De Haringvlietbrug teistert al weken de stemming van onze zeer gewaardeerde collega.
Je hoort wel vaker van die namen, terwijl je er nog niet zeker van bent dat je er ooit geweest bent. Everdingen, Hoevelaken, Ewijk, Julianapolder. Maar er is een locatie in Nederland waar je niet zonder angst overheen kunt rijden.
Dat is namelijk de Haringvlietbrug. Als fervent mooiweer zeiler kent ondergetekende de Haringvliet alleen qua water, maar er is dus ook een weg die erover heen gaat. Het is een heel belangrijke brug, want het zorgt er namelijk voor dat de mensen op Flakkee naar de bewoonde wereld kunnen rijden.
Te smal
Het grote probleem is dat de Haringvlietbrug te smal is. Althans, de tijdelijke rijstroken zijn te smal. Onze collega @machielvdd rijdt er elke dag overheen om naar het redactiekantoor te kachelen in zijn Chrysler Crossfire. Nu is dat niet een bijzonder brede auto, maar volgens hem is het nog altijd spannend. In feite is de brug gebouwd voor vier brede rijstroken, maar die tijdelijke rijstroken nu zijn gewoonweg te smal. De linker rijstrook is op zijn hoogst 2/3 van wat je nodig hebt. Wat je dan bij elkaar krijgt is dat de linkerbaan er hoogst gevaarlijk uit ziet. En als er ingehaald wordt, gebeurt dat met samengeknepen billen.
Volgens Rijkswaterstaat moeten twee auto’s gemakkelijk naast elkaar kunnen rijden. We zijn echter er niet zeker van dat ze de juiste afmetingen gebruiken. Net zoals in het echte leven is er een verschil tussen centimeters op papier en op, eh, asfalt.
Hardrijden op de Haringvlietbrug
De wegen zijn te smal, vanwege de flitsinstallaties. Er zou anders te hard gereden worden op de Haringvlietbrug. Ja, je verzint het niet. Zeker niet omdat je sinds kort niet harder dan 50 km/u over de brug mag. Gelukkig is de oplossing voorbij, want er is nieuwe flitsapparatuur! Deze neemt minder ruimte in beslag. Hierdoor kan men de Haringvlietbrug iets breder maken. De wegdelen zullen zo’n 40 centimeter toenemen in breedte. Vanaf 4 oktober kun je hier van gaan genieten.
Hierdoor moet het makkelijker zijn om van beide rijbanen gebruik te maken. Of het veel zin gat hebben, valt te bezien. De kans is groot dat het vrachtverkeer nu vaker gebruik gaat maken van de Haringvlietbrug. Daarnaast komt het slechte seizoen er nog aan, dus met minder zicht door regen en wind (plus de eerder genoemde vrachtwagens) kan het toch nog weer spannend worden op de Haringvlietbrug.
Overigens is de verbreding niet een blijvende oplossing. De Haringvlietbrug zal in 2023 compleet gerestaureerd worden. Wanneer de renovatie dan klaar is, valt nog te bezien.
Via: AD.nl
pindakoning zegt
Was die ene vluchtstrook niet juist zo smal om te zorgen dat men niet ging inhalen? Blijkbaar probeerde men het toch..
Hopelijk stroomt het beter door met die bredere strook, want zelfs op de A16 lijkt het aanzienlijk drukker te zijn geworden
christian85 zegt
Ach als iedereen nou even in een ritsformatie de brug over gaat dan zie ik het probleem niet.
harleytijn zegt
Toevallig van de week nog over de Haringvlietbrug gereden. Vrachtwagens inhalen is schier onmogelijk met alles wat meer dan 2 wielen heeft. Twee auto’s zal net gaan wanneer deze niet al te breed zijn. Anders gewoon aansluiten en rustig met 50 km/u meekachelen en 10 minuten extra reistijd rekenen. Het is ff niet anders.
vaakbenjetebang zegt
@harleytijn: Maar je màg toch ook maar 50 en er wordt geflitst, dus 50 ging je toch al.
harleytijn zegt
@vaakbenjetebang: klopt, eenmaal op de brug rustig 50, maar toch een aantal lui die een stuk sneller er voorbij gingen…
Gulli zegt
Gisteravond reed ik op de A16 vanaf de van Brienenoord naar het Terbregseplein waar ze aan het werk waren aan de middenbern, linker rijstrook afgesloten, tweede rijstrook 70 en de rijstrook speciaal voor vrachtwagens ernaast ook 70. Ik reed 85 op de teller dus ik reed al aan de stevige kant. Achter me een flinke file en een Touareg waarvan ik het logo op de motorkap niet eens meer kon zien zo dicht zat hij op me. Rechts werd ik ingehaald door een vrachtwagen die de 90 dik overschreed (en later nog iemand in een A-klasse die mij rechts via dezelfde vrachtwagenstrook inhaalde).
Ik weet niet hoor, ik reed al te hard om de rij mensen achter me niet nóg meer tot last te zijn, maar links van mij waren gewoon mensen aan het werk. Ik snap dat 70/80 langzaam lijkt maar het is ronduit asociaal om zo hard langs wegwerkzaamheden te rijden. Toen ik eenmaar naar rechts kon waar de vrachtwagenstrook ophield en weer gedeelde rijbaan werd knalde meneer Touareg me voorbij en kwam het hele rijtje achter me er ook nog eens dunnetjes overheen.
Ik heb het idee dat Nederlandse automobilisten meer nog dan in andere landen totaal geen respect hebben voor snelheidsregels rond wegwerkzaamheden.