De herfst is een gevaarlijk jaargetijde voor dier en automobilist. De dagen worden korter en het zicht wordt beperkt door de laaghangende zon, mist of regen. Met de bronsttijd en voorbereiding op de winter hebben de dieren oog voor heel andere dingen dan een snel naderende auto. Hier zijn een paar tips om een aanrijding te voorkomen.
Op veel plaatsen waar veel wild voorkomt staan waarschuwingsborden. Ook al heb je al tig keer over deze weg gereden en heb je nog nooit een hert of everzwijn gezien, de borden staan er niet voor niets. Op een dag kan het zomaar raak zijn. Pas je snelheid daarom aan. Er wordt aanbevolen niet harder dan 60 km/u te rijden en de bermen goed in de gaten te houden. Vooral bij schemer, ’s nachts en in de mist is het extra oppassen geblazen.
Als de waarschuwingsborden op wegen door bos of akkerland ontbreken, hoeft dit niet te betekenen dat je lekker de rallycoureur kan gaan uithangen. Op nieuwe stukken kunnen dit soort borden nog wel eens ontbreken. De dieren zijn nog niet gewend aan het stuk vers asfalt en volgen hun eigen, oude vertrouwde paden.
Kom je een dier tegen in je schijnwerpers, zet dan de koplampen een tikkie zachter, rem en toeter. Geef het beestje de tijd om weg te komen, want in paniek willen ze zich nog wel eens omdraaien en alsnog op de motorkap belanden. Daarnaast kunnen er achterblijvers zijn die op het laatste moment ook nog even willen oversteken. Heb je Bambi’s moeder gered, rijdt je de kleine zelf aan.
Heb je bovenstaande raad opgevolgd maar kun je een botsing echt niet meer vermijden, houdt dan het stuur recht terwijl je remt. Ontwijken doe je met een gecontroleerde beweging. Dit is moeilijk, want je schikt je helemaal het leplazerus, maar het voorkomt wel dat je tegen een boom, vangrail of tegenligger knalt.
Na de aanrijding zet je als eerste de waarschuwingslichten aan. Neem een dood dier niet mee voor de barbecue en ga ook niet als een idioot achter een gewond dier aan rennen. Sinds 15 november 2011 kun je het landelijk meldnummer 144 bellen voor een dier in nood, ook als je ‘m hebt aangereden. Kun je het gewonde dier naar een dierenarts of dierenopvang brengen, dan krijg je het dichtstbijzijnde adres door. Lukt dit niet of is het dier al dood, dan komt de dierenambulance helpen. Gaat het om een groot dier, waardoor mensen gevaar kunnen lopen, dan wordt de dierenpolitie ingeschakeld.
Of de schade aan de auto wordt vergoed hangt helemaal af van je verzekering. Laten we daarnaast hopen dat er geen menselijke slachtoffers vallen, want een gewond dier is al erg genoeg.
UPDATE: Belangrijk onderdeel is het melden van zogenaamd valwild. Dat kan via 0900-8844. Jagers houden namelijk ook de wildstand bij door middel van tellingen. Als in de tussentijd veel reeen worden aangereden dan klopt die stand niet meer en worden er misschien teveel reeen afgeschoten. Daarom is melden zo belangrijk. Wordt ook allemaal geregistreerd. Naast tellingen en afschot is het ook belangrijk zicht te krijgen op een veilige omgeving. Als er veel doden vallen moeten we mogelijk afschrikmiddelen gebruiken om het wild bij de weg vandaan te houden.
rob68 zegt
Konijnen jacht in Zeeland met mijn Celica vroeger…..
launchcontrol zegt
@rob68: ik hetzelfde met m’n BMWtje op de Veluwe…. :)
Mas zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
meneer zegt
met deze tips eindig je wel laag op het scorebord.
Arnoud zegt
Jemig.. Zijn de moddereters van Autoblog vader geworden? Jullie ontgroeien het young bad boy imago een beetje. Namen jullie vroeger geen blad voor de mond, nu geven jullie zelfs tips om een heel eventuele aanrijding met overstekend wild te voorkomen.
Niet een slechte ontwikkeling hoor, maar ik mis het hooligankkarakter soms wel een beetje.
fit4fun zegt
@Original_Arnoud: in Duitsland vallen per jaar tientallen doden en rond de 900 zwaar gewonden door aanrijdingen met dieren, niks stoers aan. Nog afgezien van alle dierenleed, een damhert van 100 kg door je voorruit is einde oefening….
