Het beeld is niet bepaald rooskleurig als het gaat om de nieuw autoverkoop in Nederland.
Ons land heeft de reputatie dat we vrij lang doorrijden in onze oude frikandel. Best gek, want bij zoiets zou je misschien eerder denken aan een Zuid-Europees land. Het is niet dat Nederlanders arm zijn, de reden is dat nieuwe auto’s zo zwaar belast zijn dat geen enkele consument overweegt een nieuwe auto te kopen.
Het helpt ook niet dat A- en B-segmenters langzaam verdwijnen uit de markt. Daardoor is de drempel voor een nieuwe auto nog hoger komen te liggen. De tijd dat je voor 15.000 euro voor een nieuwe auto kon shoppen ligt al een tijdje achter ons. ING Research spreekt over een problematische ontwikkeling, de aanhoudende lage autoverkoop van nieuwe exemplaren in Nederland gaat de vergroening tegen.
Autoverkoop nog steeds niet herstellende
De onderzoekers mikken op 365.000 registraties van nieuwe auto’s in 2024, een lichte daling. Ook voor volgend jaar denkt de bank niet dat er herstel komt. Wel stijgt het aandeel nieuwe elektrische auto’s naar verwachting naar 32 procent, aldus het onderzoek. Dat is niet zo gek. Het aanbod EV’s groeit gestaag en er komen elke maand wel nieuwe modellen bij.
2019 was het laatste topjaar voor de Nederlandse autoverkoop, met 446.000 nieuwe registraties. Toen kwam corona en sindsdien heeft de markt nooit meer zulke cijfers laten zien.
Volgens Rico Luman, econoom bij ING, verloopt de elektrificatie van het Nederlandse wagenpark traag. Consumenten zouden niet genoeg interesse hebben om hun oude auto in te ruilen voor een elektrische auto. Alleen de zakelijke markt trekt momenteel de kar, het helpt dat bedrijven hun personeel het liefste in een elektrische auto stopt. Maar met alleen deze markt kom je er niet.
‘Kilometerheffing’
Luman oppert dat particulieren overgehaald kunnen worden door een duurzamere auto’s minder te belasten, bijvoorbeeld met een kilometerheffing. Wat dat betreft kunnen we de ING-onderzoeken de komende jaren wel voorspellen. Het nieuwe kabinet geeft geen vervolg aan de subsidiepot, ziet niets in kilometerheffing en staat ook niet te trappelen om te strooien met geld om de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark te bevorderen.
smokin zegt
Nieuwe auto’s worden er ook niet leuker op. Ik blijf liever in mijn oude leuke autootje rondrijden dan in een nieuwe EV met ISA en andere onzin.
Johanneke zegt
Dit, en, de stappen zijn kleiner. Als ik het verschil bekijk van mijn 2 auto’s, beiden d segment, uit 1993 en 2006 is dat enorm. Mijn Nissan uit 2006 is veel comfortabeler, stiller, heb zaken als cruise control, climate control, dimmende spiegels, achteruitrijcamera. Stap ik van die Nissan weer 15 jaar vooruit de tijd in, in de Mazda van mijn ouders, dan is die Mazda absoluut beter. Maar het verschil is veel kleiner dan 13 jaar terug de tijd in. En stel ik zou een nieuwe benzine auto kopen. Als ik sneller wil zijn dan de 140pk nissan ben ik een vermogen aan geld kwijt, doe ik dat niet dan zit ik met ongeveer hetzelfde vermogen uit een downsize blokje. Niet echt een stap vooruit. Enkel qua verbruik, ga je van 1 op 13 naar 1 op 16 ofzo. MRB is wel weer duurder.
Ik ga wel overstappen op een EV overigens. Dat zie ik wel als een enorme stap qua comfort en pk’s. Verwacht dat de 2ehands markt volgend jaar echt op gang komt.
ouwedibbes83 zegt
Denk dat je al eerder een koopje kunt scoren als je een Tesla Model 3 ziet zitten, die gaan dit jaar in grote getalen uit de lease.
Rokende Wielen zegt
Zou dat gebeuren? Er was eerder deze week een artikel over EV’s als occasion en een (zelfbenoemd) handelaar had de tweedehands EV als risico benoemt omdat klanten voor dat geld een nieuwe auto verwachten, kopen zonder garantie (staat zelfs op de factuur), tekenen daar ook voor maar via de wet toch aanspraak kunnen maken op garantie. De handelaar noemde dit allemaal gedoe en risico dus biedt zijn waar enkel voor export aan…
Johanneke zegt
De tesla’s die nu op 3 ton zitten ja. Maar zat hebben er in 4 of jaar 130k km op zitten. Daar is echt wel markt voor.
