…Spoileralert: dat werkt briljant. Wij willen dus met meer auto’s draadloos laden dan alleen met de Volvo XC40.
Want ja dit is nu slechts een test. Iedereen die ooit een elektrische of plug-in hyrbide auto heeft moeten opladen, weet het. Die kabels. Die onhandige kabels. Die gore kabels. Die kabels die je nooit meer goed in het vak of in de speciale tas voor laadkabels krijgt. Alsof je bij een benzinestation ook je eigen vulslang moet meenemen. Het is gewoon niet echt handig. Door die kabels zou je wellicht alleen nog maar willen snel laden, want daar zit de kabel wel altijd aan de laadpaal vast.
Volvo lost het op
Sinds vorig jaar rijdt er een kleine vloot volledige elektrische XC40’s met taxibord rond en helpt om draadloze oplaadtechnologie te testen. Over een periode van drie jaar zal deze elektrische vloot worden gebruikt door Cabonline, de grootste taxionderneming in Scandinavië. Deze test voor draadloos opladen is een van de projecten binnen het initiatief Gothenburg Green City Zone, waar aangewezen gebieden in de stad worden gebruikt als live testbeds voor de ontwikkeling van duurzame technologieën.
Tot zover de PR-speak. We werden geshutteld naar een soort bedrijfsverzamelgebouw/ hippe start-up fabriek in Gotenborg. Daar voor de deur was een taxi-standplaats waar twee grote blauwe stoeptegels in waren opgenomen. Als grap (niet echt hilarisch, ik geef het toe) riep ik dat dit de oplaad-pads waren. Dat was dus ook zo. Meer dan een blauw vlak zie je niet, kom daar maar eens om met je lelijke laadpalen en al die vervelende kabels.
Draadloos laden met de Volvo XC40 Recharge
“Wanneer de auto correct is uitgelijnd met de ingebouwde pad, begint het opladen automatisch, zodat bestuurders gemakkelijk kunnen opladen zonder hun auto te verlaten.”
Het is werkelijk niet heel veel ingewikkelder dan dat. Je zet de auto er netjes boven en het laadproces kan starten. De marge is overigens 7,5 centimeter, dus je moet wel een klein beetje kunnen inparkeren. Wat overigens ook weer een probleem van tijdelijke aard is met al die auto’s die zelf kunnen inparkeren (zie de video van de BMW i7 die zelf een parcours rijdt).
De laadstations die in de test zijn gebruikt, zijn geleverd door Momentum Dynamics. Ze zijn verbonden met de DC snelladers op dezelfde locatie staan. De “blauwe stoeptegel” stuurt de energie vervolgens naar de onderkant van de auto. Uiteraard heeft Volvo de XC40 moeten aanpassen om het draadloze laden mogelijk te maken. Het is nu nog niet productierijp, maar desgevraagd zei Volvo projectleider Robert Eriksson dat deze oplossing niet superduur hoeft te zijn.
Draadloos laden is snel en efficiënt
Ik vond het niet heel verrassend dat je draadloos kan laden met een auto. Als het met een telefoon kan, dan moet een grotere accu ook wel lukken. Wat me wel verbaasde is hoe snel het laden gaat: met de huidige oplossing voor de Volvo XC40 halen ze 40 kW, maar dat kan in de toekomst nog wel sneller.
Het laadverlies is ook iets om je zorgen over te maken. Er zit lucht tussen de laadpad en de auto, dus dat kan niet goed gaan toch? Ja toch wel dus, het verlies tussen auto en straat is minder dan 1%. Verwaarloosbaar dus. Vooral als je bedenkt dat tijdens snelladen sowieso zo’n 9-10% aan stroom verloren gaat.
Zien we draadloos laden in productie?
Ik hoop het van harte, want het is echt heel makkelijk. De straten (en opritten) worden ook niet ontsierd door laadpalen en door laadkabels, waar je over kan struikelen. Volvo test de komende jaren verder met het systeem. In totaal zullen de Volvo’s meer dan 12 uur per dag worden gebruikt en 100.000 km per jaar worden afgelegd. Voor een plug-in hybrides lijkt me dit helemaal briljant: de meeste mensen vinden het inpluggen daarvan niet de moeite, dat lost het draadloos laden absoluut op.
fanboy zegt
Dit is wel mooi en 1% verlies is weinig.
Toch denk ik dat dit toch blijft bij de specifieke zakelijke toepassingen zoals Taxis of bussen.
Als particulier laad je meestal thuis waar de kabel al hangt. En dan naar de snellader, ook niet echt een punt.
Liever komt zoiets betaalbaar voor thuis op een lagere snelheid (3 tot 11kW ofzo).
