Met de rare regelingen in ons land kunnen we het grijs kenteken met het badwater meegooien.
Het zal jullie niet zijn ontgaan dat er nogal rumoer is omtrent de bedrijfswagens. In Nederland hebben we een beetje vreemd beleid als je dat vergelijkt met andere Europese landen. Op personenauto’s wordt namelijk een extra belasting geheven, de BPM (Belachelijke Meer Prijs). In de rest van Europa is dat niet het geval. Daarom is de BPM nu op basis van uitstoot, waardoor het een soort milieuboete is (en dat mag dan weer wel van de EU).
De bedrijfsauto bleef weliswaar buiten schot, maar ook nu hebben de grijpgrage handjes van het ministerie van Financiën een manier gevonden om ondernemers van hun zuurverdiende centjes te ontdoen. Ondernemers moeten nu ook BPM gaan betalen over een bedrijfsauto.
Gat tussen diesel en elektrisch kleiner
Het idee erachter is dat zo het gat tussen een dieselbus en elektrobus kleiner wordt. Op deze manier moet het interessanter zijn om toch te kiezen voor elektrisch. Om een analogie in culinaire termen te maken: Stel, de overheid vindt dat wij veel te weinig foie gras eten. Daarom gaan ze nu een patat oorlog dermate zwaar belasten dat het net zo duur is als de chique eendenlever. Het enige wat je ermee bereikt is dat ondernemers gewoon geen nieuwe bedrijfswagens meer kopen.
En waarom zou je? Want ondanks dat de voordelen verdwijnen, blijven de eisen voor grijs kenteken wél overeind. Dit betekent nog altijd dat het fiscale blok erin moet passen, bijvoorbeeld. Dat is een denkbeeldig blok van een bepaalde dimensie die in de laadcabine moet passen.
Achterbank eruit voor grijs kenteken
Het gekke alleen is: deze eisen waren er destijds om te voorkomen dat mensen misbruik konden maken om zo in aanmerking te komen voor bepaalde voordelen. Want waarom zou je door allerlei hoepels springen als het uiteindelijk toch niets uitmaakt? Vergeet niet dat voor 1992 de wetgeving juist heel erg soepel was en je ook grijs kenteken kon rijden met een Peugeot 205, Suzuki Alto of zelfs een Porsche 944. Achterbank eruit en ruiten blinderen en je was er.
Zelfs als particulier kon je hiervan meeprofiteren. Dat veranderde in 2005. Toen gold de regel dat als een grijs kentekenauto op naam van een bedrijf gezet werd, er geen BPM betaald hoefde te worden. Als particulier betaalde je er dan wel BPM over. Ergo: geen enkele particulier kocht een Peugeot Partner, Seat Inca of Opel Combo.
Toch nog wel een paar kleine voordelen
Bij het Nederlandse magazine Bestelauto.nl gingen ze even navraag doen bij het ministerie en het antwoord dat ze kregen was… verbijsterend! De overheidsfunctionarissen vinden dat de ondernemer nog altijd voordeel geniet, want het BPM-tarief is lager dan bij personenauto’s.
Dat klopt overigens helemaal, net zoals het feit dat het motorrijtuigenbelastingtarief (leuk woord voor galgje) voor grijs kenteken lager is en je geen provinciale opcenten betaalt. Nu zijn dat allemaal relatief kleine voordelen ten opzichte van de enorme nadelen. We blijven het zeggen, een bedrijfswagen koop je dus NU.
Wat vind jij? Heeft het grijs kenteken nu officieel zijn waarde verloren? Heeft het nog zin? Of zijn we hier te zwartgallig naar de zaak aan het kijken? Laat het weten, in de comments!
Via: Bestelauto.nl (leestip!)
