Geen onweersbui aan het eind van een zwoele zomeravond, maar een soort van politieke paniek in de wereld rondom Ferrari. Ferrari is namelijk op meerdere fronten erg veel in het nieuws geweest. We hebben hier al meerdere keren diverse one-offs voorbij zien komen, maar het balletje is pas echt gaan rollen toen James Glickenhaus er met zijn P4/5 een flinke trap tegenaan had gegeven.
De bal werd in dit geval door Pininfarina voor zijn voeten gelegd, want het was dit designbureau die James benaderde voor dit unieke project. Zo begon Pininfarina openlijk een machtstrijd met Ferrari met als gevolg “het Glickenhaus-effect”, zoals een vriend van me het noemde.
In een eerdere column heb ik hier al uitgebreid over geschreven en ik verwacht dat dit Glickenhaus-effect nog meer interessante ontwikkelingen in gang zet.
Wat geniet ik toch van deze soap! Prachtig! De designs van de laatste paar Ferrari’s staan ter discussie, bij Ferrari is enige tijd geleden Donato Coco als nieuwe designchef aangesteld en het mooiste van alles is dat de ene one-off na de andere te voorschijn komt en er zullen er zeker nog meer volgen!
Eergisteren verscheen het persbericht op de Pininfarina-site dat hoofddesigner Ken Okuyama van zijn functie ontheven werd.
“Pech voor Ken en gelukkig voor toekomstige Ferraridesigns”, hoorde ik overal om me heen. Maar zo simpel is het niet, denk ik.
Over Ken en zijn kwaliteiten kan ik niet oordelen, want die situatie is erg ingewikkeld en ik weet er nagenoeg niets vanaf. Maar waar rook is is vuur, zeggen ze en de hele soap rond Ferrari versus de vrije designers begint al aardig op een stevig fikkie te lijken, maar er kan nog best wel wat kolen of benzine op het vuur!
Het persbericht over Okuyama is in dit geval geen wind die het vuur aanwakkert, maar meer een straal water die het vuur een beetje probeert te blussen. Voordat een persbericht de deur uit gaat, heeft zich al veel meer afgespeeld waar de buitenwereld nooit wat van te zien zal krijgen. Wie weet wat er nog meer broeit in het turf in de bodem?
Vaak worden geruchten middels één officieel statement ontkracht, maar soms worden geruchten juist door de fabrikant zelf de wereld in geholpen.
De pers gaat met die geruchten heftig aan het speculeren en vervolgens kan de betreffende fabrikant handig gebruik maken van de hektiek (die hij dus zelf heeft veroorzaakt) om “legitiem” een persbericht uit te zenden.
Superslim! Zo haalt de fabrikant op twee manieren de publiciteit en houdt hij helemaal de controle over de situatie, omdat hij deze zelf heeft geregisseerd. Zelf een vuurtje starten om hem daarna lekker zelf te kunnen blussen. Geniaal!
In de Ferrari-soap is het slechts gissen naar de mogelijke politieke vuurtjes die achter de nietszeggende, politiek correcte persberichten branden of smeulen. Door de handige tactieken die de fabrikanten toepassen om de pers te manipuleren, hecht ik niet altijd even veel waarde meer aan de standaard vormen van nieuwsverspreiding.
Glickenhaus heeft als een ware filmregisseur ook een nieuwe manier toegepast om de publiciteit te halen door alles over de P4/5 openlijk op een forum te bespreken. Zo wist hij subliem de publieke opinie te sturen en te peilen, wat hij vervolgens weer wist te gebruiken in de machtstrijd Ferrari versus Pininfarina. Het Glickenhaus-effect behelst dus niet alleen de revival van de special coachbuilding, maar is ook een nieuwe vorm van marketing.
Ik verzeker jullie: there’s more to come! Zowel op het gebied van special coachbuilding, als op het gebied van nieuwsverspreiding en informatieverzameling. Enkele groepen rondom Ferrari zijn hard bezig om de oude regels te veranderen en daar gaat nog heel veel moois uit voortkomen!
Als je wilt weten wat er zoal in het turf broeit en smeult, moet je maar eens de diverse auto-fora in de gaten houden. Weblogs zijn ook zo’n nieuwe, maar zeer effectieve vorm van nieuwsverspreiding.
