Volgens Stedin is het stroomnet vol! Dus doen ze zelf al hun brandstofauto’s weg en koopt Stedin 1.042 EV’s!
Het stroomnet is vol. De laadpalen moeten allemaal op zwart en we moeten allemaal gaan wassen als de zon schijnt. WANT HET STROOMNET IS OVERVOL! Een stroomaansluiting voor je nieuwe Porsche dealerschap is niet te krijgen, dus draaien hele industrieterreinen op dieselgeneratoren.
Gelukkig hebben we de netbeheerders die keihard werken om capaciteit op het stroomnet beschikbaar te maken. Door al hun brandstofauto’s weg te doen en in te ruilen voor elektrische auto’s… huh wat?
Alle personenauto’s van Stedin EV’s
Tussen de persberichten over problemen met capaciteit op het stroomnet van netbeheerder Stedin vandaag een ronkende mail met de aankondiging dat Stedin haar allerlaatste personenauto met verbrandingsmotor heeft weggedaan.
Dit betekent dat alle 1.042 personenauto’s van netbeheerder Stedin volledig elektrisch en emissieloos zijn. Met dik 2.000 voertuigen heeft het bedrijf één van de grootste wagenparken van de Randstad en dus klopt het zichzelf in het persbericht eens flink op de borst over deze grote stap.
Bedrijfsbussen op dinosap
Gelukkig is 80 procent van de niet personenauto’s nog een bedrijfsbus op dinosap. Dus als bij jou de stroom uitvalt door overbelasting kunnen op dit moment de technici van Stedin nog bij het probleem komen.
Zo’n twintig procent van de busjes is inmiddels ook elektrisch en kan dus alleen rijden als ze voor 16 uur of na 21 uur zijn opgeladen. Dat is immers het tijdvak waarvan Stedin adviseert om de laadpalen uit te zetten. Of gelden er voor Stedin andere regels?
Binnensteden
Even zonder gekheid. Hartstikke mooi natuurlijk allemaal en Stedin moet ook wel. Ook die 80 procent busjes zullen grotendeels elektrisch moeten, of minimaal emissievrij (waterstof). Want vanaf zeer binnenkort mogen die busjes de binnenstad niet meer in en dan wordt het lastig om stroomstoringen en andere zaken te fixen bij calamiteiten.
Dus we begrijpen het allemaal wel hoor, maar het voelt toch een beetje tegenstrijdig als we week na week persberichten van Stedin binnen krijgen met verhalen over netcongestie, geen mogelijkheden voor nieuwe aansluitingen, laadpalen die uit moeten enzovoorts. En dan opeens een trots bericht dat ze helemaal elektrisch gaan rijden. We gaan het zien!
Robert zegt
Als die EV’s nou bidirectioneel zouden kunnen laden, kunnen ze misschien bijdragen aan de oplossing…
audirs3 zegt
@Robert De Ioniq 5 kan dat, worden nu proeven mee gedaan in Utrecht.
Ik denk dat het ook goed is dat die salderingsregeling stopt, dan loont het eigen stroom te gebruiken of op te slaan in een thuisaccu.
mashell zegt
Je wilt eigenlijk geen bidirectioneel laden want dan kun jij niet voorspellen wanneer je auto vol is. Maar nu saldering stopt en de aasgieren bij de energiebedrijven je laten betalen voor terugleveren al helemaal niet, dan zuigen ze de batterij van je auto leeg en jij mag er ook nog voor betalen!
Bidirectioneel laden doen we dus alleen met een salderingsovereenkomst en een royale vergoeding. Pleisters plakken voor achterstallig onderhoud aan het netwerk mag best duur zijn voor de elektriciteitsbaasjes want ze moeten gestimuleerd worden de problemen echt op te lossen en geen pleisters te plakken.
p993 zegt
Bidirectioneel laden? Leuke term
lekkaah zegt
Deze (semi) overheidsinstanties hebben gewoon overal ontheffingen voor dus dat is echt geen excuus. Na het roepen dat ze het allemaal niet meer kunnen bijbenen door alle EV’s van hun clientele is dit gewoon echt een behoorlijk fout signaal naar de klant toe m.i.
marh zegt
Deze overheidsbedrijven of eigenlijk nepbedrijven want het zijn gewoon ambtenaren en de aandelen zijn 100% van de overheid, zorgen altijd goed voor zichzelf en kijken niet op een paar euro. Stedin heeft net als de andere netwerkbeheerders een monopolie en dat zie je terug in de luxe hoofdkantoren.
https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?id=29868
polpol33 zegt
@redactie
Dank u voor het blokkeren van Lincoln.
