Japanse merken zijn aantoonbaar slechter voor het milieu dan lieve Europese merken, volgens die partij die het aantoont.
Een nieuwe dag, een nieuw onderzoek. Instanties, stichtingen, belangenbehartigers, onderzoekscentra, marketingbureaus én overheden komen om de zoveel tijd over de brug met een nieuw rapport naar aanleiding van een onderzoek. Sceptici zoeken meteen naar de bron en cancellen ’t direct want er is wel iets mis mee.
We hebben er nu weer eentje en we hebben zo’n voorgevoel dat mensen de uitslag van het onderzoek afdoen vanwege de onderzoeker. Het gaat namelijk om een studie van Greenpeace en dat is voor veel mensen een reden om in het toetsenbord te klimmen en heel boos te worden op de uitstoot van hun Rainbow Warrior. Je weet wel, die oude (inmiddels gezonken) dieselschuit van ze waarmee ze over de hele wereld gingen varen.
Japanese merken slecht voor het milieu
Het gaat in dit geval om de ‘Greenpeace East Asia Investigation’. Daarbij beoordelen de onderzoekers de merken op basis van hoe de verbrandingsmotor in de ban doen en op zoek zijn naar alternatieven. Met name Suzuki werd met de grond gelijk gemaakt. Volgens Greenpeace doet het merk er veel te weinig aan om uitstoot te verminderen. Suzuki staat namelijk helemaal onderaan de lijst van het rapport. Sowieso, Japanse merken zijn slecht voor het milieu, aldus Greenpeace.
Overigens gaat het niet alleen om het aantal EV’s in de showroom of wat de plannen zijn met EV’s. Bij Greenpeace keek men ook naar de complete productieketen. Dus Toyota scoorde enorm slecht omdat slechts minder dan 1 per 400 auto’s elektrisch is. Het Chinese Great Wall (30% van wat ze maken is elektrisch) scoorde belabberd omdat hun productieketen niet milieuvriendelijk is.
Maar wie doen het goed dan?
Maar als Japanse merken slecht zijn voor moedertje natuur, welke merken zijn dan lief voor Flora & Fauna? Dat antwoord is iets waar ome @jaapiyo van gaat kirren, want de Duitse premiummerken Mercedes-Benz (1) en BMW (2) doen het heel erg goed. Deze twee merken hebben hun productieketen perfect voor elkaar, slechts 7,25% van de Mercedessen zijn elektrisch. Bij BMW is dat percentage ietsje hoger (10,32%).
Greenpeace dringt er dan ook keihard op aan om sneller de EV te omarmen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor zichzelf. Merken als BYD en Tesla (die alleen elektrische auto’s verkopen) nemen nu al belangrijke delen van de markt over. Greenpeace gaat overigens (uiteraard) nog een stap verder door te zeggen dat automerken voor 2028 alle verbrandingsmotoren in de ban moeten doen in Europa.
Voor Azië en de VS moet dat in 2030, aldus de mileuclub. Daarnaast moeten fabrikanten investeren in accu-recycling en het milieuvriendelijker maken van de productieketen. Oh, en de medewerkers moeten er ook meer aan gaan verdienen, want dat is ook niet op orde.
Autoblog Nuance!!!
We zien dit overigens min of meer ook in de verkoopcijfers. In de jaren ’80 en ’90 waren Japanse automerken niet aan te slepen. Jazeker, Toyota pakte een voorsprong met hun hybride-techniek, maar verdere maatregelen om de CO2 te beperken worden nu pas doorgevoerd, eigenlijk. Too little, too late. In Nederland betaal je extra veel BPM-boete over CO2-uitstoot van een auto en veel Japanse auto’s hebben dan moeite om prijstechnisch interessant te blijven. Iets dat voorheen een USP was.
Overigens moeten we wel even de hoognodige en inmiddels gepatenteerde Autoblog Nuance aanbrengen. Suzuki is een fabrikant van kleine, lichte en compacte auto’s met relatief eenvoudige techniek. Op die eenvoudige techniek worden ze deels op afgerekend.
Er is echt een verschil tussen theorie en praktijk. De meeste Suzuki’s zijn namelijk eigenlijk ALTIJD heel erg zuinig. Met veel (veelal grote) auto’s die voorzien zijn van plug-in hybride-techniek kán het verbruik erg gunstig zijn, maar als je nauwelijks laadt ook zéér ongunstig. Deze kortzichtige manier van onderzoeken zorgt er tevens voor dat je in Nederland nauwelijks BPM betaalt op een hybride SUV-monster, maar dat A- en B-segment hatchbacks niet te betalen zijn vanwege de BPM boete.