Maarten zegt
Helemaal eens. Weg met die saaie Tesla’s, VAG stuff, en alle vage, veel te dure electro auto’s! Vorig jaar bij mijn nieuwe werkgever bedankt voor een lease auto. Heb een Alfa 159 SW 1750 Ti gekocht. Squadra chip erop, en rij met een grote grijns rond. 10 jaar oude kar, maar krijg er dagelijk jaloerse blikken op.
racerx zegt
Zelf een ruim 10 jaar oude 5 touring en voor mijn vrouw gaan we komende vrijdag wellicht de Mito inruilen op een eveneens ruim 10 jaar oude Giulietta. Nieuwere auto’s zijn de moeite gewoon niet waard qua prijs/kwaliteit. Een EV zit ik nog niet op te wachten, rijdt prima maar ik kan niet thuis laden.
Jurgen zegt
Gewoon compleet boycotten die nieuwe auto’s, heel Europa, auto’s genoeg op de wereld.
jippie zegt
Misschien is het wel een zegen dat de verkoop van EV’s traag verloopt. Het Nederlandse elektriciteitsnet kan het nu al (bijna) niet meer aan.
maotje zegt
Zijn evs een knelpunt dan voor het net?
racerx zegt
Volgens de berichten wel, sowieso in Utrecht. Heeft AB nog een artikel aan gewijd een maand of wat geleden.
maotje zegt
@racerx. De vraag was of dat te wijten is aan de elektrische auto?
Om benzine te maken uit aardolie is ook stroom benodigd. 6kw voor 1 liter benzine. Een beetje ev doet 100 km op 18kw.
Daar kun je dus 3 liter benzine voor maken. De gemiddelde auto doet geen 1 op 33.
Meer evs in t straatbeeld is minder benodige benzine.
quincy zegt
Dit is wat mij betreft een logisch gevolg van wijzigend en onduidelijk beleid en de belachelijk stijgende auto prijzen (al jaren). Neem een Polo, het huidige model begint bij ruim 26000 euro voor een Polo. Pak je het gelijk gemotoriseerde model van de vorige generatie dan was die 17/18000 euro. Voor die 26000 euro had je bij de vorige generatie de BlueGT met 150pk en cilinder uitschakeling. En nu dus een schamele 1.0mpi met 80pk.
Nou wil ik de Polo niet als de BigMac index neerzetten. Maar mijn inziens zie je dit verhaal wel over vrijwel alle auto’s heen. Veel duurder en je krijgt er minder voor. Dan liever even doorrijden tot beleid duidelijk is of prijzen toch veranderen. Of lekker tweedehands en meer krijgen voor je geld.
Overigens is de “inflatie” op de auto’s dan ook nog eens veel meer geweest de afgelopen jaren dan dat de salarissen of lease budgetten zijn gestegen. Dan is de conclusie van ING trekken niet zo moeilijk (insert surprised Pikachu face meme).
Richmond zegt
Je krijgt meer ruimte. Dus in dat opzicht krijg je meer. De standaard uitrusting is ook beter geworden. Maar dat kost geld. Willen ze de auto net zo goedkoop in de markt zetten als eerst, krijg je dus handbediende ramen en spiegels, geen airco, geen navi, geen radio, geen fancy display voor je tellers etc etc. En wie gaat dat kopen? Niemand.
quincy zegt
Die vooruitgang per generatie auto’s is altijd al zo geweest en was nooit een reden om ineens 8000 euro meer vor een auto te vragen. Dus jouw redenen zullen vast niet de enige redenen zijn (BPM zal ook een deel zijn, maar ook gewoon graaien als een malle).
petroldrinker zegt
Ik denk dat je het ff verkeerd bekijkt, de grote reden dat de autos duur zijn, is neit dingen zoals navi, radio, fancy display etc, maar al die scheinveiligheid systemen die erin moeten van de EU tegenwoordig, zoals ACC (ipv normale CC), Lane departure, ISA, BLIS etc etc, als je die systemen er niet in hebt gaan
a) De mensen weer beter opletten in het verkeer want ze hebben niet de illusie dat de auto het voor hun regelt.
b) Autos zijn een stuk goedkoper omdat niet al die sensoren en alle andere electronica die erbij hoort in de auto hoeft te zitten…
gekketurbo zegt
@quincy: goedkope auto’s zijn percentueel heel erg duur geworden. Als je kijkt naar een 3 serie of e-klasse zijn de verschillen kleiner. Regelgeving en BPM heeft de kleine klasse kapot gemaakt en daar zaten wel de aantallen…
Johanneke zegt
Sinds 2010 is er gruwelijke inflatie geweest eh. 10k toen is 15k nu. Is wel iets om mee te nemen.