De bekende foto van de fazant-door-de-voorruit van een Boxster vond ik ook erg duidelijk…
maru zegt
@fit4fun: De cijfers in Duitsland: per jaar 260.000 ongelukken met wild, waarbij 30 doden en 2.600 gewonden vallen. Inderdaad geen lachertje.
rubend zegt
@maru: vraagje: Waarom is er in het artikel niet bij gezet dat je op het achterste / de achterpoten van bijv. een hert moet mikken (mocht je het dier niet meer kunnen ontwijken)?
Het is namelijk zo dat het zwartepunt van zo’n hert zich in de buurt vd voorpoten bevindt. Als je zo’n dier op z’n achterste raakt gaat deze niet door de voorruit vd auto maar ketst/wenteld deze juist van de auto af.
Je hebt dan wel kans op deuken in de zijkant van je auto. Maar dat is lang zo beroerd niet als een gewei in je oog!
maru zegt
@rubend: Ik denk niet dat je de tijd hebt om ergens op te mikken, en dan moet het hert net goed staan. Het liefste mik ik helemaal nergens op, maar rem ik op tijd of stuur ik om het dier heen. Moet je per se een zwaar lijf raken, dan kun je volgens de Australiërs beter het gas erop houden. Door te remmen zakt de neus van de auto namelijk naar beneden, waardoor je de kangoeroe door de voorruit krijgt.
Arnoud zegt
@fit4fun:
Ehmm.. Ik noem het ook nergens stoer gewoon stug door te jakkeren in de bossen. Maar ik kom al een paar jaartjes op deze site en waar vroeger nog wel eens een edit kwam op al te burgerlijke reacties komt er nu eerder een edit op al te enthousiaste reacties. Nogmaals: geen slechte ontwikkeling maar wel een opvallende.
Trouwens, als je de aanrijdingen met wild in Duitsland afzet tegen de gereden kilometers aldaar, dan is de kans dat je daar (groot) wild aanrijdt waarschijnlijk net zo groot als hier in Nederland.
fit4fun zegt
@Original_Arnoud: Dat burgerlijke kan ook goed zijn: wil je als website serieus genomen worden en bekend staan als betrouwbare bron van informatie, dan lijkt het mij verstandig om af te zien van puberaal en pseudo stoer taalgebruik.
AB is weliswaar meer van het entertainment dan serieus testen en meten, maar toch.
n1co zegt
Ik hou al jaren de bermen in de gaten. Er kan zomaar opeens een driepoot staan.
Kvgorp zegt
Ik heb een keer diep in de nacht een hert(je) aan gereden op de snelweg bij St. Annabosch. Midden in de bocht van de A27 naar Tilburg. Vol op de rem en ontwijken. Heel m’n koplamp lag er uit en m’n achterdeur zat in elkaar. Zeg jij maar hoe ik hem geraakt heb ik weet het niet.
imba zegt
In plaats van het vermijden van, kun je ook een bullbar monteren…
roesplace zegt
Google even voor de “zweethondenlijst” in jouw omgeving en zorg dat je dit telefoonnummer bij je hebt.
Als je een wild dier hebt aangereden kan dit dier opgespoord worden door een jager met een zweethond zodat meer schade vermeden kan worden of het dier uit z’n lijden verlost wordt.
patrickae86 zegt
Koplampen zachter zetten?
Verder wel prima tips.
rubend zegt
@patrickae86: ja, dat weet je toch?
Herten rennen recht op het licht af!
patrickae86 zegt
@rubend:
Dat snap ik inderdaad wel, maar ik heb geen dimmer op mijn koplampen ;) .. Alleen aan of uit..
benzinehoofd zegt
@maru: Hulde voor dit volwassen en evenwichtige artikel.
Wel heel jammer dat er dan weer zo’n overschot aan infantiele reacties over konijnenjacht en bullbars volgt!
imba zegt
@benzinehoofd: Liever een deuk in Bambi dan een deuk in m’n auto. Ook al zie jij dat liever anders.