Het is prettig om de positieve respectvolle sfeer op autoblog te behouden.
Robert zegt
Dit soort reacties draagt daar anders ook niet aan bij ..
Autokenner zegt
Klopt Robert, maar het mag wel gezegd worden. Irriteerde mij ook mateloos aan die vent.
Robert zegt
Ik niet. Zo lang iemand geen persoonlijke aanvallen op anderen uitvoert, zich schuldig maakt aan online stalking of (tegenwoordig heel hip op LinkedIn) probeert virtueel te cancelen door elke reactie te flaggen als ongewenst, zeg ik: lekker laten kletsen. Iedereen heeft het recht op een eigen mening, zeker op een blogsite. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar das nou juist de charme van de vrijheid van meningsuiting.
Bedenk maar zo: je weet pas wat je mist, als je het niet meer hebt.
polpol33 zegt
Lekker kletsen is prima. Ongenuanceerd kan ook lollig zijn op zijn tijd. Lincolns posts zijn echter regelmatig opzettelijk provocerend en doorspekt van een hoog wappie/conspiracy-theory gehalte.
Het is een misvatting dat vrijheid van meningsuiting gelijk staat aan het recht alles te mogen verkondigen wat men maar wilt. Uw laatste opmerking “je weet pas wat je mist, als je het niet meer hebt” is inderdaad van toepassing.
sabrerator zegt
Jammer. Ik vind hem altijd erg vermakelijk.
Ik dacht nog: alleen Desjonnies en Viezefreddyw nog terug en het is weer als vanouds!
mashell zegt
Lincoln is toch gewoon een alter ego van Willeme dat opduikt wanneer het er in de commentaren te saai aan toe gaat?
racerx zegt
Is ‘ie geblokkeerd dan? Los van sommige onzin die hij postte vond ik ‘m niet vervelend ofzo. Sowieso niet ban-waardig.
smokin zegt
Zouden ze zelf nu ook jaren moeten wachten voordat dat wagenpark op het stroomnet kan worden aangesloten?
arta zegt
Er is stroom zat; alleen een paar pieken zijn problematisch. Maak nou niet zo’n heisa van de capaciteitsberichten.
De stroomprijs is niet voor niets negatief overdag bij zon of ‘s nachts bij veel wind. Het totale verbruik over het jaar is niet veel gestegen over de afgelopen jaren. Het gaat om pieken en lokale congestie.
Met slimme sturing kun je heel veel bereiken. Dus even minder laden rond het avondeten. Helemaal prima.
We kunnen nog veeeeeeeeeeeel meer elektrische auto’s aan op het net.
smokin zegt
Met “pieken en lokale congestie. ” bedoel je dan onder andere de Gemeente Utrecht tussen 16 en 21.
Juist de periode dat je zo’n ding nodig hebt.
Allison Burgers zegt
Past perfect toch. Als je dan die auto nodig hebt, dan sta je ook niet te laden.
denniyo zegt
Ik vraag me af of dat niet gewoon probleem verplaatsing is, ik bedoel alles wat normaal tussen 16 en 21 uur laad, dat laad dan toch tussen 21 en 06 uur ’s Ochtends, dan heb je dan weer een piek die het stroomnet niet aan kan toch? Dus dan heb je gewoon hetzelfde probleem op een ander moment dus per saldo levert het nog geen ruk op.
Allison Burgers zegt
Stroomverbruik in de nacht is veel lager dan in de namiddag en vooravond.
audirs3 zegt
@denniyo Nee want dan gaan mensen slapen, minder lampen aan, minder inductieplaten aan, minder TV’s, etc.
Ook zeg je het verkeerd, er is bij enorme afname van stroom door EV’ geen sprake van een piek, maar juist een dal. Een piek is bijvoorbeeld bij veel zon en wind aanbod en omvormers die uitvallen. Een dal is juist lagere stroomsterkte door te veel vraag en te weinig aanbod, zoals in de avond gebeurt.
