De vraag stellen is hem beantwoorden..
Nee, natuurlijk is niet iedereen fan van de F1 coureur Ayrton Senna. Weinigen in NL zullen hem als mens goed genoeg hebben gekend om iets van zijn karakter te kunnen zeggen. Maar als weldoener en boegbeeld van generaties Brazilianen is hij ontegenzeggelijk een icoon van dat land. En ook als coureur kan je moeilijk zijn impact en klasse ontkennen. De statistieken spreken voor zich.
Maar toch, nu we weer overspoeld worden de laatste weken door een golf aan Senna sentiment waar ik eigenlijk best in mee wil gaan. Ga ik bij mezelf te rade. Ik was nooit een fan van Senna tijdens zijn race carrière. Net zo min als ik het van Michael Schumacher was. En als iemand alleen maar kritiekloos geprezen wordt (zoals Max in NL vaak), dan schuurt dat wel een beetje.
Was je vroeger ook voor Ayrton Senna?
Nu is die voorkeur voor een F1 coureur net zo persoonlijk als de keuze voor Feijenoord, Ajax of PSV of, god verhoede, AZ. En in het geval van F1 op niets meer gebaseerd dan op een onderbuikgevoel en wat de TV registratie van de F1 races je destijds voorschotelde. Maar ik koos nooit voor Senna of Schumacher. Juichen deed ik liever voor Nigel Mansell, Prost en Damon Hill. Het killer instinct van Senna vond ik persoonlijk vrij afstotend. Maar het is niet te ontkennen. Tragedie zoals dat Senna en Schumacher overkwam, stemt je milder.
Maar bij elk (overdreven?) eerbetoon in de afgelopen weken en bij elk nieuw gelanceerde ‘Senna-livery’ of gelicenseerd Senna product lijkt het alsof de mythe juist een beetje minder mythisch wordt.
Begint het op uitmelken te lijken?
Met alle respect: Lewis Hamilton die Senna eert, zoals hij al heel lang doet, dat voelt beter dan Gasly die ook een openbaar fan-moment heeft. Die Gasly helm kun je overigens kopen nu op een veilingsite en de opbrengsten gaan naar het Institu Ayrton Senna
En Ducati die nog voor zijn overlijden in 1994 het OK kreeg van de Braziliaan voor een Special Edition 916 waarvan de opbrengsten naar het Instituto Ayrton Senna ging, daar kan je achter staan. Vooral ook omdat de eigenaar van Ducati destijds, Claudio Castiglione, een persoonlijke vriend van Senna was.
Dat ze vorige week nog eens met een Ducati Monster Senna Editie op de proppen kwamen. Tja..
Om eerlijk te zijn begon het serieus te jeuken door de Senna shirts die alle coureurs droegen bij hun eerbetoon aan Senna. En net zoals Max niet knielde tegen racisme toen dat bon-ton was, trok hij nu niet het Senna shirt aan wat iedereen verder wel deed. Dat kwam hem op kritiek te staan en er werd geroepen als excuus dat hij misschien simpelweg te laat was om een shirtje aan te trekken. En nu zal ik de laatste te zijn die claimt de familie Verstappen te begrijpen. Maar ik kon me er iets bij voorstellen.
Heiligschennis, of kan je ook respectvol omgaan met de mythe Senna zonder dat je elke 5 minuten vochtige ogen krijgt als je aan de Braziliaan denkt? Wat ik dus probeer te zeggen is: is het niet een beetje veel Senna allemaal dit jaar?
En ja, ik ga ook gewoon de nieuwe Senna serie kijken op Netflix. En nog een keertje die oude documentaire.
lekkaah zegt
Het hivemind/kuddegedrag tegenwoordig: Als je niet meedoet ben je pertinent anti, is de conclusie al snel. Als je geen regenboog sticker op de voordeur van je restaurant plakt, ben je pertinent anti LGBTQ. Enzovoorts.
Dat gezegd hebbende, geld voor goede doelen altijd +1.
dawwg zegt
Lang leve de cancel-censuurcultuur van 2024 ….
petroldrinker zegt
Nooit een fan van geweest, de beste man storf toen ik1 jaar oud was ofzo, dus heb er helemaal niks mee, vind dit ook beetje overdreven om nu 30 jaar later zo uit te pakken voor Senna, en dat Roland Ratzenberger maar bijzaak is overal en elk jaar weer (kijk de foto zelf maar, alles in braziliaanse kleuren, zoals de shirts van de optocht)
pechweg zegt
Storf?
a_buis zegt
Te veel petrol gedronken?
dawwg zegt
Stoink :)
harrie zegt
De hoeveelheid Senna verering is rechtevenredig met de oprechtheid.