Via: Carscoops
Dutchdriftking zegt
Het oude verhaal van theorie vs praktijk is in deze natuurlijk ook weer toepasbaar. Japanse merken produceren immers ook voertuigen voor delen van de wereld waar er geen of een veel minder goed elektriciteitsnetwerk is, en de betrouwbaarheid van je auto van levensbelang is. In Congo zie je tenslotte vrij weinig i4`s en EQS-en rond rijden.
En de Japanners zijn ook nog eens duurzaam door dat de voertuigen jaren lang tegen lage onderhoudskosten te rijden zijn. Het Japannertje van mijn vrouw is niet mooi, niet snel, gaat als een dweil door de bochten. Maar is zuinig, heeft lage onderhoudskosten, en kost geen drol in de wegenbelasting. Inmiddels 22 jaar oud en 350k km gelopen (heel veel korte stukjes) en nog altijd spint het naaimachientje vrolijk in het vooronder, zonder olieverbruik.
potjak zegt
Onderhoudskosten laag bij japanners? Heb jaren Nissan en Mitsubishi gereden. Zeer betrouwbaar maar niet goedkoop in onderhoud. Mijn huidige auto (BMW) is niets duurder.
Johanneke zegt
Ligt eraan wat je wilt / waar je heen gaat. OEM onderdelen van Japanse merken zijn vaak schreeuwend duur, maar ik laat gewoon non OEM spul monteren indien er wat mis is. En dat laat ik doen bij een garage waar de 5 monteurs samen meer dan 100 jaar werkervaring hebben in een vieze werkplaats, ipv bij een glazen paleis van een merkdealer. Kosten vallen mij ontzettend mee. Plus er is vrijwel nooit wat. Afgelopen week nog:
Apk, kleine beurt, koplampen polijsten, rem vrijmaken want die liep lichtjes aan. 260 euro. Kan er weer een jaar tegenaan ga ik van uit, want de auto is volgens de monteur in goede staat. En dat voor een wagen van nu alweer 17 jaar oud. Wel pas 132k gelopen. Volgend jaar grote beurt, zien of er dan iets is.
techniekmeneer zegt
Komt nog wel..
wimof zegt
Dat is wat een mens nodig heeft
DeWitteCondor zegt
Greenpeace zou onder meer als doelstelling moeten hebben om de wereld op een gedegen manier bewust te maken van milieuconsequenties. Ze zijn nu niet veel beter meer dan XR. Dit soort stemmingmakerij onderzoeken helpen daar niet bij en slaan als een tang op een varken.
– Japanse merken produceren vooral ook veel voor markten waar EV’s/hybrides nog niet geschikt/interessant voor zijn, vanwege het slechte wegennet / gebrek aan laadinfrastructuur.
– Japanse ICE’s zijn over het algemeen nu niet de meest brandstofslurpende voertuigen van deze wereld en er mag ook best meegewogen worden dat de gemiddelde Japanner over 40 jaar nog rond kan rijden terwijl de meeste EVs/hybrides dan al 2 of 3x naar de sloop zijn gegaan, zeker de ‘ premium’ europeanen.
– er lijkt geen enkele aandacht gegeven aan dat we straks ook met een berg afgedankte accu’s zitten waarvan het maar de vraag is wat we daarmee kunnen doen.
Wat een kolder weer dit.
tjorque zegt
Ze stellen toch dat er meer geïnvesteerd moet worden in recyclage van accu’s?
cdlop01 zegt
Greenpeace en ” onderzoek” , lol.
Meen toch dat Japanse merken erg betrouwbare en zuinige hybrids maken die veel langer meegaan vergeleken met Europese merken….dat scheelt heel veel uitstoot. Tevens zitten Stellantis, Gm, Ford etc met de EV handen in de haren omdat er zware verliezen worden geleden op de verkoop van bev’s en het water aan de lippen staat, in ieder geval bij VW. Als de verkopen van VW blijven inzakken in China zal VW nog dit jaar uitstel van betaling aanvragen. Hoe groen is dat. De EV transitie is geforceerd van start gegaan en loopt vast, wat al die rooie rakkers ook vinden of bedenken.