Imagecredits: Superdikke Holden Ute SSV door @tijnwanants via Autoblog Spots.
pomoek zegt
Volgens het CBS maken ondernemingen steeds meer winst. Dus ik zie in die zin het probleem niet:
https://images.nrc.nl//v0nP26NtBDX9O3UqKurWUWaprQI=/1280x/smart/s3/static.nrc.nl/wp-content/uploads/2024/06/11102519/data116865342-38ed6f.jpg
Tweedst: BPM is inderdaad een belachelijke belasting die wat mij betreft mag worden afgeschaft mits de accijns op fossiele brandstoffen direct wordt verhoogd. Zo wordt er minder gereden en belasten we de gebruiker. Voordeel is dan ook dat je ook geen kosten meer maakt om BPM te innen, dus minder regels, is toch wat iedereen wilt?
Robert zegt
Vertel dat ook nog maar eens tegen de bobo’s van het MKB, VNO-NCW en alle aandeelhoudersclubjes, die looncompensatie ten gevolge van de inflatie-explosie van 2022 en 2023 nu nog steeds tegen houden, wegens ‘concurrentiepositie’, ‘werk verdwijnt naar het buitenland’ en god mag weten welke andere halfbakken excuses.
burgy73 zegt
Wauw typisch een werknemers reactie. Ik lach me kapot om het feit dat door de verplichte stijging van de minimum lonen dit soort mensen nu lopen te huilen dat de prijzen in de horeca zo hoog zijn. Hilarisch hoe kortzichtig.
smeck zegt
Wow wat heerlijk tegenstrijdig en kortzichtig. Ondernemers hebben al genoeg geld, want ze kunnen nieuwe auto’s kopen die voor particulieren te duur zijn.
Maar vervolgens zeggen dat mensen die geen geld hebben voor een nieuwe auto (en dus niets met BPM te maken hebben), maar gewoon lekker extra belast moeten worden waardoor rijden helemaal onbetaalbaar wordt zodat alleen de “rijke” ondernemers nog maar de weg op mogen.
Zelfs de VVD gaat niet zover.
pomoek zegt
Mensen die geld nodig hebben? Nu ja, laten we zeggen: de laagste inkomensgroepen. Die kunnen nu al geen auto betalen. Dat zal zeker deels door de accijns komen. Maar vooral door vaste kosten als verzekeringen, mrb, verplichte keuring, en reparatiekosten. Brandstof is maar een fractie van de kosten die je maakt als je auto rijdt.
Zeker, als ze véél auto rijden gaat ze dat dan iets meer kosten. Maar hoeveel mensen zijn er die véél auto rijden en een laag inkomen hebben?
smeck zegt
Geen idee in welke wereld jij leeft of dat je een tankpas hebt, maar op maandbasis met normaal woon/werk verkeer is brandstof de veruit grootste kostenpost als je een eigen auto hebt, tenzij je een wrak heb die elke maand kapot gaat.
krisp zegt
Voordat je de vraag beantwoordt of een grijs kenteken voordelen heeft, lijkt het me zinvol om eerst de vraag te beantwoorden waarom een grijs kenteken voordelen zou moeten hebben.
Je zou kunnen vinden dat ondernemers korting moeten krijgen, omdat ze een bijdrage leveren aan de economie. Dat lijkt me weinig zinvol, want die korting betekent in de praktijk vooral extra inkomen voor de ondernemer zelf. Die korting wordt echt niet doorberekend aan de klant (die ook lang niet altijd een consument is). Bovendien veronderstelt dit dat personenauto’s geen bijdrage aan de economie leveren, wat inherent onwaar is. Personenauto’s worden vaak zakelijk gekocht.
Deze korting is gewoon een achterhaald douceurtje voor ondernemingen. Afschaffen die handel.
sportevo zegt
Volgens mij is er geen enkele ondernemer die in zijn kostprijsberekening het normale tarief op basis van een personenauto meeneemt om vervolgens maar te denken dat het lagere tarief wat hij daadwerkelijk betaald mooi meegenomen is en daarmee in zijn ‘eigen zak’ laat verdwijnen.
Flutterbear zegt
Bedrijfswagens worden veel zwaarder benadeelt door BPM of CO2 toeslag dan personenauto’s.
dutchneon zegt
Eeeeeeeeuuuuuh, volgens mij moeten de meeste ondernemers voor straf in een bus rijden, omdat ze veel mee moeten zeulen….. iemand die gewoon naar kantoor heen en weer moet rijden met zijn laptop heeft de keus om EV te rijden of een klein autootje als een Golf of Polo.