De elektronica in een laadpaal is vrij simpel en goedkoop, dus als je een heel parkeerterrein gaat doen dan valt gaat dit wel duur uitpakken.
gallardogt zegt
Er kan hier wel lacherig gedaan worden over draadloos laden met de EV maar dit is wel de toekomst lieve mensen. Zie het als een aanvulling op de bestaande EV infrastruktuur. EV’s met kabel én draadloos laden. Draadloos laden is veel efficiënter en op termijn sneller. Daar in Zweden houden ze kennelijk in het midden wat die infrastruktuur moet kosten, wellicht kost het een habbekrats en is het aan de auto industrie om de EV ervoor geschikt te maken. In de toekomst komen overal in de stad en langs de snelweg blauw gemarkeerde parkeerplekken voor EV’s.
mashell zegt
Zoiets op lage snelheid voor thuis was er al, maar het lijkt dat BMW daar al weer mee gestopt is.
JelmerS zegt
Ik meende dat BMW niet zo efficiënt was als dat dit systeem blijkbaar is, die 1% is echt heel erg goed.
rwdftw zegt
Het probleem van de kabelstelers zou daarmee ook meteen opgelost zijn. Tenzij ze die tegel gaan uitgraven.
Nu moet men nog leren parkeren, Furretjes (Flitsservice inside joke) werken hier niet goed.
adbrotjeknor zegt
Als mijn tandenborstel en telefoon zo opgeladen kunnen worden, waarom mijn auto niet? Logische ontwikkeling. Leuk dat het kan.
bugboy zegt
Omdat het bij een tandenborstel niet zo’n ramp is dat die 10 uur op de lader staat.
Een beetje EV kan 3-4x zo snel laden aan een kabel. Dit zit een beetje tussen AC laden (11-22kW) en snelladen in. Dit is enkel interessant om op je werk te laden, maar dan vraag ik me af of de extra kosten wel opwegen tegen het voordeel. Behalve dat de laadpad altijd een flink stuk duurder zal zijn dan een gewone laadpaal heb je ook extra voorzieningen nodig in je auto om zo’n vermogen via spoelen te kunnen ontvangen. Weer een bak koper er bij dat flink geld kost en ook zorgt voor een nog zwaardere auto.
Dat die 40kW omhoog kan wil ik best geloven, maar ben benieuwd tegen welke prijs. Des te hoger het vermogen, des te groter de spoelen moeten zijn. Ook zal je auto moeten kunnen zakken (of de pad omhoog kunnen) om verschillende type auto’s te kunnen bedienen.
Voor mij valt dit een beetje in de nieuwsberichten: “Deze accu kan in 5 minuten volledig geladen worden”. Die berichten komen elk jaar wel een keer voorbij, maar uiteindelijk gaat de ontwikkeling met kleine stapjes. Ik verwacht dat de use-case voor draadloos laden ook niet haalbaar zal zijn de komende tijd.
Reinier zegt
Er zijn ook wallboxen met daaraan een pad op de grond waar je de auto boven zet (de spoelen kunnen ter hoogte van de voorwielen zitten). Dan hoeft dus niet de hele weg opengemaakt te worden, ze schroeven gewoon een oplaad pad van ongeveer 50 x 50 cm tegen de vloer.
MM93 zegt
Wat als de kat van de buren tijdens het draadloos laden onder de auto doorloopt?
Gulli zegt
Wachten tot die in z’n mandje gaat liggen en dan je telefoon erop leggen. Gratis Qi lader! Ik denk dat een volle kat zeker 2,5 keer je iPhone kan opladen.
fanboy zegt
@sracovlov: Katten gaan ook het liefst op warme plekken liggen.
rollingstoned zegt
Dan eet je die avond Kucing Pangang i.p.v. Babi Pangang. Selamat makan! ;-)
Reinier zegt
Tenzij die kat is voorzien van koperen spoelen, zal hij er niks van merken. Net zoals je ook zonder problemen kan koken op inductie zonder dat je lichaam op tilt slaat.
juels zegt
Vieze laadkabels!? Leg ze grotendeels in de struiken naast de paal, of rol de kabel deels op en hang hem zo dat hij de grond niet raakt. Met een paar wikkelingen krijg je echt geen spoel effect. Althans, niet bij een kwaliteits kabel.
Maar draadloos opladen is absoluut de bom! Parkeren en automatisch laden. Nog makkelijker dan tanken! Thuis of op het werk; nooit meer naar het tankstation, behalve voor dat plasje onderweg.
piebepost zegt
Heb hier nooit aan gedacht maar dit is natuurlijk briljant.