Waar moet je erg op je hoede zijn voor tellerstandfraude? Volgens onderzoek worden de meeste kilometerstanden teruggedraaid in dít land.
Bij het kopen van een occasion is documentatie belangrijk. Je wil gewoon kunnen achterhalen wat voor verleden de auto heeft gehad. Soms kan dat, soms niet volledig, en soms gaan de alarmbellen al rinkelen als je het dashboardkastje open doet. Het probleem is echter dat auto’s niet kunnen praten en gerommel met papieren snel voor genoeg verwarring zorgt om schimmige dingen te doen. Tellerstandfraude, helemaal in de export van auto’s, is vaak een ding.
Eerlijkheid
Tegenwoordig zijn er oplossingen om de techniek van de auto wat onafhankelijker te peilen. Eén van die methodes is met een module van Carly. Dit Duitse bedrijf biedt een OBD-module waarmee je allerlei informatie van je auto kunt achterhalen. Dit is veel lastiger om te manipuleren en dus kan de Carly-module iets anders zeggen dan dat er in je dashboard staat. Het is de Kees van der Spek van de autowereld, maar dan digitaal.
Onderzoek
Het bedrijf achter de module, Carly dus, presenteert hun ondervindingen van een onderzoek over kilometerstanden die zijn teruggedraaid en meer. Zo hebben ze de cijfers van tellerstandfraude paraat. Zoals je kunt zien op het plaatje hieronder: een lichte kleur betekent dat het netjes is, bij elke tint donkerder is het risico op tellerstandfraude hoger.
Excuseer het stigma, maar het lijkt bijna zo te zijn dat des te verder je richting het oosten gaat, des te meer oranje de kaart wordt. Zo valt te zien dat Oekraïne, Wit-Rusland en een groepje landen op de Balkan vrij oranje zijn. De ergste overtreders zijn Bulgarije en Noord-Macedonië. Hier is de kaart zo oranje als de legenda wordt en heb je dus 41 procent kans op teruggedraaide kilometerstanden bij auto’s. Tenminste, kleine kanttekening: ze hebben alleen cijfers van de auto’s met een module. Dat zijn er ‘een miljoen wereldwijd’. Het hoeft dus niks te zeggen, maar dit is de beste manier om op een antwoord te komen. Overigens doen wij het prima, de kaart heeft bij ons landje de lichtste tint oranje die er is. Verwacht dus een getal van tussen de vijf en tien procent voor gerommelde kilometerstanden. Sowieso hebben wij het NAP-keurmerk, waarmee er officieel gecontroleerd is of de kilometerstand klopt.
Snelheid
Auto’s die zijn uitgevoerd met een Carly-module kunnen ook uitgemeten worden voor andere informatie. Zo werd ook het bovenstaande kaartje gepresenteerd. Hier wordt aangegeven wat de gemiddelde snelheid is in het land als je alle auto’s (met een module) meet. Wij Nederlanders zijn in dit vergelijk snelheidsmonsters, onze snelheid ligt boven de 43 km/u voor alle ritten die gemaakt worden. In Duitsland, het land van de ongelimiteerde Autobahn, ligt die snelheid tussen de 39 en 43 km/u. In landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Italië, Polen en nog veel meer wordt er gemiddeld niet veel meer dan 32 km/u gereden.
Een laatste grappige grafiekje is de gemiddelde rijafstand per autotype. Mensen met een hogere middenklasser (A6, 5 Serie, E-Klasse) rijden het meest, gevolgd door middenklassers (A4, 3 Serie etc), topklasse (S-Klasses) en SUV’s. Zoals je kunt verwachten rijden mensen in compacte-, stads- en sportauto’s het minst.
Heb jij auto’s met een geschiedenis in Bulgarije? Dubbelcheck dan even of de kilometerstanden niet zijn teruggedraaid. De kans is namelijk aanwezig, voor zover we weten. (via Carly)
Image-credit: een Bulgaarse M6 met wielklem, gespot door @hulaucarphotography.
Dieseltor zegt
Ik koop altijd mijn auto’s in Bulgarije. Het zal toch niet..?
joejojo2012 zegt
Zouden alle geimporteerde auto’s in Roemenie een module hebben, dan zou Roemenistan diep donkerrood moeten kleuren. De schurken in de autohandel….