Robert zegt
Eerder omgekeerd evenredig. => En om de vraag “Begint het op uitmelken te lijken?” te beantwoorden: ja.
harrie zegt
Dank voor de correctie, omgekeerd evenredig bedoel ik uiteraard.
jaapiyo zegt
Vroeger niet zien racen, maar als je nu de beelden terugkijkt was ‘ie wel Legendär. Extreem goed in de regen, die eerste ronde op Donington waar hij zijn grootste concurrenten even declasseert, de 65 poles, de pole in Monaco waarbij hij 1,427 seconde sneller was dan P2 (viervoudig kampioen Prost)…
Dus als coureur was het ongetwijfeld een geweldenaar. Als persoon naar verluidt soms ook en soms niet. De verering is voor ons nuchtere Nederlanders natuurlijk al snel een beetje theatraal en als er een commercieel randje bij komt, ook een beetje vies. Maar ja, hij heeft de top van zijn professie bereikt en is toen gestorven. Er is nooit verval geweest of ouder worden, dus dan blijft het beeld bevroren.
Zou bij Maxsj ook zo zijn mocht dat nu gebeuren. Alleen gelukkig is Maxsj over 25 jaar gewoon Jos, alleen dan wat rijker en hopelijk zonder strafblad.
a_buis zegt
Goed zo Max, niet meelopen met de kudde. En het zegt niets over hoe hij over Senna denkt. En dan nog wat iemand denkt mag hij zelf weten, toch? Nee hè, dat mag anno 2024 helemaal niet meer, fossiel die ik ben! Ik cancel mezelf wel even en pak een bakkie pleur.
rwdftw zegt
Ik snap em wel. Senna was bij leven al een legende. Niet alleen een medogenloze, extreem snelle coureur, maar ook een weldoener die heel veel deed voor de kansarmen in Brazilië. Ik ben oud genoeg om hem te hebben zien racen en ik heb zijn uitvaart op TV kunnen volgen.
Het feit dat hij zo onverwacht aan zijn einde kwam zorgt voor een soort mythevorming. Het rolmodel voor de huidige generatie F1 coureurs is dan ook bijna altijd Senna. Het geel en groen zie je dus geregeld terug. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Airton stierf na een ongeluk op Imola. Roland Ratzenberger stierf een dag eerder maar had niet die heldenstatus dus zijn naam wordt niet zo genoemd.
Ik vind het idee voor een livery prima, we moeten ons realiseren dat F1 gevaarlijk is. Ik vind alleen Monaco niet de plek. Imola zou beter zijn.
gregorius zegt
Senna was wel een beetje een groot verwend kind. En daarin is hij best te vergelijken met Schumi, LH44 en MaxV. Als het even niet gaat zoals het zij willen dat het gaat, is de wereld te klein. Sommige mensen noemen het winnaarsmentaliteit; maar ik noem het een arrogante afwijking.
En misschien moet je die bijna onvolwassen kidse toewijding ook wel hebben. Zo had Senna dat met zn wat ondoordachte opvattingen en hobbies. LH44 heeft het met zijn persoonlijkheids complex en zn sierraadjes en zijn acties om maar geaccepteerd te worden als een cool iemand buiten de F1 wereld. En Max heeft het met zijn constante gamen.
Maar goed, hij was goed, hij is verongelukt en dood en dat is 30 jaar terug. Heel sneu. Maar waarom je 30 jaar later, in een sport met louter dezelfde naam, hier zo bij gaan stilstaan? Zou dit ook onder Bernie zijn gebeurd? Of is dit een marketing truc van LM? Ik gok t laatste.
ericc zegt
Groots piloot maar geen fan. Ik was er wel bij toen hij verongelukte. Gebeurde juist voor mij. De snelheid waarmee hij van de baan ging was enorm. Busreis naar huis ging gepaard met grootse stilte. Laten we hopen dat het niet meer voorkomt!
flow82 zegt
Ik las dat de werkelijke reden waarom Max (en Bottas) geen Senna shirt droeg hem in het feit zag dat het shirt was gestolen.
Bron: https://www.band.uol.com.br/esportes/automobilismo/formula-1/noticias/mariana-becker-explica-o-motivo-de-max-verstappen-nao-ter-usado-camisa-em-homenagem-a-senna-16690673
michaelras zegt
I call bullshit! Als dit waar was, dan had iemand op de achterste rij voor het fotomoment even het shirt uitgetrokken en aan Max gegeven.
We moeten niet te naïef zijn allemaal. Dit was een mega-geregisseerd moment.
flow82 zegt
Geen idee in hoeverre het echt waar is. Het artikel zelf kreeg ook weinig tractie online, dus ik denk dat het met een korrel zout moet worden genomen. Ofwel onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Daarom mijn eerste reactie, het kan zijn dat er een verklaring voor is. En zo lang Max deze zelf niet geeft blijft het gissen.
mashell zegt
Dit klinkt meer als een excuus om onsymphatiek gedrag van Max goed te praten dan als de werkelijke reden. Dat er mensen zijn die vinden dat zoiets nodig is…
Roadster1976 zegt
Senna was een erg goede rijder maar wel met veel, heel veel emotie. Prost was politieker. Ik was fan van Jean Alesi. Nog meer emotie idd… vooral bij Ferrari. Ik ben Senna na zojn dood meer gaan waarderen en Schumacher bij zijn comeback in 2010. Schumacher was toen iets milder.
fiscaal zegt
Grappig, had ik destijds precies hetzelfde! Ik was ook een Alesi fan (als 1 van de weinigen volgas door eau rouge) en zag ook pas later de grote kwaliteiten van Schumacher.