Ferrarichat.com, Autoscoops.be, het Autovisie forum en Autoblog.nl zijn de sites die ik het meest bezoek. Daar hoor ik de onweersbuien meer en meer van verre aankomen. Een paraplu in de vorm van een officieel persbericht heeft vaak dan geen zin meer.
Het rommelt in Italië en ik ben zeer benieuwd waar en wanneer de bliksem inslaat.
Klassiekerrally zegt
Ik denk dat goed ontworpen en goed gebouwde one-offs goed uit kunnen pakken voor de mythe die ‘Ferrari’ heet. Die is door de veel te hoge productieaantallen naar mijn mening vreselijk glans aan het verliezen (net als die van Lamborghini, ‘dankzij’ de Gallardo).
Ook ik ben dus benieuwd wat er gaat gebeuren, hoe Ferrari daarmee om zal gaan en of ze het zullen stimuleren of juist dwarsbomen…
yo! zegt
Wat een ongelooflijke onzinnige en inhoudsloze colum, maar dat is mijn mening. Het is een beetje allemaal idem, dito, dubbel en van het zelfde wat je zegt. Zegt. Zucht. *
mvagusta zegt
Ik heb er ook weinig aan!
Michiel: Wanneer komt je volgende collumn over design? Ik heb genoten van de koplampen!, wat is het volgende onderwerp?
Michiel_vd_Brink zegt
Ben nu even te druk met andere zaken buitenshuis.
Ik heb nu geen fotobewerkingsmateriaal bij de hand, vandaar dat ik de column over achterlichten e.d. heb uitgesteld.
De toekomst zal uitwijzen of je wat aan deze column hebt of niet.
Lees het maar eens goed en doe ermee wat je wilt.
Dink zegt
Wat Ferrari kan gebruiken is een auto(merk) als wat Lexus voor Toyota is. Of een basismodel met diverse koetsvarianten (Zagato etc.).
Het G’haus-effect, ik weet ’t niet: Ferrari is al een aantal jaren zoekende. En een ontwerper mag gaan waneer ie wil toch? P’Farina is meer dan Ken and his crew. Bovendien een club met zoveel allure en history . . .
Je verplicht je middels deze column wel ons lekker op de hoogte te houden ;)
Cheers, D.
w0o0dy zegt
wat weten we over de “ontwerpgeschiedenis” van Donato Coco? Wat heeft hij zoal ontworpen? Iets dat we zouden kunnen kennen? Waarom komt er een nieuwe designchef bij Ferrari en waarom mag kort daarna Okuyama vertrekken? Het lijkt me geen toeval, zoals ik ook al aangaf in mijn (toegegeven subjectieve) verhaaltje van gisteren. Dat het Ferrari alleen maar te doen is om de publiciteit dat denk ik niet. Misschien dat Ferrari zich gerealiseerd heeft dat ze wel erg afhankelijk zijn geworden van Pininfarina en de touwtjes wat meer in eigen hand gaat nemen in de nabije toekomst?
Michiel_vd_Brink zegt
Ik vraag me juist af wat Donato Coco daar doet.
Waarom heeft Ferrari eigen designers nodig?
Enzo zelf heeft na het model 125 S gezworen nooit meer een eigen carrosserie te ontwerpen, maar dit uit te besteden aan de bedrijven die hier daadwerkelijk goed in waren.
Dan snap ik dus niet wat Ferrari nu aan het doen is.
Twee designkapiteins op één schip gaat nooit goed.
Of één van de twee kapiteins verlaat het schip of de designs worden een mengelmoes van twee visies.
Dit laatste is naar mijn mening al een hele tijd het geval en het eerste heeft zich net voltrokken.
Ken is weg en Andrea probeert volgens mij op onorthodoxe wijze het gezag over het designschip te herwinnen.
quidam zegt
Goeie column.
Je zegt het niet in zoveel woorden maar wat Ferrari nodig heeft is een ontwerper die met zijn onderbuik ontwerpt en niet met zijn hersens!
Wat ik bedoel is dat er weer eens een Ferrari ontworpen moet worden waarvan je als man weer opgewonden raakt. Zoals de F40 of de 250 (en zovele).
Iets waar kleine jongetjes kwijl van in hun mond krijgen en met open ogen staan te staren.
Niet een model wat b.v. ook een opvolger van de Honda Prelude (599) had kunnen zijn.
