Binnen een half decennium kan het zomaar eens afgelopen zijn.
Het segment der compacte stadsauto’s mag met name in Europa vreselijk populair zijn, het is nog maar de vraag of fabrikanten de kleine bolides nog veel langer zullen blijven maken. Tegenwoordig is het namelijk steeds lastiger om er nog een goede winst mee te maken. Hierom is het goed mogelijk dat fabrikanten deze auto’s binnen nu en vijf jaar uit het modellengamma zullen snijden.
Omdat dergelijke stadsauto’s in de basis een lastig product zijn om winst op te kunnen maken, hebben we gezien dat fabrikanten de handen ineenslaan als het aankomt op de productiezijde van het verhaal. Het meest bekend is waarschijnlijk de jarenlange verbintenis van Toyota en PSA, waaruit de Aygo, C1 en de 107/108 voort zijn gekomen. Juist van deze drie broeders kwam recentelijk naar buiten dat hun toekomst onduidelijk is, nu de fabriek waarin de stadsauto’s gemaakt worden binnen enkele jaren een transformatie zal ondergaan.
Voor Toyota en in dit geval met name PSA is de toekomst van de stadsauto niet zeker, simpelweg omdat het een kwestie van geld is. Het Franse autoconcern heeft misschien nog niet bekendgemaakt hoe de toekomst van zijn stadsauto’s eruitziet, volgens een operationeel directeur binnen het bedrijf rijzen de kosten de pan uit. Dit is vooral te wijten aan het feit dat het de autootjes van de nieuwste techniek moet blijven voorzien. Hierdoor slinkt het toch al minimale winstpercentage dat het bedrijf op dergelijke wagens maakt nog verder.
Volkswagen stelt juist dat het haast onmogelijk is om zijn stadsauto’s milieuvriendelijk te houden, zonder dat de prijs belachelijk hoog wordt. Als Volkswagen bijvoorbeeld zijn Up! aan de toekomstige milieudoelstellingen wil laten voldoen, dan zal de prijs met ongeveer 3.500 euro moeten stijgen, aldus CEO Herbert Diess.
Het vermoeden is dat fabrikanten dergelijke auto’s in de toekomst enkel nog zullen kunnen produceren wanneer het maken van volledig elektrische auto’s een stuk goedkoper is geworden. Dit is dan ook waar autofabrikanten momenteel druk mee bezig zijn. Fiat moet binnen twee jaar met een volledig elektrische 500 op de proppen komen en ook de Volkswagen Group heeft groene plannen voor zijn kleinste auto’s. Daarnaast schijnen ook PSA en Toyota te beseffen dat dergelijke auto’s de conventionele aandrijflijn zullen moeten vervangen door een batterijpakket. (Bron: Automotive News Europe)
Dutchdriftking zegt
Kan er op deze wagens geen subsidie IPV op dikke elektrische wagens? Ik durf te wedden dat een Upje op benzine minder schadelijk is voor het milieu.
janmetdelangeachternaam zegt
@dutchdriftking: wat een belachelijk idee, dit geld is bestemd voor de aanschaf van dure auto’s die eigenlijk helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn, die gekocht worden door mensen die al geld hebben en betaald wordt door de rest van Nederland
kobus1967 zegt
@janmetdelangeachternaam: alsnog bedankt voor het meebetalen aan mijn PHEV?
launchcontrol zegt
@kobus1967: even voor iedereen die nog mee MOET betalen aan onze PHEV en EV: BETALEN EIKELS! Ik heb nog geen cent gezien!!! ?
chills zegt
@kobus1967: wist je dat die subsidies op PHEV’s meer gekost hebben, dan de totale Deltawerken bij elkaar? (Bron: tv programma WNL op zondag)
fanboy zegt
@janmetdelangeachternaam: Dat is wel het effect ja. Maar je kan ook al die korting en belastingaftrek op een elektrische Up pakken. Tuurlijk is het in absolute zin minder belastingteruggaaf ja, maar het kost ook minder.
bischero zegt
@janmetdelangeachternaam: zure linkse ridder
janmetdelangeachternaam zegt
@bischero: nee dat totaal niet, maar de regeling is een beetje scheef.
bischero zegt
@janmetdelangeachternaam: gelukkig maat, dank voor je nuance
bischero zegt
@bischero: *maar
scorpion80 zegt
@bischero: Hoezo nuanceren? Het klopt zoals het er staat. Hooguit cynisch geschreven, maar dat is te begrijpen.
