Vorige week werd duidelijk dat Ford onderzoekt of het verstandig is om het verlieslijdende Jaguar van de hand te doen. Ford kocht Jaguar in 1989 voor ongeveer 2,4 miljard euro en had toen erg hoge verwachtingen van het merk. Ondanks zware investeringen is het succes altijd uitgebleven en heeft Jaguar nooit winst gemaakt. Er gaan geruchten dat Ghosn (Renault/Nissan) wellicht een potentiële koper van Jaguar zou kunnen zijn, maar er bereiken ons nu ook geluiden dat de 38 jarige Russische miljardair Oleg Deripaska, eigenaar van het Russische LDV, interesse zou hebben voor Jaguar.
Ondertussen bekijkt Ford tevens of het voor een potentiële koper interessant kan zijn om Jaguar samen met Land Rover als een combi-deal aan te bieden. Ford heeft in Land Rover ook fors geïnvesteerd, maar in tegenstelling tot Jaguar draait Land Rover heel behoorlijk en maakt dat merk wel winst. Vooralsnog zijn er geen knopen doorgehakt, maar we houden je op de hoogte (bron: timesonline en autowired).
dede zegt
ik denk dat ik dan toch maar afzie van aankoop van de nieuwe freelander
Mazzic zegt
Dan rijd ik binnenkort misschien in een R(ussian)RR rond ipv een RR…
Robin zegt
Ooowww ik ben geniaal…
http://www.autoblog.nl/archive/2006/08/02/ford-en-de-toekomst-van-jaguar#comment-71231
Oke misschien een andere rus, maar het punt blijft dat ik geniaal ben.
JPM zegt
Geen goed idee lijkt me, de Russen mogen dan wel geld hebben maar ze hebben zeker geen hart voor deze auto’s. Jaguar moet met gevoel behandeld worden.
Dennis zegt
@Robin: Je zat in ieder geval heel dichtbij. Waarschijnlijk heeft jouw reactie op Autoblog ze op een idee gebracht. ;)
autoliefhebber zegt
Verloren zaak Jaguar. Teert teveel op oude roem en heeft zijn naam flink verpest door onbetrouwbaarheid. Diesels kwamen te laat en zijn niet krachtig genoeg in vergelijking met de Duitse concurrentie. Ook niet goed aangehaakt op de SUV-rage, daarin wordt het grote geld verdient (bv. door BMW). Je moet maken wat de markt vraagt als je wilt overleven. Ik snap niet wat Renault met deze bodemloze put moet.
Johannes zegt
Jaguar is inderdaad over. Te laat, te conservatief, te ver van het heden en de markt.
Een laatste verstokte Conservative en een enkele nostalgische enthousiasteling (waartoe ik mijzelf reken…) is een wat kleine markt om te overleven.
Dood- en doodzonde, maar de Britten moeten het exploiteren van automerken nu maar achter zich laten. Het debacle om British Leyland was ook zo’n bodemloze put.
Toch vreemd dat het de Britten niet lukt wat de Fransen wel is gelukt: Peugeot/Citroën en Renault zijn toch wél van de afgrond gered en staan al lange tijd weer succesvol in de markt.
dekster zegt
kunnen ze jaguar niet gewoon terug jagaur maken met land rover erbij etc.?
autoliefhebber zegt
@Toch vreemd dat het de Britten niet lukt wat de Fransen wel is gelukt: Peugeot/Citroën en Renault zijn toch wél van de afgrond gered en staan al lange tijd weer succesvol in de markt. @
Is niet gek. Frankrijk is een ambtenarenland waar staatsbedrijven elkaar overnemen en schulden op die manier worden gesaneerd op kosten van de belastingbetaler. Begin jaren negentig voor 12 miljard franse francs inzake Renault!
Engeland is een liberale markteconomie, vergelijkbaar met de VS waar dat soort bedrijven gewoon failliet gaan.
British Leyland was ook geen staatsbedrijf zoals Renault wel was.
Alles wat British Leyland produceerde wel toch wel verkocht, met name aan de koloniën. Kwaliteit was niet belangrijk. Toen het afgelopen was met de koloniën, was het ook afgelopen met Leyland (ooit de grootste vrachtwagenfabriek van Europa) en met de personenauto’s.
Nu nemen de koloniën Engelse bedrijven over.
Johannes zegt
@ autoliefhebber:
Ik volg je redenering wel, maar je kunt toch niet ontkennen dat er erg veel staatsgeld in British Leyland verdwenen is? BL was toch ook een bodemloze hongerige maar onbevredigbare wensput
En PSA is toch nooit een Staatsbedrijf geweest?
Bovendien is mijn stelling: blijkbaar zijn PSA en Citroën er wél in geslaagd om met geld (ongeacht of dat van de Staat, Ford, Volkswagen of BMW komt..) uiteindelijk een succesvolle modellenpolitiek te voeren en economisch te overleven. Terwijl, ná British Leyland, nu ook de resterende Britse merken één voor één wegvallen. Het is toch typisch dat op het moment dat Honda zich uit Rover terugtrok en ondanks de kapitaalinjectie van BMW dat bedrijf inmiddels ook is omgevallen? Alleen LR lijkt te overleven uiteindelijk.
autoliefhebber zegt
BL heeft wel subsidies gehad maar niet op dezelfde schaal als in Frankrijk.
