Over drie jaar heeft VDL Nedcar geen klant meer, toch willen ze alsnog een extra fabriek bouwen.
Het zijn nu geen goeie tijden bij VDL Nedcar. Twee maanden terug maakte opdrachtgever BMW bekend te stoppen met alle productie bij de Nederlandse autobouwer. Van de BMW X1 was het vertrek al bekend, maar nu werd ook de stekker uit de Mini Cabrio en Countryman getrokken. Na 2023 heeft VDL Nedcar dus geen werk meer.
VDL heeft nu dan ook maar één focus: het vinden van een nieuwe opdrachtgever. Bij de BNR Nationale Autoshow geeft VDL-directeur Paul van Vuuren aan dat dit precies is wat ze nu aan het doen zijn. Tegelijkertijd is VDL nu ook met iets anders bezig, namelijk het bouwen van een extra fabriek. Dat was al bekend, maar VDL blijkt nog steeds met dit plan door te willen gaan. Klinkt misschien vreemd, toch kan Van Vuuren uitleggen waarom het zo is. Het is namelijk ‘pure economische noodzaak’, zegt de directeur.
Het uitbreiden is geen doel op zich, maar een middel waarmee we toekomstbestendig moeten worden. Met de uitbreiding willen we meerdere opdrachtgevers flexibel kunnen bedienen.
Paul van Vuuren, VDL Nedcar
Het probleem dat VDL als autobouwer heeft, is dat een productielijn niet zomaar omgebouwd kan worden voor een ander automerk. Je kan niet op vrijdag stoppen met het bouwen van BMW’s en op maandag starten met Volvo’s, bijvoorbeeld. Toen VDL in 2012 stopte met Mitsubishi, duurde het een half jaar om de fabriek om te kunnen bouwen. In die tijd moest al het personeel dus ook naar huis.
Met de extra fabriek wil VDL dan ook de overgang naar een volgend automerk soepeler laten verlopen. Welk volgend automerk dat wordt? Daar kan Van Vuuren nog niks over zeggen. Er lopen wel wat ‘prima gesprekken met diverse partijen’. Het gaat op dit moment voornamelijk om Aziatische fabrikanten, met name Chinese autobouwers. Van Vuuren zegt dat deze autofabrikanten nu wel veel auto’s voor de Chinese markt kunnen maken, maar niet de benodigde kennis hebben voor de Europese markt. Voornamelijk op het gebied van wettelijke voorschriften zou VDL Nedcar Chinese autofabrikanten kunnen helpen, zegt Van Vuuren.
Van Vuuren hoopt over een jaar meer duidelijkheid te kunnen hebben over de nieuwe opdrachtgever van VDL. Dan moet ook de eerste schep van de nieuwe fabriek de grond in gaan; mits de vergunningstrajecten bij de gemeente en provincie goed lopen, natuurlijk. Uiteindelijk hoopt VDL zo de overgang tussen BMW en het nieuwe merk zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zodat er ook in de toekomst nog serieauto’s worden gebouwd in Nederland.
Verder in deze aflevering van de BNR Nationale Autoshow: Edwin Brinksma van VACO legt uit waarom de winterbandenwissel nu rustiger loopt dan normaal. En Meindert rijdt in de elektrische Fiat 500.
raoufff zegt
NedCar gewoon laten ombouwen naar 1 grote wietplantage (NedWiet) en de staatsschuld kan binnen afzienbare tijd worden afgelost.
205zonderdak zegt
? misschien ook een gedeelte voor xtc productie om het toekomstigbestendiger te maken. Alle gekheid op een stokje: we worden langzaam verchineest.
moveyourmind zegt
Ben alleen bang dat de Chinese autofabrikanten VDL helemaal niet nodig hebben om kennis te verkrijgen voor het bouwen van auto’s voor de Europese markt.
Die nemen net zo makkelijk een Europese autofabrikant over om niet alleen de kennis te verkrijgen, maar ook om makkelijker marktaandeel te kunnen verkrijgen door te werken met een gevestigd merk.
Esprit_de_Flandre zegt
@moveyourmind: Dan moet er wel een automerk te koop staan natuurlijk. Geely heeft Volvo en Tata JLR binnengehaald, omdat Ford op dat moment dringend moest snoeien. Opel was een kans, maar die heeft PSA genomen. En ja, PSA is deels in Chinese handen, maar daarmee zijn ze nog niet hier op de markt. De snelste weg zal toch via een onafhankelijke fabrikant zijn, zoals VDL of Magna…
dailydriver zegt
Zijn Vader en Zoon van der Leegte niet meer directeur(en) van VDL meer dan?
phaeton zegt
Waarom de banden wissel rustiger verloopt dan normaal? Omdat niemand nog een 5.000 kilometer rijdt? :’)