Jochempie zegt
@janmetdelangeachternaam: Hehe, it’s funny ‘cause it’s true
dutchneon zegt
@janmetdelangeachternaam: precies, en wegenbelasting voor elke auto ook naar 1500 euro per jaar, al die mensen die zo’n ding hebben om goedkoop te rijden eruit…. zijn veel teveel auto’s op de weg en in de parkeervakken!
faalhaas zegt
@dutchdriftking: KEI invoeren, er is al een hele markt voor. Beter goed gejat dan slecht bedacht toch?
legion1349 zegt
@faalhaas: helemaal voor. Hoe gaaf zijn kei autos.
smultie zegt
@legion1349: Keigaaf denk ik
b00m3rang zegt
@legion1349: kei gaaf!?
bertorelli zegt
@faalhaas: Dan wel een Kei+, dus ook geschikt voor mensen van 2 meter. ;-)
baardmijt zegt
@bertorelli: Ik ben geen twee meter, maar met 1920mm ook niet de gemiddelde Aziaat en ik pas prima in mijn keitje. Ziet er wat knullig uit, maar ik kan overal bij en het doet geen pijn.
bertorelli zegt
@baardmijt: Ben zelf 2030mm en pas zelfs in een Daihatsu Cuore. Een Hyundai i10 is dan weer een ramp qua ruimte.
Dutchdriftking zegt
@faalhaas: Sowieso een goed idee!
momo zegt
@faalhaas: Hebben die wel de nieuwste veiligheidsfeatures die er voor gaan zorgen dat de kleine stadsgebakjes niet meer gemaakt gaan worden?
steelboy zegt
@faalhaas: Eensch! Gewoon aangepast tarief MRB (of wat er ook komt) voor auto’s onder een bepaalde max afmeting. Los van dit proefballonnetje van PSA… ze geloven toch niet echt dat de vraag naar stadsgebakjes in de toekomst minder wordt? Eerder meer, vanwege Greenwheels en Car2Go…
ukbob zegt
@dutchdriftking: hoewel ik zeker geen fan ben van subsidiëren, aangezien dit de markt verhoudingen (tijdelijk) kwaad doet, ben ik hier zeker wel voorstander van.
Nu kopen mensen voor het bedrag van een Up eerder een tweedehands auto die minder veilig en zuinig is. Dat kan anders!
Helaas in Den Haag nog heel veel ‘woorden’ over klimaat doelstellingen, maar de ‘daden’ om bpm systeem aan te passen blijven uit…
Dutchdriftking zegt
@ukbob: Vooral minder zuinig. Echt wel veiliger. De reden waarom grote oudere wagens geen 5 sterren meer halen, en de kleine nieuwe auto’s wel komt door de systemen welke ongelukken voorkomen. Als je eenmaal een klapper hebt zit je in een grote auto nog altijd veiliger. Met een kop-staart botsing achterin een Up! zitten is nog altijd erg vervelend.
ukbob zegt
@dutchdriftking: daar heb je helemaal gelijk in! Zit liever in een ‘oude’ 5 serie dan een gloednieuwe Up bij een kop-staart ja…
nielsson zegt
@ukbob: wat vervolgens een overschot van deze kleine auto’s op de 2e hands markt veroorzaakt waardoor alles weer geëxporteerd gaat worden, no thanks!
bmw2coupeeigenaar zegt
@dutchdriftking: Alsjeblief niet. Ik word zo moedeloos zodra deze taartgebakjes ineens de linkerbaan opgaan.
pomoek zegt
@dutchdriftking: Als je grijze stroom tankt en veel te hard rijdt ben je als dikke Teslarijder volgens mij iets meer CO2 in het milieu aan het pompen dan als je in een 1 liter up rijdt. Als je het rustig aan doet is er volgens mij weinig verschil. Als je groene stroom tankt produceer je nauwelijks CO2 en ben je altijd “groener” dan met een Up.