De gemiddelde stratenmaker verdiend de helft van een kantoorpik, maar moet wel een loodzware bus kopen omdat hij anders de kar met wiellader of minigraver niet kan vervoeren.
Als je wilt dat we helemaal geen werklui meer overhouden in NL moet je inderdaad de grijs kenteken regels afschaffen….
Dan betaal je voor een gemiddelde bus op diesel ook nog 3000 euro MRB per jaar en kost je stukadoor of loodgieter straks 150 euro per uur
potver7 zegt
Volgens mij moet je rekenenen in termen van Cost of Ownership. Aanschafprijzen zullen stijgen, maar occasionprijzen en dus restwaarde gaan mee. Afschrijving zal dus wel stijgen ten opzichte van voorheen, maar het is echt niet zo dat het hele BPM-bedrag foetsjie is.
Natuurlijk zullen er de nodige pechgevallen zijn: voertuigen die sterk aangepast moeten worden of die een ‘zwaar leven’ hebben waardoor de restwaarde toch al heel laag is, die zijn de klos – en die kunnen dus vaak ook niet nog even een jaartje doorrijden om het verlies te compenseren.
mashell zegt
Nu vind ik dat er in Nederland wel erg veel busjes rijden, in verhouding veel meer dan in Duitsland en dat busjes duurder maken voor minder busjes op de weg en in de wijken geparkeerd zal zorgen en dus een goede zaak is, zonder dat de economie daaronder zal lijden. Maar de vraag waarom, als de voordelen nog maar heel klein zijn, de grijskentekenregeling niet gewoon afschaffen is een goede. Ik vermoed dat de VVD de onrust die dat geeft er op haar partijcongres er niet ook nog bij kan hebben.
dutchneon zegt
Nu snap ik het ff niet meer, je denkt dat iedereen voor z’n lol zo’n busje rijdt? Ik zit toch echt veel liever in mn auto dan in die hobbelkar van een Iveco Daily….. maarja dan kan ik mn gereedschap niet meer meenemen en de zware aanhanger niet meer trekken…..
Ik heb die bus echt niet voor de lol, zo’n lelijk wit hok, wat niet vooruit te branden is….
padoempats zegt
BPM is een co2 belasting. Het feit dat je erin zit zonder lol doet niets af aan het feit dat die nog steeds co2 uitstoot
petroldrinker zegt
Het enige dat ik denk bij dit artikel is “ik wil die ute kopen!!!”
John-Lammers zegt
“BPM (Belachelijke Meer Prijs)”; leuk bedacht, maar behalve dat meerprijs één woord is, klopt de volgorde ook niet…
Willy500E zegt
Laat maar alles duurder worden. Uiteindelijk betaald de consument het gelach toch. Lekker achter elkaars staart aan blijven rennen.
potver7 zegt
Linksom of rechtsom – er zal belasting betaald moeten worden. Gaat het niet met BPM, dan wel op een andere manier.
Wel fijn dat hier altijd lekker eenzijdig wordt gekeken naar de invloed van belasting op auto- en brandstofprijzen vergeleken met andere EU-landen, waar Nederland uiteraard nogal idioot afsteekt.
Maar overall ligt de belastingdruk in Nederland onder het EU-gemiddelde, dus zo beroerd hebben we het niet met z’n allen. EU-landen met een lage belastingdruk zijn bovendien veelal landen waar de ‘informele economie’ floreert, dus of je daar nou zo heel veel beter af bent is maar de vraag…
padoempats zegt
Uiteraard, maar de vraag is of je iets wat voor algemene middelen wordt ingezet dus niet beter ook bij een grotere groep opgehaald moet worden. Dus btw naar 22 of 23% zal eerlijker zijn
marcomanta zegt
Ga lekker in Frankrijk wonen, geen gezeur over dit soort onzin.
schuimbekje3 zegt
in het land in europa waar de BEV groot is geworden, Noorwegen, zijn toevallig ook de grootste hoeveelheden grijs ehm, “groene” kenteken per inwoner… je breekt hier je nek over de tesla’s, MG’s, IDx, maar buiten de steden doe je dat over hiluxen, isuzu’s, ram1500, l200, amarok, rangers, navara’s enz…
pietertje123 zegt
voor het logischer lezen:
“Het enige wat je ermee bereikt is dat ondernemers gewoon geen nieuwe bedrijfswagens meer kopen.”
even afmaken van je frieten en lever verhaaltje met iets van ‘het enige wat je bereikt is dat er geen frieten en geen lever meer gekocht wordt’
en dan pas naar de bedrijfswagens.
