De veiligheidsscore van een auto wordt door Euro NCAP uitgedrukt met een sterrenscore. Vijf sterren is de topscore. Blijft dit systeem gehandhaafd?
Voertuigveiligheid
Euro NCAP vormt in Europa de standaard als het gaat om voertuigveiligheid. Elk jaar rijdt Euro NCAP de nodige auto’s in stukken met als doel een indicatie van de veiligheid te geven mocht het een keertje fout gaan op de weg. Aan de testmethode van Euro NCAP wordt vrijwel elk jaar gesleuteld. Reden genoeg voor een interview met deze organisatie, want wat kunnen we verwachten in de nabije toekomst?
Roadmap voor 2030
Volgens de woordvoerster van Euro NCAP houdt de botsproeveninstantie vooralsnog vast aan de protocollen die voor 2020 tot 2022 zijn geschreven. Maar voor 2023 gaat er wel het nodige veranderen. “Alle aanpassingen publiceren we tegen het einde van dit jaar. Dan komen we met een heuse roadmap voor 2030”, aldus de woordvoerster in gesprek met Autoblog.nl.
Strenger op het gebied van…
Onder meer op het gebied van bestuurdermonitoring gaat Euro NCAP strenger beoordelen, maar ook de werking van een botspreventiesysteem komt onder een extra groot vergrootglas te liggen. Een botspreventiesysteem – ook bekend als AEB, active emergency braking – omvat tegenwoordig veel meer dan alleen een sensor. Een modern AEB-systeem heeft sensoren voor kruisend verkeer, stuurcorrectiemogelijkheden en herkenning van voetgangers (ook kinderen) en fietsers. Zaken die allemaal getest moeten worden.
2022 extra druk jaar
Met het oog op die strengere regels wordt 2022 volgens de woordvoerster een extra druk jaar. “Onze veiligheidstest wordt een stuk strenger, waardoor 2022 een extra druk jaar wordt. Heel veel autofabrikanten willen graag dit jaar nog een sterrenrating krijgen voordat we de protocollen eind 2022, begin 2023 strenger maken.”
Roadmap Euro NCAP
V2X-technologie
Vanaf 2024 wordt ook V2X-technologie getest door Euro NCAP. Dankzij V2X heeft een auto de mogelijkheid om bi-directioneel te laden: de elektrische auto kan dus ook stroom terugleveren aan het netwerk om het elektriciteitsnet te ontlasten. Euro NCAP gaat toezien op de veiligheid van deze systemen en neemt alle bevindingen straks mee in het eindoordeel.
Niet elke auto is veilig
Het testen van voertuigveiligheid is nog altijd heel belangrijk. De aanname dat elke auto tegenwoordig veilig is, gaat niet op. “Ik hoop dat je onze resultaten over de Renault Zoe en de Dacia’s hebt gelezen en gezien?”, aldus de Euro NCAP-woordvoerster. Wat dat betreft doen Chinese auto’s het echt niet slecht, hoewel sommige merken wel wat meer openheid van zaken kunnen geven.
‘Made in China’
Michiel van Ratingen, Euro NCAP’s Secretary General, zegt in een reactie: “Er is sprake van een golf aan in China gemaakte nieuwe elektrische auto’s die in Europa op de markt komen. Denk aan BYD, XPeng, DFSK, Seres, enzovoort. Helaas zijn veel van deze voertuigen nog steeds niet zo transparant voor Europese consumenten als het gaat om veiligheid. Lynk & Co en NIO laten echter zien dat ‘Made in China’ geen pejoratieve term meer is als het gaat om autoveiligheid. Hier hebben we twee nieuwe auto’s, beide ontwikkeld in China, die buitengewoon goed presteren in onze tests.”
Van Ratingen: “Het is duidelijk dat alle fabrikanten weten dat Euro NCAP hoge eisen stelt als fabrikanten auto’s in Europa willen verkopen. Ik ben verheugd dat merken ook bereid zijn om de investering te doen om de beste veiligheidsbeoordelingen te krijgen.”
Over die veiligheidsscore gesproken: Euro NCAP blijft nu maar ook in de toekomst vasthouden aan vijf sterren. Een tiensterrensysteem staat vooralsnog niet op de agenda.
banderas zegt
Hopelijk kijken ze ook echt naar hoe die veiligheidssystemen echt werken ipv alles toelaten, verplichten standaard aan te laten staan terwijl het niet altijd de veiligheid vergroot.
karhengst zegt
Was ik ook wel nieuwsgierig naar, of het slechts een checkboxding is of dat men er inhoudelijk naar kijkt. Even een willekeurig voorbeeld:
https://www.euroncap.com/en/vehicle-safety/the-ratings-explained/safety-assist/aeb-car-to-car/
” Sensor technology has advanced sufficiently that one sensor set can be used for all speeds and systems offer functionality across the whole speed range. Accordingly, from 2020, Euro NCAP simply rewards AEB Car-to-Car, assessing the functionality over a wide speed range. AEB systems for vulnerable road users like pedestrians and cyclists are still assessed separately.”