Dutchdriftking zegt
@pomoek: Inclusief productie en afbraak?
pomoek zegt
@dutchdriftking: dat is moeilijk te zeggen. Ik durf geen uitspraak te doen wat betreft de CO2 uitstoot van de VW up. In dit onderzoek van TNO wordt bijvoorbeeld gesproken over vergelijkbare auto’s. Elektrisch rijden is in dat geval altijd efficiënter dan het rijden in een ice auto, inclusief productie. https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/mobiliteit-logistiek/roadmaps/mobility-logistics-digitalisation/duurzame-mobiliteit/de-transitie-naar-co2-neutrale-mobiliteit-in-2050/energie-en-milieu-aspecten-van-elektrische-personenvoertuigen/
Het zou overigens helemaal geen gek idee zijn om Tesla rijders te verplichten groene stroom te tanken. Zo maximaliseer je de vermindering van de CO2 uitstoot.
ghost zegt
@dutchdriftking: daar kijkt niemand naar. Er zal ook binnen nu en 5 jaar een chronisch te kort zijn aan lithium..maar hoor je ook niemand over..het is zover ik weet ook maar in 1 land in de hele wereld te vinden.
notsobig zegt
@pomoek: En jij denk serieus dat als je groene stroom hebt je alleen stroom krijgt uit windmolens, zonnepanelen e.d., of begrijp ik je verkeerd?
Komt gewoon uit precies dezelfde bron als grijze stroom en is even vervuilend, met als enige verschil dat je wat extra betaald, wat ze als het goed is gebruiken om het wat groener te maken…
pomoek zegt
@notsobig: aan groene stroom hangt een lagere CO2 uitstoot. Dat wordt tenminste door de producenten gegarandeerd. Als je weet dat dit allemaal onzin is moet je ff met de popo bellen. Je zit op de grootste zwendel van de eeuw!
notsobig zegt
@pomoek: Ze investeren het extra geld en schonere stroom, waardoor het stroom opwekken een heeeeeeel klein beetje minder CO2 uitstoot. Alle huizen zitten op hetzelfde net en ze kunnen echt niet per huis schakelen welk huis van welke stroomopwekker (s) stroom krijgt.
pomoek zegt
@notsobig: ok. Ik zie uw bronnen met enthousiasme tegemoet!
pomoek zegt
@notsobig: overigens: dat ze niet per huis kunnen schakelen dat snap ik ook wel. Ik ben niet gel. Maar is natuurlijk ook niet nodig. Het gaat om het opwekken van de elektriciteit.
notsobig zegt
@pomoek: Je wilt bronnen, maar tegelijkertijd zeg je dat je het wel snapt en niet gek bent? Wat is het nu?
Als je begrijpt dat ze niet per huis kunnen schakelen, dan snap je lijkt me ook dat als je buren betalen voor ‘grijze’ stroom en jij voor ‘groene’. Dat ze moeilijk kunnen zorgen dat jij stroom krijgt uit windmolens, zonnepanelen ed en je buren uit kolencenrtales? Zo moeilijk is het toch niet?
pomoek zegt
@notsobig: Ok. Jij zegt 2 dingen Ten eerste: je zegt dat er nauwelijks groene stroom wordt geproduceerd en dat er dus op een gigantische manier wordt gefraudeerd. graag bronnen. Ten 2e: Jij denkt dus echt dat de leveranciers van stroom zeggen: de stroom die uit jouw stopcontact komt is groen of grijs? Zo werkt elektriciteit niet. En dat weet ik. Waar het om gaat is dat je betaalt voor de opwekking van groene stroom. Om het eenvoudig te houden: Wat maakt het uit of mijn buurman de groene stroom krijgt en ik de grijze? Zolang er maar minder kolen worden gestookt.
notsobig zegt
@pomoek: Ik heb helemaal nergens gezegd dat er nauwelijks groene stroom geproduceerd wordt!
Enige is wat ik zeg, is dat je betaald voor groene stroom, dit niet wilt zeggen dat die stroom dan niet van kolencenrtales komen. Je betaald wat extra, zodat de energieleverancier kan investeren in milieuvriendelijkere stroom. Jij noemt het gelijk frauderen en “popo” bellen e.d…
En wat betreft je 2e punt, dat is precies wat ik zeg! Jij beweerd dat als je je ev momenteel oplaad met je groene stroom, dat dit dan helemaal super schoon is. Maar in werkelijkheid maakt het voor het milieu nu op dit moment niet uit of je dat met ‘grijs’ of ‘groene’ stroom doet, want nu op dit moment is dat precies dezelfde stroom. Enige is dat als je ‘groene’ stroom hebt, dat je een kleine bijdrage levert om het in de toekomst schoner te krijgen.
dutchneon zegt
@notsobig: je hoeft niet zo ver te zoeken, het is heel simpel, de grijze stroom word groen gemaakt met certificaten waar groen geproduceerde stroom tegenomer staat… compensatie dus. op dit moment maken we nog niet eens 10% van onze NL totaalstroomproductie uit groene bronnen dus nog ff doorgaan met panelen leggen en windmolens zetten!
pomoek zegt
@notsobig: ok. Je stelde mij de volgende vraag: jij denk serieus dat als je groene stroom hebt je alleen stroom krijgt uit windmolens, zonnepanelen e.d.,.