Grijs kenteken als manier om zeer zware voertuigen goedkoper maken en ze toch op gewicht te belasten zoals lichtere personenauto’s lijkt mij de oorsprong? Het zijn gereedschappen, die zijn zwaar en lomp.
Toen men luxe wagens goedkoper wilde gaan rijden door het grijs kenteken systeem te misbruiken werd het allemaal ingewikkeld, want meer regels baren nog meer regels.
Toen de gemiddelde bus nog rammelde en stonk was het verschil wel duidelijk maar nu Truus de kinderen naar school brengt in een bus met bank en de luxe SUV met wandje en zwarte raampjes rondzoeft klopt het niet meer; het verschil is kleiner geworden. Een trekker is nog wel duidelijk een werktuig.
Nou zit je ook prima op een moderne landbouwtrekker maar die zijn van formaat en tempo toch minder handig voor dagelijks verkeer dan een bus die in beide kenteken varianten gelijkwaardig te gebruiken is.
Afschaffen dat geneuzel. BPM weg, grijs kenteken weg. Verschil tussen gereedschap en luxe weg.
Je betaalt toch ook niet minder voor een boormachine? Toch wel: de BTW en afschrijving zijn typisch zakelijk wat boekhoudkundig verwerkt wordt tot voordelig voor een ondernemer.
Tegelzetter koopt een bus, en vraag de BTW terug/berekend die door aan zijn klanten, tegen een prijs die de particulier ook betaald en die kan de BTW niet terugvragen want die voegt geen waarde meer toe.
Wegenbelasting op gewicht is gewoon totaal uit de tijd. Niet alleen de staffels maar het hele principe is achterhaald door de zwaargewichten van tegenwoordig.
Dan nog die busjes die als personenbusjes worden uitgevoerd: daar zit ook zo’n rare regel in waardoor taxi’s met die busjes rijden met blauw kenteken en een particulier met groot gezin of elftal chaufferen als hobby betaald zich blauw.
degrotemuis zegt
Dit zal er inderdaad voor zorgen dat oudere, meer zooi uitstotende busjes langer in omloop blijven en misschien ook in meer boetes in de milieuzones die daarop volgen om die busjes te weren. De gemiddelde werkbus is niet alleen van een pakketbezorger die een vaste route met veel stops doet, maar ook een werkpaard volgeladen met materialen en gereedschappen, als het even nodig is nog een stevige aanhanger erachter. Fijn dat een EV bus dan goedkoper is, maar iets minder fijn dat je dan 2-3 keer per dag moet laden, ook bij klussen in de regio, áls er al een bus is met voldoende trekgewicht tegen een normale prijs. En niet iedere ondernemer kan zomaar de prijzen flink omhoog gooien, concurrentie en zo. Net zoals niet iedere ondernemer een multimiljoenenbedrijf heeft en die lasten eenvoudig zelf kan dragen. Dus blijven bestaande dieselbusjes langer doorrijden.
William zegt
Full size pickup trucks zijn al vele jaren erg duur tweedehands. Nauwelijks afschrijving. Zou dat volgend jaar gaan veranderen als de nieuwverkoop volledig is ingestort?
Dan wordt het voor een particulier wellicht interessant om er eentje op geel kenteken aan te schaffen :-)
luchtgekoeld zegt
Ik word nog steeds boos over het het woord misbruik. Ik heb jaren grijs gereden als particulier en dat was geen misbruik. Ik hield me keurig aan de regels en daardoor had ik voordelen idd maar het was geen misbruik😠