Kennelijk was het dus een checkboxfeature, maar wordt er sinds 2020 wel iets verder gekeken.
Richmond zegt
@banderas: het is niet de taak van ncap om een waarde oordeel te geven over specifieke systemen. Zij schrijven protocollen om de veiligheid op de weg te verbeteren. Voor andere weggebruikers, inzittenden in alle grootten en voetgangers. En dit in allerlei verschillende veelvoorkomende situaties. Daarbij moeten de systemen die op de auto zitten functioneren. En dan rolt daar een testscore uit. Waarom zouden zij ook nog het specifieke systeem moeten uitpluizen en daar een mening over vormen? Als door een bepaalde airbag of driving assist de score lager uitvalt dan zal dat als oorzaak gemeld worden. Maar het blijft feitelijke informatie.
faalhaas zegt
Je kan het nog altijd meerdere kleuren geven en “5 sterren 3x plus pro premium pack black edition” noemen.
FB_100003908191927 zegt
De hele NCAP testen zijn verworden tot een wassen neus. Isofix bevestigingen en sensoren zijn belangrijker geworden dan de bescherming van de auto voor inzittenden.
Iedereen weet dat hoe veiliger je een product maakt hoe meer risico mensen nemen.
Mensen rijden meer schades tegen paaltjes met parkeersensoren dan de mensen zonder.
Mensen vinden het steeds acceptabeler worden om niet met rijden bezig te zijn omdat de auto toch wel tussen de lijntjes blijft rijden. En ze gaan er ook op de snelweg vanuit dat de auto toch wel op tijd afremt als er iets gebeurt voor ze.
Mik al die troep juist uit de auto en leer mensen wat het is om weer auto te rijden
melcon zegt
Het gaat inderdaad niet meer alleen om inzittend veiligheid maar ook om systemen waarvan je inderdaad kan stellen dat ze verkeersdeelname niet per definitie veiliger maken. Het leid tot een vergroot gevoel van zelfverzekerdheid bij de bestuurder die denkt dat niets meer fout kan gaan (het tegendeel is uiteraard waar).
De heer van wateringen heeft blijkbaar ook wat aandelen uitstaan bij chinese fabrikanten of zit vuistdik in winnie the pooh….
seatleon zegt
Ik vind het jammer dat de focus verschuift naar steeds meer systemen die ingrijpen in het rijden zonder dat ook daadwerkelijk wordt gekeken of het systeem in de praktijk de veiligheid vergroot. Vaak zijn die systemen zodanig irritant dat je ze maar uitschakelt. Een voorbeeld: laatst had ik een Kia Cee’d mee als leenauto. De lane-assist greep constant in op 60 km/h wegen als ik over de witte leen kwam. Voor de duidelijkheid de witte lijn ligt op een dergelijke weg zo ongeveer midden op de rijstrook. Ik vond het nogal vervelend dat in een bocht naar rechts de auto opeens naar links stuurde om van de witte lijn af te komen. Ik zette het systeem dus uit en ook niet meer aan. Terwijl. het naar mijn mening best een functie kan hebben op de snelweg. Zeker i.c.m. blis.
Een goed voorbeeld van een elektronisch systeem is natuurlijk de ESP. Toen ik net mijn rijbewijs had dacht ik: wat een suf systeem, dat ben ik niet nodig. Maar in de praktijk zet ik het systeem nooit uit en velen met mij. Ik denk dat dat systeem al vele levens heeft gered. Net als ABS.
Laten we hopen dat de slimme mensen bij NCAP dit ook gaan meenemen in hun beoordeling van veiligheidssystemen.
Richmond zegt
@seatleon: ik had een keer de adaptieve cruise control aan met volgen van de voorligger, maar tegelijkertijd reed in een krappe bocht met tegenliggers. Ik rijd over de witte lijn, net als de auto voor mij. Dus de auto stuurt over de lijn. Maar lane assist stuurt dan van de lijn weg. Dus je krijgt dan tegenstrijdige signalen. Maar omdat dit geen ongeluk situatie is, wordt dit niet getest door ncap.
humpyourdog zegt
Ik zou liever twee scores zien, een voor passieve en een voor actieve veiligheid
shaguar zegt
Michiel van Ratingen is toch wel echt een goede naam als je voor de NCAP werkt :)