Desondanks vind ik auto’s ook achterlijk duur nu. Zo veel geld en dan krijg je een vrij luxe auto, maar een brommobiel motor.
quincy zegt
Maar salarissen en lease budgetten zijn volgens mij niet zo hard meegestegen. Ik denk dat het daar op veel dingen op dit moment scheef groeit. De inflatie lijkt redelijk eenzijdig te zijn
ronaldotour zegt
Dealers zitten ook niet te wachten op inruil. Zeker wanneer je met een diesel aan komt zetten. Particulier verkopen gaat ook stroef, dus we blijven nog maar lekker doordieselen.
pomoek zegt
Vergroening is ook een beetje vern3ukeratieve term. Minder vervuilend zou beter zijn. En dat geldt natuurlijk ook en zelfs voor EV’s. Hoe dan ook. Je krijgt het alleen voor elkaar als je autobezit goedkoper, en autorijden duurder maakt. Dat vraagt om een systeemverandering. Want nu is het precies andersom. En systeemveranderingen, daar zijn wij mensen niet zo sterk in.
Richmond zegt
De overheid wil altijd dat de systeemverandering intrinsiek gaat, zodat zij er geen beleid voor hoeven te maken.
quincy zegt
Persoonlijk denk ik niet dat autobezit goedkoper maken een duurzamer oplossing is. Dat zorgt voor nog meer auto’s op straat die het merendeel van de tijd niets staan te doen en nog meer auto’s per huishouden (wat nu al redelijk belachelijk is volgens mij). Duurzamer zou zijn om alternatieven als openbaar vervoer en de fiets ongelooflijk aantrekkelijk te maken (dat ook bij 3 druppels regen mensen nog steeds liever de fiets pakken dan direct de (tweede) auto). En naar het werk met OV moet qua tijd en kosten interessant zijn.
pomoek zegt
Dat zou zeker ook een mogelijkheid zijn, maar een combinatie van die 2 zou goed moeten werken. En op zich ben ik er niet zo bang voor dat er opeens véél meer auto’s in NL gaan komen te staan. Auto’s in België en Duitland zijn in aanschaf ook goedkoper dan in Nederland, en in die landen is het autobezit redelijk vergelijkbaar met Nederland.
werf76 zegt
En ALS de overheid wat verzint, dan is het wel om oudere auto’s duurder te maken ipv nieuwe schone auto’s goedkoper maken.
Heeft echt veel opgeleverd zeg.
maotje zegt
Wat hebben ze dan verzonnen met het duurder maken van oudere auto’s?
JelmerS zegt
Opslag MRB indien geen roetfilter voor de diesel. Ze snappen dan weer niet dat het stoppen van enige vorm van correctie op MRB tarieven voor hybrides, of het stoppen van LPG G3 voordeel anti beleid is.
maotje zegt
Niet mee eens. De voertuigen geleverd af fabriek zonder roetfiler hebben hier geen last van. Geleverd met roetfilter maar bij eigen besluit verwijderen ervan moeten inderdaad betalen. Niet meer dan terecht ook. De typegoedkeuring die t voertuig ooit heeft gekregen geld namelijk niet meer.
harrie zegt
Overal waar de overheid zich in de markt roert krijg je minder voor meer.
mashell zegt
Nonsens., denk maar eens aan de roaming tarieven. Als de overheid de markt niet beteugeld krijg je de slechtste producten tegen de hoogste prijs want winst maximalisatie.