Ik hoop dat je het duidelijk is dat ik niet denk dat elke elektron die uit mijn stopcontact komt daadwerkelijk door een windmolen is opgewekt. Die kan inderdaad ook door een gasgestookte turbine zijn opgewekt. Dat weet ik, en dat wist ik al voordat jij dat aangaf.
Daarna zeg je: (groene stroom) Komt gewoon uit precies dezelfde bron als grijze stroom en is even vervuilend, met als enige verschil dat je wat extra betaald, wat ze als het goed is gebruiken om het wat groener te maken…
Met andere woorden: Groene stroom is, volgens jou, niets anders dan grijze stroom. Ik doe nu even een aanname. Als jij het over investeren hebt dan bedoel je, denk ik, dat de groene stroom wordt ingekocht uit het buitenland. Immers, slechts 12% van de groene stroom wordt daadwerkelijk in Nederland geproduceerd. de rest wordt inderdaad geïmporteerd (certificaten) uit het buitenland. Dus ja, de groene stroom is niet in Nederland opgewekt, maar, en dat is het punt, het is wel groene stroom. Als het, zoals jij aangaf, daadwerkelijk even vervuilend is als grijze stroom dan hoor ik graag je bronnen. En denk ik dat je nog steeds de popo moet inlichten.
ghost zegt
@dutchdriftking: er moet ook subsidie op Porsches met PDK, die zijn bij 130km/u ws nog zuiniger dan een Up! Bij 130km/u.
Een kever is immers een auto voor het volk!
eklasse zegt
Over een paar jaar alleen nog te verkrijgen middels private lease.
De, tegen die tijd, overgebleven concerns blijven hier echt wel in investeren.
gove zegt
bull shit, wat kost zo’n autootje nu aan materiaal, €2000 max? probleem zit hem in de overhead niet aan de aanpassingen van het brommertje
thomasthomas zegt
@gove: valt tegen hoor een vriend van mij werkte 15 jaar geleden bij Renault op zo’n Twingo zat toen nog geen 2000 gulden winst. Moet je nog een auto inruilen.
Dutchdriftking zegt
@thomasthomas: Ja voor de dealer, niet voor de fabriek.
fanboy zegt
@gove: Je hebt alleen nogal wat overhead nodig voordat die homp ijzer tot een auto is gemaakt en bij de klant voor de deur staat.
En het is nooit een hoop winstgevend segment geweest. Als je dan zoals VW/Seat nog wel eens hebt dat een versnellingsbak te licht gemaakt is en vervangen dient te worden dan gaat je winstgevendheid helemaal aan de haal (tenzij de klant die rekening betaald wat ook veel gebeurt)
mashell zegt
@gove: materiaal is natuurlijk niet de kostenpost maar de R&D. Een €100.000 wagen is veel gemakkelijker om winstgevend in de markt te zetten dan een wagen van €10.000 consumentenprijs.
dare2think zegt
Juist in de stad heb je minder range nodig, nu dus juist ideaal voor de huidige EV’s met hun chronische laadpaalverslaving. Die kleine stadsrakkers kwamen immers al bijna nooit buiten de stad.. Het is wachten op de eerste fabrikant die 200 km range in zo’n minirakker kan krijgen voor een prijs van €15000. Dat zal heel flink gaan lopen, zeker gezien de lage kosten die EV rijden nu (nog…!) met zich meebrengt.
bertorelli zegt
@dare2think: En laat de stad nou juist de plek zijn waar je vaak moet zoeken naar een laadplek. Als je daar massaal EV’s gaat rijden, dan staan er in no-time file’s door stilgevallen EV’s.
karhengst zegt
@bertorelli: Gewoon in de garage. Zo zal het in het buitenland tenminste werken. Zal met de Nederlandse bodem wel net iets lastiger liggen. Maar daar kan de fabrikant weinig aan doen.
dare2think zegt
@bertorelli: Dat heb ik bewust niet genoemd om een reactie uit te lokken over laden .. Ik denk dat de oplossing hier is dat mensen hun stadsgebakje op het werk opladen. Die kleine accu is binnen 6 uur wel vol. En als je niet de auto nodig hebt voor je werk maar prive dan ben je waarschijnlijk nog niet in de markt voor een EV.
fanboy zegt
@dare2think: Sorry maar wie gebruikt zo’n ding echt in de grote stad?
