Uit onderzoek blijkt dat ambulances vaak te laat aankomen in Nederland.
Het gaat hierbij niet per se om gevallen waar de ambulance te laat komt in de zin dat er niks meer aan de situatie van de patiënt te doen valt, maar om gevallen waarbij de ambulance er langer dan 15 minuten over doet om op de plaats van bestemming te komen.
Het is aannemelijk dat beide gevallen natuurlijk wat met elkaar te maken hebben, daar in sommige noodgevallen elke minuut telt. Maar om de ambulancediensten objectief te beoordelen hebben we in Nederland uiteraard een norm afgesproken waar ze zich aan moeten houden. In principe moet een ambulance bij een noodgeval binnen 15 minuten op de plaats van bestemming zijn. In hooguit vijf procent van de gevallen mag deze limiet overschreden worden, doordat bijvoorbeeld een totale lul de ambulance blokkeert.
RTL Buurtfacts claimt echter dat in veel gevallen de ambulances die norm niet halen. Gemiddeld zijn ambulances in 5,8 procent van de gevallen te laat en in 240 van de 359 onderzochte gemeentes wordt de norm niet gehaald. Nou zou je denken dat 5,8 procent ten opzichte van 5 procent niet zo’n schokkend verschil is, maar de verschillen per regio zijn groot. In sommige streken en steden ben je een stuk slechter af dan in andere.
De slechtste Nederlandse plaats om een hartaanval of iets dergelijks te krijgen is Zeewolde. Daar had je vorig jaar 29 procent kans dat je ruim een kwartier moest wachten op de nodige hulp. Molenwaard en Oirschot komen binnen op een gedeelde tweede plaats in deze categorie. Je wilt er misschien niet dood gevonden worden, maar toch is die kans best groot als je lichaam even tegenwerkt want in 28 procent van de gevallen komt de ambulance hier te laat.
In deze relatief kleine gemeentes kan je echter nog zeggen dat door het geringe aantal keer dat de ambulance moet uitrukken, het percentage van de keren dat het fout gaat opgeblazen wordt door iedere mispeer. Toch gaat het ook in gebieden waar de ambulance meer dan 1.000 keer per jaar uitrukt vaak fout. In resumé Goeree-Overflakkee (19%), Schouwen-Duiveland (15%) en Coevorden (15%) gaat het ook vaker dan zou moeten mis.
Leuk al die plaatsjes in de provincie zal je nu misschien denken, maar als stedeling zit ik toch wel gebeiteld? Ja en nee. In het algemeen doen ambulancediensten in steden het beter. In Leiden, Dordrecht, Enschede, Heerlen en Nijmegen blijft het percentage van te late ambulances zelfs onder de twee procent. Máár, juist de grootste twee steden Amsterdam en Rotterdam vormen een uitzondering op deze regel. In respectievelijk zeven en zes procent van de gevallen wordt in deze beton-jungles de norm niet gehaald. Denk daar dus even aan voordat je de post uit de brievenbus gaat halen zonder valhelm op.
850t5r zegt
De sirene is te vertalen in spraakvorm: “te-laat, te-laat, te-laat”
gregorius zegt
@850t5r: “te-laat” is de 2 tonige brandweer toch? “Hij – is – al – dood” (mid, hoog, laag, mid) is de ambulance? Of is dat ook al weer veranderd in NL?
stfu zegt
@gregorius: “Alweer-een-lijk, Alweer-een-lijk”
850t5r zegt
@gregorius: Hier hebben de ambulances maar 2 tonen net als de brandweer.
granlusso zegt
Nijmegen heeft 4 ziekenhuizen, waarvan twee specialistische en twee academische. Voor zo’n qua verkeer relatief makkelijk te doorkruisen stad is dat natuurlijk een voordeel.
Heerlen verbaast me eerlijk gezegd, maar het is goed om ook een keer iets positiefs over die stad te horen ;)
awesome zegt
Ok, maar hoeveel inwoners van Zeewolde kunnen omgaan met een defibrillator?
Als dat 25℅ zou zijn dan is het misschien wel de beste plaats omeen hartaanval te krijgen.
Sensatie-onderzoeken, meer is het niet.
*Kijk anders even naar Zondag met Lubach, hoe die 40% etnisch profileren tot stand kwam*
jorisbout zegt
@awesome: ik woon er, en dat zijn er niet veel…
wimbraber zegt
Kom zelf van Goeree Overflakkee, dat aantal zou ook kunnen komen door de vele verkeersdoden op de wegen hier, A59 en de N57 zijn beruchte wegen..
wpgt zegt
Simpele oplossing, 90 procent van de drempels er uit.
Dutchdriftking zegt
@wpgt: dat is de beste oplossing idd.
berlinetta zegt
EDIT: dat staat erbij…
5,8% is niet veel, maar elke keer te laat is er ook wel weer een teveel. Lijkt me toch een lastig probleem om aan te pakken, zeker gezien de toenemende verkeersdrukte. Ik zie soms wel eens een ambulance tijdens spitsuur kachelen over de snelweg. Dan hoop ik maar dat het geen levensbedreigende situatie is.
Zelf heb ik ook wel eens erg lang moeten wachten op een ambulance. Ik had mijn been gebroken tijdens een voetbalwedstrijd en moest 3 kwartier wachten op de ambulance. Nu is een gebroken been uiteraard geen noodgeval, maar die 3 kwartier voelden voor mij toch verdomd lang.
bertorelli zegt
Ik kom zelf uit Zeewolde en die aanrijtijden zijn ook wel logisch te verklaren.
Die gemeente is qua oppervlak namelijk een van de grootste van Nederland en heeft slechts 22.000 inwoners.
Er is voor zover ik weet maar één ambulancepost in de gemeente en dit zit precies in het midden om de gehele gemeente te kunnen bedienen. En dat terwijl het dorp aan de rand van de gemeente ligt.
En van die post naar het centrum is al snel een kwartiertje rijden.
Zet er een post bij in het dorp en het probleem is opgelost, maar dat kost weer centjes.
jorisbout zegt
@bertorelli: grappig, dorpsgenoot!
camillionaire zegt
@bertorelli: Hetzelfde geldt voor Oirschot. Ook dat is qua oppervlakte 1 van de grootste gemeenten van Nederland terwijl het helemaal niet zoveel inwoners telt.
Wat dat betreft sta ik dus niet zo gek te kijken dat de aanrijtijden hoger liggen
awesome zegt
@bertorelli: in het noorden van het land is het een soortgelijke situatie.
‘Verzorgingsgebieden’ zijn behoorlijk uitgestrekt, waardoor aanrijtijden vanuit de ambulanceposten erg lang zouden zijn.
Een oplossing die men hier veelal doorvoert, is de standplaats aan huis van de ambulancebroeders.
Ik zie met regelmaat een ambulance bij mij in de buurt gestationeerd.
Dat scheelt zeker 10 minuten aanrijtijd in geval van nood.
smadb zegt
@awesome: waar woon je?
mashell zegt
Ik zou graag de alinea met Molenwaard en Oirschot willen voordragen als cultureel erfgoed. Prachtig geformuleerd. Ik moest er om lachen terwijl het een doodserieus onderwerp is.