Lumineus ideetje van het Platform Elektrische Mobiliteit (PEM).
Het nieuws dat plug-in-hybrides in de praktijk een stukje (80%) minder zuinig zijn dan opgegeven, sloeg gisteren in als een bom. Eigenlijk viel het mij nog wel mee, als je er van uitgaat dat de Opel Ampera bijvoorbeeld een opgegeven verbruik van minder dan 2l / 100 km heeft. 80% meer verbruik is nog steeds minder dan welke 14% bijtellings-schraapdiesel dan ook.
Maar goed, de PEM wil nog even op de golf meesurfen, en gooit de spreekwoordelijke knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok. Als je een PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) rijdt, heb je volgens hen geen recht op een tankpas. Zo, die zit, en de stopcontactfetisjisten hebben meteen de aandacht te pakken.
Natuurlijk is dit balonnetje een beetje extreem, je zou als leasemaatschappij ook je PHEV-gebruikers op een brandstofrantsoen kunnen zetten, dat lijkt ons wat realistischer. (via groen7.nl)
Of je doet het meteen goed, en schaft je zo’n kekke, en 100% elektrische, Tesla Model S aan. Die komt tenminste ook nog lekker van zijn plek, kijk maar:
gerbie zegt
Terecht. Er wordt blijkbaar ‘misbruik’ van gemaakt. Geef ze een electro pas ervoor terug, die ze hopelijk gaan gebruiken om te laden.
citroends3 zegt
@gerbie: En de lange rit dan?
Als je van Groningen naar Maastricht moet om welke reden dan ook, of van Amsterdam naar Eindhoven en je moet naar een plek waar je niet kunt laden?
Beide ritten zijn langer dan 50km, je mag beide keren harder dan 90km/h (waardoor je dus die 50km op elektra niet haalt) en beide ritten doe je dus voor het grootste deel op peut.
Op deze manier wordt een PHEV nog beperkter dan een volledige EV…
gerbie zegt
@citroends3: gewoon vaak stoppen, goed voor de klandizie langs de snelweg en kan de prijs van peut omlaag.
Nee zonder gekheid. Als je regelmatig deze afstanden rijdt kan je beter een zuinige verbrander aanschaffen. Anders zouden zij veel te veel worden benadeeld. EV blijft toch echt tot op heden voor de korte afstand. Die range extander moet je, naar mijn mening, enkel gebruiken in nood of bij hoge uitzondering. Die zit er in zodat je niet in de middel of no-were komt stil te staan.
citroends3 zegt
@gerbie: Ben ik niet met je eens. Als je deze afstanden twee keer per maand rijdt en voor de rest altijd een kilometertje of 35 enkele reis naar kantoor of klant rijdt dan heb je toch je range extender nodig. Vaak stoppen om te laden, dan schiet zo’n wagen toch een beetje z’n doel voorbij. En je weet aan het begin van de leaseperiode niet altijd wat je ritten zullen zijn.
Of, zoals bij het eerdere bericht: Wat nou als je bij je klant niet op mag laden. De klant betaalt bij detachering middels het uurtarief jouw mobiliteit al. Hij wil dat waarschijnlijk niet nog een keer via zijn stroomrekening doen. En met detachering weet je nooit vantevoren waar je terecht komt: Dat kan dicht bij huis zijn waarbij zo’n PHEV dus goed tot z’n recht komt, maar ook 150km verderop.
gerbie zegt
@citroends3: als je detacherings werkzaamheden verricht, en die grote afstanden zijn te verwachten, dan moet je dat gewoon beter incalculeren. Niet achteraf huilen, maar vooraf nadenken en een overweging maken die ergens op slaat.
citroends3 zegt
@gerbie: In zo’n geval is zo’n PHEV dus eigenlijk niet zo geschikt voor leaserijders. Lijkt me niet dat je een leasewagen krijgt omdat je op fietsafstand van je werk woont, maar juist zodat je baas je het hele land door kan sturen.
En tsja, als ‘ie je dan een auto laat kiezen, kies je degene die voor jezelf het voordeligst is. Dus met lage bijtelling.
Zou iedereen doen die hier nu loopt te mekkeren dat auto’s met lage bijtelling teveel gesubsidieerd worden zelf net zo hard doen.
Hubert zegt
@citroends3:
Waar ik werk heeft iedereen vanaf een bepaald niveau een lease-auto.
Ongeacht of je hier in het dorp woont of 100km verderop.
Nier iedere leaserijder is een vertegenwoordiger.
Dus mogelijkheden genoeg.
jrk68 zegt
@citroends3:
Laat ik het dan iets nuanceren.