Crosscabouter zegt
Ik werk veel samen met Roemenen. Ik krijg steeds meer het idee dat de grote boeven ook Nederlanders zijn. Voor de export nog even een ton terugdraaien zodat de deal wat aantrekkelijker lijkt….
joejojo2012 zegt
Ik zal ze ook niet allemaal over een kam scheren, maar ik ken er hier meer die het wel doen dan niet. Ik koop mijn auto in wel Nederland en dan pas na verificatie
pechweg zegt
Want NAP is zo waterdicht….
jellewilders zegt
@pechweg: Niet nee, daar hoeft dacht ik enkel de trendlijn per meetpunt omhoog te gaan? Echter als dat zo is zul je telkens voor elke beurt of garagebezoek de teller een stukje moeten terugdraaien en kan je niet ineens een ton terugdraaien?
545e60 zegt
@jellewilders: Stel je rijd 40.000km per jaar. Dan kan je hem elk jaar voor de apk netjes 20.000 terugdraaien en word het gewoon netjes geregistreerd en en is de km stand “logisch”. Na een jaar of 5 heeft de auto dan al snel in werkelijkheid 100.000km meer gelopen.
rolov zegt
@545e60: elke garage bezoek wordt hij geregistreerd
Richmond zegt
alleen als de garage het doorgeeft aan de rdw, daar is geen verplichting voor,
stuko zegt
@545e60: jaja, klopt.. maar feit is dat je geen 200.000 kan terugdraaien na 10 jaar. Daar is een stokje voor gestoken. Bovendien is het enige waterdichte systeem een permanente verbinding van je km teller met een RDW- en dat gaat niet gebeuren :)
timberleek zegt
Klopt, maar daarmee vallen een hoop exemplaren al buiten de boot.
Mijn vermoeden is dat het teller terugdraaien iets is dat de louche handelaar doet. Niet de merkdealer en eerste eigenaren. Dus terugdraaien kan dan pas gedaan worden zodra hij de handel in gaat.
Er zullen vast eigenaren zijn die elk jaar keurig de teller terugdraaien (al moet je dan nog even oppassen voor garagebezoekjes tussendoor), maar dat zal echt een hele kleine minderheid zijn
pa045 zegt
Een Duits onderzoek en Duitsland maar 10% fraude. Ik zal dit never nooit geloven.
mc96 zegt
Carly….. Carly Motors, vroeger ging je daar naar toe voor snelle BMW’s. Ik word oud.
davelepeef zegt
@mc96: denk dat je, net zoals de oprichter wellicht vroeger, in de war bent. Carly Motors is Nederlands, bestaat nog steeds. Die “ene” M6 GT3 is volgens mij daar gebouwd?
racefan zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
karhengst zegt
Daarnaast klopt het verhaal met de klasses miet. Hogere middenklasse is enkel 5-Serie / E-Klasse / A6 segment. De A4 en co zijn de gewone middenklasse.
Golfklasse is de compacte klasse en de rest is Kleinwagen.
Enkel in Nederland noemt men hatchbacks reeds middenklasse zodat het niet al teveel pijn doet hoe dankzij de BPM niemand zich nog een echte middenklasser kan veroorloven.
elemento zegt
Heb mijn 550d verkocht. Zag hem te koop staam met 1.5 ton minder. Advies koop geem witte. Grote kans dat tie vam mij was
blikmetwielen zegt
@elemento: ik heb ook gekeken naar zn auto ?
Waar begint het kenteken mee ?
rolov zegt
Maar je kunt elke auto toch uitlezen en dan heb je de km stand? De echte
sportabgasanlage zegt
Henk en Ingrid vertrouwen op de NAP of de blauwe ogen van de verkoper
E550 zegt
@rolov: met programma’s als BMW explorer kun je dat achterhalen. Maar ook daar kan in gerommeld worden door experts. Wel kun je kijken naar de airbag module, om te kijken hoe lang ze aan stonden, en aan de hand daarvan bereken hoe veel km de auto ongeveer heeft gereden.
sportabgasanlage zegt
Laatst nog een geval gelezen op Porscheforum : Nederlands geleverde Boxster te koop. Op NAP keurig 130.000km op de teller, oorspronkelijke eigenaar meldde zich dat hij ‘m net voor apk en beurt had verkocht met 170.000km op de teller. Handelaar had ff 40K teruggedraaid, maar NAP zegt: “logisch”!