Je ziet die dingen juist ook op de snelweg. Gaan ze dan 500km afleggen naar Duitsland? Nee waarschijnlijk niet, maar zoveel mensen die met een A segmenter de snelweg op gaan, al is het maar kort, om naar hun werk te gaan o.i.d.
mopar zegt
@fanboy: In welke Nederlandse stad heb je nou echt een auto nodig. Als je nou in een banlieue van Parijs of een suburb van Londen woont waar OV non-existent is dan kan ik de noodzaak voor een kleine auto om de stad mee in te komen heel goed begrijpen. De grootste “stad” die wij hebben is Amsterdam en die is behalve super fietsbaar en met top OV ook nog eens zo groot als een gemiddelde Parijse buitenwijk.
Dit soort auto’s worden in Nederland gewoon gekocht door mensen die niets groters kunnen (of willen) betalen. Ook wel begrijpelijk met onze benzineprijzen en aangezien een beetje leuk aangeklede Hatch (Golf) tegenwoordig al 25K kost.
fanboy zegt
@mopar: Precies. Maar daarom slaat die term stadsauto ook nergens op. En zou niemand ook een elektrisch alternatief gebruiken als die heel erg bekrompen is, zoals de guitige Renault Twizy.
Het moet toch wel 120km/u kunnen en 100km range. Eigenlijk zoals een Mitsubishi I-miev. Maar dan een normaal uiterlijk en goedkoper, dan gaan veel mensen overstag. Al is het maar als woon-werk auto en een tweede (gezins)auto ernaast
gebruikersnaam3 zegt
@mopar: Je hebt denk ik geen idee van de metro’s in Parijs en Londen. Dat is JUIST hetgeen wat die steden, ook de buitenwijken, nog enigszins woonbaar maakt, namelijk dat ze aangesloten zijn op het netwerk wat je snel en eenvoudig in hartje centrum brengt en weer terug. Juist in Nederland is dat een probleem. Rotterdam heeft 5 lijnen, en Amsterdam eveneens. Parijs heeft er 16 en 5 RER lijnen en Londen 11.
mopar zegt
@gebruikersnaam3: Ik denk dat ik, gezien ik zelf in de buitenwijken van Londen ben opgegroeid, best weet waar ik het over heb. Vooral in de buitenwijken Is het OV bij lange na niet zo goed geregeld als in de binnenstad. Kan tijdens de spits zo 45 minuten duren om op paddington te komen vanuit Croydon of Bromley. Veel mensen daar betalen liever die congestion charge om met de auto de stad binnen te gaan dan in een volgestampte metro te zitten.
BaRa zegt
@gebruikersnaam3: dat is wat van Parijs een wereldstad maakt, en van Amsterdam “gewoon een stad” (net als Brussel, overigens).
wahltiroler zegt
EVs in de bebouwde kom zijn een goed idee. Iets als een Zoe of Leaf etc
Echter moet de overheid dit wel financieel ondersteunen.
De transitie op EV en H2 is de perfecte gelegenheid om de vele miljarden die man jaarlijks van de automobilisten aftroggelt ook deze ten goede te laten komen.
Aldus geen begrotingsgaten vullen maar echr investeren in de mobiliteit vd toekomst
lekkerlinksrijden zegt
Voorbeeld: mijn vrouw rijdt iedere dag ongeveer 60km, werk. Dat doet ze in een pikanto. Als er een kleine, betaalbare EV met een 200km range komt is dat voor haar voldoende. Heb je altijd nog iets over moet je nog wat extra rijden op een werkdag. Maar de grondstofprijzen voor accu’s zijn aardig gestegen de afgelopen jaren, dus hoe duur wordt zo’n kleine rakker dan?
racerx zegt
@lekkerlinksrijden: mijn vriendin doet zo’n 40K per jaar in een lease Peugeot 108… Een klein elektrowagentje is niet de oplossing voor de km’s die zij dagelijks maakt, dat wordt lappen door het bedrijf voor een segmentje groter denk ik dan. Sowieso idioot dat je je personeel dat soort afstanden in een A segmenter laat maken, maargoed, ander verhaal.
peekaas zegt
@racerx: 40k in een 108 is sowieso al mishandeling..
racerx zegt
@peekaas: U snapt het.
tstile zegt
@peekaas: tja ik lees dit vaker maar snap het niet. Kijk ik heb het dubbele gedaan in een oude Caddy SDI.