RiKe zegt
Dit is ook wel een aardig “open deur” onderwerp. Als je kijkt naar de prijzen, de inflatie, en hoeveel mensen steeds moeilijker rond kunnen komen, is dit heel logisch te verklaren. Leven in Nederland wordt voor steeds meer mensen (kunstmatig) te duur gemaakt.
potver7 zegt
Overal hoor je de duurzaamheidsgoeroe’s steen en been klagen over onze wegwerpmaatschappij. En dan hebben we nu eindelijk een product dat steeds langer meegaat, en dan is het wéér niet goed…
Laten we wel wezen: toen ik een klein jochie was, waren de meeste auto’s gewoon ‘op’ tegen de tijd dat ze een ton hadden gelopen – of ze waren volledig weggerot. Roest is tegenwoordig vrijwel geen probleem meer, en ook motorisch kunnen auto’s nu makkelijk de 3-4 ton aan, mits een beetje goed onderhouden. Dan is er toch ook helemaal niks op tegen om gewoon wat langer met een auto te doen? Ik zie het probleem niet – en als die automobielbranche er zo beroerd aan toe is moeten ze misschien eens wat minder glanzende glaspaleizen neerzetten.
Het is dat auto’s de laatste 10-15 jaar zijn uitgerust met veel te kleine turbo-grasmaaiermotortjes (dankzij die o-zo gehate belastingwetgeving, jaja!)- dat helpt in ieder geval nog de levensduur van de moderne automobiel te verkorten, in het voordeel van de branche.
PunicaOase zegt
Helemaal top toch?! Niks zo duurzaam als doorrijden in wat je al hebt..
maotje zegt
Dat ligt eraan wat je als definitie van duurzaam beschouwd.
Het kan jamelijk 2 dingen inhouden
– lange levensduur
– totale milieukundige impact gezien zijn totale levensduur.
Specht zegt
Graaiflatie, belachelijke bpm regels en achterlijk dure vergroening en verduurzamings drek zijn de reden.
En dan toko’s zoals ING en Rabobank die even tips gaan geven aan de overheid om het nog duurder te maken.
BMWbankier zegt
Doel van de overheid is gewoon dat niemand zich meer een auto kan veroorloven en dat rijden te duur gaat worden op termijn voor de normale burgers. Zoveel mogelijk mensen laten thuiswerken dan wel met het ov. Hoeven ze het stroomnet ook niet te verzwaren en het handjevol mensen wat er rond rijdt gaat elektrisch. Nu al zie je dat bij grote bedrijven zoals ING je alleen nog maar een elektrische auto van de zaak kunt rijden en mensen veelal thuiswerken.
Rokende Wielen zegt
Ik geloof hier geen snars van, iedereen wil geld, ook de overheid. Als de overheid echt zou willen dat niemand zich meer een auto kan veroorloven, welke melkkoe verzinnen ze dan? Als er een product is waar het volk zich morrend en klagend elke belastingverhoging door de strot laat duwen “de auto” is, dan zou je als overheid toch wel gek zijn om die melkkoe, kip-die-gouden-eieren-legt te slachtofferen? Ze lijken steeds verder de grens op te zoeken naar wat men nog net kan betalen bij aanschaf en wil betalen bij gebruik. Vooralsnog slaat de balans door naar het bezit/gebruik verder uitmelken want de aanschaf van een zuinige ICE/EV doet de brandstofaccijns + BTW-inkomsten kelderen. Maar ja, visie had men jarenlang niet nodig bij de overheid en regie nemen is ook onbekend terrein. De provincie waar ik woon (Gelderland) heeft een ontmoedigingsbeleid gepresenteerd om warmtepompen en laadpalen maar niet te gaan gebruiken want het stroomnet kan het niet aan. Van de provincie moeten we een hybride warmtepomp of een gasketel kopen bij vervanging… Maar vele gemeenten in diezelfde provincies hebben nieuwbouwwoningen de afgelopen jaren verplicht om gasloos te bouwen want anders geen vergunning.
Het probleem hier lijkt dat de overheid jarenlang op de volwassenheid van de zelfregulerende markt heeft willen vertrouwen maar de markt heeft zichzelf (nog steeds) niet kunnen beheersen. Want (de cirkel is rond) iedereen wil geld. Zoveel mogelijk. Ook de markt.
por100 zegt
Één Europa, maar een Duitser of andere Europeaan, met een lager opleidingsniveau is rijker en vrijer in Nederland dan een Nederlander.
William zegt
Ik ben vooral somber over ING. En over de Rabobank en ABN AMRO. Zij lijken wel een kartel te hebben gevormd met als doel het belazeren van Nederlandse spaarders. De overheid naait, maar die drie grootbanken naaien bijna nog harder.
willemveenstra zegt
Tja EV hoef ik niet naast mijn huis!
De BPM op nieuwe benzine auto’s is inmiddels zo hoog dat ik mooi in mijn ouwe spul door blijf rijden. Dan maar een nieuwe motor erin als ie op is. Dat is goedkoper dan de BPM op een nieuwe.