aerodeck vti zegt
Ja, nu nog wel kilometer stand logisch. Bij het volgende garage bezoek wordt dat vanzelf onlogisch. Oud truukje, APK laten keuren met de juiste stand, dit doorgeven, dus logisch en daarna teller terug draaien.
degrotemuis zegt
Truukje waar RDW iets tegen heeft: je kan de geadverteerde of afgelezen stand invoeren en dan zien of die nog steeds logisch is. Tip: probeer als je de geadverteerde stand toetst ook even tot 1000 of 2000 km hoger voor je definitief de auto overslaat, mijn Z4 gaf onlogisch met de geadverteerde stand afgerond naar dichtstbijzijnde 100 tal, maar logisch met 100km meer. En die bevinding kwam overeen met de afgelezen stand, die inderdaad 47 km meer aangaf. Linkje: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/uw-persoons–en-voertuiggegevens/uw-voertuiggegevens-bij-de-rdw/checken-of-uw-kilometerstand-logisch-is
mashell zegt
Dat onze gemiddelde snelheid zo “hoog” ligt terwijl we een druk dichtbevolkt land zijn met lage snelheidslimieten is interessant. Ik denk dat het komt omdat wij voor de korte stukjes vaker de fiets pakken dan de auto.
pomoek zegt
Dat zou kunnen, maar wellicht heeft de snelwegdichtheid hier ook mee te maken.
saxoke zegt
Ik heb geen idee hoe het zit in andere eu landen. België heeft de carpass en NL heeft de nap die de km standen registreren. Alleen vraag ik me af wanneer in België mijn stand ingegeven wordt in de carpass. Ik ga in NL op onderhoud dus die garage kan het niet in belgie doorgeven. Enkel de jaarlijkse keuring kan het hier doorgeven.
Foramen zegt
@saxoke: in Nederland wordt dat ook enkel met de jaarlijkse keuring doorgegeven.
Richmond zegt
Nee ik werkte tot voor kort bij een Peugeot dealer en bij elk bezoek, ongeacht waarvoor, kan de km stand doorgegeven worden aan de RDW. En als je een onjuiste km stand doorgeeft waardoor deze onlogisch wordt dan krijgt de klant daar een brief over.
saxoke zegt
@foramen: in België moet het bij elk garagebezoek doorgegeven worden. Al is er maar een lampje kapot, dan nog moet t doorgegeven worden
ronaldotour zegt
Onlangs mijn Prius plug-in aan een Roemeen verkocht, hij vertelde dat hij in zijn land geen gebruikte auto kocht omdat ze allemaal teruggedraaid waren.
Moet je nagaan, hij had er een flinke reis voor over en ze kwamen met 3 personen.
Siemi zegt
Ergens ook wel logisch. In Duitsland is ongeveer 30% van de auto’s teruggedraaid, volgens grote eerdere onderzoeken. Dan worden die auto’s gekocht door export handelaren. Daarvan draait weer een deel de stand terug. Dan komen ze aan in het land van bestemming en wordt er weer door een deel aan gedraaid. Het zijn namelijk veel auto’s met hoge kilometerstanden die naar het oosten gaan en dan is het verleidelijk om even wat extra te verdienen. Daarom denk ik dat het percentage nog hoger ligt.
saxoke zegt
Hierom zijn vele mensen dus “bang” van een import auto. Zelf heb ik nu 2x een auto geïmporteerd in België. 2e x was het makkelijk en in 5minuten geregeld, bij de eerste miste ik een document, hierdoor kwam ik erachter dat ik de auto in het 4e land van bestelling ging invoeren. Origineel was het een auto uit Denemarken. Toen de eigenaar verhuisde naar Duitsland ging de auto mee naar Duitsland. Na dik 10jr vond de eigenaar het welletjes en zette de auto te koop waarna een Nederlandse handelaar deze kocht en in NL invoerde. Ik kocht m van die handelaar en voerde de auto in België in. Alle documentatie vd eerste eigenaar zat erbij, die heb ik via facebook gevonden en er enkele vragen over gesteld. Ondanks het hele import en export trace dat dat autootje afgelegd had, klopte heel de historie ervan wel.