Ik ben altijd enorm Ferrari fan geweest en nog wel maar als ik nu voor een nieuwe auto in de klasse zou moeten kiezen wordt het geen Ferrari.
Dus Ferrari ontwerp met gevoel!
Groeten Quidam
Alwood zegt
het zou ferrari volgens mij een enorme voorsprong en afstand tot andere merken geven als ze daadwerkelijk vooral naar de design bureau’s gaan.
al helemaal als de looks van een auto dan besproken kunnen worden met de koper. geld speelt bij zo’n auto (lijkt mij) vaak geen rol. en mensen met veel geld hebben graag wat te kiezen/iets wat écht uniek is.
als dit dan al bij ferrari te bespreken is zou helemaal mooi zijn.
Lampredi zegt
Dit is wel het vaagste artikel ooit. Er wordt over geruchten gepraat, en over vuurtjes en rook, maar waar gaat het nou eigenlijk over? Wat zijn die geruchten? Is er iemand boos, bleek Enzo Ferrari homosexueel te zijn? Wat is nou precies het probleem?
Oul@ zegt
@Michiel
Heb je al gesolliciteerd op die functie bij Ferrari die nu vacant is.
Een nieuwe Hollandsche Grootmeester a la Van Gogh, Rembrandt erbij kan geen kwaad toch?
Dink zegt
@Lampredi: :rofl:
We zijn het inderdaad iets concreter gewend hier he?
Eric zegt
Als groot Ferrari-fan heb ik vele boeken van vroeger tot nu. Ferrari ontwerpt zijn huidige auto’s volgens de wetten van de natuur (lees aerodynamica). Hierdoor wordt de behoefte om een functionele auto te ontwerpen met neerwaartse druk groter dan een ontwerp met een “ziel”. Ook het sportieve krijgt meer de bovenhand door allerlei electronica en hulpmiddelen en door de kopers meer en meer naar het circuit te lokken. Aston Martin daarentegen laat zijn ontwerpen eerder leiden door zijn verleden. De DB-reeks trekt in grote lijnen nog steeds op de eerste DB’s. Porsches 911 -reeks… Wat het beste is weet ik niet maar door de enorme kwalitatieve vooruitgang van Ferrari de laatste tien jaar is ook hun verkoop enorm gestegen. We zullen zien wat de toekomst brengt.
Maar of Gluckenhousen (net zoals de Sultan Van Brunei) een model liet bouwen naar zijn smaak heeft volgens mij geen effect op de terugloop van de huidige verkoop van Ferrari gezien het grote succes in het Oosten (China) en Midden-Oosten (golfstaten).
Supermug zegt
Wat ik bij Ferrari een beetje mis de laatste jaren zijn wagens met persoonlijkheid, emotie historie die eenderzijds agressief uitzien en anderzijds elegant. Ferrari heeft dat in de vroegere jaren zo mooi kunen verwoorden.
Niet dat ze nu geen mooie auto’s ontwerpen maar als je kijkt wat Alfa Romeo gaat doen met de 8C competizione daar kan ik als Ferrari liefhebber alleen maar jalours van worden. Breng terug die rijke historie terug in u ontwerpen zonder de huidige technieken te verwaarlozen.
Een 599 is echt mooi maar toch mis ik iets wat uitschreeuwt. Kijk ik ben een echte Ferrari. De 575 had het wel nog vond ik.
Nu los van dit, ik zal de historische Ferrari’s altijd mooier vinden als de huidige. Dat waren nog bolides pur sang. Maar ach, zo kan je blijven zeuren dat vroeger alles beter was.
Dink zegt
’t Zag er zeker beter uit vroeger. Maar nu Ferrari rijden is een stuk makkelijker en comfortabeler.
Michiel_vd_Brink zegt
Vaag ja…
Ik weet het.
Het wordt vanzelf wel duidelijk.
Sharin zegt
Ik denk dat Ferrari het zich niet kan permitteren om auto’s niet-functioneel te bouwen. Aston Martin en ook Porsche houden zich dan wel vast aan die mooie klassieke vormen, maar daar boeten ze in aan o.a. snelheid (Porsche Carrera GT kun je niet klassiek noemen, ook al is ze erg bruut).
Als Ferrari dit ook zou doen dan zouden ze afgebrand worden. Zelfs nu met een Veyron en een SLR wordt er van Ferrari verwacht om deze bij de productie van een volgende supersportwagen te verslaan. Dan wordt het moeilijk om nog auto’s met passie te maken lijkt me…..
