Soms is het helemaal geen verkeerd idee om eens terug naar de tekentafel te gaan. Dat heeft Opel gedaan met de Grandland facelift.
Hij verliest de X in de naam, maar de X-factor van deze facelift zit hem wel in het uiterlijk. Soms stellen facelifts niet ontzettend veel voor. Nieuwe koplampen, achterlichten en een groter schermpje in het interieur. Met de Opel Grandland facelift zet de Duitse autofabrikant stevig het mes in het uiterlijk van de compacte SUV. Logisch, want sinds de Mokka heeft het merk immers een nieuw familiegezicht. De Grandland is nu niet langer een Opel Grandpa.
Het is misschien wat moeilijker uit elkaar halen, maar als je familiesnoet werkt: waarom dan niet op meer modellen toepassen? Het is niet dat anderen merken dit niet doen. Ik kan me nog herinneren dat iedereen zich er zo over verbaasde dat de destijds nieuwe Mercedes-Benz E-klasse W213 in 2016 ontzettend veel op de S-klasse uit die tijd leek. En dat wende heel snel.
Opel Grandland facelift
Grote update voor interieur
Genoeg over familiegezichten. Wat heeft de Opel Grandland facelift nog meer te betekenen? In het interieur zijn twee schermen horizontaal geplaatst. Het display voor de bestuurder is 12-inch groot. Daarnaast zit een 10-inch touchscreen voor infotainment, navigatie en dat soort zaken.
Night Vision
Verder heb je wat nieuwe technologie aan boord, waaronder de introductie van Night Vision. Was je vroeger helemaal het ventje met een infraroodcamera op je Audi A8, nu zit het op een Opel. Het kan mensen en dieren tot 100 meter afstand herkennen. Niet super relevant in Nederland, waar de wegen doorgaans uitstekend verlicht zijn. Maar dat is natuurlijk lang niet overal zo.
Over het motorenaanbod heeft Opel geen nieuws te vertellen. Dat blijft vermoedelijk bestaan uit een reeks benzine, diesels en plug-in hybride varianten. Wanneer de prijzen van de Opel Grandland facelift bekend zijn kan er wat beter ingezoomd worden op het beschikbare motoren aanbod. Het merk zegt binnen enkele wekend de prijzen te kunnen communiceren.
Loek zegt
Momenteel moet je erg diep in de optielijst duiken om er een leuk uitziende auto van te maken, helaas doet Nederland dat vaak niet.
Dit maakt de auto in de basis wat unieker, dan springt ‘ie er hopelijk wat meer uit in het straatbeeld. Die huidige versie is zo inwisselbaar als het maar kan, maar als een recht-toe-recht-aan ontwerp is er weinig mis mee.
ericd zegt
Sinds Opel weg is bij GM , gaat het überhaupt beter met het merk. Dankzij (indertijd) PSA.
Robert zegt
@ericd: klopt. En het belangrijkste was nog wel dat ze iets presteerden wat ze de laatste de laatste 13 jaar onder GM niet meer was gelukt, namelijk winst maken.
Ik ben nooit echt fan geweest van het merk, al was mijn eerste auto ooit een C Kadett, maar die nieuwe design taal is m.i. erg fraai.
Dutchdriftking zegt
Ja, Opel is beter af zonder GM.
tinnemans zegt
Het is nog steeds een busje. Waarom kopen mensen dat toch?
okdoei zegt
@tinnemans: omdat je “hoog” zit, het gros geen Range Rover kan betalen en omdat het grootste gedeelte van de mensheid in de basis niet veel om auto’s geeft.
Edge zegt
Busje? Dit is gewoon een stadse crossover, en ook nog eentje met prima proporties voor zo’n ding. Weet je zeker dat je hem niet verwart met de Crossland, die wel smal en hoog en busjes-achtig is?
Robert zegt
@rubenpriest: night vision niet super relevant in Nederland? Kom je ooit wel eens in de avonduren buiten de Randstad op een provinciale weg? Daar vind je relevantie genoeg, zou ik zeggen.
RubenPriest zegt
Als je met 80 over een provinciale weg gaat ben je qua reactievermogen waarschijnlijk al te laat om voor een dier op 100 m afstand te remmen die je op night vision ziet
Robert zegt
@rubenpriest: vandaar dat er op zoveel B-wegen er inmiddels een limiet of adviessnelheid geldt van 60 km/u. Menig Veluwe bewoner of bezoeker kan je uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk dat daar is.
lekkerlinksrijden zegt
@RRRobert: klopt helemaal wat je zegt, misschien niet leuk maar echt nodig met de wilde dieren. Die wil je niet op de motorkap/voorraam
sportabgasanlage zegt
Als je 80km/.u rijdt, dan doe je 4 seconden over 100m. De gemiddelde reactietijd van een bestuurder is ongeveer 1 seconde of 24 meter. Je hebt dus 3 seconden en 76m om te remmen. Ruim voldoende dus.
mpgc zegt
Ik vind het nieuwe front design’ van Opel erg geslaagd. Op een goede manier een beetje retro en bovendien ook goed te vertalen naar elektrische auto’s.
cossiekiller zegt
Sinds PSA is het redelijk bergaf gegaan met de sportieve modellen van Opel.
Dit is de eerste auto van hun die me terug een beetje hoop geeft.
Het beleid van GM trok op niet veel, maar de laatste reeks OPC’s waren wel heel fijne machines om mee te rijden!
marcomanta zegt
Gelukkig wordt het modellengamma van Opel weer een beetje zoals het hoort, een eigen snuit en betere uitstraling, net als Peugeot trouwens, daar mogen ze VW en BMW wel een voorbeeld aan nemen.
Edge zegt
Ik vind dit dus absoluut geen geslaagde facelift. Men heeft op een onnodig rare en lelijke manier gepoogd de nieuwe Visor Grille van Opel te integreren in het design. Het zou mij niks verbazen als dit een budget-facelift is waarbij de koplampunits één op één afkomstig zijn van de nieuwe Mokka en/of aankomende Astra en ze dat stuk plastic aan de zijkant erbij hebben gedaan omdat ze te gierig zijn om sluitende koplampen of nieuwe mallen voor het plaatwerk te ontwikkelen. Of de ontwerper van dienst is fan van Inez Weski, dat kan ook.
Zonde, want met andere koplampen of aangepast plaatwerk zou het er een stuk netter uitzien. Hier twee quick-and-dirty photoshopjes van wat ik bedoel:
https://i.imgur.com/LakoDdr.jpg
https://i.imgur.com/l826Ghi.jpg
bernoulli zegt
Waar die facelift bij de Crossland resulteert in een model dat eruit ziet alsof er twee totaal verschillende auto’s aan elkaar gelast zijn, staat de nieuwe neus de Grandland behoorlijk goed. Mooie SUV zo. Ook van binnen. Hopen dat de systemen allemaal net zo goed werken als ze eruit zien, zonder lag.