Een invalideparkeerplaats krijgen, dat zou toch makkelijk (en gratis) moeten zijn? Niet overal, zo blijkt.
Een handicap hebben is vervelend, dus kun je in de meeste situaties op steun rekenen. Ook wanneer het gaat om parkeren. Mensen met een invalidenkaart mogen altijd op de invalidenplekken bij de ingang parkeren op de meeste parkeerterreinen. Het gaat echter verder dan dat.
Eigen invalideparkeerplaats
Het echtpaar Hanneke en Gilbert Verboom uit Woerden had al zo’n parkeerkaart, maar vond het parkeren in hun eigen straat – een rijtjeshuis zonder oprit – wel goed. Het stel dankt hun invalidekaart aan een beenamputatie van Hanneke, die nu met een beenprothese door het leven gaat. Kleine stukjes lopen kon nog wel, dus was de noodzaak om altijd voor de deur te parkeren niet hoog. Door toenemende parkeerdruk vond het echtpaar het nu wél tijd worden voor een eigen invalideparkeerplaats. Je kent het wel, dan krijg je een gemarkeerde parkeerplek met een bord waarop het kenteken van de auto staat.
Duur
In theorie is dat zo simpel als de boel aanvragen bij de gemeente en goedgekeurd worden. Dat bleek ook qua moeilijkheidsgraad wel mee te vallen, maar qua geld niet. Zo’n beetje alles kwam op de rekening van het stel Verboom te staan. Legeskosten: 163,45 euro. Het verkeersbord: 76,70 euro én het onderbord à 45,50 euro en een wit kruis met markeringen op het asfalt wat een redelijk schrikbarende 422,85 euro heeft gekost. En ja, deze totale rekening van 708 euro en 5 cent (waar de gemeente nog 45 cent korting op gaf, dat dan weer wel) moest het stel zelf betalen. Dat konden ze prima betalen, maar het was een verrassend hoge rekening. Niet alleen omdat AOW’ers, een groep die toch vaak tegen het aanvragen van een invalideparkeerplaats aanloopt, dat wellicht lastig kunnen betalen, ook omdat het toch eigenlijk belachelijk is dat dit uit de zak van de aanvrager moet komen?
Zelf bepalen
Het is dan ook zo dat dit zeker niet overal is. De kosten voor een invalideparkeerplaats moeten ergens vandaan komen en de gemeente mag dat zelf bepalen. De gemeente Woerden heeft dus besloten dat alles op het bordje van de aanvrager komt. Andere gemeenten rondom Woerden maken er bijvoorbeeld een goedkopere zaak van. In Alphen aan de Rijn is het bijvoorbeeld helemaal gratis. Gehandicaptenorganisaties VNG en Ieder(in) laten weten dat het inderdaad gemeentelijk bepaald is en dat er regelingen zijn om een deel gecompenseerd te krijgen. Vooral de onzekerheid is nu vervelend: Ieder(in) pleit wel voor een landelijke berekening voor deze kosten. Het uitgangspunt van de organisatie is dan ook dat je beperking geen reden moet zijn om je scheel te betalen.
Een opvallende casus dus. Zoals gezegd hebben Hanneke en Gilbert er geen last meer van, want alles is betaald. Voor de toekomst wellicht een idee om hier eens kritisch naar te kijken. (via AD)
Image-credit: een Rolls-Royce op een invalideparkeerplaats, via @ilmers op Autoblog Spots.
smijsie zegt
Nederland op z’n kleinst. Hier gratis, daar betalen, en als je moet betalen dan is er ergens wel weer een loket waar je de kosten (deels) terug kunt vragen. En iedereen is er maar druk mee en moet betaald worden. Oh wat zijn we druk en komen we mensen tekort. Dat bedrag ook echt, €700 voor een verkeersbord en wat verf op straat. We gaan echt ten onder aan ons eigen succes.
Computer Freak zegt
12 vierkante meter grond in de randstad, volledig voor jezelf, tegen een prijs van 700 euro. Dat is toch spotgoedkoop?
polpol33 zegt
@Computer Freak: 👍🏻
Edge zegt
Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch dat je daarvoor moet betalen. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat je in sommige steden als automobilist moet betalen voor je parkeerplaats, maar je bij de invalideparkeerplaatsen gratis kunt staan. Dat je wat extra tijd krijgt in een parkeerschrijfzone of wellicht een uurtje gratis krijgt vind ik niet meer dan redelijk, maar waarom het helemaal gratis moet zijn is mij echt een raadsel.
ouwedibbes83 zegt
@Edge: als t helemaal gratis is, lijkt het me situatie zoals die straten in Den Haag in de hand te werken, waar in korte tijd de helft vd straat invalide parkeerplaatsen wist te verkrijgen met behulp van een dubieuze doktersverklaring.
Towel986 zegt
Ik weet wel dat bij ons in de gemeente invalidenparkeerkaarten (eens per jaar?) gekocht/verlengd moet worden. Dus in feite koop je dan het reguliere parkeertarief af.
