Maar de Defender was toch juist beschermd, iconisch en het eigendom van legendarisch? Mag dit bedrijf Defenders kopiëren?
Het is een van de meest populaire auto’s om mee aan de slag te gaan: de Land Rover Defender. De auto is inmiddels legendarisch. Het is een zeer gewild object als het gaat om restomodden. Met pakt in veel gevallen een jaren ’70 of ’80 uitvoering van de ‘Defender’ (die eigenlijk pas vanaf de jaren ’90 die nam kreeg) en deze wordt dan compleet opgebouwd.
Defender restomodders
Echt overal zijn er bedrijven die zich hiermee bezighouden, zelfs in Nederland: Tophat en Leeuwenkamp. Maar ook Kahn, Twisted, Arkonik, ECD, Osprey, Himalaya, Overfinch en Land Serwis gaan met de Defender aan de slag. Sterker nog, zelfs Land Rover ging het zelf doen met de Works V8:
Nieuwe merken
Nu zijn er ook veel ‘nieuwe’ merken die een dergelijke auto willen bouwen nu Land Rover de Defender niet meer maakt. Ja, er is een nieuw model, maar dat is een ander beestje dan het origineel. Diverse merken springen in het gat. INEOS bijvoorbeeld. Land Rover is met hen verwikkeld in een juridische strijd, omdat de Defender-kopie te veel lijkt op een Defender, alhoewel INEOS dat héél anders ziet.
Defender licentie verleend
Daarom is het zo opmerkelijk dat Land Rover nu wél een licentie verleend aan een derde partij. Het is overigens niet zomaar een partij, want Bowler Motors mag Defenders gaan kopiëren. Nu kennen we Bowler al langere tijd. Hun projecten werden vaak voorzien van een Defender-esque koets. Helemaal vreemd is het niet: Bowler Motors is onderdeel van SVO, dat op zijn beurt weer onder is van Jaguar Land Rover.
CSP 575
Daar kunnen ze nu dus mee doorgaan. Hun eerste project met de zegen van Land Rover is de Bowler Project CSP 575. Het is een raszuivere sleeper. Want de CSP 575 lijkt op een reguliere Defender 110. De motor is een 5.0 V8 met supercharger. Geen GF-unit, maar de befaamde AJ-III Jaguar-motor die we ook kennen uit de nieuwste F-Type.
Chassis CSP575
Het chassis is compleet nieuw en berekend op heel erg veel vermogen en zwaar misbruik. Ondanks de vriendelijke uitstraling van de Bowler kun je dus enorm de offroad-hooligan uithangen in deze auto. Standaard heeft de auto namelijk een rolkooi en vier aparte sportkuipen. De Bowler Project CSP 575 zal in zeer beperkte aantallen worden gebouwd, enkel voor de Europese markt.
Prijs Bowler Project CSP 575
Dan het minst leuke onderdeel en dat is de prijs. De Project CSP 575 wordt namelijk erg prijzig. De prijzen beginnen vanaf 200.000 pond, exclusief belastingen. Daar komt dus nog BTW en een hoop BPM overheen. Gezien de flatgebouw-esque aerodynamische eigenschappen en de 5.0 V8 motor zou een Bowler Project CSP 575 zomaar 400.000 kunnen gaan kosten. Slik.
petachterstevoren zegt
Het zal er wel mee te maken hebben dat Bowler onderdeel is van JaguarLandrover.
erce zegt
LOL, dit!
ericd zegt
Hm, inderdaad raar. Enige is dat Tata (eigenaar van LR) Ineos als een machtige tegenstander ziet in de markt en daarom bezwaren heeft. Ineos is een machtig concern en de eigenaar is schathemeltje rijk.
massarati zegt
Zelfs in Nederland: the-landrovers.com
Vreemd dat deze nooit genoemd wordt, ze maken mooie versies met bijvoorbeeld een V8 uit de Corvette of nu het project Panterra, waar een volledig elektrische Land Rover komt.
OT: Gaaf ding maar ik snap niet waarom je zoveel geld zou neerleggen voor deze Bowler.
Onehp zegt
@massarati iets over werkelijk gebruik offroad en dat aan hoge snelheid.
Omgekeerde wereld dat men niet begrijpt waarom dit geld kost, maar een Range Rover Autobiography op een willekeurige winkelstraat die aan 6km/h staan aan te schuiven is wel normaal…
Dutchdriftking zegt
Hij is wel fijn hoor. En met de juiste motor.
henkp1 zegt
Ik heb nog een oude, originele 109 van het leger. Maar die laat ik lekker zo. Dieseltje met 75pk is meer dan genoeg.
seanxtype zegt
Jaren 70 defender? De 110 was er pas in 1983 en de 90 in ’84. Daarvoor waren het de series of vooral de range rover die aangepakt worden.
tvr1974 zegt
Doe mij maar een bowler wildcat.. als we dan toch echt gaan ofroaden
bernoulli zegt
Het Spaanse Santana bouwde al Defenders sinds de jaren ’50. Eerst in licentie en vanaf de jaren ’80 gewoon onder eigen naam. Jaar of 10 geleden zijn ze failliet gegaan trouwens.
Esprit_de_Flandre zegt
@bernoulli: En dan opgekocht door Iveco, waardoor de Defender ook nog met iets moderner smoelwerk als Iveco Massif werd verkocht. Maar dat was allemaal met toestemming van LR…