De oplossing is eigenlijk gewoon veel meer accu buffers, wijk- of thuisaccu’s.
audirs3 zegt
@smokin Nee de pieken zijn juist een overbod aan stroom, negatieve prijzen en omvormers die uitvallen omdat de spanning te hoog wordt.
De gemeente Utrecht tussen 16 en 21 is juist het tegenovergestelde, een dal in aanbod van stroom, de zon gaat onder en iedereen doet thuis het licht en de wasmachine aan. Dit zorg voor te lage voltages op het net. Dus dan wil je niet dat er nog wat EV’s met 11kw het net leeg trekken.
Het is jammer dat je dat niet eenvoudiger kan instellen, de meeste mensen laten hun EV van 18u tot 7u aan de paal hangen, al gauw 13u ofzo, maar de accu is na 5 uur al vol ofzo. Is dan helemaal niet nodig, zo snel laden.
maotje zegt
Nee. Die pieken zijn overcappaciteit. Conform plannen zou hier een school en woonwijk in de buurt gebouwd worden. Gemeente heeft t terrein bouwrijp gemaakt. De planvorming is rond. Maar dr komt geen start omdat t geen aansluiting op t net kan krijgen omdat t vol zit.
papa zegt
Laten we eens ophouden met electrische voertuigen emissieloos te noemen
audirs3 zegt
@papa Er komt toch echt geen snufje CO2 of stikstof uit die auto’s. En als je ze met je eigen zonnepanelen op kan laden en niet met een gascentrale, dan is het wel degelijk emissieloos.
maotje zegt
Als iets geen uitstoot veroorzaakt noemt men dat emissieloos
mashell zegt
Laten we eens ophouden met te doen alsof het normaal is dat voertuigen emissies hebben. Sinds EV’s hoeft dat niet meer dus moeten we zo snel mogelijk van die achterhaalde techniek af.
William zegt
Helaas slechte ervaringen met Stedin. Twee keer een afspraak gemaakt met hun monteurs en twee keer kwamen ze zonder iets te melden niet opdagen. De derde keer wel, maar toen was er geen afspraak gemaakt.
Hun administratie (of welke afdeling dit soort dingen regelt) is echt een respectloze puinzooi.
redneckarie zegt
Dit soort firma’s hebben het motto : jij kan niet zonder ze, zij wel zonder jou.
marcomanta zegt
En waar komen die centjes vandaan om ze te betalen?
audirs3 zegt
@Michel Je probeert sarcastisch te zijn, maar snapt toch niet hoe het werkt. Een ‘vol’ stroomnet is juist precies wat we zien op zonnige en winderige dagen, te hoge spanning op locale stroomnetten. We moeten dan juist zoveel mogelijk stroom gaan afnemen op die momenten om het overvolle stroomnet te ontlasten. Dus het is juist een hele goede zet dat Stedin die auto’s heeft aangeschaft.
En nee, je moet ze idd niet allemaal tegelijkertijd in de avond met 11kw gaan opladen , want dan hebben we juist een energie tekort, met te lage spanning (zoals in Utrecht het geval is en de laadpalen uit gaan). Maar dat is best wel een uitzondering.
Michel zegt
Het probleem is dat je niet weet waar het stroomnet vol is. Er kan landelijk gezien overcapaciteit zijn. Maar je kan niet zien waar dat daadwerkelijk is. Als er landelijk een negatieve prijs is en iedereen in Utrecht gaat aan het net sleuren met zijn batterij of auto krijg je een net wat al onderbemeten is waar opeens heel veel vraag is. Daarnaast krijg je elders op het net problemen met leveren omdat er teveel stroom was, maar wellicht niet in Deventer bijv. Dan is daar een tekort.
De vraag naar stroom wordt ingeschat en als er tekort is moeten de gas/kolen centrales bij gaan maken. Dat kost tijd en wat er gemaakt wordt moet dat net in. Tegelijkertijd is er wind en zonne-energie die je niet aan en uit kunt zetten of kunt variëren, dat moet ook dat net in. Het is een heel ingewikkeld iets om dat net in balans te houden, zeker als je er verschillende opwekkers aan toevoegt. Zonneparken, windparken, zonnepanelen op je eigen dak, kolen centrales, kernenergie. Alles moet in balans zijn.