Gewoon de tankpas invorderen bij excesieve overschrijding van het norm verbruik.
Dat kan je dan gelijk voor alle leasecoureurs doen.
Dan leren de gekken onder dat gilde het vanzelf af.
gerbie zegt
@jrk68: klinkt als een redelijke optie. Een bonus-malus systeem voor de lease-rijder
dawwg zegt
@gerbie: Dat hanteren veel grote bedrijven al; als je meer dan 10% van het (volledig synthetisch) norm-verbruik afwijkt, mag je de rest zelf bijhoesten.
Hardstikke krom & gevaarlijk (nog meer van die 90km/u op linkerbaan vrachtwagen-inhalers) natuurlijk. Excessen aanpakken vind ik prima, maar houd het a.u.b. redelijk.
406_v6 zegt
@citroends3: Wat dacht je van de trein nemen? Zet je je mueslimobiel bij het Station aan een laadpaal, kun je ’s avonds 100% vol weer terug. :-))
Alwood zegt
@citroends3: bullshit natuurlijk om het daar op aan te passen. Met de 0% bijtelling pakken ze al genoeg voordeel. Als ze meer dan elektrisch moeten rijden, moeten ze dat lekker zelf betalen, anders hadden ze maar een 14% bijteller met tankpas moeten kiezen.
citroends3 zegt
@Alwood: Dat ben ik niet met je eens. Als je zakelijk rijdt dan hoort de baas dat te betalen. Je krijgt toch, bij een fatsoenlijke baas, ook kilometervergoeding als je met je eigen auto op pad bent?
Bijtelling betaal je voor privegebruik, niet voor zakelijk gebruik. Als je de auto niet privé gebruikt, betaal je ook geen bijtelling. De priveritten zijn vaak niet zo lang, dus die kun je prima elektrisch doen. En tsja, als je de bijtelling laag houdt, is het aantrekkelijk voor de leaserijder om de schone auto prive te gebruiken. Anders kiest ‘ie er misschien voor om een Opel Kadett uit 1990 te kopen voor 300 euro om daar z’n privekilometers mee te rijden. Kan ‘ie toch maar beter 1:20 rijden met z’n Opel Ampera.
Alwood zegt
@citroends3: ach, die 0% bijtelling, daar betaalt heel Nederland in principe aan mee. De keus in eveneens voordelige 14%-bijtellers is ruim. Kies je een plugin dan zou dat moeten zijn vanuit een ‘idealistisch’ oogpunt, elektrisch rijden, de overheid steunt je daarin via een belastingvoordeel. Als je vervolgens nooit oplaadt en net als alle andere hybrides over de linkerbaan gaat jakkeren ben je de boel aan het bedriegen door geen ‘normale’ prius te nemen met de gebruikelijke 14% bijtelling. Zelf je benzine betalen is in mijn ogen een kinderachtige maar terechte ‘straf’, door de leasemaatschappijen/werkgevers te controleren tot de overheid een passend beleid smeedt.
mercs zegt
Ze kunnen beter de tankpas afpakken van de vertegenwoordigers in lease Golfjes, wordt het een stuk veiliger van op de weg.
citroends3 zegt
Overigens: Wat een gezeik op leaserijders hier.
Snapt er dan niemand dat je zo’n wagen gewoon krijgt omdat de baas anders meer kwijt is aan administratie van de kilometervergoeding, het huren van auto’s voor ritten naar de klant en dat de baas graag heeft dat zijn werknemers in representatieve auto’s rijden?
Anders krijg je werknemers die in de 190D naar de klant gaan of in hun ouwe Starlet. Die dan weer stil komt te staan langs de weg omdat de werknemer te krenterig is om z’n spul fatsoenlijk te onderhouden. Of die, zonder dat hier de schuldvraag relevant is, betrokken raakt bij een ongeluk en vervolgens een maand niet naar de klant kan omdat ‘ie geen geld heeft voor een andere auto.
En wat bijtelling betreft: Als je een auto puur voor privekilometers zou hebben, zou je dan ook een nieuwe Megane Estate kopen? Of gewoon een goedkoop derdehands golfje (geen afschrijving dus lage kilometerkosten)?
jack_abarth zegt
@citroends3:
Gewoon niet op letten.