Zo’n modern wagentje heeft prima stoelen, een stil en soepel motortje en zeker voorin heb je gewoon voldoende ruimte.
Het enige nadeel wat blijft is de kleine wielbasis. Maar zeker tot de 100 a 120km/h heb je daar niet echt last van. Het grootste deel van een woon-werk rit kom je toch niet boven die snelheid.
In Rusland rijden ze nog met oude Lada’s en hier noemen mensen het een marteling om in een 108 te stappen… Het enige wat het mij zegt is hoe verwend mensen hier zijn.
Als het echt een marteling is dan zal het een verkeerd uitgelijnde auto zijn.
peekaas zegt
@tstile: Tja, beter verwend dan verwaarloosd zullen we maar zeggen. De rijwind in een A segmenter icm het comfort van het interieur noem ik een marteling voor dat soort afstanden. Maar voel je vrij om het zelf wel te doen natuurlijk!
racerx zegt
@tstile: ik snap je punt, maar we rijden soms wel eens langere stukken in dat ding en da’s echt ruk… hoop herrie, geen power, zeer zijwindgevoelig en op snelheid niet bepaald zuinig voor zo’n ding (zijn ze ook niet voor gemaakt, klopt). Er zit geen cruisecontrol op, maar dat los ik op door gewoon mn voet op het gaspedaal te laten rusten als ware het een voetsteun. Hoogst illegale snelheden haal je er toch niet mee hahaha.
gebruikersnaam3 zegt
@peekaas: Tja niemand dwingt haar om dat te doen…
racerx zegt
@gebruikersnaam3: correct, volgende maand begint ze ergens anders.
okdoei zegt
Fiat heeft toch al een elektrische 500?
henkp1 zegt
@okdoei: Ja, die hebben ze al jaren. Alleen verkopen ze hem liever niet, want op elke auto moeten ze duizenden euro’s toeleggen.
Onehp zegt
Kijk met spanning naar de Uniti:
https://www.uniti.earth/product/
Beetje als een elektrische Smart forTwo, maar dan hopelijk beter op alle vlakken.
pomoek zegt
@onehp: hm, ik ben nooit zo van de tweezitters, dit is toch echt wel heel erg een auto voor erbij of als eerste leaseauto voor de man/vrouw zonder gezin. Het ziet er wel gaaf uit, maar dat vind ik van de Twizzy ook.
BaRa zegt
@onehp: Ik geef zelf de voorkeur aan dit https://www.micro-mobility.com/en/experience-micro/microlino :-)
pomoek zegt
Dat zijn dan diezelfde fabrikanten die een aantal jaar geleden zeiden dat ze niets in elektrische auto’s zagen en die nu keihard achter de Tesla feiten aanhollen? Wordt misschien eens tijd dat ze zich op een ander segment gaan richten, naaimachines of zo?
rickthestig zegt
Waarom accepteren we niet dat ons klimaat verandert? Doet de aarde al duizenden jaren lang. Alleen maken wij ons er pas de laatste 50 jaar druk om. Heet aanpassen hierop kost m.i. minder dan het proberen te voorkomen van de gevolgen. Ik vraag mij af hoeveel invloed wij als mensen nog kunnen hebben op ons klimaat.
alcantara zegt
Ik zie er de meerwaarde ook niet in tov een brommobiel.
BaRa zegt
Niet echt erg. Autodelen wordt steeds interessanter.
ghost zegt
Ik vind dat iedereen een Biro van de overheid moet krijgen, elk huishouden 1 Biro. Overal parkeren, als er file staat, lekker over het fietspad en de stoep en nergens parkeergeld betalen..#VindjeplekinUtopia
quinn zegt
Wel gaaf (en vooruitziend) dat smart hier al op geschakeld heeft en per 1-1-‘19 alleen nog vol elektrisch beschikbaar is! Dit geldt voor alle modellen.