Als je in een gebied woont met groot wild zal een abonnement op de PvdD geen kapotte ruit of blikschade voorkomen…
rotjeknor zegt
Hadden mn pa en ik in 2012: kwamen we terug van Tractor Pulling Cadzand(wat helaas niet meer gehouden zal worden, team Green Spirit heeft zijn handen er vanaf getrokken), BAM!! Ford Fiesta mk. 4 rechtsvoor helemaal in elkaar, motorisch overigens nog maanden problemen mee gehad.
Maar, wat was nou de grote grap ervan? Blijkt dat, naast Bambi, ook Stampertje het moest ontgelden. Ze lagen volgens de politie vredig naast elkaar.
Hupke zegt
“Of de schade aan de auto wordt vergoed hangt helemaal af van je verzekering.”
Verander dat maar door welke overheid verantwoordelijk is voor de weg waarop je aan het rijden was, hoe je aan het rijden was en of je volhard.
Overigens mag je volgens de verkeerscode niet ontwijken, enkel remmen. En zelfs dat niet voor kleine dieren indien je ermee achterliggers in gevaar brengt (dat ze dan afstandhouden de bumperklevende bambi-killers).
9000cse zegt
Hulde voor het feit, dat AB ook hieraan aandacht besteedt. Ik ben namelijk van mening, dat het verkeersbord “overstekend groot wild” een van de meest onderschatte waarschuwingen inhoudt.
Zelf ben ik meestal ook ’s nachts erg veel onderweg. Vaak rijd ik dezelfde routes en houd me aan de waarschuwingsborden en snelheidslimieten. Maar ondanks dat het maar vrij zelden voorkomt, schrik ik me steeds weer een hartverzakking als ik een of meerdere reeën langs de berm of op de weg zie staan. Omdat er rond die tijd veel minder verkeer op de weg is, kun je makkelijker uitwijken, maar een noodstop komt ook wel eens voor. Zo’n dier redeneert anders dan wij mensen en komt vaak recht op het licht van je auto af.
In Zweden, – op een ruime tweebaansweg -, een keer ’n vrolijk galopperende eland tegengekomen. Nou, ik kan je verzekeren, dat je dan graag stopt, want een aanrijding daarmee wil je echt niet meemaken.
rnej zegt
@9000cse: ik ben het hier mee eens.
Mensen kachelen doodleuk vmax+10 door als je van licht het donkere bos in rijdt met zo’n bordje langs de kant van de weg… ik rijd dan echt effe wat langzamer en mijn ogen gaan de berm afspeuren naar tekenen van beweging… zeker te weten.. zo’n bordje moet je gewoon serieus nemen. Een klein hert door je voorruit is gewoon einde oefening, mag je in een plastic zak met een rits naar huis…. kan je nog zoveel kreukelzone hebben, die slaan ze toch wel over..
mtber zegt
Het is mij al twee keer overkomen dat ik een hert net heb gemist vroeg in de morgen op weg naar het werk. Als zo groot beest op nog geen twee meter voor je langs schiet, dan valt er niks meer te remmen en te ontwijken. Alleen maar hopen dat er niet nog een aankomt. Je schrikt je helemaal lens. Het is me ook al in het bos op de mountainbike overkomen, dat waren er vijf tegelijk die rakelings voor me langs knalden terwijl ik in een afdaling bezig was. Als die mij geraakt zouden hebben dan hadden ze het noodnummer niet alleen voor de herten hoeven te bellen.
sjamp zegt
Vooral de tip “Er kan nog een zwijn volgen” is een hele nuttige.
Ooit op de Veluwe een redelijke rem-proef gedaan omdat er een zwijntje overstak. Van 80 km/h naar 40 km/h; genoeg om ’t beestje flink de ruimte te kunnen geven.
Fieouw dacht ik. Dat hebben we overleefd
Steekt nummer 2 recht voor de auto over. Met de poot nog voor ’t rempedaal alsnog tot 0 km/h ’t anker uit. Scheelde geen haar!
Alfarobert zegt
Ik denk dat je toch doet wat er in dat moment in je opkomt. Als je 30m voor je auto ineens een hert hebt gaan ga je echt niet denken;”oh ja ik moet m’n koplampen op stadsverlichting zetten” of andere onzin. Met geluk handel je juist anders ben je de klos.Zo simpel is het gewoon.
stan zegt
Neem een dood dier niet mee voor de barbecue en ga ook niet als een idioot achter een gewond dier aan rennen. Hahahaha!