Richmond zegt
McLaren komt een speciale Senna livery in Monaco…
a_buis zegt
“Zijn schoonpapa en Senna waren ook al geen vrinden”
bietje zegt
Ik heb ‘m (op TV) zien racen en helaas crashen, maar ik vond ‘m geweldig om te zien. Voor mij waren Mansell en Hill juist wat saai-ig en was het duidelijk dat de active suspension hetgeen was wat Mansell aan zijn titel hielp. Niet dat hij een slechte coureur was hoor, maar om nou te zeggen dat hij op persoonlijke kwaliteiten nou zo excelleerde: nah…
Prost was sluw en geslepen. Je moet er van houden. Iedereen moest zich vooral aan de regels van Prost houden en anders ging hij klagen of klikken bij pappie Balestre 🤷🏻♂️ Kun je wat van vinden.
Schumi was ook echt een grootmeester en hoewel ik zeker geen fan van ‘m was, vind ik ‘m wel een grootheid doordat hij samen met Ferrari de stal heeft weten omhoog te tillen naar de titel-reeks. Dat is gewoon knap.
Senna ?
Senna kon zeker een heel naar mannetje zijn, vaak in zijn eigen bubbel. Maar hij had een passie en vechtlust die ik eigenlijk pas weer terug zag toen ik voor het eerst van Max Verstappen hoorde die in een Toro Rosso stapte. Senna was ook iemand die pertinent weigerde (zoals Prost het liefst had) om in een file achter de ‘Grote Leider’ aan te rijden, zonder daarbij al teveel gekkigheid uit te halen en rare dingen te doen als inhalen enzo. Dat is ook wat ik van het (F1) begin af aan zo aan Max waardeer, hard racen en willen winnen, ook al zou hij niets met NL te maken hebben gehad 🤷🏻♂️
Dat maakt voor mij iig Senna wèl de grootste en het is een voorrecht dat ik hem als tiener een aantal jaren heb mogen zien racen.
papa zegt
Ik vind Senna helemaal niet zo geweldig, doorgaans reed hij met minimaal 50pk meer als de concurrentie, daarnaast spinde hij erg vaak… Neem elke race uit zijn laatste seizoen
pomoek zegt
Ook hier geen Senna fan. Beetje gek ook die verafgoding van dit moment. Een beetje als pubers nu die met concert t-shirts rondlopen van de Ramones of Nirvana.
jaapiyo zegt
Geinig dat je dat zegt maar als een oude millenial die veel omgaat met jongere millenials en oude gen Z mensen (wokies dus), heb ik daar een ander perspectief op.
Deze mensen zijn door Sportify niet allemaal opgegroeid met ‘de muziek van een tijd’ zoals dat voorheen zo was. Ze luisteren naar van alles en nogwat en lang niet allemaal naar hetzelfde. Natuurlijk zijn er nog wel hits en bepaalde liedjes die veel gedraaid worden op feestjes. Maar het idee van een generatie die verbonden is aan muziekstromingen of legendarische acts/bands is er niet meer zoals voorheen.
Dus waar wokies vaak staan voor zaken waar ze de ballen verstand van hebben (palestina bijvoorbeeld, of CO2) is dit nu juist niet per se onoprecht. Een 24-jarige huisgenote die ik vorig jaar had, luisterde steevast naar jaren 80 en 90 muziek (niet alleen de hits maar ook de obscuurdere dingen).
pomoek zegt
@jaapiyo: afgezien van je wokies verhaal herken ik het wel. Echter ben ik nog van de generatie, of wellicht is het iets persoonlijks, dat een concert t-shirt alleen maar vlak voor, tijdens of direct na een concert koopt.
En de UDS concert beleven in de Hanenhof in Geleen in 1992 is toch iets anders dan het op je kamertje naar spotify luisteren.
550maranello zegt
Het gekokketeer met Senna is af en toe tenenkrommend inderdaad. Hij is natuurlijk wel een van de grote iconen van de F1 en is een van de echt grote helden van Brazilië naast Pele, Neymar, Joao Gilberto en Jezus Christus. Wie wil zich daar nou niet mee identificeren?
mashell zegt
Senna was een held, stond garant voor spektakel maar hij had ook wat minder fraaie kantjes.
Wolflow zegt
Waarom is Lewis Hamilton die Senna eert beter? Alles wat Hamilton doet, met uitzondering van z’n huilbuien over de radio, is louter voor de buhne. Waarom anders ook die steun aan Black Lives Matter scam.