En wat betreft de P4/5, die is dan wel vanuit een Enzo opgebouwd, maar hoeft als customcar aan veel minder regels te voldoen dan een productiewagen (hoeveel botsproeven heeft die al doorstaan ? En wat als je op je dak terecht komt ?). Ferrari kreeg bijna geen typegoedkeuring meer, omdat de airbag niet veilig was voor kinderen…..
w0o0dy zegt
@Sharin, omdat de P4/5 onderhuids een Enzo is, hoeft de auto geen botsproeven te doen, De kreukelzones (etc) zijn gelijk dus zal de auto hetzelfde presteren bij de meeste aanrijdingen als een Enzo. Daarnaast is er (omdat het dak totaal anders moest worden door de autoriteiten op basis van zeer uitgebreide computer berekeningen en simulaties aangetoond dat de uiteindelijke constructie voor het dak niet minder sterk is dan bij de originele Enzo…. Conclusie: de auto is net zo (on)veilig als de Enzo en heeft een gewone typegoedkeuring.
De P4/5 bewijst dat je best een auto kunt maken die voldoet aan alle eisen (en de Enzo zelfs op bepaalde punten overtreft) zonder al teveel compromissen te hoeven sluiten qua styling. Het verhaal dat de Enzo er zo uit moest zien omdat dit nou eenmaal de optimale vorm was die werd bepaald door de techniek is een kletsverhaal…
Styling is Styling en de ingenieurs moeten maar zorgen dat de uiteindelijke auto voldoet aan alle technische eisen en wensen…. Een designer moet zich in mijn ogen juist minder bezighouden met de technische aspecten anders worden het straks de ingenieurs die de auto’s ontwerpen…..
joep zegt
kan wel zijn dat de P4/5 compromisloos is ontworpen, maar daarmee ishij ook wel compromisloos lelijk geworden. Een stuk lelijker nog dan de Enzo (maar dat is natuurlijk slechts mijn persoonlijke mening).
Michiel_vd_Brink zegt
Bekijkt allen mijn nieuwe website: http://www.vandenbrinkdesign.com
Is deze column nu nog zo vaag, volgens jullie? ;)
Turbopaultje zegt
@ woody: ik vermoed dat jouw analyse/opinie dicht de realiteit treft.
Ferrari bouwt al jaren baggerautos in vergelijking met vroeger, omdat hun F1 avontuur met een zekere MS zoveel geld en ressourcen verlangd waar zelfs Toyota, Mercedes, Renault en BMW jaloers op kunnen zijn.
Die Montezemolo is oud teamchef van de F1 stal en dus blijft dat zijn baby.
Resultaat: ontevreden klanten die buiten zijn winkel gaan shoppen en zelfs met hun partner Pininfarina vreemd gaan. Nou dan staat heel Maranello echt op zijn kop hoor………….
autoblogger zegt
@Michiel: was natuurlijk al even op de hoogte, maar nogmaals gefeliciteerd!
En waar blijft het persbericht? ;)
GO Vandenbrink GTO, GO!
w0o0dy zegt
Hey Michiel, hardstikke mooi al die ontwikkelingen en idd (een aantal) persberichten sturen is wel slim. De site ziet er ook goed uit trouwens, maar van een designer mag je natuurlijk ook wat verwachten.
Kunnen we geen dealtje sluiten voor de primeurs van het nieuws over de GTO?
(leuke spyshots en previews enzo?)
Veel succes en ik wil binnenkort wel eens afspreken/kennismaken (idee?), misschien ff mailen en dan zien we wel of ’t lukt? Woon nu een stuk dichterbij dus binnen 20 minuten is het te rijden.
Turbopaultje zegt
BTW:
1. Een ander nog veel belangrijker punt is dat Glickenhaus op de P4/5 wel gewoon de Ferrari badges heeft zitten en, dat als er niemand in Maranello bij de ontwikkeling van die auto is betrokken en er dus geen vrijgifte is, dit alleen al de reden kan zijn voor al dit theater…….
Porsche tuners mogen de Porsche naam nooit voeren bijvoorbeeld……
2. Ferrari heeft gewed op de FXX, het exclusieve speeltje voor de superrijken. Nu deze nieuwe P4/5 er is, is die FXX simply an useless en ugly kitcar……..