Daarom was het ook niet voldoende.
BL had teveel merken die hetzelfde soort auto’s produceerden, soms verschilde alleen het badge en de grill.
Daarnaast was de produktiekwaliteit rampzalig. De Austin Allegro, een destijds innovatieve auto, had een groot succes kunnen worden als hij niet zo slecht was geweest.
Honda verleende alleen licenties aan Rover en was zo slim er nooit veel geld in te steken.
BMW miskleunde geweldig door er wel geld in te steken, maar verdient dat weer terug aan de Mini, al zal het even duren voor ze die 4 miljard er uit hebben.
Citroen maakte sinds 1930 verlies (terwijl het in de jaren twintig de grootste autofabrief van Europa was) en werd daarom in 1934 door Michelin overgenomen. Dat is het systeem in Frankrijk: staatsbedrijven en bevriende bedrijven nemen elkaar over en helpen elkaar van de schulden af om de markt zo gesloten mogelijk te houden voor buitenlanders. De Japanners doen dat ook, zij noemen dat Keiretsu.
Citroen heeft onafgebroken verlies geleden want aan Eenden verdien je niets en de DS was te apart om echt veel verkocht te worden. En de kwaliteit was slecht.
In 1974 nam Peugeot Citroen over en toen werden het Peugeots met een andere carrosserie. Dat zijn het nog.
Peugeot heeft ook Simca overgenomen. Voor deze steun aan de Franse industriepolitiek zal Peugeot belist wat terug gekregen hebben.
LR boert op dit moment aardig maar ik vraag me af hoe lang dat duurt gezien de grote concurrentie uit Duitsland (BMW X5, Mercedes M, Audi Q7) en de afhankelijkheid van BMW voor motoren.
MGRover/BMW Fan zegt
Als fan van auto’s (vooral MGRover en BMW) stel ik me toch ook wel vragen bij de aftakeling van de Britse autoindustrie.
Zelf rijd ik in een MG ZT (de sportieve Rover 75. Een super-auto: de afwerking is verzorgd,de motor (BMW 131pk) is romig en verfijnd,de uitrusting zat mee (Xenon,Cruisecontol,ATC,…),het weggedtag is fenomenaal en last but not least: de prijs was scherp. Vele marktonderzoeken beanemen mijn gedacht. Ook de producten uit de Rover/Honda tijd waren van een hoog niveau op gebied van rijden,stil,betrouwbaarheid,…. Toch bestaat MGRover niet meer.
Bij Jaguar kan je tegenwoordig ook zeer intressante wagens kopen (alu XJe XK bv) die op gebied van kwaliteit boven de concurrentie uitsteken. Toch wil niemand een Jag. De diesels zijn zeer aangenaam (vooral de 2.7) en krachtig genoeg. 207pk in vgl met de (meest verkochte) afgeroomde 211pk bij de Duitse concurentie.
Iedereen is altijd maar aan het afgeven op de band Jaguar X-type/Ford Mondeo. Maar hoor je ooit iemand zeggen dat de Audi A3 een Golf is? Klaagt een A6 rijder over het feit dat zijn 2.0TDI ook in een budget Skoda of Seat ligt?
Hoor je iets over de band 9³/Vectra met Punto motoren?
Hoewel ik volgend jaar een BMW zal aanschaffen (toch nog altijd het summum in de autoindustrie) draag ik Jaguar een heel warm hart toe. Warmer dan vele concurenten.
By the way: als we over kwaliteit spreken: de laatste slechte Engelse auto is al 25 jaar uit productie hoor. Kan van dat succesvolle ex-staatsbedrijf niet gezegd worden.
autoliefhebber zegt
Quote: Als fan van auto’s (vooral MGRover en BMW) stel ik me toch ook wel vragen bij de aftakeling van de Britse autoindustrie.
Reactie: Je moet maken wat de markt vraagt. De markt wil om de paar jaar nieuwe modellen die er bijdetijds uitzien. Zelfs Franse automerken snappen dat tegenwoordig.
Jouw MG is een liefhebbersauto die fantastisch is voor degene die hem koopt. De meeste van dit soort grote vierdeursauto’s worden echter geleased. Leasebakken zijn grijzemuizenwagens omdat mensen die in een leasebakrijden vaak grijzemuizenbanen hebben waarin afwijkend gedrag niet wordt gewensd.
Daarom doen auto’s als de Ford Mondeo en de Mazda 626 het goed in die sector.
w0o0dy zegt
de genoemde russen zijn toch niet geïnteresseerd….
Via Autotelgraaf: De Russische autofabrikant werd afgelopen weekeinde diverse malen in de Britse media genoemd als potentiële kandidaat. De Russen zien dat anders: “Wij doen in bedrijfswagens, niet in personenauto’s.”