9 Hoe kan ik ervoor zorgen dat de stroomkosten van de leaseauto op de juiste plek terecht komen?
Wanneer je een elektrische auto van de zaak rijdt, dan is vaak het opladen ook onderdeel van het leasecontract. Bij thuis laden moeten deze kosten vervolgens doorbelast worden aan de leasemaatschappij. Dit is mogelijk door gebruik te maken van je zakelijke laadpas. Een slimme laadpaal kan dan het onderscheid maken dat deze kosten doorbelast moeten worden.
Wil je meer informatie?
Je hebt nu heel wat tips gekregen voor elektrisch laden, in de video gaan we hier nog dieper op in. Wil je meer weten over een passende laadpaal of een laadpas voor jouw thuissituatie? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij Essent. De laadpaaladviseur van Essent geeft passend advies en zoekt samen met jou naar de beste oplossing. Zo kun je straks gerust en opgeladen de weg op!
Habanero zegt
Je moet al eigenaar of huurder zijn van een huis mét quasi onvermijdelijk oprit of toegang naar de straat om in deze selecte club thuis te horen. In parkeergarages van appartementsgebouwen zul je maar heel mondjesmaat echte laadinfra aantreffen. Wil je daar zelf iets gaan doen, kan het echt een moeizaam en peperduur verhaal worden. Het is bovendien het soort van aanpassing waar de brandweer niet echt happy mee is. Sommigen kunnen laden op de parkeerplaats van het werk. Maar we zijn echt heel ver van de realiteit om zo’n laadpaal standaard voor iedere auto-eigenaar te voorzien. Elektrisch rijden is en blijft vooralsnog alleen weggelegd voor een bepaalde elite. Die in zelf-financiering een royaal budget op tafel kan leggen voor de auto, maar meestal is het de (verplichte) keuze van zij die in leasing zitten of de laag jong en dynamisch publiek dat vooral een groen statement wil maken vs de meestal de oudere generatie ICE-fans. Op maatschappelijk vlak zal ergens een weerstandsmoment bereikt worden, voor zover we dit al niet bereikt hebben – ik ben benieuw wat vanaf daar gaat gebeuren want de staatskassen zijn leeg – trouwens, die paar duizend euro maakt weinig verschil in een oplossing die zelfs mét subsidie voor het grootste gedeelte van de burgers onbetaalbaar blijft.
kas_par zegt
Dat het duur is is een feit. Maar onder de streep is mijn elektrische auto toch écht goedkoper dan een vergelijkbare brandstof auto. En dat is zonder eigen oprit, gewoon de publieke laadpaal en dat gaat helemaal prima.
mlo zegt
“Jong en dynamisch” in EV en “oudere generatie Ice-fans”. Wat een onzin weer. En goed onderbouwd ook. Misschien je cookies uitzetten, kreeg je ook nog eens wat ander nieuws te zien.
schuimbekje3 zegt
ik denk dat de hele rits verkeerdom staat.. en dat een groot aantalt vragen achterhaald zijn
de eerste vraag moet zijn, is het zakelijke of privé, dan hoeveel fase aansluiting heb je nu in de meterkast.
namelijk als je eerst al een 1 fase lader hebt geregeld zonder rfid en zonder goedgekeurde kwh meter en DAN erachter komt dat je moet kunnen verrekenen ben je tomatensaus aan gooien om dan te bedenken dat je nog een pizza bodem zoekt.
hoeveel fasen j e nu hebt is ook belangrijker dan hoeveel je auto heeft. het is namelijk bijna volledig irrelevant of je nu een oude japanse 1 fase EV hebt of een moderne europa ev met 3 fasen lader. de prijsverschillen zijn van de laders is nihiel, en als je ooit een nieuwe autokoopt (je ruilt je nissan leaf in voor een idbuzz) dan heb je een oude trage laadpaalmet een verkeerde type 1 stekker… lekker handig…
en ook een losse kabel kun je gewoon aan je paal laten zitten, mensen zien van afstand dat verschil toch niet of het een vaste kabel is en je kunt dan ook nog een auto laden met een andere stekker, zoals een outlander, prius of leaf.
volgens de stroomnetboeren is er geen prijsverschil tussen 1x32A en 3x16A, dus waar het prijsverschil vandaan komt?
als je loadbalancing nodig hebt, moet je geen paal willen.. alleen maar extra kosten en extra problemen.
Griffin zegt
Load balancing werkt prima en kost geen drol. Kastje van een paar tientjes in je P1 port en een dun kabeltje extra van de meterkast naar de paal. Toch handig als je 3-fasen laadt en tegelijk de oven, de afwasmachine en de airco of elektrische verwarming hebt draaien…
Griffin zegt
22 kWh op een thuis aansluiting is zeldzaam en vooral erg duur in netbeheerkosten. 3 x 32A nodig. Daarbij kan je je afvragen of je dat laadvermogen thuis nodig hebt. Zelfs een 100 kWh accu heb je met 11 kW vol in 9 uur.
Belangrijker features zijn o.a. smart charging (zeker als je over zonnepanelen beschikt) en V2G voorbereiding. Ook als je auto nu nog geen V2G ondersteunt.
En niet te vergeten… het opgenomen vermogen van de lader zelf. Er zijn laders die makkelijk 100 kWh per jaar verstoken (dat is slechts 11,5W, maar het ding staat wel altijd aan!). Tip: kies voor de montage een beschutte plek uit en laat bij installatie van een lader met (groot) LCD de backgroundverlichting terug regelen. Een goed beschutte plek betekent ook dat je makkelijker voor een vaste kabel kan kiezen (dan heb je niet zo’n nat ding in je auto rondslingeren).
jvdsanden zegt
Als je een 22kWh laadpaal wilt hebben houdt er dan ook rekening mee dat je de stoppenkast naar 3x35A moet laten ombouwen en dit kost je ongeveer 300 euro voor het ombouwen en je jaarabonnement van naar je netwerkprovider gaat met meer dan 1000 euro per jaar omhoog en niet zoals men hier aangeeft met een paar honderd euro..
Dit heeft dus pas echt zin als je van het GAS af gaat en veel elektrisch rijd en verbruikt.