Hier had de overheid veel meer over na moeten denken, VOOR iedereen een warmtepomp en een EV aan te smeren. De capaciteit van het net had omhoog gemoeten VOORdat iedereen die stroom ook nodig heeft. Dan heb je ook ruimte om die onbalans op te vangen of op te slaan.
p993 zegt
EVs en kunnen toch wel gebruikt worden als lokale buffers; ‘s nachts opladen, wanneer het net nauwelijks belast wordt!
Ik heb een warmtepomp gekocht die ik extra kan laten werken op momenten dat ik meer zonnestroom opwek.
Maar je hebt natuurlijk gelijk dat het bij overheid aan visie ontbrak waardoor we nu nieuwe wijken en scholen niet op net kunnen aansluiten. Die regering was overigens door onszelf gekozen, dat dan weer wel.
mashell zegt
De overheid had wel een visie over EV’s warmtepompen en zonnepanelen. Maar de semi overheid in de vorm van de netbeheerders deed er niks mee. En die semi overheid hebben we nou juist niet gekozen.
richh zegt
De overheid was natuurlijk keihard afgestraft als het miljarden had geïnvesteerd op iets wat in de praktijk (nog) niet gebruikt wordt. Dat zie je precies nu gebeuren met de plannen rondom waterstof. Ja, nu is het achteraf makkelijk praten dat ‘zij’ het verkeerd doen…
Hoe dan ook slaat dit artikel wel een beetje de plank mis. Juist Stedin heeft als geen ander door dat juist meer EV’s, eigenlijk juist de oplossing zijn. Precies, juist die balans is hetgeen wat nodig is. Bij meer zon en wind moeten we dus meer verbruikers hebben om die pieken op te maken. En dat bereik je niet door af te dwingen dat alle even huisnummers om 18:03 de aardappels gaan koken. Juist een accu is wél dynamisch aan te sturen.
Sowieso: daar zit de oorzaak van de piekvraag: inductiekoken. Iedereen die tegelijkertijd het avondeten kookt – dat is eigenlijk al een probleem van het pre ev tijdperk. Daar merkten we niks van, totdat men (veelal totaal onnodig) tegelijkertijd auto’s ging opladen en het liefst op een zo hoog mogelijk vermogen, want dat zijn we gewend van het tanken.
Dat moeten we gewoon afleren. De meeste auto’s staan 23 uur per dag stil, en hebben misschien naar 2-3 uur laadtijd nodig voor de dagtrip.
Is overigens ook de enige stap om de migratie van gas en wind naar kernenergie door te zetten – kernenergie kan namelijk ook al niet zo snel schakelen als gas.
degrotemuis zegt
Standaard trager laden als oplossing? Voor thuis is dat voor veel mensen idd wel een opti, maar publiek laden totaal niet. Als de CPO’s ook (semi-) overheid waren zou het daar ook kunnen werken, maar dat zijn commerciële bedrijven, die juist zoveel mogelijk geld uit hun AC laadplekken willen verdienen. Dus je kan wel de auto terugschakelen naar bijvoorbeeld 2-3 kW laden ipv 11 of 22, maar dat betekent dan wel dat in plaats van 2-3 mensen kunnen laden, er nog eentje kan laden na kantooruren. En de CPO’s plaatsen echt niet een flink aantal laadpalen bij als de huidige laadpaal amper wat oplevert. Leuk voor de mensen met eigen laadplek, maar een stuk minder praktisch voor publieke palen dus, want dan verleg je het probleem van stroom tekort naar laadplekken tekort.
Dat Stedin overgaat op EVs staat op zich wel los van hun noodkreten over netcongestie, zo lang ze tenminste niet zelf op piekmomenten gaan laden. Op daluren de accu’s aftoppen kan juist wel gunstig zijn voor het net.
mashell zegt
Als er ergens een plan is om een windmolen te plaatsen schieten de stichtingen tegenwind uit de grond met als argument “dat kan toch niet hier”. Dat effect zal bij kerncentrales nog veel sterker zijn. Kerncentrales zijn de natte droom van rechtse politici voor een grote stappen snel thuis CO2 neutrale energie oplossing maar dat is buiten de burgererij gerekend. Kernenergie kunnen we vergeten.
maotje zegt
@michel. Een stroom net dat vol zit heeft niets te maken met overcapaciteit.