Op zich logisch om die mensen niet heen en weer naar een parkeerautomaat te laten waggelen.
Ik vind het ook terecht dat de invalide in kwestie tenminste iets moet betalen voor die service, want dat is het in feite.
Arno's zegt
Het is in veel gevallen helemaal niet gratis met een invalidenkaart hoor. Ik bespeur uit je reactie trouwens een haast jaloerse ondertoon, wil je met me ruilen? Ik kijk er, uit eigen ervaring, toch anders tegenaan. Stel je wilt als gehandicapte ergens parkeren, of dat nu een parkeergarage is of een algemene parkeerplaats ergens in de stad dan ben je met je invalidenparkeerkaart toch echt aangewezen op die 2 of 4 plekjes die ze daarin hebben voorzien. Ben zelf al meerdere malen na lang zoeken de garage onverrichter zaken weer uitgereden omdat die plekjes bezet waren. Waarom? Omdat ik aangewezen ben op een brede plek dan wel een plek in de lengterichting langs de kant waar ik mijn deur volledig kan openen en uitstappen zonder het risico aangereden te worden.
karhengst zegt
Hangt een beetje af van hoe je er financieel voor staat. Ook daarom is het wellicht goed dat het bij de gemeente ligt, die heeft immers inzicht of je financieel krapzit als bijstandsmoeder, of dat je gewoon een AOW’er met royaal pensioen en afbetaald koophuis bent.
Iets waarin het het betroffen echtpaar ook siert dit bewust te zijn en dusdanig aan te kaarten.
Verder ben ik wel van mening liever betaald te parkeren dan gratis gebruik te mogen maken van het invalidenalternatief.
Dieseltor zegt
Hanneke zou de Hindoestanen uit Den Haag moeten vragen hoe ze dat toch doen. Hele straten vol met invalide parkeerplaatsen…
tortuga zegt
Ik vind wel dat oude plekken die niet meer gebruikt worden rapper verwijderd mogen worden. Hier in straat rijd ze nog met een scooterke ipv auto
Ultimora zegt
In de gemeente waar ik woon kost de invalidenparkeerkaart ongeveer 120 euro. Als ik het goed heb is die wel 5 jaar geldig. Toch betaal ik meestal wel ook voor de plek waar ik parkeer, want het verschilt per gemeente of het met zo’n kaart wel of niet gratis is en ik zoek dat niet allemaal van te voren uit.
560pk zegt
Waar kan ik een privé parkeerplek + landelijk gratis parkeren op de beste plekken kopen voor 700 euro? No brained.
Maar zonder gekheid: mensen (in dit geval een hulpbehoevende) hebben altijd wat te zeiken. Als je het niet kan betalen, worden dit soort voorzieningen in de meeste gemeenten (deels) vergoed, en als je het wel kan betalen, moet je niet moeilijk doen ( mijn vader en schoonvader hebben/hadden ook een invalideplaats; zélf betaald, nooit over horen klagen. Alleen maar blij mee)
Arno's zegt
Wie zeikt er nou?
mashell zegt
In gelijke gevallen moet er gelijk behandeld worden dus gemeenten zouden helemaal niet de vrijheid moeten hebben hier hun eigen beleid te bepalen.
basbasbas zegt
@mashell: prima, ga jij dan ook Amsterdamse parkeertarieven betalen als je buiten onze stad woont? Amsterdamse erfpacht prijzen en/of Amsterdamse grondprijzen? Er vanuit gaande dat je niet in Amsterdam woont: dit zijn allemaal kosten die jouw gemeente zelf mag bepalen. What’s the problem?
mashell zegt
Dat die Amsterdammers ooit hebben ingestemd met die erfpacht dat is hun probleem. Maar het gaat om gelijke gevallen, een paspoort, invalidenparkeerplaats of vergunning voor een dakkapel zou overal hetzelfde moeten kosten. Parkeertarieven hangen af van andere niet gelijke zaken als parkeerdruk dus kunnen verschillen, gratis bij ons in het oosten en een maandsalaris in Amsterdam is dus prima.
gregorius zegt
Ik vind die 708 euro helemaal niet veel.
160 euro voor uurlonen van mensen die het allemaal moeten regelen: best aardig.
120 euro om een bord te maken (en aan te passen aan het nummerbord) en te plaatsen (iemand moet daar voor werken): zeer aantrekkelijk geprijsd.
420 euro om 1 of 2 man voor een halve dag in te huren + asfalt-verf-wagen + verf; zal ook maar net kostendekkend zijn.
Of die mensen het zelf moeten betalen? Ja. Als je in NL de luxe hebt om een auto te hebben, dan moet je ook voor dit soort dingen betalen. Daarnaast vind ik dat iedereen die full-time werkt van dat inkomen moet kunnen wonen en een kleine auto (plus dit soort randzaken) moet kunnen bekostigen en als deze mensen dus niet meer kunnen werken omdat ze invalide zijn, dat daar apart een subsidie voor zou kunnen zijn, mochten ze daarvoor in aanmerking komen.