De meeste weten nog niet eens dat leasen geen flikker met bijtelling van doen heeft ;)
mashell zegt
Allemaal weer gebaseerd op de foute veronderstelling dat het verbruikscijfer dat de fabriek opgeeft een gemiddeld verbruik zou zijn dat iedereen in elke omstandigheden zou moeten kunnen halen. Dat is gewoon niet zo. Het is een verbruik dat een zeer oplettende bestuurder in 1 heel specifiek geval (de NEDC cyclus) kan halen. Het dient uitsluitend om auto’s onderling onder identieke omstandigheden te kunnen vergelijken. Heb je een ander gebruikspatroon dan NEDC dan heb je een ander vebruik. In Nederland is het bijvoorbeeld volkomen normaal dat woonwerkverkeer een half uurtje snelweg bevat, dan verbruik je gewoon meer dan in de NEDC cyclus. Maar geen reden tot klagen. Je moet je alleen gaan realiseren dat het optimum verbruik van een plugin hybride bij stadsritjes gehaald wordt.
hammerman zegt
Alweer zo’n stukje dat koren op de molen is voor electro- en hybridehaters. Dan hebben ze het bij ‘concurrent’ Autoweek beter begrepen: http://www.autoweek.nl/weblog/2773/stekkerautos-presteren-niet-slecht-maar-juist-fabelachtig
sir_smokalot zegt
@hammerman: In principe zeggen wij niet heel veel anders toch? Neem nog eens 2 minuutjes de tijd om de tekst eens goed te lezen en geef dan aan waarom dit artikel “koren op de molen is voor electro- en hybridehaters” zou zijn.
glashelder zegt
Allemaal weer Hollandse centenschraperij en kift.
Plug in hybrides maken het mogelijk emissievrij te rijden (en dus een hoop kanker bij stadsbewoners te voorkomen) zonder de beperkingen van een korte actieradius.
En dan zijn ze ook nog superzuinig (een Prius Plug in rijdt altijd 1 op 22, sorry dat is veel meer dan de fabrieksopgave maar 40% zuiniger dan een vergelijkbare benzineauto).
En ze zijn ook nog lekker snel en comfortabel.
Het enige nadeel is dat in sommige landjes er fiscale regeltjes zijn die sommige mensjes het gevoel geven dat ze een beetje gepakt worden. So what?
dawwg zegt
@glashelder: Wat een onzin; ben je soms PHEV verkoper ofzo ? 1) Niet kankervrij; alleen verplaatsing van de vervuiling van de auto naar de elec. centrale. Daarnaast is de milieu impact van zware industrie en b.v. vrachtverkeer veel groter op de luchtkwaliteit, waardoor het verschil in tussen een moderne benzine/diesel auto en een PHEV te verwaarlozen is.
2) Niets ‘heel erg zuinig’, een beetje 1.x Turbo benzine rijdt ook al 1:17~1:19 (denk b.v. de nieuwe MB A200); laat staan een moderne diesel !
3) Die batterijen hebben ook een milieu-impact.
4) PHEVs zijn helemaal niet snel (op de Tesla na).
Joerek zegt
Tankpas inleveren? Als de werkgever wil betalen voor de brandstof, ook al is deze veel te veel tov wat verwacht wordt, wat is dan het probleem?
Ok, bijtelling klopt niet icm verbruik, maar daar heeft een tankpas niets mee te maken.
Alles gewoon terug naar 22%. De BPM is al afhankelijk van co2 uitstoot en de bijtelling is weer direct afhankelijk van de consumentenprijs, die weer afhankelijk is van de co2 uitstoot. Dubbel subsidieren is dan niet nodig (zowel geen bpm, daardoor lagere bijtelling, en dan ook nog eens lager percentage).
jobh zegt
Is dat wouter is die tesla? Ik hoop dat r een rijtest van komt
linealuna zegt
@jobh: *in (sorry)
linealuna zegt
het principe van een plug-in is toch dat je bij dagelijkse tripjes(werk etc.)puur elektrisch rijdt, en als je een keer verder moet heb je die range-extender. als je elke dag verder dan 50 km moet, heb je meer aan een “schraapdiesel”
bordeaux zegt
Heb je een plugin-hybride? Rijbewijs inleveren!
Simpson zegt
Wie of wat is pem en waarom mogen plugins niet tanken van ze?
Hadden ze de accu`s van hun eigen speeltje leeg gisteren?
rubend zegt
Wat denken jullie: Wanneer zullen ze ontdekken dat alle andere auto’s ook niet het gespecifeerde verbruik halen?
Ik denk zelf dat ze dit nooit zullen “ontdekken” want dan moeten we waarschijnlijk een Europese boete gaan betalen over de extras co2 uitstoot.
linealuna zegt
@rubend: mijn vaders avensis rijd gemiddeld zelfs onder het opgegeven gebruik, dus het licht er ook aan hoe je rijd