Een flinke dosis inspiratie op deze zonnige woensdag.
Sommige artiesten en kunstenaars zullen stellig het tegenovergestelde beweren, maar voor de meesten is het doel van het werk dat ze baren glashelder: het moet een bepaalde invloed uitwerken. Hoe groot of klein die invloed uiteindelijk blijkt te zijn, dat doet er niet toe. Als het maar gebeurt. Steve Matchett, oud-mechanicus, auteur en televisie-icoon, weet sindskort hoe het is om het levenspad van een willekeurig persoon direct te beïnvloeden.
Willen we begrijpen hoe de pakkende, inspirerende woorden van Matchett iemand hebben weten aan te sporen zijn leven om te gooien, dan moeten we eerst zijn eigen geschiedenis toelichten.
Na een technische studie, die hij uitspreidde over een tijdsbestek van drie jaar, kwam Steve terecht bij verschillende lokale autodealers en garages. In enkele jaren tijd verzamelde hij voldoende overtuigende namen en bedrijven op zijn cv om een realistische gooi te kunnen doen naar de wereld der Formule 1. Zodoende kwam hij in 1990 terecht bij het F1-team van Benetton, waar hij acht jaar lang zou fungeren als race mechanicus. In diezelfde periode schreef hij zijn eerste boek, over het succesjaar van het team waarvoor hij werkte. In 1999, het jaar voordat hij de televisiewereld in zou gaan, schreef hij “The Mechanic’s Tale“. Het boek zou lezer Liam Dance tien jaar later inspireren zijn baan als postbode op te zeggen, zodat hij zich kon gaan richten op eenzelfde bestaan.
Steve deelde het aangrijpende verhaal deze week op Twitter. Nadat Liam het boek in 2009 gelezen had, voelde hij zich dermate geïnspireerd dat hij zijn leven als postbode vrijwel direct gedag besloot te zwaaien. Een leven als Formule 1-mechanicus lag in het verschiet, zo dacht hij. Echter was er één probleem: Liam had eigenlijk totaal geen ervaring en piepjong was hij niet meer. Desondanks besloot hij ervoor te gaan. Op basis van zijn leeftijd (21 jaar) wezen verschillende garages hem af. Een stageprogramma voor een twintiger zat er niet in. Althans, zo leek het, totdat één garage hem een kans gaf, maar eigenlijk alleen omdat deze iemand nodig had die (legaal) auto kon rijden.
Meer had Liam niet nodig. De Brit greep de kans met beide handen aan en richtte zich volledig op zijn droom. In 2012 sloot hij zijn stage af en had hij de smaak goed te pakken. Hij schreef direct allerlei kleine raceteams aan, met de vraag of ze toevallig een vaardig mechanicus konden gebruiken. Liam’s eerste contact met de racewereld was in 2013, waar hij de kans kreeg als vrijwilliger mee te sleutelen tijdens een Brits GT-weekend. Een jaar later landde hij een baan bij Fortec, in de Britse Formule Renault. Liam’s ijverige werkhouding bleef zich uitbetalen, want in 2017 kwam hij zowaar in de World Series by Renault terecht.
Het momentum lag duidelijk in zijn voordeel, zo besefte Liam. Een laatste keer trok hij de stoute schoenen aan, ditmaal om bij McLaren te solliciteren als race mechanicus voor het officiële test team uit Woking. In enkele maanden tijd maakte hij daar voldoende indruk om gekozen te worden om mee af te reizen naar de Grand Prix van Canada. Afgelopen weekend maakte hij daar onderdeel uit van de pitcrew van Stoffel Vandoorne. Droom: voltooid.
Het spreekt voor zich dat Steve enorm aangegrepen was door de brief van Liam. Er bestaat enorm veel ruis in de Formule 1, waardoor we soms wel eens vergeten te kijken naar de wonderbaarlijke verhalen die de sport voortbrengt. Liam is het levende bewijs dat deze verhalen zich niet enkel beperken tot de teams of coureurs. Liam, chapeau!
thestino zegt
Vertederend. Helaas is dat niet iedereen gegeven. Ik ben eerder een dromer dan een doener. Dus knap voor hem!
theblazerunner zegt
@thestino: Als dat inhoudt dat je beter met je hoofd dan met je handen bent, dan word je toch ingenieur ipv monteur?
gove zegt
Gaaf voor hem, altijd mooi dit soort verhalen
lekkaah zegt
kijk @mashell.. die jongen heeft geen vakbond nodig..
E34M5Touring zegt
Ga voor je droom. Leven is te kort voor gezeik. Mooi verhaal, hard werken en je doel halen.
jochempie zegt
@e34m5touring: eens. Bij mij werkt het.
ghost zegt
Zo kunnen jullie vast ook wel een artikel schrijven over Nino Hooymans. Die deed voordat hij exclusieve auto’s verkocht ook iets heel anders.
jollydodo zegt
Je merkt wel direct dat het inhuren van goede techneuten goed werkt voor Mclaren… Misschien volgend jaar de strijd aangaan met Postnl?
pomoek zegt
We hebben het over de rooie krullenbol links op de foto?
Robert zegt
Liam is een baas. Maar als je deze stappen kunt maken, dan vraag ik me wel af wat ie in de voorgaande twintig jaar heeft gedacht en gedaan om ‘slechts’ een carrière als postbode te ambiëren.
defl8 zegt
@rrrobert: gewoonte, slecht opleidingssysteem of leerkracht , geen support, geen voorbeeld, treurige omgeving. Hoe makkelijk studeert een kind als de ouders flink zuipen en veel ruzie hebben? Niet, dan gaat het buiten rondhangen. Zelfs een cursus automonteur kan zo lastig blijken.
sjeemsbond zegt
Das mooi voor hem… nu ff checken of de overheid mjn ww al heeft overgemaakt
ikleesookoverautos zegt
Mooi verhaal. Op zijn linkedin staat dat ie nu ook nog voor Aston Martin als race mechanic aan de slag is.
mrbooz zegt
Zelf heb ik ook voldoende ervaring in de racerij. Hiervoor gaat op, waar een wil is is een weg. Als je brutaal en vakkundig genoeg bent, ligt een dergelijke baan zeker niet buiten bereik. Echter, je moet wel beseffen hoeveel tijd hierin gaat zitten. Dit was voor mij uiteindelijk de reden om niet veel verder te gaan.
Een paar keer uitgenodigd bij Manor MP Motorsport om dagjes mee te lopen, dit ook gedaan, maar ik vond dat ik er teveel voor moest laten.
OT: Mooi succes verhaal!
gregorius zegt
@mrbooz: misschien dat je er zelf meer van weet: ik kan me voorstellen dat je als mechanic bij een F1 team misschien als mechanic een redelijke hoogte hebt bereikt; maar wat zou dan eigenlijk verdienen? 50000 pond per jaar?
En dan kan je dag zeggen tegen je familie, want je bent 20-25 weekenden niet thuis + sws ook zo een 5 tal keer meerdere weken van huis.
simon91166 zegt
@gregorius: als dat echt je passie is heb je dat ervoor over. Bovendien als je jong en single bent is het al een stuk makkelijker dan als je al een huisje, boompje, beestje hebt.